Utorok, 24. október, 2017 | Meniny má Kvetoslava
Pridajte si svoje mesto

Skalická vysoká torta je Eiffelovkou medzi tortami

Týči sa v miestnosti štíhla a vysoká, nedá sa prehliadnuť. Krásna princezná v čipkovanom habite, skladajúcom sa z viacerých sukničiek, s prekrásnym čepcom z kvetov na hlave.

Majster skalickej vysokej torty Jozef Hránek má zlatú trpezlivosť.(Zdroj: Archív (JH))

SKALICA. Už dávnejšie sa v meste šepkalo, že tu žije iba jedna pani, ktorá ovláda výrobu unikátneho dekoračného, ale i jedlého skvostu – skalickej vysokej torty. Zlé jazyky k rečiam pridali, že si pôvodný recept prísne stráži a nikomu ho neprezradí.

Keď sa manželia Petra a Jozef Hránkovci rozhodli venovať výrobe skalickej torty s presvedčením, že by sa mala vrátiť na svadobné stoly, náhoda a šťastena stáli pri sebe.

Školili sa u profesionálky

„Keď začala manželka pracovať v oblasti cestovného ruchu, spoznala bližšie i miestne tradície. Postupne sme sa prácne dostali k čoraz viac ľuďom a následne k informáciám, ktoré nás priviedli až po skalickú vysokú tortu,“ spomína Jozef Hránek.

„Dôležité bolo rozhodnutie, že to spoločne chceme robiť. Skalickú vysokú tortu vyrábala v meste už len Ľudmila Komínková a predstavte si, prišli sme na to, že je to jedna z najlepších priateliek starej mamy mojej manželky. Oslovili sme ju a ona nám všetko ochotne vysvetlila, ukázala, zaškolila nás.“ Vzácnu „lektorku“ navštevovali denne vyše týždňa, potom sa pustili do experimentovania doma.

Zázrak z troch ingrediencií

Vaječný bielok, práškový cukor, vlašské orechy – to je všetko. Recept je veľmi starý, manželia Hránkovci sa dopátrali po istú pni Holečkovú (1892-1981), ktorá sa ho dozvedela od neznámej Skaličanky. Medzi ingrediencie potrebné na výrobu skalickej vysokej torty ako novinku zaradili i trochu vanilkového cukru a štipku citrónovej kôry pre vôňu, ale v ponímaní veľkosti torty sú to doslova stopové prvky.

Špeciálnych dodávateľov surovín nemajú, cukor však používajú len jednej, osvedčenej značky. Najväčšiu starosť im robia orechy, tie zháňajú, kde sa dá. Orechy sú tvrdým orieškom nielen v získavaní, ale i spracovaní. Na výrobu tort musia byť nakrájané na lupienky, nie nasekané, čo je dosť úmorná práca.

Na torte býva klasicky 26 „ohrádok“, hmota, z ktorej sa pečú, je najzradnejšia. „Okrem kvality hmoty musíme dávať pozor i na teplotu v rúre a čas, ako dlho sa ohrádky sušia. Je to hotová alchýmia. Receptúra sa jednoducho nedá oklamať .“

Samotné „háčkovanie“ ohrádok - sukničiek je rovnako náročné, a to nielen na kvalitu hmoty – bielok a cukor – ale najmä na presnú, precíznu a pevnú ruku. Výroba torty trvá približne sedem až desať dní, ak sa rátajú priemerne štyri hodiny práce denne. Urýchliť sa to nedá.

Pri háčkovanú treba čakať, kým hmota stuhne, aby sa dal robiť ďalší a ďalší riadok. Dá sa vyrábať i viac tort naraz, ale to má tiež svoju hranicu, pretože táto práca je veľmi náročná na prsty, oči a chrbticu. Podobne je to i s výrobou koša, ktorý sa ešte napĺňa ďalším typickým skalickým pečivom - šamrdolkami (trubičkami plnenými snehom z vaječného bielku), zázvorníkmi, ale i ovocím.

Torta musela byť krásna ako nevesta

Skalickú vysokú tortu piekli nielen na svadby, výnimočne sa zaskvela i pri iných príležitostiach, ale tu bol skôr uprednostňovaný skalický kôš. Samotná torta predstavovala nevestu, jednotlivé ohrádky boli vnímané ako jej sukne a kytica na vrchu torty ako čepiec mladomanželky. Kvetinová výzdoba bola vždy jasná a torta musela pôsobiť krásne, napokon - ako nevesta.

Celé „svadobné šaty“ sladkej nevesty boli zdobené v duchu biedermeierovskej čipky, teda história torty siaha až do polovice 19. storočia. Výrazom vplyvu viedenskej módy, ktorá prišla i do Skalice, bol nielen slávnostný odev skalických dievčat a mladých žien, ale aj dekorácie svadobných tabúľ, ktorých neodmysliteľnou súčasťou boli skalické vysoké torty. Nesmeli chýbať na žiadnej svadbe. Vedomosti a zručnosti pri ich výrobe sa stali súčasťou domácej tradície.

Červená od nevesty, modrá od ženícha

Pri zdobení torty sa pridŕžali určitých pravidiel. Farby používali štyri: ružová – ak bola torta podarovaná na svadbu zo strany nevesty, modrá – ak išlo o dar z rodiny ženícha, biela - ak tortu daroval ktokoľvek, či už obom novomanželom alebo len preto, aby sa farebne odlíšila od ostaných, žltá – ak sa používala ako dar od cirkvi alebo pre cirkevných hodnostárov.

„V súčasnosti používanie klasických farieb upadá. Máme na výber oveľa širšiu škálu farebných možností a tradície už málokto dodržiava. Na želanie zákazníka dokážeme vyrobiť tortu akejkoľvek farby. No aj tu existujú určité obmedzenia. Často zdobíme tortu vo farbách výzdoby obradnej siene alebo svadobnej miestnosti,“ povedal Jozef Hránek.

Skalická sladká Eiffelovka nemá obdobu

Skalická vysoká torta sa piekla a pečie len v Skalici, čo napokon vyplýva i z jej názvu. Ani po dôslednom pátraní súčasných jediných výrobcov torty sa nepodarilo nikde inde nájsť jej obdobu.

Tento skvost však neraz prekročil nielen hranice mesta, ale i štátu: „Pani Komínková viezla jednu tortu až do Nemecka, ale to len preto, že sa tam ženil Skaličan a trval na tom, že túto výnimočnú ozdobu musia hostia na jeho svadbe vidieť,“ priblížil majster skalickej torty. Výška torty nie je presne stanovená. Mnohými desaťročiami zažitá hranica je 150 cm.

Nepýtajte sa, čím je výnimočná...

... ale otvorte oči. Niečo také sa skrátka len tak nevidí. Skalická vysoká torta ohromí nielen svojou krásou a výškou, ale treba oceniť i to, že ide o poctivú ručnú prácu a každý kus je originál. Je vyrobená zo surovín, ktoré nepodliehajú skaze, čiže teoreticky sa dá zjesť aj po mnohých rokoch.

Pravá skalická svadba trvala i týždeň, preto sa výroba torty musela prispôsobiť zvykom i v súvislosti s jej trvanlivosťou. Táto torta je výnimočná predovšetkým ako dekorácia svadobnej tabule. Každý, kto ju kedy videl na vlastné oči, nevedel sa vynačudovať. Manželia Hránkovci veria, že sa im podarí oprášiť jej históriu a povzniesť ju na piedestál z čias svojej najväčšej slávy.

Skalická vysoká torta si zaslúži dostať sa znovu do povedomia ľudí nielen v slobodnom kráľovskom meste a jeho blízkom okolí, ale rovnako ako Skalický trdelník doslova celého sveta.

vysoka torta1

vysoka torta2

torty

Červená - ak bola torta podarovaná na svadbu zo strany nevesty, modrá – ak išlo o dar z rodiny ženícha.

kos

Skalický kôš.

vysoka torta3

taipei

Skalická sladká nevesta v Taipei, Taiwan.

jozef hranek

Jozef Hránek pri svojom diele. FOTO: ARCHÍV (JH)


  1. Mladý motocyklista zahynul pri predbiehaní kamióna medzi Senicou a Dojčom (FOTO) Foto 122
  2. Počasie: Babie leto sa nám už skončilo 80
  3. ObFZ Senica: Súhrn výsledkov a komentárov uplynulého kola 68
  4. Primátor Senice odvolal oboch svojich zástupcov. Čo sa stalo? 49
  5. Tri góly v priebehu ôsmich minút rozhodli o prehre s Ružomberkom 33
  6. Kam za futbalom na Záhorí 17
  7. Petrík chytil 10 sekúnd pred koncom trestné strieľanie a Skalica berie tri body Foto 12
  8. SENICA: Na trati Senica - Šajdíkove Humence počítajte so zmenami 7
  9. SENICA: Vyjadrenie Ján Hurbana k jeho odvolaniu z pozície viceprimátora 7
  10. V Brodskom zachytili štvorkolky ukradnuté v Nemecku 5

Najčítanejšie správy

Záhorie

Mladý motocyklista zahynul pri predbiehaní kamióna medzi Senicou a Dojčom (FOTO)

V ranných hodinách na ceste II. triedy medzi obcami Čáčov a Dojč v okrese Senica vyhasol vo štvrtok život 18-ročného motocyklistu z Plaveckého Mikuláša.

Počasie: Babie leto sa nám už skončilo

Všetko pekné, príjemné sa musí jedného dňa skončiť a, bohužiaľ, platí to aj pri babom lete, ktoré sme tu mali viac ako týždeň.

ObFZ Senica: Súhrn výsledkov a komentárov uplynulého kola

Súhrn výsledkov a komentárov víkendového programu súťaží ObFZ Senica.

Primátor Senice odvolal oboch svojich zástupcov. Čo sa stalo?

Branislav Grimm pred troma rokmi zasadol do primátorského kresla a určil si až dvoch svojich zástupcov. Netušil však, že ich spolupráca nebude trvať celé volebné obdobie. Prečo prišlo k takémuto zásadnému kroku a kto stojí za odvolaním?

Tri góly v priebehu ôsmich minút rozhodli o prehre s Ružomberkom

Seničania boli dve tretiny zápasu Ružomberku minimálne vyrovnaným súperom, ale nedokázali využiť výborné príležitosti a súper následne trestal.

Blízke regióny

VIDEO: Po zápase v Dunajskej Strede napadla fanúšikov Trenčína SBS

Počas odchodu do autobusu boli viacerí fanúšikovia Trenčína napadnutí členmi bezpečnostnej služby. Únia ligových klubov považuje zásah za neprimeraný.

Oprava mosta zapríčinila veľké meškania

Oprava starého cestného mosta hneď v prvý pracovný deň zapríčinila veľké meškanie.

Nová výstavba zásadne ovplyvní dopravnú situáciu v centre Nitry

Na križovatke ulíc Štúrova, Damborského a Piaristická budú semafory.

O ofenzívu sa nebojím, hovorí navrátilec Stavjaňa

Český kormidelník doplnil realizačný tím corgoňov. Premiéru na lavičke mal včera.

Po bitke v centre Trenčína dvaja obvinení

Dvojica Srbov sa tretiemu vyhrážala zabitím. Obvineným mužom v prípade dokázania viny hrozí trest odňatia slobody až na tri roky.

Všetky správy

Polícia zatkla bývalého šéfa Markízy Pavla Ruska, obvinili ho z objednávky vraždy

V roku 1997 si Rusko údajne objednal vraždu spoločníčky z TV Markíza Sylvie Volzovej. Za objednávateľa ho označil Mikuláš Černák.

Chceli ju dať zabiť: Polícia mi oznámila, že za mňa vypísali 20 miliónov korún

Polícia zatkla bývalého šéfa Markízy Pavla Ruska, údajne si objednal vraždu svojej vtedajšej spoločníčky Sylvie Volzovej.

Stopnú vydávanie e-podpisov, vypnú elektronické služby

Ministerstvo v pondelok pozastavilo vydávanie podpisových certifikátov a začne vypínať služby, pri ktorých je podpis nevyhnutný.

Pavol Rusko vo februári 2017: Černákovcov som kontaktoval

Polícia zatkla Pavla Ruska pre podozrenie z objednávania vraždy jeho spoločníčky Sylvie Volzovej.

Mečiar v Prahe

České voľby sú popretím obľúbenej tézy, že za nástup populistov môžu chyby štandardných strán. A zároveň exemplárnym príkladom nástupu post-faktuálnej spoločnosti.

Kam vyraziť