Pondelok, 21. máj, 2018 | Meniny má Zina
Pridajte si svoje mesto

Na skalických rybníkoch žije tradícia vianočného kapra

Kapor patrí od nepamäti na slávnostný vianočný stôl. Tradícia tejto štedrovečernej ryby pretrváva už stáročia.

(Zdroj: (IS))

Kapor patrí od nepamäti na slávnostný vianočný stôl. Tradícia tejto štedrovečernej ryby pretrváva už stáročia, tak ako iných pokrmov z produktov vypestovaných alebo dochovaných na rodnom Slovensku.

SKALICA. Naši predkovia si vždy vážili darov Matky Zeme, ktoré získali vlastným úsilím. Vedeli, že potraviny vyrobené „na rodnej hrude“ sú pre nich najzdravšie, najčerstvejšie a najdostupnejšie. Obyvatelia slovenských nížin odjakživa zakladali rybníky, v ktorých bol kapor pre svoje jedinečné vlastnosti hlavnou chovnou rybou. Inak tomu nebolo ani v Skalici.

Prvé rybníky tu vznikli v roku 1453.V mestskom archíve sú dochované dokumenty, v ktorých sa uvádza, že mali svoj veľký podiel na hospodárskom živote mesta i tradícii štedrovečerného kapra. Pretrvali stáročia a zanikli až koncom 18. storočia.

Tradícia predaja živých rýb v meste, a to nielen na Vianoce, začala obnovením časti Skalických rybníkov. Veľkú zásluhu na tom majú miestni rybári, ktorí nové rybníky skolaudovali v roku 1984. Už dlhé roky zabezpečujú kvalitný predaj vianočných kaprov a ostatných druhov rýb ako sú amur, tolstolobik, karas, sumec, šťuka a zubáč.

Skalické špecifiká

Aby sa ryby prečistili, po výlovoch sa umiestňujú do takzvaných sádok. Na Skalických rybníkoch používajú ako zdroj vody do sádky studňu, ktorá má kvalitnú pitnú vodu a ryby z tejto vody sú naozaj vynikajúce.

Vieme, že než sa dostane kapor na vianočný stôl, musíme mäso spracovať. Aby sa ryba zbavila prípadných rybničných zápachov, zvyknú ju namáčať napríklad v mlieku. V prípade skalických kaprov je to vďaka tunajšiemu špecifiku zbytočné, ryby vysádkované v pitnej vode majú samé o sebe perfektnú chuť.

Predvianočný predaj rýb začína už pred výlovom. Typický vianočný predaj s jedinečnou atmosférou začína v strede decembra a končí až na Štedrý deň o 12 hodine.

Vzhľadom k tomu, že v dnešnej dobe je niekedy problém spracovať živú rybu v domácom prostredí, na Skalických rybníkoch ju záujemcom spracujú na počkanie. V predvianočnom období sa tu najviac predá vianočných kaprov, ide o niekoľko desiatok metrákov. Tolstolobikov sa predá v priemere desať a amurov päť metrákov. Dravcov predajú niekoľko desiatok kilogramov.

Cena sladkovodných rýb sa môže niekomu zdať vysoká, ale treba prihliadnuť na dôležité fakty: ryby v rybníku sú odchovávané iba na prirodzenej potrave. Napríklad kapor na obilí a planktóne, tolstolobik iba na planktóne, amur na rastlinnej potrave a obilí a dravé ryby - šťuka, sumec a zubáč - iba na malých rybkách v rybníku.

V priemere majú tržnú hmotnosť ryby troj až štyorročné. Ak porovnáme dĺžku chovu rýb na skalických rybníkoch s ostatnými komoditami, ide naozaj o veľký časový rozdiel.

Nielen tradícia, ale i zdravie

Dobrá stráviteľnosť a pozitívny vplyv na zdravie je veľkou prednosťou konzumácie rýb. Ak k tomu prirátame, že ide o ryby čerstvé a z domáceho prostredia, tradícia našich predkov sa ešte znásobí.

Asi najčastejšou prípravou kapra je kaprí rezeň so zemiakovým šalátom. Samozrejme, existujú ďalšie desiatky receptov na chutnú rybu. U rybieho mäsa je výborné dopredu ho nasoliť a v chlade nechať niekoľko hodín odležať. Niekto sťahuje kožu, iný nie. Porciovať sa dá na podkovičky alebo plátky. Po odstránení chrbtice je možné narobiť filety.

Z kaprov sa dajú využiť aj hlavy a niektoré vnútornosti na výbornú rybaciu polievku. Z vnútorností je vynikajúci obaľovaný mlieč, ktorý pred samotným obalením v troj-obale povaríme desať minút v osolenej vode. Výborný je aj s vajíčkom na spôsob „mozoček“.

Skalickí rybári sa každoročne tešia na stovky spokojných zákazníkov. A keď odznie predvianočný zhon a nad Skalickými rybníkmi zavládne tichá atmosféra Štedrého večera, aj oni so svojimi rodinami zasadnú k vianočnému stolu, na ktorom bude hlavným jedlom práve kapor.

Rybacia polievka

Suroviny:

voda alebo rybací vývar 2500 g

ikry a hlava z kapra 600 g

tuk 150 g

hladká múka 150 g

mlieko 500 g

koreňová zelenina 160 g

žemle 100 g

maslo 50 g

mleté čierne korenie, muškátový kvet, sekaný zelený petržlen, soľ

Postup:

Na rozpálenom tuku speníme hladkú múku, pripravíme bledú zápražku, zalejeme vlažným vývarom, drôtenou metlou dobre rozšľaháme, pridáme koreniny, soľ a za občasného miešania mierne varíme asi hodinu. Osobitne varíme ikry a hlavy kaprov.

Na masle dusíme na rezančeky pokrájanú koreňovú zeleninu. Polievku pred uvarením precedíme cez husté cedidlo, pridáme uvarené, od seba oddelené ikry, na malé kúsky pokrájané mäso z rybacích hláv, na masle udusenú koreňovú zeleninu, vriace mlieko a všetko spolu ešte krátko povaríme. Pred podávaním dáme do hotovej polievky na tenké rezančeky pokrájanú, do zlata opraženú žemľu a sekaný zelený petržlen.

(LD)

  1. Hasiči zasahujú pri nehode pri Stupave, zranené sú aj deti 1 426
  2. Zrekonštruovaný Pamätník Červenej armády v Zohore slávnostne odhalili 226
  3. REGIONÁLNY FUTBAL: Víkendové výsledky, komentáre a tabuľky od III. po VIII. ligy 184
  4. Posledný májový víkend zavíta do Stupavy Cirkuľart 116
  5. FOTO: Trdlofest opäť nesklamal, lákala vôňa trdelníka, hudba aj súťaže 105
  6. V Senici pracujú na budúcnosti klubu, Fortuna ligu si chcú udržať 42
  7. Z Petrovej Vsi vyštartujú historické vozidlá už po tridsiatykrát + VIDEO 35
  8. Výstavbu parkoviska na Hurbanovej prerušili 32
  9. V Šaštíne bude cez víkend Svätodušná púť 28
  10. Góly v Lige majstrov, tituly a pôsobenie v Taliansku. Teraz ich čaká baráž o Fortuna ligu. 27

Najčítanejšie správy

Záhorie

Hasiči zasahujú pri nehode pri Stupave, zranené sú aj deti

Hasiči zasahujú pri dopravnej nehode dvoch áut medzi Stupavou a Lozornom (okres Malacky). Medzi zranenými osobami sa nachádzajú aj deti.

Zrekonštruovaný Pamätník Červenej armády v Zohore slávnostne odhalili

Zrekonštruovaný Pamätník Červenej armády venovaný jej 16 príslušníkom v sobotu slávnostne odhalili v obci Zohor, okres Malacky.

REGIONÁLNY FUTBAL: Víkendové výsledky, komentáre a tabuľky od III. po VIII. ligy

Podrobný prehľad futbalového diania od III. po VIII. futbalové ligy.

Posledný májový víkend zavíta do Stupavy Cirkuľart

Posledný májový víkend zavíta do Stupavy medzinárodný festival nového cirkusu Cirkul'art, ktorý po siedmich rokoch opúšťa hlavné mesto.

FOTO: Trdlofest opäť nesklamal, lákala vôňa trdelníka, hudba aj súťaže

V sobotu 19. mája sa konal v Skalici už 14. ročník obľúbeného tradičného festivalu Trdlofest. Návštevníkov lákal bohatý kultúrny program, no najmä vôňa tradičného skalického trdelníka, na ktorý si vystáli aj dlhé rady.

Blízke regióny

V sobotu slávnostne otvorili zrekonštruované Mierové námestie. Stálo vyše tri milióny eur

Na vynovenom námestí je nová fontána, bronzový model mesta, nový je aj povrch chodníkov a všetky rozvody.

V piatok otvoria v Trenčianskom kraji prvú časť stokilometrovej cyklotrasy

Cyklotrasa spojí juh Trenčianskeho kraja s jeho severom.

SÚŤAŽ: Hlasujte a vyberte hráča víkendu

Vyberte hráča, ktorý počas minulého víkendu najviac zaujal. Na víťaza čaká kartón plechovkového piva Urpiner.

Všetky správy

Odchádzajúci generál Macko: Gajdoša zomlela SNS, rezort neriadi on

Je chybou, že ministerstvo obrany odmieta verejnú diskusiu. Tá vnútorná prebieha tiež len formálne, poukazuje dlhoročný dôstojník.

Pre nové pravidlá v prvých dňoch prejdú STK len vyvolení

Stanice technickej kontroly museli prejsť zmenami, hovoria, že sa ešte musia učiť. Štát tiež zníži pokuty a umožní rozšíriť počet staníc.