Utorok, 26. január, 2021 | Meniny má TamaraKrížovkyKrížovky

Drevo pod kotly, voda z potoka - v Uníne pália po starom

Obec pálenicu vynovila, tradícia výroby destilátov zostáva. September už majú obsadený.

Hlavný páleník Peter Hoferka dychové skúšky v práci nerobí.Hlavný páleník Peter Hoferka dychové skúšky v práci nerobí. (Zdroj: INGRID SOCHOROVÁ)

UNÍN. Služieb vychýrenej unínskej pálenice využívajú ľudia z blízkeho aj ďalekého okolia. Príčinou jej vynikajúcej povesti je nepochybne dodržiavanie a zachovanie tradičnej technológie. Obec pálenicu vynovila.

Vchod do obce

Pálenie ovocných destilátov má v Uníne dlhoročnú tradíciu. Do I. svetovej vojny tu vzniklo priamo pri potoku sedem páleníc, ktoré postupne zanikali. Súčasná pálenica bola postavená v roku 1943 na mieste tzv. Vaňkovskej pálenice a v nezmenenej podobe sa v nej pálilo až do začiatku 80. rokov. Aj po jej kolaudácii v roku 1982 sa ako palivo pod kotly stále používa drevo, ktoré je pri výrobe dobrej pálenky lepšie ako plyn.

Skryť Vypnúť reklamu

Pálenica patrí obci. Nakoľko uplynulá sezóna bola slabá a skončila už vo februári, samospráva sa rozhodla budovu zrekonštruovať a skultúrniť jej priestory pre zamestnancov i zákazníkov. V interiéri sú zreteľné nové obkladačky, vôňa po maliaroch ešte nevypŕchla.

„Čakanie na vypálenie svojho kvasu si zákazníci budú môcť skrátiť sledovaním televízie, ktorú sme sem najnovšie umiestnili. Budúci rok plánujeme budovu pálenice okožovať a celkove revitalizovať jej okolie. Veď pálenica je vchodom do obce a reprezentuje ju tým najtradičnejším, čo Unín má,“ povedal starosta Ján Palkovič.

Dominuje slivovica

Vedúcim unínskej pálenice, teda hlavným páleníkom, je Peter Hoferka. O svojej práci rozpráva s oduševnením: „Zachovávame tradíciu - páli sa drevom, v medených kotloch, destiluje sa dvakrát. Trvá to dlhšie, ale je to kvalitnejšie. Záujem páliť u nás je veľký, máme veľa stálych zákazníkov, zblízka i zďaleka.“

Skryť Vypnúť reklamu

Koľko sa vypáli, záleží od sezóny, keď sú dobré roky, unínskou pálenicou pretečie aj 25 až 30 tisíc litrov destilátu. „Minulý rok bola slabšia sezóna, skončili sme na 15 tisícoch,“ priblížil páleník.

Ľudia najčastejšie pália slivky, nasledujú marhule, jablká, hrušky a sem-tam oskoruše, broskyne, rôzne zmesky. „V Uníne samozrejme dominuje slivovica. V obci a okolí sa darí duranciám - špeciálnej odrode sliviek. Z tých je najlepšia pálenka, dobre tečú, sú sladké a šťavnaté. U nás ich nazývame blune a preto aj Unínčanov na Záhorí prezývajú Bluňaré,“ vysvetlí Peter Hoferka.

Bez dychových skúšok

Tradícia výroby teda zostáva. V Uníne majú nový antikorový chladič a nový cylinder na kotle. Riedi sa väčšinou na 52 percent, hrušky či marhule skôr na 50, je to aromatickejšie, ale všetko záleží od zákazníka.

Skryť Vypnúť reklamu

Veľkou výhodou je, že vodu na chladenie berú priamo z potoka, ktorý tečie vedľa pálenice. Aby bola pálenka dobrá, musí byť prudko a dobre chladená a voda v potoku je dostatočne a stále studená.

„Pred sezónou urobíme v potoku stav, voda nám tak tečie do studne, odkiaľ ju čerpáme. Ohriata odteká naspäť do potoka, je to taká ekologická cirkulácia,“ priblížil skúsený páleník.

Dychové skúšky na alkohol pri jeho práci neexistujú. „Slivovicu mám rád a musím ju ochutnávať. Dobrý páleník potrebuje vystihnúť, keď už doteká, kedy treba odstaviť. Každá nežiadúca kvapka navyše by získaný destilát znehodnotila,“ zdôraznil Peter Hoferka.

September je už obsadený

Drevo pod kotly, voda z potoka - niet pochýb, že pálenky z Unína sú naozaj prírodnými produktmi. Vo vynovenej, ale stále tradičnej pálenici v Uníne začínajú onedlho - 2. septembra. Vyzerá, že bude dobrá úroda.

„Chodia k nám páliť z juhu, okolia Bratislavy, Moravy. Začína sa pálením jariny a môžeme skonštatovať, že september už máme obsadený. Veríme, že tradícia našej pálenice bude pokračovať,“ uzatvára starosta Unína Ján Palkovič.

Unínska pálenica.

Kotol, z ktorého tečie výsledný produkt, pamätá veľa desaťročí.



Peter Hoferka popisuje spôsob tradičného pálenia v Uníne.

Pred budovou pálenice, vľavo starosta Unína Ján Palkovič. FOTO: INGRID SOCHOROVÁ

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  2. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  3. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  4. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  5. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  6. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  7. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  9. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  10. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  1. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  2. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  3. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  4. Budovanie zelenej značky
  5. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  6. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  7. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  8. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  9. Operatívny lízing zmierni dopady krízy na váš biznis
  10. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 42 816
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 23 933
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 15 941
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 172
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 722
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 638
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 496
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 401
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 391
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 249
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Záhorie - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Záhorie

Celoplošné testovanie.

Z miest je na tom z hľadiska pozitivity najlepšie Svätý Jur.

9 h
Ilustračné foto.

Hoci práce mali skončiť pred Vianocami, dodávateľ položil iba prvú vrstvu asfaltu v časti ulice.

11 h
Tím FK Senica.

Do hlavného mesta Turecka odletela výprava Seničanov v nedeľu.

14 h

V nemocnici je momentálne 26 pacientov s koronavírusom, z toho dvaja si vyžadujú napojenie na umelú pľúcnu ventiláciu.

15 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Mestá a obce v okrese Prievidza postupne zverejňujú počty ľudí, ktorí využili skríningové testovanie v ich obci.

24. jan

Dobre skončilo v Bobote, Čachticiach, Stankovciach. Výborne v Dolnej Porube a Trenčianskych Miticiach.

15 h

Miera pozitívnych testov v krajskom meste dosiahla 1,15 percenta.

19 h

Policajti prosia verejnosť o pomoc.

24. jan

Už ste čítali?