Utorok, 14. august, 2018 | Meniny má Mojmír

Žiadosť o ochranu pôvodu stupavského "zelé" čaká na zverejnenie vo vestníku EÚ

Aj po oficiálnom zverejnení žiadosti sa proces zápisu môže výrazne natiahnuť.

Z Dní zelá v Stupave.(Zdroj: TASR)

STUPAVA. Žiadosť o vydanie európskeho ochranného označenia pôvodu pre "stupavské zelé" je už v druhej etape konania, prebiehajúcej na úrovni Európskej komisie(EK). Žiadosť bola na komisiu podaná 26. októbra 2015, ďalším krokom by malo byť jej oficiálne zverejnenie v Úradnom vestníku EÚ. Podľa vedúceho tlačového a politického oddelenia Zastúpenia EK na Slovensku Andreja Králika však nemožno odhadnúť, kedy sa tak stane.

"Väčšinou však ide o zdĺhavý proces, ktorý spravidla trvá 12 až 18 mesiacov," uviedol Králik. Ako vysvetlil, EK musí po podaní žiadosti preskúmať, či sú splnené všetky podmienky, aby bolo možné ochranné označenie vydať. "Takisto si môže vyžiadať doplnenie informácií," uviedol.

Článok pokračuje pod video reklamou

Upozornil tiež na príklady už zaregistrovaných produktov, ktorých zápis trval roky. "Napríklad žiadosť o vydanie ochranného označenia na Bratislavské rožky bola podaná na začiatku februára 2008, vo vestníku EÚ bola zverejnená až v septembri 2011, v prípade Zázrivských korbáčikov proces od podania až do zverejnenia trval od októbra 2007 až do júla 2010," spomenul príklady.

Ako dodal, aj po oficiálnom zverejnení žiadosti sa proces zápisu môže výrazne natiahnuť. "Po tom, čo žiadosť vyjde v Úradnom vestníku EÚ, plynie trojmesačná lehota na podanie námietok zo strany iných členských štátov, ako je ten, ktorý predmetnú žiadosť podal, prípadne iných oprávnených osôb či inštitúcií," vysvetlil. "Ak niekto oznámi námietku, má ďalšie dva mesiace na to, aby ju predložil," dodal.

Žiadať o ochranné označenie pre stupavské zelé sa rozhodli miestni pestovatelia združení v Mástskom potravinovom spolku v Stupave. Chcú tak zabrániť špekulantom, ktorí využívajú dobrú povesť stupavskej kapusty pre svoj biznis.

"Ako stupavské zelé predávajú aj kapustu, ktorá sa v lokalite Stupavy nedopestovala a nespracovala na kyslú kapustu," vysvetlil Jozef Fabian, predseda spolku potravinárov v Máste časti Stupavy, ktorá je svojou kapustou preslávená.

Špecifickú chuť "stupavskému zelú" dáva jednak úrodná pôda, ktorú kedysi pokrývali nánosy rieky Moravy, a tiež tradičný postup spracovania končiaci mliečnym vykvasením v prirodzenom vonkajšom prostredí, len pomocou soli a bez pridania akýchkoľvek konzervačných látok. Keď takáto kapusta vykvasí, cítiť v nej jemnú chrenovú štipľavosť, je pružná, chrumkavá, bielej až nažltlej farby.

Mástsky potravinový spolok v Stupave má vo svojom úsilí aj podporu samosprávy. "Mesto dlhodobo podporuje aktivity spolku a samozrejme ho bude podporovať aj v tejto oblasti," uviedla pre TASR prednostka Stupavy Zuzana Lovíšková.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ochrana pred tropickou horúčavou
  2. Keď Slováci krotia morský vietor
  3. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate
  4. 10 tipov z histórie: ako zbohatnúť podľa úspešných velikánov
  5. Robila som domáci džem z ovocia z Kauflandu. Ako to dopadlo?
  6. Zákazníkov sme odmenili darčekmi v hodnote 250 000€
  7. Porovnanie najobľúbenejších last minute destinácií
  8. Vizuálny smog je problém
  9. Reportáž: Na Záhorí vyrábajú svetové omietky
  10. Volkswagen Arteon spája limuzínu s rodinou
  1. Keď Slováci krotia morský vietor
  2. Ochrana pred tropickou horúčavou
  3. Pivovar Šariš investoval do kultúry
  4. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate
  5. Savills Investment Management kupuje Gdanski Business Center II
  6. Škôlka od srdca
  7. Zákazníkov sme odmenili darčekmi v hodnote 250 000€
  8. 10 tipov z histórie: ako zbohatnúť podľa úspešných velikánov
  9. Robila som domáci džem z ovocia z Kauflandu. Ako to dopadlo?
  10. Križovatka si vyžiada rozsiahlu odstávku teplej úžitkovej vody
  1. Porovnanie najobľúbenejších last minute destinácií 14 978
  2. Reportáž: Hranolky z McDonald’s sú zložené z 5 ingrediencií 10 223
  3. Vizuálny smog je problém 9 469
  4. Objavte najvzácnejšiu hubu na svete. Rastie na Liptove 7 762
  5. Volkswagen Arteon spája limuzínu s rodinou 5 798
  6. Spoznajte exotický Zanzibar od severu až po juh 4 749
  7. Prešovská Spinea tromfla Japoncov a spresnila roboty 4 601
  8. Dovolenka pri Mŕtvom mori a tipy na overené hotely 3 917
  9. Historickým vláčikom sa prichádza previezť stále viac turistov 3 797
  10. Najvýhodnejšia dovolenka v Tatrách a Liptove 3 541

Hlavné správy z MY Záhorie

Nezabudli ani deti, počas festivalu na ne čaká zaujímavý ľudový program

Trnavská brána myslí aj na rodiny s deťmi, je pre ne pripravený zaujímavý program. Môžu sa naučiť tancovať i vypočuť si rovesníkov.

V amfiteátri a na pešej. Brána opäť roztancuje celé mesto

Približne 800 účinkujúcich, 21 folklórnych súborov zo Slovenska, Čiech, Maďarska a Poľska. Trnavská brána sa tento rok rozdelí medzi pešiu zónu a mestský amfiteáter.

Policajti zverejnili detaily sobotnej tragickej nehody

Mladá vodička narazila do stromu, zomrela priamo na mieste.

Pri každej druhej nehode asistoval alkohol, policajti vykonali tisíce dychových skúšok

Minulý týždeň bol v Trnavskom kraji špecifický, pri 19 nehodách nafúkalo až osem šoférov.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Spor o čiernu stavbu v Nitre graduje, stavebník dal rozpíliť zábradlie

Nariadenie o odstránení stavby je už právoplatné. Koná aj polícia.

Slovan vyrovnal v závere. Rozhodca mu pripiskoval, hneval sa brankár Nitry

Nitrania boli v Bratislave dve minúty od senzácie.

Polícii sa podarilo zadržať v Topoľčanoch dvoch drogových dílerov

Obvinení môžu stráviť vo väzení až 15 rokov.

Vybrali SME

Už ste čítali?