Pondelok, 24. júl, 2017 | Meniny má Vladimír
Pridajte si svoje mesto

Skalická vysoká torta je Eiffelovkou medzi tortami

Týči sa v miestnosti štíhla a vysoká, nedá sa prehliadnuť. Krásna princezná v čipkovanom habite, skladajúcom sa z viacerých sukničiek, s prekrásnym čepcom z kvetov na hlave.

Majster skalickej vysokej torty Jozef Hránek má zlatú trpezlivosť.(Zdroj: Archív (JH))

SKALICA. Už dávnejšie sa v meste šepkalo, že tu žije iba jedna pani, ktorá ovláda výrobu unikátneho dekoračného, ale i jedlého skvostu – skalickej vysokej torty. Zlé jazyky k rečiam pridali, že si pôvodný recept prísne stráži a nikomu ho neprezradí.

Keď sa manželia Petra a Jozef Hránkovci rozhodli venovať výrobe skalickej torty s presvedčením, že by sa mala vrátiť na svadobné stoly, náhoda a šťastena stáli pri sebe.

Školili sa u profesionálky

„Keď začala manželka pracovať v oblasti cestovného ruchu, spoznala bližšie i miestne tradície. Postupne sme sa prácne dostali k čoraz viac ľuďom a následne k informáciám, ktoré nás priviedli až po skalickú vysokú tortu,“ spomína Jozef Hránek.

„Dôležité bolo rozhodnutie, že to spoločne chceme robiť. Skalickú vysokú tortu vyrábala v meste už len Ľudmila Komínková a predstavte si, prišli sme na to, že je to jedna z najlepších priateliek starej mamy mojej manželky. Oslovili sme ju a ona nám všetko ochotne vysvetlila, ukázala, zaškolila nás.“ Vzácnu „lektorku“ navštevovali denne vyše týždňa, potom sa pustili do experimentovania doma.

Zázrak z troch ingrediencií

Vaječný bielok, práškový cukor, vlašské orechy – to je všetko. Recept je veľmi starý, manželia Hránkovci sa dopátrali po istú pni Holečkovú (1892-1981), ktorá sa ho dozvedela od neznámej Skaličanky. Medzi ingrediencie potrebné na výrobu skalickej vysokej torty ako novinku zaradili i trochu vanilkového cukru a štipku citrónovej kôry pre vôňu, ale v ponímaní veľkosti torty sú to doslova stopové prvky.

Špeciálnych dodávateľov surovín nemajú, cukor však používajú len jednej, osvedčenej značky. Najväčšiu starosť im robia orechy, tie zháňajú, kde sa dá. Orechy sú tvrdým orieškom nielen v získavaní, ale i spracovaní. Na výrobu tort musia byť nakrájané na lupienky, nie nasekané, čo je dosť úmorná práca.

Na torte býva klasicky 26 „ohrádok“, hmota, z ktorej sa pečú, je najzradnejšia. „Okrem kvality hmoty musíme dávať pozor i na teplotu v rúre a čas, ako dlho sa ohrádky sušia. Je to hotová alchýmia. Receptúra sa jednoducho nedá oklamať .“

Samotné „háčkovanie“ ohrádok - sukničiek je rovnako náročné, a to nielen na kvalitu hmoty – bielok a cukor – ale najmä na presnú, precíznu a pevnú ruku. Výroba torty trvá približne sedem až desať dní, ak sa rátajú priemerne štyri hodiny práce denne. Urýchliť sa to nedá.

Pri háčkovanú treba čakať, kým hmota stuhne, aby sa dal robiť ďalší a ďalší riadok. Dá sa vyrábať i viac tort naraz, ale to má tiež svoju hranicu, pretože táto práca je veľmi náročná na prsty, oči a chrbticu. Podobne je to i s výrobou koša, ktorý sa ešte napĺňa ďalším typickým skalickým pečivom - šamrdolkami (trubičkami plnenými snehom z vaječného bielku), zázvorníkmi, ale i ovocím.

Torta musela byť krásna ako nevesta

Skalickú vysokú tortu piekli nielen na svadby, výnimočne sa zaskvela i pri iných príležitostiach, ale tu bol skôr uprednostňovaný skalický kôš. Samotná torta predstavovala nevestu, jednotlivé ohrádky boli vnímané ako jej sukne a kytica na vrchu torty ako čepiec mladomanželky. Kvetinová výzdoba bola vždy jasná a torta musela pôsobiť krásne, napokon - ako nevesta.

Celé „svadobné šaty“ sladkej nevesty boli zdobené v duchu biedermeierovskej čipky, teda história torty siaha až do polovice 19. storočia. Výrazom vplyvu viedenskej módy, ktorá prišla i do Skalice, bol nielen slávnostný odev skalických dievčat a mladých žien, ale aj dekorácie svadobných tabúľ, ktorých neodmysliteľnou súčasťou boli skalické vysoké torty. Nesmeli chýbať na žiadnej svadbe. Vedomosti a zručnosti pri ich výrobe sa stali súčasťou domácej tradície.

Červená od nevesty, modrá od ženícha

Pri zdobení torty sa pridŕžali určitých pravidiel. Farby používali štyri: ružová – ak bola torta podarovaná na svadbu zo strany nevesty, modrá – ak išlo o dar z rodiny ženícha, biela - ak tortu daroval ktokoľvek, či už obom novomanželom alebo len preto, aby sa farebne odlíšila od ostaných, žltá – ak sa používala ako dar od cirkvi alebo pre cirkevných hodnostárov.

„V súčasnosti používanie klasických farieb upadá. Máme na výber oveľa širšiu škálu farebných možností a tradície už málokto dodržiava. Na želanie zákazníka dokážeme vyrobiť tortu akejkoľvek farby. No aj tu existujú určité obmedzenia. Často zdobíme tortu vo farbách výzdoby obradnej siene alebo svadobnej miestnosti,“ povedal Jozef Hránek.

Skalická sladká Eiffelovka nemá obdobu

Skalická vysoká torta sa piekla a pečie len v Skalici, čo napokon vyplýva i z jej názvu. Ani po dôslednom pátraní súčasných jediných výrobcov torty sa nepodarilo nikde inde nájsť jej obdobu.

Tento skvost však neraz prekročil nielen hranice mesta, ale i štátu: „Pani Komínková viezla jednu tortu až do Nemecka, ale to len preto, že sa tam ženil Skaličan a trval na tom, že túto výnimočnú ozdobu musia hostia na jeho svadbe vidieť,“ priblížil majster skalickej torty. Výška torty nie je presne stanovená. Mnohými desaťročiami zažitá hranica je 150 cm.

Nepýtajte sa, čím je výnimočná...

... ale otvorte oči. Niečo také sa skrátka len tak nevidí. Skalická vysoká torta ohromí nielen svojou krásou a výškou, ale treba oceniť i to, že ide o poctivú ručnú prácu a každý kus je originál. Je vyrobená zo surovín, ktoré nepodliehajú skaze, čiže teoreticky sa dá zjesť aj po mnohých rokoch.

Pravá skalická svadba trvala i týždeň, preto sa výroba torty musela prispôsobiť zvykom i v súvislosti s jej trvanlivosťou. Táto torta je výnimočná predovšetkým ako dekorácia svadobnej tabule. Každý, kto ju kedy videl na vlastné oči, nevedel sa vynačudovať. Manželia Hránkovci veria, že sa im podarí oprášiť jej históriu a povzniesť ju na piedestál z čias svojej najväčšej slávy.

Skalická vysoká torta si zaslúži dostať sa znovu do povedomia ľudí nielen v slobodnom kráľovskom meste a jeho blízkom okolí, ale rovnako ako Skalický trdelník doslova celého sveta.

vysoka torta1

vysoka torta2

torty

Červená - ak bola torta podarovaná na svadbu zo strany nevesty, modrá – ak išlo o dar z rodiny ženícha.

kos

Skalický kôš.

vysoka torta3

taipei

Skalická sladká nevesta v Taipei, Taiwan.

jozef hranek

Jozef Hránek pri svojom diele. FOTO: ARCHÍV (JH)


  1. SKALICA: Prosba pomôcť mestu pri polievaní stromčekov Skaličanov neoslovila 653
  2. Radimov dosiahol hetrik, aký je recept? Foto 330
  3. Rýchlik zrazil Bratislavčana, ten zraneniam podľahol 260
  4. Pomôžte odhaliť zlodejov bicyklov v INE v Skalici Foto 260
  5. Skalica ulovila veľkú rybu, na Záhorie sa vracia záložník Lukáš Opiela 204
  6. Skalica v generálke na ligu remizovala doma s VSE Sopron Foto 183
  7. „Neexistujú útočné plemená, ale len zle vychované jedince.“ Povedal skúsený chovateľ rotvajlerov 59
  8. Hľadá sa Kniha Záhoria 2016 54
  9. Štartuje Fortuna liga, FK Senica privíta AS Trenčín - online prenos 46
  10. PRVÉ FOTO z Cibula Festu v Holíči Foto 43

Najčítanejšie správy

Záhorie

SKALICA: Prosba pomôcť mestu pri polievaní stromčekov Skaličanov neoslovila

S prosbou o pomoc pri zalievaní stromčekov na verejných priestranstvách počas dlhotrvajúcich letných horúčav sa obrátila skalická radnica na obyvateľov mesta.

Radimov dosiahol hetrik, aký je recept?

O úspešnej ceste za tretím víťazstvom sa s nami podelil tréner Ľubomír Vanek.

Rýchlik zrazil Bratislavčana, ten zraneniam podľahol

Dnes ráno krátko po pol deviatej zrazil medzinárodný rýchlik na železničnom priecestí pred obcou Zohor (okres Malacky) 58-ročného Bratislavčana.

Pomôžte odhaliť zlodejov bicyklov v INE v Skalici

Vo firme INA v Skalici prišlo v priebehu pár dní ku krádeží piatich bicyklov. Polícia zverejnila fotografie, ktoré by mohli pomôcť odhaliť páchateľov.

Skalica ulovila veľkú rybu, na Záhorie sa vracia záložník Lukáš Opiela

Klubový manažment MFK Skalica sa môže pochváliť naozaj kvalitným úlovkom. Do svojich služieb získal hráča so skúsenosťami z európskych pohárov – Lukáša Opielu.

Blízke regióny

Countryfest v Bohuniciach predčasne ukončili pre smrť speváka

Karel Mrkvička, spevák, gitarista a manažér českej kapely Taxmeni dnes skolaboval počas vystúpenia na Countryfeste v Jaslovských Bohuniciach. Záchranári mu už pomôcť nedokázali.

Na vstupe do hradného lesoparku osadili turniket

Po určitej hodine už ľudí dovnútra nepustí. Dostanú sa iba von.

Bicykle bude chrániť moderná technológia

Označovanie je zdarma, záujem prejavilo už 200 Šaľanov.

Utečenec z Iraku si v obci pri Nitre otvoril pánske holičstvo

Hano mal v rodnom Iraku kadernícky salón. Na Slovensku sa usiluje vlastnými silami uživiť desaťčlennú rodinu, okrem manželky a šiestich detí aj svoje dve sestry.

V nebezpečnej nedostavanej bytovke sa hrávajú deti

V nedostavanej bytovke na Armádnej ulici v Trenčíne sa začali hrávať deti, viacerí obyvatelia upozorňujú na nebezpečenstvo. Stavba nie je dostatočne zabezpečená proti vstupu. Mesto už nariadilo nedostatky odstrániť.

Všetky správy

Spievajúci dom týral operou celú ulicu

Je to najabsurdnejší susedský spor, ktorý sa na Slovensku odohral. V Štúrove žena štrnásť rokov púšťala od rána do večera nahlas operné árie

Zomrel Štefan Nosáľ, zakladateľ a dlhoročný vedúci Lúčnice

Štefan Nosáľ ostane navždy s nami, odkazujú členovia Lúčnice.

Silná búrka s krúpami sa prehnala východom

Vyčíňala v okrese Prešov, Humenné i Michalovce. Neobišla ani Košice.

Buďte vďační za Fica. My Česi máme iných komunistov

Komunistická strana Čiech a Moravy je ojedinelým reliktom. Nič také v celej postkomunistickej Európe nenájdete.

Countryfest v Bohuniciach predčasne ukončili pre smrť speváka

Karel Mrkvička, spevák, gitarista a manažér českej kapely Taxmeni dnes skolaboval počas vystúpenia na Countryfeste v Jaslovských Bohuniciach. Záchranári mu už pomôcť nedokázali.

Kam vyraziť