predvianočného obdobia, no dnes už mnohí mladí ani nevedia, ako taká zabíjačka vyzerá,“ skonštatoval mäsiarsky majster. Zabíjačiek ubúda, chov prasaťa vyžaduje každodennú starostlivosť, pritom v supermarketoch sa dá mäso kúpiť bez námahy. Sto tridsaťkilové prasiatko mäsiarovi pomocníci naložili na fúrik, v ktorom absolvovalo svoju poslednú cestu do hornej časti námestia. Nasledoval dôkladný kúpeľ vriacou vodou, pri ktorom prasa prišlo o svoje ochlpenie. Po dôkladnej očiste odvislo dolu hlavou na drevenom ráme, ktorý možno smelo nazvať starožitnosťou. Pred desiatkami zvedavých divákov prišlo zviera o hlavu, aby bolo z čoho urobiť tlačenku. O črevá mali veľký záujem miestne Rómky. „Keď sa naplnia krupicou, múkou a zemiakmi, tak je z toho veľká cigánska špecialita - gója. Potom sa to len uvarí a trochu upečie,“ vysvetlila miestna Rómka. Vnútornosti použil mäsiar do jaterníc, mäso išlo do jednej z miestnych reštaurácií. Vianočné nákupy si v sobotu mnohí Holíčania spestrili zabíjačkovou „realityšou“, pri ktorej nechýbali ani jaterničky, krvavničky a „krvavá“ zabíjačková polievka s krúpami. FOTO TASR - Daniel Veselský