Pondelok, 18. november, 2019 | Meniny má Eugen

Drevo pod kotly, voda z potoka - v Uníne pália po starom

Obec pálenicu vynovila, tradícia výroby destilátov zostáva. September už majú obsadený.

Hlavný páleník Peter Hoferka dychové skúšky v práci nerobí.Hlavný páleník Peter Hoferka dychové skúšky v práci nerobí.(Zdroj: INGRID SOCHOROVÁ)

UNÍN. Služieb vychýrenej unínskej pálenice využívajú ľudia z blízkeho aj ďalekého okolia. Príčinou jej vynikajúcej povesti je nepochybne dodržiavanie a zachovanie tradičnej technológie. Obec pálenicu vynovila.

Vchod do obce

Pálenie ovocných destilátov má v Uníne dlhoročnú tradíciu. Do I. svetovej vojny tu vzniklo priamo pri potoku sedem páleníc, ktoré postupne zanikali. Súčasná pálenica bola postavená v roku 1943 na mieste tzv. Vaňkovskej pálenice a v nezmenenej podobe sa v nej pálilo až do začiatku 80. rokov. Aj po jej kolaudácii v roku 1982 sa ako palivo pod kotly stále používa drevo, ktoré je pri výrobe dobrej pálenky lepšie ako plyn.

Článok pokračuje pod video reklamou

Pálenica patrí obci. Nakoľko uplynulá sezóna bola slabá a skončila už vo februári, samospráva sa rozhodla budovu zrekonštruovať a skultúrniť jej priestory pre zamestnancov i zákazníkov. V interiéri sú zreteľné nové obkladačky, vôňa po maliaroch ešte nevypŕchla.

„Čakanie na vypálenie svojho kvasu si zákazníci budú môcť skrátiť sledovaním televízie, ktorú sme sem najnovšie umiestnili. Budúci rok plánujeme budovu pálenice okožovať a celkove revitalizovať jej okolie. Veď pálenica je vchodom do obce a reprezentuje ju tým najtradičnejším, čo Unín má,“ povedal starosta Ján Palkovič.

Dominuje slivovica

Vedúcim unínskej pálenice, teda hlavným páleníkom, je Peter Hoferka. O svojej práci rozpráva s oduševnením: „Zachovávame tradíciu - páli sa drevom, v medených kotloch, destiluje sa dvakrát. Trvá to dlhšie, ale je to kvalitnejšie. Záujem páliť u nás je veľký, máme veľa stálych zákazníkov, zblízka i zďaleka.“

Koľko sa vypáli, záleží od sezóny, keď sú dobré roky, unínskou pálenicou pretečie aj 25 až 30 tisíc litrov destilátu. „Minulý rok bola slabšia sezóna, skončili sme na 15 tisícoch,“ priblížil páleník.

Ľudia najčastejšie pália slivky, nasledujú marhule, jablká, hrušky a sem-tam oskoruše, broskyne, rôzne zmesky. „V Uníne samozrejme dominuje slivovica. V obci a okolí sa darí duranciám - špeciálnej odrode sliviek. Z tých je najlepšia pálenka, dobre tečú, sú sladké a šťavnaté. U nás ich nazývame blune a preto aj Unínčanov na Záhorí prezývajú Bluňaré,“ vysvetlí Peter Hoferka.

Bez dychových skúšok

Tradícia výroby teda zostáva. V Uníne majú nový antikorový chladič a nový cylinder na kotle. Riedi sa väčšinou na 52 percent, hrušky či marhule skôr na 50, je to aromatickejšie, ale všetko záleží od zákazníka.

Veľkou výhodou je, že vodu na chladenie berú priamo z potoka, ktorý tečie vedľa pálenice. Aby bola pálenka dobrá, musí byť prudko a dobre chladená a voda v potoku je dostatočne a stále studená.

„Pred sezónou urobíme v potoku stav, voda nám tak tečie do studne, odkiaľ ju čerpáme. Ohriata odteká naspäť do potoka, je to taká ekologická cirkulácia,“ priblížil skúsený páleník.

Dychové skúšky na alkohol pri jeho práci neexistujú. „Slivovicu mám rád a musím ju ochutnávať. Dobrý páleník potrebuje vystihnúť, keď už doteká, kedy treba odstaviť. Každá nežiadúca kvapka navyše by získaný destilát znehodnotila,“ zdôraznil Peter Hoferka.

September je už obsadený

Drevo pod kotly, voda z potoka - niet pochýb, že pálenky z Unína sú naozaj prírodnými produktmi. Vo vynovenej, ale stále tradičnej pálenici v Uníne začínajú onedlho - 2. septembra. Vyzerá, že bude dobrá úroda.

„Chodia k nám páliť z juhu, okolia Bratislavy, Moravy. Začína sa pálením jariny a môžeme skonštatovať, že september už máme obsadený. Veríme, že tradícia našej pálenice bude pokračovať,“ uzatvára starosta Unína Ján Palkovič.

Unínska pálenica.

Kotol, z ktorého tečie výsledný produkt, pamätá veľa desaťročí.



Peter Hoferka popisuje spôsob tradičného pálenia v Uníne.

Pred budovou pálenice, vľavo starosta Unína Ján Palkovič. FOTO: INGRID SOCHOROVÁ

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Policajti bili študentov, chceli sme ich podporiť
  2. Tri základné kroky: Ako sa starať o pacienta s inkontinenciou
  3. 5 prekvapivých vecí, ktoré menia náš svet a ani o tom nevieme
  4. Vlastný biznis? S kvalitným účtom sa živnosť rozbieha ľahšie
  5. Nestarnú, ale dozrievajú
  6. Dajme ojazdeným pneumatikám druhú šancu. Nič nás to nestojí...
  7. Rýchly úver sa dá získať aj bez zložitých zmlúv
  8. Sloboda na Slovensku oslavuje 30 rokov
  9. Noc divadiel má okrúhle výročie a je v znamení Nežnej revolúcie
  10. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Thajsku?
  1. Changes to the Public Procurement Law – Take Two
  2. Tatras guide: A fresh take on the stunning soul of Slovakia
  3. Vlastný biznis? S kvalitným účtom sa živnosť rozbieha ľahšie
  4. Rýchly úver sa dá získať aj bez zložitých zmlúv
  5. Dajme ojazdeným pneumatikám druhú šancu. Nič nás to nestojí...
  6. Róbert Boženík je nový patrón školského turnaja McDonald's Cup
  7. Sloboda na Slovensku oslavuje 30 rokov
  8. O2 opäť pripomína, že sloboda nie je samozrejmosť
  9. Čo funguje v českom obchodnom registri lepšie ako na Slovensku
  10. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Thajsku?
  1. Už iba dnes: Predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 11 204
  2. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Thajsku? 10 623
  3. Vysokoškolský bedeker: Na ktorú univerzitu poslať prihlášku? 10 095
  4. Kedy sa vám jazda na LPG oplatí, ako servisovať a kde netankovať 8 908
  5. 5 prekvapivých vecí, ktoré menia náš svet a ani o tom nevieme 8 205
  6. Ako efektívne doplniť železo? Odpovedá MUDr. Radovan Juríček 7 670
  7. 5 najúčinnejších tipov, ako sa zbaviť bolesti hlavy 4 949
  8. TOP pätnásť miest v Spojených arabských emirátoch 4 756
  9. Tri základné kroky: Ako sa starať o pacienta s inkontinenciou 4 002
  10. Príbehy z raketovej základne, ktoré ste nikdy nemali počuť 3 967

Hlavné správy z SME | MY Záhorie - aktuálne správy

Úspech Kopáčovcov v Ostrave

V dňoch 2.-3. novembra sa konal u našich západných susedov karate turnaj GRAND PRIX OSTRAVA.

Sportika Cup pozná semifinalistov

Tretie kolo pohárovej súťaže prilákalo na štadióny množstvo divákov.

Ilustračná fotka

Svetový deň predčasne narodených detí podporili aj v Trnave a Holíči

Vo svete budú na purpurovo žiariť aj Eiffelova veža v Paríži, budova Opery v Sydney, Niagarské vodopády a ďalšie.

Aj Trnava sa zapojila.

Družstvo v Kútoch prešlo reštrukturalizáciou, teraz exportuje do celého sveta

Družstvo Kovotvar z obce Kúty je už viac ako 65 rokov jednou z najvýznamnejších spoločností v regióne.

Budova družstva Kovotvar, ktoré bolo založené v roku 1954 a v rokoch 2010 až 2014 prešlo úspešnou reštrukturalizáciou

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Družstvo v Kútoch prešlo reštrukturalizáciou, teraz exportuje do celého sveta

Družstvo Kovotvar z obce Kúty je už viac ako 65 rokov jednou z najvýznamnejších spoločností v regióne.

Nežná revolúcia

V Nitre spomínali na Nežnú, prišlo aj k výmene názorov

Kto je ten pán? Ja ho nepoznám! Vy ste tu neboli, ja som tu bol, ozvalo sa z davu na adresu Ivana Mačuru. Situáciu upokojovala moderátorka.

Nový most cez Dunaj otvoria podľa ministra v máji 2020

Most pri Komárne bude najvyšší na celom toku Dunaja.

FOTO: Novorodenci z trenčianskej a myjavskej pôrodnice

Prinášame vám prehľad novorodeniatok, ktoré sme odfotili v trenčianskej a myjavskej pôrodnici. Ich fotky boli zverejnené v MY Trenčianskych novinách.

Vybrali SME

Už ste čítali?