RADIMOV. Z viac ako 1400 najkvalitnejších páleniek si môžu vyberať návštevníci dnešnej ochutnávky ovocných destilátov v Radimove na Záhorí. Dominujú tradičné slivovice, nechýbajú marhuľovice, hruškovice, jablkovice, ochutnať možno aj špeciality z oskoruše, čiernych ríbezlí či prezidentom Rudolfom Schusterom propagovanú drienkovicu. Šampiónom 19. ročníka obľúbeného podujatia sa stala slivovica Jozefa Jurigu z Radimova, ročník 2013.
Záhradkárov minulý rok potrápilo počasie, ktoré im predovšetkým pri slivkách poriadne zredukovalo úrodu. Práve preto je podľa Ľuboša Mikiča z organizačného štábu na ochutnávke veľké množstvo slivovíc z dobrých ročníkov 2012 a 2013. Slabšiu úrodu v regióne vlani zaznamenali aj pestovatelia hrušiek a jabĺk, naopak, marhule si s počasím poradili veľmi dobre. Kvalita vzoriek je podľa Mikiča už tradične špičková, pretože na renomované podujatie si pestovatelia nedovolia poslať nekvalitu.
Okrem skvapalneného ovocia zo Slovenska možno v Radimove ochutnať ovocné destiláty z Českej republiky, Srbska, Franúzka či Talianska. Verejná ochutnávka v radimovskom kultúrnom dome sa koná až do 20:00. Podujatie organizuje miestna základná organizácia Slovenského zväzu záhradkárov.