Streda, 17. október, 2018 | Meniny má Hedviga

Na skalických rybníkoch žije tradícia vianočného kapra

Kapor patrí od nepamäti na slávnostný vianočný stôl. Tradícia tejto štedrovečernej ryby pretrváva už stáročia.

(Zdroj: (IS))

Kapor patrí od nepamäti na slávnostný vianočný stôl. Tradícia tejto štedrovečernej ryby pretrváva už stáročia, tak ako iných pokrmov z produktov vypestovaných alebo dochovaných na rodnom Slovensku.

SKALICA. Naši predkovia si vždy vážili darov Matky Zeme, ktoré získali vlastným úsilím. Vedeli, že potraviny vyrobené „na rodnej hrude“ sú pre nich najzdravšie, najčerstvejšie a najdostupnejšie. Obyvatelia slovenských nížin odjakživa zakladali rybníky, v ktorých bol kapor pre svoje jedinečné vlastnosti hlavnou chovnou rybou. Inak tomu nebolo ani v Skalici.

Prvé rybníky tu vznikli v roku 1453.V mestskom archíve sú dochované dokumenty, v ktorých sa uvádza, že mali svoj veľký podiel na hospodárskom živote mesta i tradícii štedrovečerného kapra. Pretrvali stáročia a zanikli až koncom 18. storočia.

Tradícia predaja živých rýb v meste, a to nielen na Vianoce, začala obnovením časti Skalických rybníkov. Veľkú zásluhu na tom majú miestni rybári, ktorí nové rybníky skolaudovali v roku 1984. Už dlhé roky zabezpečujú kvalitný predaj vianočných kaprov a ostatných druhov rýb ako sú amur, tolstolobik, karas, sumec, šťuka a zubáč.

Skalické špecifiká

Aby sa ryby prečistili, po výlovoch sa umiestňujú do takzvaných sádok. Na Skalických rybníkoch používajú ako zdroj vody do sádky studňu, ktorá má kvalitnú pitnú vodu a ryby z tejto vody sú naozaj vynikajúce.

Vieme, že než sa dostane kapor na vianočný stôl, musíme mäso spracovať. Aby sa ryba zbavila prípadných rybničných zápachov, zvyknú ju namáčať napríklad v mlieku. V prípade skalických kaprov je to vďaka tunajšiemu špecifiku zbytočné, ryby vysádkované v pitnej vode majú samé o sebe perfektnú chuť.

Predvianočný predaj rýb začína už pred výlovom. Typický vianočný predaj s jedinečnou atmosférou začína v strede decembra a končí až na Štedrý deň o 12 hodine.

Vzhľadom k tomu, že v dnešnej dobe je niekedy problém spracovať živú rybu v domácom prostredí, na Skalických rybníkoch ju záujemcom spracujú na počkanie. V predvianočnom období sa tu najviac predá vianočných kaprov, ide o niekoľko desiatok metrákov. Tolstolobikov sa predá v priemere desať a amurov päť metrákov. Dravcov predajú niekoľko desiatok kilogramov.

Cena sladkovodných rýb sa môže niekomu zdať vysoká, ale treba prihliadnuť na dôležité fakty: ryby v rybníku sú odchovávané iba na prirodzenej potrave. Napríklad kapor na obilí a planktóne, tolstolobik iba na planktóne, amur na rastlinnej potrave a obilí a dravé ryby - šťuka, sumec a zubáč - iba na malých rybkách v rybníku.

V priemere majú tržnú hmotnosť ryby troj až štyorročné. Ak porovnáme dĺžku chovu rýb na skalických rybníkoch s ostatnými komoditami, ide naozaj o veľký časový rozdiel.

Nielen tradícia, ale i zdravie

Dobrá stráviteľnosť a pozitívny vplyv na zdravie je veľkou prednosťou konzumácie rýb. Ak k tomu prirátame, že ide o ryby čerstvé a z domáceho prostredia, tradícia našich predkov sa ešte znásobí.

Asi najčastejšou prípravou kapra je kaprí rezeň so zemiakovým šalátom. Samozrejme, existujú ďalšie desiatky receptov na chutnú rybu. U rybieho mäsa je výborné dopredu ho nasoliť a v chlade nechať niekoľko hodín odležať. Niekto sťahuje kožu, iný nie. Porciovať sa dá na podkovičky alebo plátky. Po odstránení chrbtice je možné narobiť filety.

Z kaprov sa dajú využiť aj hlavy a niektoré vnútornosti na výbornú rybaciu polievku. Z vnútorností je vynikajúci obaľovaný mlieč, ktorý pred samotným obalením v troj-obale povaríme desať minút v osolenej vode. Výborný je aj s vajíčkom na spôsob „mozoček“.

Skalickí rybári sa každoročne tešia na stovky spokojných zákazníkov. A keď odznie predvianočný zhon a nad Skalickými rybníkmi zavládne tichá atmosféra Štedrého večera, aj oni so svojimi rodinami zasadnú k vianočnému stolu, na ktorom bude hlavným jedlom práve kapor.

Rybacia polievka

Suroviny:

voda alebo rybací vývar 2500 g

ikry a hlava z kapra 600 g

tuk 150 g

hladká múka 150 g

mlieko 500 g

koreňová zelenina 160 g

žemle 100 g

maslo 50 g

mleté čierne korenie, muškátový kvet, sekaný zelený petržlen, soľ

Postup:

Na rozpálenom tuku speníme hladkú múku, pripravíme bledú zápražku, zalejeme vlažným vývarom, drôtenou metlou dobre rozšľaháme, pridáme koreniny, soľ a za občasného miešania mierne varíme asi hodinu. Osobitne varíme ikry a hlavy kaprov.

Na masle dusíme na rezančeky pokrájanú koreňovú zeleninu. Polievku pred uvarením precedíme cez husté cedidlo, pridáme uvarené, od seba oddelené ikry, na malé kúsky pokrájané mäso z rybacích hláv, na masle udusenú koreňovú zeleninu, vriace mlieko a všetko spolu ešte krátko povaríme. Pred podávaním dáme do hotovej polievky na tenké rezančeky pokrájanú, do zlata opraženú žemľu a sekaný zelený petržlen.

(LD)

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu?
  2. Odborári pokračujú v zbieraní podpisov za zastropovanie dôchodku
  3. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  4. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  5. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  6. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  7. Tip hypošpecialistu: Najlepší čas na Adlerovu je teraz!
  8. Jana Vaľová: Pokračujme po dobrej ceste
  9. Zvodný jesenný look s AVONom a Darou!
  10. Prečo sú pneumatiky dôležitejšie ako bezpečnostné pásy?
  1. AAA AUTO zorganizovalo autogramiádu
  2. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  3. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  4. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  5. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  6. Tip hypošpecialistu: Najlepší čas na Adlerovu je teraz!
  7. Jana Vaľová: Pokračujme po dobrej ceste
  8. Sú "firmy na predaj" vhodné pre začínajúcich podnikateľov?
  9. Dôležité zmeny v založení s.r.o. od 1.9.2018
  10. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro
  1. Odborníčka na výživu: Večera maximálne 4 hodiny pred spánkom 21 448
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 787
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 408
  4. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 11 389
  5. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 359
  6. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 8 134
  7. Vodič dostal jasný odkaz: Na cyklotrase sa neparkuje 6 904
  8. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára! 4 701
  9. Sládok Pilsner Urquell: Neviem prečo zdokonalovať Prazdroj 3 897
  10. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 3 576

Hlavné správy z MY Záhorie

Bývalý kukláč a šéf vydieračov zo Záhoria na súde s odvolaním neuspel

Bývalý kukláč zo Záhoria Miroslav Štvrtecký si odpykáva 21-ročný trest v Leopoldove.

Viskupič dáva vláde do pozornosti úsek medzi Senicou a Holíčom

Predseda Trnavského samosprávneho kraja zareagoval na zámer vlády investovať do ciest I. triedy v najbližších rokoch 200 miliónov eur.

Mont Blanc medzi ferratami. Zdolať Gianni Costantini v Dolomitoch je udalosť

Kto nebol v Dolomitoch, nebol v horách, povedal mi raz dávny priateľ. A hneď po prvej návšteve pred rokmi som mu dal za pravdu. Odvtedy sa tam pravidelne vraciam. Tentokrát sme si s partiou kamarátov vytipovali dve náročné ferraty.

Karta sa v 5. lige Západ začína pomaly obracať

Kým v uplynulých sezónach kraľovali súťaži skôr trnavské celky, tentokrát sú v popredí záhorácke.

Dievčatá našli peňaženku s viac ako 600 eurami, vrátili ju majiteľovi

V pondelok (15.10.) našli dve 14-ročné dievčatá tašku s osobnými vecami vrátane peňaženky so sumou viac ako 600 eur, ktorú odovzdali na polícii.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Na bystrickej cyklokomunikácii sa baví internet

Urobiť tak veľa chýb na necelých dvesto metroch trasy sa hádam ani nedá – tvrdí Občianska cykloiniciatíva Banská Bystrica.

AKTUALIZOVANÉ 9:55

Cesta je stále uzavretá, motocyklista zomrel na mieste nehody

Polícia hľadá svedkov nehody. Cesta je aj krátko pred desiatou dopoludnia stále uzavretá.

Pohotovosť v Šali ostala bez lekára, pacientov to nahnevalo

Ak lekári nenastúpia do služby, môžu dostať pokutu.

Prievidzská lekárka prestala ordinovať. Čo bude s pacientami?

Situáciu rieši Trenčiansky samosprávny kraj.

Vybrali SME

Už ste čítali?