Pondelok, 29. november, 2021 | Meniny má VratkoKrížovkyKrížovky

Vianočné menu pozostávalo až z dvanástich chodov

V minulosti bola súčasťou štedrovečerného stola aj tzv. Ježiškova kaša, ktorá je dodnes obľúbeným jedlom nielen detí, ale aj dospelých. Ide o starý názov pre krupicovú kašu.

Ilustračné foto.Ilustračné foto. (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA. ZÁHORIE. Kapustnica, šošovicová polievka, halászlé, vyprážaná ryba, majonézový šalát ale aj fazulačka či pupáky sú v mnohých rodinách súčasťou vianočnej večere. Naši predkovia však stolovali až pri dvanástich chodoch. Viac o štedrovečernej večeri v Prešporku prezradila etnologička Katarína Nádaská.

„Štedrá večera pozostávala najmä z lokálnych surovín. Aj pre bratislavskú župu znamenala, že chodov bolo minimálne šesť a maximálne dvanásť. Ale keď hovoríme, že ich bolo dvanásť, tak to znamená, že navarené bolo presne toľko, aby si každý člen rodiny mohol dať tak za lyžičku. Šlo skôr o symboliku,“ otvára tému štedrovečerných zvykov v Prešporku etnologička Katarína Nádaská.

V Prešporku na štedrovečernom stole dominovali najmä strukoviny či obilniny a z nich uvarené kaše. Fazuľová, šošovicová ale aj ovsená kaša mala svoje miesto. V minulosti bola súčasťou štedrovečerného menu aj tzv. Ježiškova kaša, ktorá je dodnes obľúbeným jedlom nielen detí, ale aj dospelých. Ježiškova kaša je totiž starý názov pre krupicovú kašu.

Štedrovečerná večera sa aj v bratislavskom kraji začínala oblátkami s medom a cesnakom. Druhým chodom bola vianočná, najčastejšie kapustová polievka. V oblasti Podunajska sa namiesto kapustovej varievala rybacia polievka známa ako halászlé.

Vianočná polievka sa líšila v domácnostiach evanjelických, kde mohla byť aj s mäsom a napríklad v katolíckych rodinách, kde sa držal pôst, bola vegetariánska.

„Ryby sa konzumovali už od začiatku stredoveku ako pôstne jedlá, čiže aj ľudia, ktorí držali na štedrý deň pôst, mohli konzumovať rybu. Ryba sa teda síce konzumovala, ale ako varená či pečená ale určite nie vyprážaná. Veľmi časté boli napríklad haringy, ktoré boli solené alebo ryby, ktoré sa lovili priamo v Dunaji. Aj tieto ryby sa upravovali klasickým spôsobom, teda najmä pečením,“ vysvetlila tradíciu ryby na vianočnom stole Katarína Nádaská.

Vyprážané rybie mäso do našich končín prišlo až v päťdesiatych rokoch minulého storočia, kedy znakom bohatstva a blahobytu boli práve vyprážané jedlá.

Prešporské vianočné tradície

Každá rodina má pre štedrý večer svoje vlastné tradície. Niektorí veria v silu orechov v kútoch, iní si dávajú rybiu šupinku pod obrus. Všetky tieto tradície však majú svoj cieľ. Aby sme sa takto pri štedrovečernom stole stretli aj o rok.

„To, čo má Bratislavský kraj spoločné aj s ostatnými regiónmi Slovenska je, že či už to bola rodina katolícka, protestantská, gréckokatolícka či pravoslávna, všade sa štedrý večer začínal modlitbou. Čiže v minulosti bol prvý úkon, že hlava rodiny predčítavala zo svätého písma. Väčšinou to bol príbeh o narodení,“ opísala začiatok štedrovečerných tradícií etnologička Katarína Nádaská.

Po modlitbe nasledovalo kreslenie cesnakového krížika na oplátku. Oplátky boli aj v prešporskej župe výsadou učiteľov, ktorí ich roznášali priamo do rodín. V okolí Prešporku, na Záhorí, však boli oblátky nahradené trubičkami. K cesnaku a oblátke ešte aj dnes patrí aj med, ktorým sa deťom aj mladým slobodným dievčatám robil krížik na čelo.

Ďalšou, dnes už zabudnutou tradíciou bolo aj v Prešporku zväzovanie nôh stola kovovou reťazou, na ktorú si všetci členovia rodiny počas večere vyložili nohy. Rodine to malo zabezpečiť zdravie, silu a súdržnosť aj v ďalšom roku.

Mnohé vianočné zvyky však mali v sebe aj nádych veštenia si budúcnosti. Zdravie sa napríklad na štedrý večer veštilo jaderníkom jabĺčka či orechom. Ak bola „hviezda“ v strede jablka pekná či ak bolo jadro orecha zdravé, znamenalo to zdravie aj pre toho, kto ho narezal.

„Škrupinky z týchto orechov sa zobrali, dali sa do misky s vodou, dala sa do nich sviečka a pustili sa na vodu a pozeralo sa, ktorá, len vďaka teplému vzduchu okolo, dopláva na druhú stranu,“ pokračuje vo vymenovávaní štedrovečerných tradícií etnologička Katarína Nádaská. Škrupinky, ktoré sa doplávali až na druhú stranu priniesli svojmu majiteľovi v budúcom roku šťastie a pre slobodné ženy napríklad signalizovali blížiaci sa sobáš.

Pre dobrú úrodu v budúcom roku zas kládli naši predkovia na štedrovečerný stôl misku, v ktorej bolo v malom množstve zo všetkého, čo sa za rok na ich poliach urodilo.

Jednou z novších tradícií je aj odloženie si šupinky z vianočného kapra do peňaženky, aby sa v rodine držalo bohatstvo. Tento zvyk sa objavil v druhej polovici päťdesiatych rokov minulého storočia, no ako mnohé dnešné zvyky, má aj tento dlhšiu tradíciu. Kedysi si ľudia pre zabezpečenie si bohatstva, kládli pod obrus štedrovečerného stola peniaze.

(ts-bsk)

Najčítanejšie na My Záhorie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako si zvýšiť penziu aj s priemerným platom?
  2. Vianočné nákupy bez stresu? Pozrite sa, či na to idete správne
  3. inFEEnity posilní Samuel Oriňák
  4. Získaj náskok pred štartom
  5. Karnozín – účinná látka s obrovským potenciálom
  6. Vytvor si svoju budúcnosť podľa vlastných predstáv!
  7. Proxenta oficiálne potvrdila záujem o ďalšie investície na Kube
  8. Trojica prestížnych fotografov hovorí o svojich tajomstvách
  9. Dávajú osemročnú záruku. Batérie vyvíjajú už desať rokov
  10. Štúdium ekológie, dizajnu či tech. inovácií je životný štýl?
  1. PRIESKUM: Slováci prezradili, čo by mal spĺňať dokonalý smartfón
  2. Výhody najväčšej obchodnej siete objavuje aj verejný sektor
  3. Spokojnosť je daná geneticky. Dá sa však zmeniť
  4. Na nové auto sa neoplatí čakať. Trhu kraľujú jazdené
  5. Tipy na darčeky, ktoré potešia každú ženu
  6. Mačka, ktorá žerie ľudí, kakajúce polienko, pavúky na stromčeku
  7. Krízové balíčky pre ohrozené domácnosti
  8. Dopyt po bytoch stúpa, ponuka bytov sa neustále zmenšuje
  9. Tatranský buk je Stromom roka 2021
  10. Vianočné nákupy bez stresu? Pozrite sa, či na to idete správne
  1. Odsťahovali sa na lazy i do dodávky. Ako sa tam žije? 29 400
  2. 8 skutočných celebrít. Tieto mozgy ovplyvňujú, ako budeme žiť 11 647
  3. Ako si zvýšiť penziu aj s priemerným platom? 6 375
  4. ARÓNIA - najsilnejšia prírodná prevencia proti koronavírusu 6 034
  5. Rekonštruujete? Pozor na romantické predstavy o vykurovaní 3 136
  6. Volkswagen predstavuje ďalší elektrický model 2 674
  7. Obľúbená kozmetika, lieky a doplnky stravy so zľavou až 50% 2 410
  8. Ako ušetriť náklady v sklade? Máme pre vás 9 tipov 2 314
  9. TIP: Úspech zakódovaný v DNA? Potvrdil to zlatý hattrick 1 871
  10. Ako predísť intímnym problémom? Vyvolať ich môže aj bežná vložka 1 817

Blogy SME

  1. Martin Greguš: Igor Matovič - stena oka hurikánu...
  2. Ladislav Boršoš: Spejbl a Hurvínek…
  3. Martin Greguš: V akom stave sú dopravné komunikácie v Bratislave? Aký je Váš názor?
  4. Igor Bilák: Post Covid Príhodka #26 - Pol roka a prvý kilometer
  5. Jaroslav Polaček: Pamätáte si ešte na modré tabuľky? Ja už ani nie!
  6. Jiří Ščobák: Trading: Když už chcete rychle a spekulativně obchodovat, věnujte se oblasti, které rozumíte
  7. Ján Marton: Progresívna vízia ministerstva pôdohospodárstva je skôr halucináciou diletantov.
  8. Adam Sedláček: Bravčové ucho pod stromčekom a sukňa nad kolenami
  1. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 9 430
  2. Monika Nagyova: Poďte bližšie, staré dievky nehryzú. 8 328
  3. Jozef Sitko: Pani prezidentka, jej priateľ a jej exporadca Leško 7 531
  4. Lucia Nicholsonová: Otvorený list ministrovi Krajniakovi 6 467
  5. Martin Greguš: Robert Fico a jeho 2 tváre... DNES: "Povinné očkovanie je nechutný fašistický nápad". Čo myslíte, čo "hovoril" SMER v roku 2014? 5 956
  6. Ján Marton: Prezidentka žije v krajine, ktorej nerozumie a ja nerozumiem jej. 5 160
  7. Věra Tepličková: Ako chutí moc alebo Ak budeme dobrí, dostaneme limetku 4 657
  8. Tereza Krajčová: Anglický denník: 18. Najväčší strašiak návratu zo zahraničia? Slovenská mentalita 4 031
  1. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  2. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  3. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  4. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  5. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  6. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
  7. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
  8. Valentína Sedileková: Komentujete vzhľad druhých ľudí? Ubližujete im viac, ako si uvedomujete
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Záhorie - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Záhorie

Po celom Slovensku je situácia v zdravotníckych zariadeniach kritická. Čakanie na operáciu vzbudzuje obavy vždy. Ak však máte pred zákrokom práve v týchto mesiacoch, alebo vám operáciu posunuli, zvýšený strach a neistota sú úplne prirodzené. Práve v tejto situácii pomôže zmierniť stres možnosť skonzultovať svoj stav s viacerými lekármi. Vďaka novej službe Druhý medicínsky názor už aj s tými z popredných kliník v zahraničí.


5 h
Autorka knihy so svojou dcérou, ktorá knihu ilustrovala.

Rozhovor so Záhoráčkou Kristínou Mišovičovou, ktorej vychádza nová fantasy kniha.


15 h

Čo musí splniť žiadateľ?


TASR 17 h
Ilustračná fotografia.

Kraj do modernizácie techniky investoval milióny eur.


TASR 27. nov

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Peter sa z tohto sveta rozhodol odísť dobrovoľne.


27. nov

Radnica pomenovanie ulice neodporučila.


27. nov

Nezvestný je od dnešného dňa.


(rv) 27. nov

Oddelenie opustilo viacero zamestnancov.


26. nov

Blogy SME

  1. Martin Greguš: Igor Matovič - stena oka hurikánu...
  2. Ladislav Boršoš: Spejbl a Hurvínek…
  3. Martin Greguš: V akom stave sú dopravné komunikácie v Bratislave? Aký je Váš názor?
  4. Igor Bilák: Post Covid Príhodka #26 - Pol roka a prvý kilometer
  5. Jaroslav Polaček: Pamätáte si ešte na modré tabuľky? Ja už ani nie!
  6. Jiří Ščobák: Trading: Když už chcete rychle a spekulativně obchodovat, věnujte se oblasti, které rozumíte
  7. Ján Marton: Progresívna vízia ministerstva pôdohospodárstva je skôr halucináciou diletantov.
  8. Adam Sedláček: Bravčové ucho pod stromčekom a sukňa nad kolenami
  1. Radovan Kazda: Poslanec Blaha a jeho fašisti 9 430
  2. Monika Nagyova: Poďte bližšie, staré dievky nehryzú. 8 328
  3. Jozef Sitko: Pani prezidentka, jej priateľ a jej exporadca Leško 7 531
  4. Lucia Nicholsonová: Otvorený list ministrovi Krajniakovi 6 467
  5. Martin Greguš: Robert Fico a jeho 2 tváre... DNES: "Povinné očkovanie je nechutný fašistický nápad". Čo myslíte, čo "hovoril" SMER v roku 2014? 5 956
  6. Ján Marton: Prezidentka žije v krajine, ktorej nerozumie a ja nerozumiem jej. 5 160
  7. Věra Tepličková: Ako chutí moc alebo Ak budeme dobrí, dostaneme limetku 4 657
  8. Tereza Krajčová: Anglický denník: 18. Najväčší strašiak návratu zo zahraničia? Slovenská mentalita 4 031
  1. Pavol Koprda: Infekčnejší a možno ešte nebezpečnejší. Čo zatiaľ vieme o mutácii vírusu B.1.1.529?
  2. Juraj Hipš: Zvýšenie platov učiteľov na hygienické minimum nezvýši kvalitu vzdelávania, tvrdí analytik.
  3. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 3: Viem vyhrať, aj keď mi rozdali horšie karty, ako ostatným
  4. Juraj Hipš: Prorektor UK: Novelu treba stiahnuť a začať na nej pracovať odznova
  5. Karolína Farská: Dokedy bude koalícia fackovacím panákom Sme rodina?
  6. Juraj Hipš: Učiteľ Čapek: Niektorí učitelia sú machri. Od hodín svojho syna som sa skoro nevedel odlepiť
  7. Milota Sidorová: Pokrivené dáta vytláčajú ženy z pozornosti. Takto to môžeme zmeniť
  8. Valentína Sedileková: Komentujete vzhľad druhých ľudí? Ubližujete im viac, ako si uvedomujete

Už ste čítali?

Skryť Zatvoriť reklamu