Štvrtok, 26. november, 2020 | Meniny má KornelKrížovkyKrížovky

Vianočné menu pozostávalo až z dvanástich chodov

V minulosti bola súčasťou štedrovečerného stola aj tzv. Ježiškova kaša, ktorá je dodnes obľúbeným jedlom nielen detí, ale aj dospelých. Ide o starý názov pre krupicovú kašu.

Ilustračné foto.Ilustračné foto. (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA. ZÁHORIE. Kapustnica, šošovicová polievka, halászlé, vyprážaná ryba, majonézový šalát ale aj fazulačka či pupáky sú v mnohých rodinách súčasťou vianočnej večere. Naši predkovia však stolovali až pri dvanástich chodoch. Viac o štedrovečernej večeri v Prešporku prezradila etnologička Katarína Nádaská.

„Štedrá večera pozostávala najmä z lokálnych surovín. Aj pre bratislavskú župu znamenala, že chodov bolo minimálne šesť a maximálne dvanásť. Ale keď hovoríme, že ich bolo dvanásť, tak to znamená, že navarené bolo presne toľko, aby si každý člen rodiny mohol dať tak za lyžičku. Šlo skôr o symboliku,“ otvára tému štedrovečerných zvykov v Prešporku etnologička Katarína Nádaská.

V Prešporku na štedrovečernom stole dominovali najmä strukoviny či obilniny a z nich uvarené kaše. Fazuľová, šošovicová ale aj ovsená kaša mala svoje miesto. V minulosti bola súčasťou štedrovečerného menu aj tzv. Ježiškova kaša, ktorá je dodnes obľúbeným jedlom nielen detí, ale aj dospelých. Ježiškova kaša je totiž starý názov pre krupicovú kašu.

Štedrovečerná večera sa aj v bratislavskom kraji začínala oblátkami s medom a cesnakom. Druhým chodom bola vianočná, najčastejšie kapustová polievka. V oblasti Podunajska sa namiesto kapustovej varievala rybacia polievka známa ako halászlé.

Vianočná polievka sa líšila v domácnostiach evanjelických, kde mohla byť aj s mäsom a napríklad v katolíckych rodinách, kde sa držal pôst, bola vegetariánska.

„Ryby sa konzumovali už od začiatku stredoveku ako pôstne jedlá, čiže aj ľudia, ktorí držali na štedrý deň pôst, mohli konzumovať rybu. Ryba sa teda síce konzumovala, ale ako varená či pečená ale určite nie vyprážaná. Veľmi časté boli napríklad haringy, ktoré boli solené alebo ryby, ktoré sa lovili priamo v Dunaji. Aj tieto ryby sa upravovali klasickým spôsobom, teda najmä pečením,“ vysvetlila tradíciu ryby na vianočnom stole Katarína Nádaská.

Vyprážané rybie mäso do našich končín prišlo až v päťdesiatych rokoch minulého storočia, kedy znakom bohatstva a blahobytu boli práve vyprážané jedlá.

Prešporské vianočné tradície

Každá rodina má pre štedrý večer svoje vlastné tradície. Niektorí veria v silu orechov v kútoch, iní si dávajú rybiu šupinku pod obrus. Všetky tieto tradície však majú svoj cieľ. Aby sme sa takto pri štedrovečernom stole stretli aj o rok.

„To, čo má Bratislavský kraj spoločné aj s ostatnými regiónmi Slovenska je, že či už to bola rodina katolícka, protestantská, gréckokatolícka či pravoslávna, všade sa štedrý večer začínal modlitbou. Čiže v minulosti bol prvý úkon, že hlava rodiny predčítavala zo svätého písma. Väčšinou to bol príbeh o narodení,“ opísala začiatok štedrovečerných tradícií etnologička Katarína Nádaská.

Po modlitbe nasledovalo kreslenie cesnakového krížika na oplátku. Oplátky boli aj v prešporskej župe výsadou učiteľov, ktorí ich roznášali priamo do rodín. V okolí Prešporku, na Záhorí, však boli oblátky nahradené trubičkami. K cesnaku a oblátke ešte aj dnes patrí aj med, ktorým sa deťom aj mladým slobodným dievčatám robil krížik na čelo.

Ďalšou, dnes už zabudnutou tradíciou bolo aj v Prešporku zväzovanie nôh stola kovovou reťazou, na ktorú si všetci členovia rodiny počas večere vyložili nohy. Rodine to malo zabezpečiť zdravie, silu a súdržnosť aj v ďalšom roku.

Mnohé vianočné zvyky však mali v sebe aj nádych veštenia si budúcnosti. Zdravie sa napríklad na štedrý večer veštilo jaderníkom jabĺčka či orechom. Ak bola „hviezda“ v strede jablka pekná či ak bolo jadro orecha zdravé, znamenalo to zdravie aj pre toho, kto ho narezal.

„Škrupinky z týchto orechov sa zobrali, dali sa do misky s vodou, dala sa do nich sviečka a pustili sa na vodu a pozeralo sa, ktorá, len vďaka teplému vzduchu okolo, dopláva na druhú stranu,“ pokračuje vo vymenovávaní štedrovečerných tradícií etnologička Katarína Nádaská. Škrupinky, ktoré sa doplávali až na druhú stranu priniesli svojmu majiteľovi v budúcom roku šťastie a pre slobodné ženy napríklad signalizovali blížiaci sa sobáš.

Pre dobrú úrodu v budúcom roku zas kládli naši predkovia na štedrovečerný stôl misku, v ktorej bolo v malom množstve zo všetkého, čo sa za rok na ich poliach urodilo.

Jednou z novších tradícií je aj odloženie si šupinky z vianočného kapra do peňaženky, aby sa v rodine držalo bohatstvo. Tento zvyk sa objavil v druhej polovici päťdesiatych rokov minulého storočia, no ako mnohé dnešné zvyky, má aj tento dlhšiu tradíciu. Kedysi si ľudia pre zabezpečenie si bohatstva, kládli pod obrus štedrovečerného stola peniaze.

(ts-bsk)

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Aj matematika sa dá skrotiť
  2. Studujte v Praze ekonomii a business v angličtině
  3. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  4. Rozbiehať biznis v čase korony? Ide to
  5. Máte nápad ako zlepšiť svoje okolie? Radi ho podporíme!
  6. Buďte v najlepšej spoločnosti!
  7. Za kvalitným vzdelaním nemusíte do sveta! Príďte na EkF TUKE
  8. Koronakríza: Ako vyzerá jeden deň operátorky infolinky?
  9. Tento rok by mal 70: Legenda Karola Duchoňa ožije u vás doma
  10. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie
  1. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  2. Slovensko spoznalo najlepšie farmy minulého roka
  3. Fakty o batériách, ktoré ste nevedeli
  4. Zodpovedné podnikanie je témou aj pre slovenské spoločnosti
  5. Už tretí rok mení dm "Black Friday" na "Giving Friday"
  6. Koronakríza: Ako vyzerá jeden deň operátorky infolinky?
  7. Máte nápad ako zlepšiť svoje okolie? Radi ho podporíme!
  8. Tento rok by mal 70: Legenda Karola Duchoňa ožije u vás doma
  9. Nová služba v Pezinku – bezplatný zber elektroodpadu
  10. OFFICE ROKA 2020 poukáže na transformáciu pracovného prostredia
  1. Slovenská firma reformuje tradičné multimiliardové odvetvie 27 304
  2. Budíte sa počas spánku? Toto sú hlavné príčiny 22 102
  3. Bezpečná dovolenka v exotike: Maldivy sú prešpikované zážitkami 13 335
  4. Kaufland na Slovensku testoval novinku, ktorú zavádza v Európe 11 948
  5. Spájame Slovensko - 4 nové expresné autobusové linky 8 465
  6. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 8 393
  7. Viete, aká je skutočná cena smartfónu? Číslo vás prekvapí 7 978
  8. Mercedes-Benz opäť nadizajnoval budúcnosť 7 897
  9. Čo ovplyvňuje chuť kačacieho mäsa? Tieto dve veci 7 715
  10. Príbehy vyhorených, tandem okolo Bödöra a nová trať v Bratislave 7 616
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Záhorie - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Záhorie

Hrozí rozšírenie skládky odpadu v Zohore

Obyvatelia obce požadujú od ministra Budaja nepovolenie rozšírenia skládky.

Ilustračné foto.

Malackí poslanci nesúhlasia so zrušením urgentného príjmu

Rokovali aj o podmienkach prevádzkovania hazardných hier.

Ilustračné foto

Do literárnej súťaže sa zapojilo 118 autorov

34. ročník súťaže Literárna Senica Ladislava Novomeskéhopo bol plný zmien. Využili hlavne online priestor.

mesto Senica

O financovaní projektov hlasovali občania

Vyše 20.000 obyvateľov kraja oslovilo 57 projektov z participatívneho rozpočtu.

Mesto Trnava.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

FOTO: Po obrovských tolstolobikoch prišli na rad skutoční králi priehrady Ružiná

Vo vodnom diele Ružiná prebieha už štvrtý deň záchranný odlov rýb.

Pri inštalácii vianočnej výzdoby v Mlynoch prišiel mladý muž o nohu

Pracovník spadol z výšky približne 20 metrov. Utrpel množstvo zranení.

Demänovská dolina už nevládze, na petíciu nie je neskoro

Nestíha elektrika, už ani zdroje pitnej vody.

Už ste čítali?