Streda, 17. október, 2018 | Meniny má Hedviga

Podujatiu kraľovala kvalita garantovaná Záhorím

Seminár v Skalici zdôraznil potrebu a realitu okolo označení - Zaručená tradičná špecialita, Chránené označenie pôvodu či Chránené zemepisné označenie.

(Zdroj: Milan Soukup)

SKALICA. Seminár nazvaný „Čerpáme z minulosti pre radosť v prítomnosti“ zavŕšil projekt spolupráce Súkromnej strednej odbornej školy Via Humana v Skalici a Vyššej odbornej a Strednej školy DAKOL z Petrovíc pri Karvinej v Českej republike.

Priniesol 19. septembra aj konkrétny gastronomický výstup v podobe spoločnej novej záhorácko-moravsko-sliezskej kuchárskej knihy. Cenný bol však najmä ako diskusné fórum na tému, čo urobiť, aby Záhorie profitovalo z tradícií a tradičnej kvality nielen kultúrne, spoločensky, ale aj ekonomicky.

Článok pokračuje pod video reklamou

Maškrtné jazýčky

Mária Zajíčková zo Záhorského múzea v Skalici pohľad do minulosti sprostredkovala vďaka archívom, cechovým a účtovným knihám. Čo jedli a pili na svadbe richtárovej dcéry roku 1614? Alebo na volebnej hostine roku 1632? Odpoveď sme počuli aj zo závetu významného pernikára Jána Jančíka či z ďalších zápisov, ktoré zachovali tiež slávnostné menu.

Zmapovala, ako sa po objavení Ameriky udomácňovali na Záhorí zemiaky, kukurica, paradajky či tabak, aký úspech mal už v minulosti skalický trdelník s receptúrou z Rumunska.

Čo preslávilo skalické secesné svadobné torty? Aj o tom sa na seminári hovorilo, aby bolo jasné, že garanciou kvality je vždy najmä zodpovedný odborník, či prosto človek profesionál na svojom mieste. Implementácii tradícií do výchovno-vzdelávacieho procesu v SSOŠ Via Humana sa venovala Slavomíra Masrnová, z ďalších aspektov sa jej dotkli aj iní.

Regionálna značka Záhoria

Riaditeľka Regionálnej rozvojovej agentúry Skalica Zuzana Juríčková upozornila aj na problémy pri etablovaní nových označení tradičných či najkvalitnejších produktov, ktoré môžu byť významnými prostriedkami pri rozvoji cestovného ruchu. Úsilie o označenie Regionálny produkt Záhoria sa datuje už v roku 2008. Popri Záhorí takéto označenie poznajú na Slovensku aj v Gemeri, Honte, Ponitrí, Podpoľaní.

Na Slovensku takýchto značiek tradičnej kvality máme asi desať, u susedov v Česku dvadsať. Riaditeľka RRAS na príklade iniciatív Partnerstva pre Horné Záhorie s 22 obcami a mestami ukázala, ako na to ísť, aby z 273 momentálne potenciálnych uchádzačov o značku ju čo najviac aj získalo a premenili ju na očakávané efekty. Na prospech dobrého mena Záhoria doma na Slovensku, v Európe i vo svete.

Skalický rubín ako príklad

Predseda Občianskeho združenia Skalický trdelník a Vínna cesta Záhorie Ľudovít Bránecký proces certifikácie priblížil na veľavravnom príklade úspešného trdelníka od udomácnenia v Skalici po etablovanie medzi európsky chránenými značkami kvality.

Rovnaký proces odštartovali so Skalickým rubínom, ktorý by do pol roka mohli zavŕšiť. Prečo je potrebná ochrana? Prečo nemôžu Skalický trdelník či Skalický rubín vyrábať všetci a všade, keď produkty chutia? Mohli by, keby... A tu je pes zakopaný.

Ak budú garantovať kvalitu, technológiu, výrobný postup a iné stanovené kritériá pri výrobe nielen potravinárskych produktov, ale aj služieb, môžu sa o podobný certifikát uchádzať. Ale inak? Zabudnite! Proti falzifikátorom a produktom bez kvality treba zasiahnuť.

Aj s ambíciami – dobré uchrániť a z dobrého vyťažiť na prospech regiónu Záhoria, Slovenska alebo Európskej únie voči ostatnému svetu, seminár zdôraznil potrebu a realitu okolo označení - Zaručená tradičná špecialita, Chránené označenie pôvodu či Chránené zemepisné označenie.

Potrebu ťahu za vyššou kvalitou podčiarkuje aj nedávne porovnanie potravín, keď zo 109 hodnotených krajín sa za kvalitu našim susedom v Česku ušlo 23, v Poľsku 26., v Maďarsku 29. a nám na Slovensku až 31., teda z krajín V4 posledné miesto.

Škoda, že na seminári nebolo viac reprezentantov obcí a miest. Aj ich, nielen študentov, by táto fundovane prezentovaná problematika určite obohatila a posunula k vyššej úrovni vlastných aktivít.

Program cezhraničnej spolupráce medzi Slovenskou a Českou republikou prostredníctvom stredných škôl zo Skalice a Petrovíc pri Karvinej priniesol zaujímavú tému do dialógu – ako sa z kvality minulosti dá smerovať k ekonomickým efektom a rozvoju cestovného ruchu na Záhorí aj v budúcnosti.

dobroty

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu?
  2. Odborári pokračujú v zbieraní podpisov za zastropovanie dôchodku
  3. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  4. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  5. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  6. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  7. Tip hypošpecialistu: Najlepší čas na Adlerovu je teraz!
  8. Jana Vaľová: Pokračujme po dobrej ceste
  9. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's?
  10. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro
  1. AAA AUTO zorganizovalo autogramiádu
  2. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  3. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  4. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  5. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  6. Tip hypošpecialistu: Najlepší čas na Adlerovu je teraz!
  7. Jana Vaľová: Pokračujme po dobrej ceste
  8. Dôležité zmeny v založení s.r.o. od 1.9.2018
  9. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro
  10. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára!
  1. Odborníčka na výživu: Večera maximálne 4 hodiny pred spánkom 21 448
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 796
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 408
  4. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 11 389
  5. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 372
  6. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 8 222
  7. Vodič dostal jasný odkaz: Na cyklotrase sa neparkuje 6 904
  8. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára! 4 719
  9. Sládok Pilsner Urquell: Neviem prečo zdokonalovať Prazdroj 3 842
  10. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 3 639

Hlavné správy z MY Záhorie

Bývalý kukláč a šéf vydieračov zo Záhoria na súde s odvolaním neuspel

Bývalý kukláč zo Záhoria Miroslav Štvrtecký si odpykáva 21-ročný trest v Leopoldove.

Viskupič dáva vláde do pozornosti úsek medzi Senicou a Holíčom

Predseda Trnavského samosprávneho kraja zareagoval na zámer vlády investovať do ciest I. triedy v najbližších rokoch 200 miliónov eur.

Mont Blanc medzi ferratami. Zdolať Gianni Costantini v Dolomitoch je udalosť

Kto nebol v Dolomitoch, nebol v horách, povedal mi raz dávny priateľ. A hneď po prvej návšteve pred rokmi som mu dal za pravdu. Odvtedy sa tam pravidelne vraciam. Tentokrát sme si s partiou kamarátov vytipovali dve náročné ferraty.

Karta sa v 5. lige Západ začína pomaly obracať

Kým v uplynulých sezónach kraľovali súťaži skôr trnavské celky, tentokrát sú v popredí záhorácke.

Dievčatá našli peňaženku s viac ako 600 eurami, vrátili ju majiteľovi

V pondelok (15.10.) našli dve 14-ročné dievčatá tašku s osobnými vecami vrátane peňaženky so sumou viac ako 600 eur, ktorú odovzdali na polícii.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Na bystrickej cyklokomunikácii sa baví internet

Urobiť tak veľa chýb na necelých dvesto metroch trasy sa hádam ani nedá – tvrdí Občianska cykloiniciatíva Banská Bystrica.

AKTUALIZOVANÉ 9:55

Cesta je stále uzavretá, motocyklista zomrel na mieste nehody

Polícia hľadá svedkov nehody. Cesta je aj krátko pred desiatou dopoludnia stále uzavretá.

Pohotovosť v Šali ostala bez lekára, pacientov to nahnevalo

Ak lekári nenastúpia do služby, môžu dostať pokutu.

Pri čelnej zrážke dvoch áut zasahovali aj leteckí záchranári

Leteckí záchranári zasahovali pri nehode, ktorá sa stala ráno pri Trnave smerom na Bučany. Čelne sa tu zrazili dve osobné autá.

Vybrali SME

Už ste čítali?