Štvrtok, 22. október, 2020 | Meniny má SergejKrížovkyKrížovky

Skalická vysoká torta je Eiffelovkou medzi tortami

Týči sa v miestnosti štíhla a vysoká, nedá sa prehliadnuť. Krásna princezná v čipkovanom habite, skladajúcom sa z viacerých sukničiek, s prekrásnym čepcom z kvetov na hlave.

Majster skalickej vysokej torty Jozef Hránek má zlatú trpezlivosť.Majster skalickej vysokej torty Jozef Hránek má zlatú trpezlivosť. (Zdroj: Archív (JH))

SKALICA. Už dávnejšie sa v meste šepkalo, že tu žije iba jedna pani, ktorá ovláda výrobu unikátneho dekoračného, ale i jedlého skvostu – skalickej vysokej torty. Zlé jazyky k rečiam pridali, že si pôvodný recept prísne stráži a nikomu ho neprezradí.

Keď sa manželia Petra a Jozef Hránkovci rozhodli venovať výrobe skalickej torty s presvedčením, že by sa mala vrátiť na svadobné stoly, náhoda a šťastena stáli pri sebe.

Školili sa u profesionálky

„Keď začala manželka pracovať v oblasti cestovného ruchu, spoznala bližšie i miestne tradície. Postupne sme sa prácne dostali k čoraz viac ľuďom a následne k informáciám, ktoré nás priviedli až po skalickú vysokú tortu,“ spomína Jozef Hránek.

Skryť Vypnúť reklamu

„Dôležité bolo rozhodnutie, že to spoločne chceme robiť. Skalickú vysokú tortu vyrábala v meste už len Ľudmila Komínková a predstavte si, prišli sme na to, že je to jedna z najlepších priateliek starej mamy mojej manželky. Oslovili sme ju a ona nám všetko ochotne vysvetlila, ukázala, zaškolila nás.“ Vzácnu „lektorku“ navštevovali denne vyše týždňa, potom sa pustili do experimentovania doma.

Zázrak z troch ingrediencií

Vaječný bielok, práškový cukor, vlašské orechy – to je všetko. Recept je veľmi starý, manželia Hránkovci sa dopátrali po istú pni Holečkovú (1892-1981), ktorá sa ho dozvedela od neznámej Skaličanky. Medzi ingrediencie potrebné na výrobu skalickej vysokej torty ako novinku zaradili i trochu vanilkového cukru a štipku citrónovej kôry pre vôňu, ale v ponímaní veľkosti torty sú to doslova stopové prvky.

Skryť Vypnúť reklamu

Špeciálnych dodávateľov surovín nemajú, cukor však používajú len jednej, osvedčenej značky. Najväčšiu starosť im robia orechy, tie zháňajú, kde sa dá. Orechy sú tvrdým orieškom nielen v získavaní, ale i spracovaní. Na výrobu tort musia byť nakrájané na lupienky, nie nasekané, čo je dosť úmorná práca.

Na torte býva klasicky 26 „ohrádok“, hmota, z ktorej sa pečú, je najzradnejšia. „Okrem kvality hmoty musíme dávať pozor i na teplotu v rúre a čas, ako dlho sa ohrádky sušia. Je to hotová alchýmia. Receptúra sa jednoducho nedá oklamať .“

Samotné „háčkovanie“ ohrádok - sukničiek je rovnako náročné, a to nielen na kvalitu hmoty – bielok a cukor – ale najmä na presnú, precíznu a pevnú ruku. Výroba torty trvá približne sedem až desať dní, ak sa rátajú priemerne štyri hodiny práce denne. Urýchliť sa to nedá.

Skryť Vypnúť reklamu

Pri háčkovanú treba čakať, kým hmota stuhne, aby sa dal robiť ďalší a ďalší riadok. Dá sa vyrábať i viac tort naraz, ale to má tiež svoju hranicu, pretože táto práca je veľmi náročná na prsty, oči a chrbticu. Podobne je to i s výrobou koša, ktorý sa ešte napĺňa ďalším typickým skalickým pečivom - šamrdolkami (trubičkami plnenými snehom z vaječného bielku), zázvorníkmi, ale i ovocím.

Torta musela byť krásna ako nevesta

Skalickú vysokú tortu piekli nielen na svadby, výnimočne sa zaskvela i pri iných príležitostiach, ale tu bol skôr uprednostňovaný skalický kôš. Samotná torta predstavovala nevestu, jednotlivé ohrádky boli vnímané ako jej sukne a kytica na vrchu torty ako čepiec mladomanželky. Kvetinová výzdoba bola vždy jasná a torta musela pôsobiť krásne, napokon - ako nevesta.

Celé „svadobné šaty“ sladkej nevesty boli zdobené v duchu biedermeierovskej čipky, teda história torty siaha až do polovice 19. storočia. Výrazom vplyvu viedenskej módy, ktorá prišla i do Skalice, bol nielen slávnostný odev skalických dievčat a mladých žien, ale aj dekorácie svadobných tabúľ, ktorých neodmysliteľnou súčasťou boli skalické vysoké torty. Nesmeli chýbať na žiadnej svadbe. Vedomosti a zručnosti pri ich výrobe sa stali súčasťou domácej tradície.

Červená od nevesty, modrá od ženícha

Pri zdobení torty sa pridŕžali určitých pravidiel. Farby používali štyri: ružová – ak bola torta podarovaná na svadbu zo strany nevesty, modrá – ak išlo o dar z rodiny ženícha, biela - ak tortu daroval ktokoľvek, či už obom novomanželom alebo len preto, aby sa farebne odlíšila od ostaných, žltá – ak sa používala ako dar od cirkvi alebo pre cirkevných hodnostárov.

„V súčasnosti používanie klasických farieb upadá. Máme na výber oveľa širšiu škálu farebných možností a tradície už málokto dodržiava. Na želanie zákazníka dokážeme vyrobiť tortu akejkoľvek farby. No aj tu existujú určité obmedzenia. Často zdobíme tortu vo farbách výzdoby obradnej siene alebo svadobnej miestnosti,“ povedal Jozef Hránek.

Skalická sladká Eiffelovka nemá obdobu

Skalická vysoká torta sa piekla a pečie len v Skalici, čo napokon vyplýva i z jej názvu. Ani po dôslednom pátraní súčasných jediných výrobcov torty sa nepodarilo nikde inde nájsť jej obdobu.

Tento skvost však neraz prekročil nielen hranice mesta, ale i štátu: „Pani Komínková viezla jednu tortu až do Nemecka, ale to len preto, že sa tam ženil Skaličan a trval na tom, že túto výnimočnú ozdobu musia hostia na jeho svadbe vidieť,“ priblížil majster skalickej torty. Výška torty nie je presne stanovená. Mnohými desaťročiami zažitá hranica je 150 cm.

Nepýtajte sa, čím je výnimočná...

... ale otvorte oči. Niečo také sa skrátka len tak nevidí. Skalická vysoká torta ohromí nielen svojou krásou a výškou, ale treba oceniť i to, že ide o poctivú ručnú prácu a každý kus je originál. Je vyrobená zo surovín, ktoré nepodliehajú skaze, čiže teoreticky sa dá zjesť aj po mnohých rokoch.

Pravá skalická svadba trvala i týždeň, preto sa výroba torty musela prispôsobiť zvykom i v súvislosti s jej trvanlivosťou. Táto torta je výnimočná predovšetkým ako dekorácia svadobnej tabule. Každý, kto ju kedy videl na vlastné oči, nevedel sa vynačudovať. Manželia Hránkovci veria, že sa im podarí oprášiť jej históriu a povzniesť ju na piedestál z čias svojej najväčšej slávy.

Skalická vysoká torta si zaslúži dostať sa znovu do povedomia ľudí nielen v slobodnom kráľovskom meste a jeho blízkom okolí, ale rovnako ako Skalický trdelník doslova celého sveta.

vysoka torta1

vysoka torta2

torty

Červená - ak bola torta podarovaná na svadbu zo strany nevesty, modrá – ak išlo o dar z rodiny ženícha.

kos

Skalický kôš.

vysoka torta3

taipei

Skalická sladká nevesta v Taipei, Taiwan.

jozef hranek

Jozef Hránek pri svojom diele. FOTO: ARCHÍV (JH)

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  2. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  3. Päť chýb pri zateplení strechy
  4. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  5. Vitajte v postapokalyptickom svete
  6. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  7. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  8. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  2. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  3. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  4. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  6. Úprava osobného motorového vozidla
  7. Important information for Brazilians living in Slovakia
  8. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  9. Vitajte v postapokalyptickom svete
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 17 485
  2. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 15 318
  3. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 15 303
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 620
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 895
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 942
  7. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 9 902
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 526
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 445
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 250
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Záhorie - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Záhorie

O petícii rokovali na ministerstve

Iniciátora petície Za zachovanie súčasnej platnej legislatívy v oblasti stravovania zamestnancov Ľubomíra Sečkára s jeho tímom prijala generálna riaditeľka sekcie práce Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Danica Lehocká.

Zamestnanec reťazca: Mali sme pozitívnu kolegyňu, musel som ísť aj tak do práce

Aké pocity zažívajú ľudia z prvej línie, sme zisťovali od zamestnanca nemenovaného obchodného reťazca.

Ilustračné foto

Antigénové testy sú už na Slovensku

Zásielka dorazila v poriadku, lietadlo z kórejského Soulu pristálo na bratislavskom letisku v noci.

Testovanie na nový koronavirus.

Nemocnica v Skalici mení majiteľa

Agel vstupuje do zdravotníckeho zariadenia, ktoré vlani vykázalo obrat cez 20 miliónov.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zoznam odberných miest v Dolnom Kubíne, Námestove, Trstenej a Tvrdošíne

Samosprávy finišujú s prípravami na pilotné testovanie na COVID-19, ktoré sa začne už zajtra ráno.

Prinášame informácie o pripravovanom testovaní na Orave

Získať dobrovoľníkov ku odberom je v niektorých dedinách ťažké, v Sihelnom bude pomáhať aj starosta.

V kraji sú na tom najhoršie okresy Banská Bystrica a Brezno

Včera zistili na Slovensku viac ako 2 200 nakazených. 210 z toho v Banskobystrickom kraji. 56 v okrese Banská Bystrica a 45 v okrese Brezno.

Už ste čítali?