Štvrtok, 17. august, 2017 | Meniny má Milica
Pridajte si svoje mesto

Na skalických rybníkoch žije tradícia vianočného kapra

Kapor patrí od nepamäti na slávnostný vianočný stôl. Tradícia tejto štedrovečernej ryby pretrváva už stáročia.

(Zdroj: (IS))

Kapor patrí od nepamäti na slávnostný vianočný stôl. Tradícia tejto štedrovečernej ryby pretrváva už stáročia, tak ako iných pokrmov z produktov vypestovaných alebo dochovaných na rodnom Slovensku.

SKALICA. Naši predkovia si vždy vážili darov Matky Zeme, ktoré získali vlastným úsilím. Vedeli, že potraviny vyrobené „na rodnej hrude“ sú pre nich najzdravšie, najčerstvejšie a najdostupnejšie. Obyvatelia slovenských nížin odjakživa zakladali rybníky, v ktorých bol kapor pre svoje jedinečné vlastnosti hlavnou chovnou rybou. Inak tomu nebolo ani v Skalici.

Prvé rybníky tu vznikli v roku 1453.V mestskom archíve sú dochované dokumenty, v ktorých sa uvádza, že mali svoj veľký podiel na hospodárskom živote mesta i tradícii štedrovečerného kapra. Pretrvali stáročia a zanikli až koncom 18. storočia.

Tradícia predaja živých rýb v meste, a to nielen na Vianoce, začala obnovením časti Skalických rybníkov. Veľkú zásluhu na tom majú miestni rybári, ktorí nové rybníky skolaudovali v roku 1984. Už dlhé roky zabezpečujú kvalitný predaj vianočných kaprov a ostatných druhov rýb ako sú amur, tolstolobik, karas, sumec, šťuka a zubáč.

Skalické špecifiká

Aby sa ryby prečistili, po výlovoch sa umiestňujú do takzvaných sádok. Na Skalických rybníkoch používajú ako zdroj vody do sádky studňu, ktorá má kvalitnú pitnú vodu a ryby z tejto vody sú naozaj vynikajúce.

Vieme, že než sa dostane kapor na vianočný stôl, musíme mäso spracovať. Aby sa ryba zbavila prípadných rybničných zápachov, zvyknú ju namáčať napríklad v mlieku. V prípade skalických kaprov je to vďaka tunajšiemu špecifiku zbytočné, ryby vysádkované v pitnej vode majú samé o sebe perfektnú chuť.

Predvianočný predaj rýb začína už pred výlovom. Typický vianočný predaj s jedinečnou atmosférou začína v strede decembra a končí až na Štedrý deň o 12 hodine.

Vzhľadom k tomu, že v dnešnej dobe je niekedy problém spracovať živú rybu v domácom prostredí, na Skalických rybníkoch ju záujemcom spracujú na počkanie. V predvianočnom období sa tu najviac predá vianočných kaprov, ide o niekoľko desiatok metrákov. Tolstolobikov sa predá v priemere desať a amurov päť metrákov. Dravcov predajú niekoľko desiatok kilogramov.

Cena sladkovodných rýb sa môže niekomu zdať vysoká, ale treba prihliadnuť na dôležité fakty: ryby v rybníku sú odchovávané iba na prirodzenej potrave. Napríklad kapor na obilí a planktóne, tolstolobik iba na planktóne, amur na rastlinnej potrave a obilí a dravé ryby - šťuka, sumec a zubáč - iba na malých rybkách v rybníku.

V priemere majú tržnú hmotnosť ryby troj až štyorročné. Ak porovnáme dĺžku chovu rýb na skalických rybníkoch s ostatnými komoditami, ide naozaj o veľký časový rozdiel.

Nielen tradícia, ale i zdravie

Dobrá stráviteľnosť a pozitívny vplyv na zdravie je veľkou prednosťou konzumácie rýb. Ak k tomu prirátame, že ide o ryby čerstvé a z domáceho prostredia, tradícia našich predkov sa ešte znásobí.

Asi najčastejšou prípravou kapra je kaprí rezeň so zemiakovým šalátom. Samozrejme, existujú ďalšie desiatky receptov na chutnú rybu. U rybieho mäsa je výborné dopredu ho nasoliť a v chlade nechať niekoľko hodín odležať. Niekto sťahuje kožu, iný nie. Porciovať sa dá na podkovičky alebo plátky. Po odstránení chrbtice je možné narobiť filety.

Z kaprov sa dajú využiť aj hlavy a niektoré vnútornosti na výbornú rybaciu polievku. Z vnútorností je vynikajúci obaľovaný mlieč, ktorý pred samotným obalením v troj-obale povaríme desať minút v osolenej vode. Výborný je aj s vajíčkom na spôsob „mozoček“.

Skalickí rybári sa každoročne tešia na stovky spokojných zákazníkov. A keď odznie predvianočný zhon a nad Skalickými rybníkmi zavládne tichá atmosféra Štedrého večera, aj oni so svojimi rodinami zasadnú k vianočnému stolu, na ktorom bude hlavným jedlom práve kapor.

Rybacia polievka

Suroviny:

voda alebo rybací vývar 2500 g

ikry a hlava z kapra 600 g

tuk 150 g

hladká múka 150 g

mlieko 500 g

koreňová zelenina 160 g

žemle 100 g

maslo 50 g

mleté čierne korenie, muškátový kvet, sekaný zelený petržlen, soľ

Postup:

Na rozpálenom tuku speníme hladkú múku, pripravíme bledú zápražku, zalejeme vlažným vývarom, drôtenou metlou dobre rozšľaháme, pridáme koreniny, soľ a za občasného miešania mierne varíme asi hodinu. Osobitne varíme ikry a hlavy kaprov.

Na masle dusíme na rezančeky pokrájanú koreňovú zeleninu. Polievku pred uvarením precedíme cez husté cedidlo, pridáme uvarené, od seba oddelené ikry, na malé kúsky pokrájané mäso z rybacích hláv, na masle udusenú koreňovú zeleninu, vriace mlieko a všetko spolu ešte krátko povaríme. Pred podávaním dáme do hotovej polievky na tenké rezančeky pokrájanú, do zlata opraženú žemľu a sekaný zelený petržlen.

(LD)

  1. Letné kúpanie má ďalšiu obeť, žena zo senického okresu sa utopila na Zlatých pieskoch 1 355
  2. Najlepší obranca ligy Skaličan Škápik: Pre hráča je česť hrať za mesto, kde sa narodil Foto 343
  3. Na Národnú púť do Šaštína mimoriadne vlaky nepôjdu, nemá ich kto zaplatiť 338
  4. Veterány na zámku v Holíči Foto 247
  5. Za vraždu v Senci potrestaný nebude 236
  6. Odchovanec Skalice mení Škandináviu za Trenčín, ide za Oremusom 147
  7. Malacky opravia zničenú strechu synagógy Foto 67
  8. V Malackách začali s rekonštrukciou parkoviska pri cintoríne 45
  9. Tréner HK Skalica Michal Rúžička o príprave na 1. ligu 32
  10. Nočná búrka si vyžiadala evakuáciu obyvateľov Malaciek Foto 30

Najčítanejšie správy

Záhorie

Letné kúpanie má ďalšiu obeť, žena zo senického okresu sa utopila na Zlatých pieskoch

Prípad vyšetruje polícia, cudzie zavinenie predbežne vylúčili.

Najlepší obranca ligy Skaličan Škápik: Pre hráča je česť hrať za mesto, kde sa narodil

Ľubomír Škápik má za sebou podarenú sezónu vo farbách HK Skalica.

Na Národnú púť do Šaštína mimoriadne vlaky nepôjdu, nemá ich kto zaplatiť

Národný železničný dopravca tvrdí, že mimoriadne vlaky na Národnú púť sú stratové, arcidiecéza prispieť odmietla.

Veterány na zámku v Holíči

Úvodným ročníkom odštartovala Oldtimer rallye 45.

Za vraždu v Senci potrestaný nebude

Ladislav Bališ je vinný v prípade vraždy v Senci, trest však nedostal.

Blízke regióny

Zobrala si cudziu peňaženku z pultu, teraz jej hrozí rok za mrežami

Polícia pátra po totožnosti ženy, ktorá je podozrivá z prečinu zatajenia veci.

SFZ rozdeľuje dotácie

Dobrá správa pre futbalové kluby z regiónu, viaceré sa môžu pustiť do projektov.

Prezidentova žena

Nevie, čo je ofsajd a ani to nepotrebuje vedieť. Napriek tomu by futbal v Čeľadiciach bez nej nebol tým, čím je.

Fotogaléria: Bytča – FC Nitra 1:8

Futbalisti FC Nitra splnili povinnosť a na ihrisku štvrtoligistu zo žilinského regiónu dosiahli v pohári presvedčivé víťazstvo.

Parádny štart Zbehov, hrdinom KFC Denis Rábek (+VIDEO)

V. LIGA STRED: Šláger kola rozhodol pre Alekšince dvojgólový Matej Fuska. Nevidzany proti Jacovciam otočili výsledok. Tréner V. Zálužia striedal po polčase troch hráčov.

Všetky správy

Plavčan vo štvrtok skončí, Danko chce štyri dni na premýšľanie (minúta po minúte)

Predseda SNS hovorí o potrebe obnoviť dôveru v koalícii.

Štyri vety, ktorými Fico odôvodnil koniec Plavčana. Hodia sa aj na Kaliňáka

Pokyn na výmenu ministra školstva z SNS Petra Plavčana zdôvodnil premiér Robert Fico aj bojom proti netransparentnému správaniu sa.

Reportér Týždňa Magušin: Videl som, ako Fico Danka prekvapil a rozčúlil

Redaktor Týždňa Michal Magušin sa so šéfom SNS Andrejom Dankom rozprával vo chvíli, keď sa dozvedel o pokyne na odvolanie ministra školstva Petra Plavčana (nominant SNS).

Plavčan podpísal ďalšiu miliónovú zmluvu s IT firmou od Brhela

Smer vymyslel školský projekt za 45 miliónov eur. Časť peňazí v ňom podľa zistení SME a učiteľov premrhali. Plavčan je spokojný a pokračuje.

Súboj v koalícii Danko rozpútal a aj naň doplatil

Šéf SNS zváži odchod z politiky. Politológ hovorí, že predvídateľnosť jeho krokov sa stále znižuje.

Kam vyraziť