Piatok, 14. december, 2018 | Meniny má Branislava, Bronislava

Žiadosť o ochranu pôvodu stupavského "zelé" čaká na zverejnenie vo vestníku EÚ

Aj po oficiálnom zverejnení žiadosti sa proces zápisu môže výrazne natiahnuť.

Z Dní zelá v Stupave.(Zdroj: TASR)

STUPAVA. Žiadosť o vydanie európskeho ochranného označenia pôvodu pre "stupavské zelé" je už v druhej etape konania, prebiehajúcej na úrovni Európskej komisie(EK). Žiadosť bola na komisiu podaná 26. októbra 2015, ďalším krokom by malo byť jej oficiálne zverejnenie v Úradnom vestníku EÚ. Podľa vedúceho tlačového a politického oddelenia Zastúpenia EK na Slovensku Andreja Králika však nemožno odhadnúť, kedy sa tak stane.

"Väčšinou však ide o zdĺhavý proces, ktorý spravidla trvá 12 až 18 mesiacov," uviedol Králik. Ako vysvetlil, EK musí po podaní žiadosti preskúmať, či sú splnené všetky podmienky, aby bolo možné ochranné označenie vydať. "Takisto si môže vyžiadať doplnenie informácií," uviedol.

Upozornil tiež na príklady už zaregistrovaných produktov, ktorých zápis trval roky. "Napríklad žiadosť o vydanie ochranného označenia na Bratislavské rožky bola podaná na začiatku februára 2008, vo vestníku EÚ bola zverejnená až v septembri 2011, v prípade Zázrivských korbáčikov proces od podania až do zverejnenia trval od októbra 2007 až do júla 2010," spomenul príklady.

Ako dodal, aj po oficiálnom zverejnení žiadosti sa proces zápisu môže výrazne natiahnuť. "Po tom, čo žiadosť vyjde v Úradnom vestníku EÚ, plynie trojmesačná lehota na podanie námietok zo strany iných členských štátov, ako je ten, ktorý predmetnú žiadosť podal, prípadne iných oprávnených osôb či inštitúcií," vysvetlil. "Ak niekto oznámi námietku, má ďalšie dva mesiace na to, aby ju predložil," dodal.

Žiadať o ochranné označenie pre stupavské zelé sa rozhodli miestni pestovatelia združení v Mástskom potravinovom spolku v Stupave. Chcú tak zabrániť špekulantom, ktorí využívajú dobrú povesť stupavskej kapusty pre svoj biznis.

"Ako stupavské zelé predávajú aj kapustu, ktorá sa v lokalite Stupavy nedopestovala a nespracovala na kyslú kapustu," vysvetlil Jozef Fabian, predseda spolku potravinárov v Máste časti Stupavy, ktorá je svojou kapustou preslávená.

Špecifickú chuť "stupavskému zelú" dáva jednak úrodná pôda, ktorú kedysi pokrývali nánosy rieky Moravy, a tiež tradičný postup spracovania končiaci mliečnym vykvasením v prirodzenom vonkajšom prostredí, len pomocou soli a bez pridania akýchkoľvek konzervačných látok. Keď takáto kapusta vykvasí, cítiť v nej jemnú chrenovú štipľavosť, je pružná, chrumkavá, bielej až nažltlej farby.

Mástsky potravinový spolok v Stupave má vo svojom úsilí aj podporu samosprávy. "Mesto dlhodobo podporuje aktivity spolku a samozrejme ho bude podporovať aj v tejto oblasti," uviedla pre TASR prednostka Stupavy Zuzana Lovíšková.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Čo majú študovať naše deti, aby si v budúcnosti našli prácu?
  2. Vzťah k seniorom chce zmeniť výzvou
  3. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska
  4. Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?
  5. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie
  6. Mobil banking VÚB opäť bližšie k najlepšej bankovej aplikácii
  7. Na čo dbať pri výbere nehnuteľnosti? Tu je niekoľko rád
  8. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre
  9. Objavte novinku s duálnym účinkom proti starnutiu pleti
  10. First moment za skvelú cenu: Neapol, Capri, Pompeje, Ischia
  1. Problém s darčekom? 10 perfektných tipov na Vianočné darčeky!
  2. Slovensko bude vo svete reprezentovať projekt Zachráň včely
  3. Vzťah k seniorom chce zmeniť výzvou
  4. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska
  5. Moderný hotel, kde sa cítite ako doma
  6. Vedecká rada k 80. výročiu SvF STU v Bratislave
  7. Stavebná fakulta STU má učebňu na 3D tlač a virtuálnu realitu
  8. Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?
  9. Hovoriaci systém priblíži zrakovo znevýhodneným expozíciu múzea
  10. Slovensko spieva koledy
  1. Pracoval som v mekáči a vydržal tri dni. Hranolky sú prekliatie 59 665
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 16 071
  3. First moment za skvelú cenu: Neapol, Capri, Pompeje, Ischia 11 380
  4. Takto vyzerá miesto, odkiaľ k nám putuje slovenské hovädzie 9 928
  5. Tip na výlet: Prechádzka tokajskými vinicami a biele tigre 9 014
  6. Slováci sa pripravujú o stovky až tisícky eur 5 791
  7. Geológ: recykláciu umelého kopca v Slnečniciach sledujeme denne 4 172
  8. Bangkok, Phuket, pláže, chrámy: Za 13 dní to naj z Thajska 4 043
  9. Kartou míňame viac. Čo by obchodníci mali vedieť o zákazníkoch 3 891
  10. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME 3 735

Hlavné správy z MY Záhorie

Auto narazilo do domu, účastníci nehody z miesta ušli

Polícia v súčasnosti vyšetruje okolnosti dopravnej nehody a preveruje informácie o posádke vozidla.

Macedónčan sa vyhýba väzeniu, môže byť kdekoľvek

Polícia pátra aj po Sevdiljovi Kailimu z Macedónska. Zdržiaval sa vo Vrbovom.

S obnovou sokolovne by mesto malo začať čoskoro

Mesto Senica v minulom roku odkúpilo budovu sokolovne. S jej rekonštrukciou už malo začať, vyskytli sa však komplikácie.

Polícia pátra po potetovanej dievčine, nevrátila sa z nákupov

Polícia sa obracia na občanov so žiadosťou o pomoc pri pátraní po nezvestnom dievčati z Hlohovca.

Stavba rodinných domov bude mať nové pravidlá. Zdražie

Štát od roku 2020 povolí len ekologické budovy.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Fotografi vytvorili krásne zábery zasnežených Malých Karpát (galéria)

Skupina fotografov nám poskytla krásne scenérie zasnežených Malých Karpát.

Mladíci zbili taxikára, ukradli a zapálili mu auto

Dlhoročné tresty väzenia hrozia 19-ročnému Marošovi z Mútneho a 16-ročnému mladistvému z Brezy, obvinení sú zo zločinu lúpeže.

Primátor Rajca zvolal staré zastupiteľstvo. Dal si preplatiť dovolenku

Ján Rybárik nemal na dovolenku čas pre vyťaženosť a prácu na rôznych projektoch.

Zomrela posledná Bánovčanka, ktorá prežila holokaust

Posledná preživšia Bánovčanka Alžbeta Schicková, ktorá bola väznená od roku 1942 v pracovných a v koncentračných táboroch, zomrela 11. decembra vo veku 91 rokov.

Vybrali SME

Už ste čítali?