Sobota, 23. október, 2021 | Meniny má AlojziaKrížovkyKrížovky

Na skalických rybníkoch žije tradícia vianočného kapra

Kapor patrí od nepamäti na slávnostný vianočný stôl. Tradícia tejto štedrovečernej ryby pretrváva už stáročia.

(Zdroj: (IS))

Kapor patrí od nepamäti na slávnostný vianočný stôl. Tradícia tejto štedrovečernej ryby pretrváva už stáročia, tak ako iných pokrmov z produktov vypestovaných alebo dochovaných na rodnom Slovensku.

SKALICA. Naši predkovia si vždy vážili darov Matky Zeme, ktoré získali vlastným úsilím. Vedeli, že potraviny vyrobené „na rodnej hrude“ sú pre nich najzdravšie, najčerstvejšie a najdostupnejšie. Obyvatelia slovenských nížin odjakživa zakladali rybníky, v ktorých bol kapor pre svoje jedinečné vlastnosti hlavnou chovnou rybou. Inak tomu nebolo ani v Skalici.

Prvé rybníky tu vznikli v roku 1453.V mestskom archíve sú dochované dokumenty, v ktorých sa uvádza, že mali svoj veľký podiel na hospodárskom živote mesta i tradícii štedrovečerného kapra. Pretrvali stáročia a zanikli až koncom 18. storočia.

Tradícia predaja živých rýb v meste, a to nielen na Vianoce, začala obnovením časti Skalických rybníkov. Veľkú zásluhu na tom majú miestni rybári, ktorí nové rybníky skolaudovali v roku 1984. Už dlhé roky zabezpečujú kvalitný predaj vianočných kaprov a ostatných druhov rýb ako sú amur, tolstolobik, karas, sumec, šťuka a zubáč.

Skalické špecifiká

Aby sa ryby prečistili, po výlovoch sa umiestňujú do takzvaných sádok. Na Skalických rybníkoch používajú ako zdroj vody do sádky studňu, ktorá má kvalitnú pitnú vodu a ryby z tejto vody sú naozaj vynikajúce.

Vieme, že než sa dostane kapor na vianočný stôl, musíme mäso spracovať. Aby sa ryba zbavila prípadných rybničných zápachov, zvyknú ju namáčať napríklad v mlieku. V prípade skalických kaprov je to vďaka tunajšiemu špecifiku zbytočné, ryby vysádkované v pitnej vode majú samé o sebe perfektnú chuť.

Predvianočný predaj rýb začína už pred výlovom. Typický vianočný predaj s jedinečnou atmosférou začína v strede decembra a končí až na Štedrý deň o 12 hodine.

Vzhľadom k tomu, že v dnešnej dobe je niekedy problém spracovať živú rybu v domácom prostredí, na Skalických rybníkoch ju záujemcom spracujú na počkanie. V predvianočnom období sa tu najviac predá vianočných kaprov, ide o niekoľko desiatok metrákov. Tolstolobikov sa predá v priemere desať a amurov päť metrákov. Dravcov predajú niekoľko desiatok kilogramov.

Cena sladkovodných rýb sa môže niekomu zdať vysoká, ale treba prihliadnuť na dôležité fakty: ryby v rybníku sú odchovávané iba na prirodzenej potrave. Napríklad kapor na obilí a planktóne, tolstolobik iba na planktóne, amur na rastlinnej potrave a obilí a dravé ryby - šťuka, sumec a zubáč - iba na malých rybkách v rybníku.

V priemere majú tržnú hmotnosť ryby troj až štyorročné. Ak porovnáme dĺžku chovu rýb na skalických rybníkoch s ostatnými komoditami, ide naozaj o veľký časový rozdiel.

Nielen tradícia, ale i zdravie

Dobrá stráviteľnosť a pozitívny vplyv na zdravie je veľkou prednosťou konzumácie rýb. Ak k tomu prirátame, že ide o ryby čerstvé a z domáceho prostredia, tradícia našich predkov sa ešte znásobí.

Asi najčastejšou prípravou kapra je kaprí rezeň so zemiakovým šalátom. Samozrejme, existujú ďalšie desiatky receptov na chutnú rybu. U rybieho mäsa je výborné dopredu ho nasoliť a v chlade nechať niekoľko hodín odležať. Niekto sťahuje kožu, iný nie. Porciovať sa dá na podkovičky alebo plátky. Po odstránení chrbtice je možné narobiť filety.

Z kaprov sa dajú využiť aj hlavy a niektoré vnútornosti na výbornú rybaciu polievku. Z vnútorností je vynikajúci obaľovaný mlieč, ktorý pred samotným obalením v troj-obale povaríme desať minút v osolenej vode. Výborný je aj s vajíčkom na spôsob „mozoček“.

Skalickí rybári sa každoročne tešia na stovky spokojných zákazníkov. A keď odznie predvianočný zhon a nad Skalickými rybníkmi zavládne tichá atmosféra Štedrého večera, aj oni so svojimi rodinami zasadnú k vianočnému stolu, na ktorom bude hlavným jedlom práve kapor.

Rybacia polievka

Suroviny:

voda alebo rybací vývar 2500 g

ikry a hlava z kapra 600 g

tuk 150 g

hladká múka 150 g

mlieko 500 g

koreňová zelenina 160 g

žemle 100 g

maslo 50 g

mleté čierne korenie, muškátový kvet, sekaný zelený petržlen, soľ

Postup:

Na rozpálenom tuku speníme hladkú múku, pripravíme bledú zápražku, zalejeme vlažným vývarom, drôtenou metlou dobre rozšľaháme, pridáme koreniny, soľ a za občasného miešania mierne varíme asi hodinu. Osobitne varíme ikry a hlavy kaprov.

Na masle dusíme na rezančeky pokrájanú koreňovú zeleninu. Polievku pred uvarením precedíme cez husté cedidlo, pridáme uvarené, od seba oddelené ikry, na malé kúsky pokrájané mäso z rybacích hláv, na masle udusenú koreňovú zeleninu, vriace mlieko a všetko spolu ešte krátko povaríme. Pred podávaním dáme do hotovej polievky na tenké rezančeky pokrájanú, do zlata opraženú žemľu a sekaný zelený petržlen.

(LD)

Najčítanejšie na My Záhorie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch
  2. Ako sa technologické spoločnosti starajú o bezpečnosť platieb
  3. Darujte úsmev dvakrát pre šťastie mnohých rodín
  4. Oprášte cestovateľské plány, jeseň sa nesie v znamení poznávania
  5. Vyberte sa s nami za strašidlami. Žiadny strach, bude to zábava
  6. Kaufland otvára prvú predajňu s fotovoltaickým systémom
  7. Ako je na tom naša ekonomika? Začína sa konferencia #akonato
  8. Ako zamestnať cudzinca: Čo musíte vedieť a na čo si dať pozor
  9. Tiguan eHybrid: bežné problémy plug-in hybridov sa ho netýkajú
  10. Nechajte kryptomeny na Fumbi
  1. Prvé bezbariérové fitko vo Zvolene otvára ZŤP cestu k športu
  2. Zánovné vozidlá na slovenskom trhu za rok zdraželi až o 15 %
  3. Oprášte cestovateľské plány, jeseň sa nesie v znamení poznávania
  4. Darujte úsmev dvakrát pre šťastie mnohých rodín
  5. Ocenenie získali Innovatrics, Kellys Bicycles a Bivio
  6. Ako získať nabíjaciu kartu k novému elektromobilu?
  7. Ako sa technologické spoločnosti starajú o bezpečnosť platieb
  8. Vyberte sa s nami za strašidlami. Žiadny strach, bude to zábava
  9. Kaufland otvára prvú predajňu s fotovoltaickým systémom
  10. 5. ročník Trhu kože bude po prvý raz aj v Košiciach
  1. Ako budú tento rok vyzerať vianočné dôchodky a kedy ich vyplatia 14 797
  2. Stravovacie zlozvyky Slovákov. Odborníci radia čomu sa vyvarovať 7 407
  3. Kaufland otvára prvú predajňu s fotovoltaickým systémom 6 649
  4. Ako je na tom naša ekonomika? Začína sa konferencia #akonato 6 157
  5. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie 3 599
  6. Prichádzame o pamiatky? Obnoviť všetky by trvalo 180 rokov 3 490
  7. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch 3 454
  8. Martinus vykupuje čítané knihy, spustil službu Knihovrátok 2 769
  9. Oprášte cestovateľské plány, jeseň sa nesie v znamení poznávania 2 652
  10. Pracoviská zmenila pandémia. Búšiť do klávesnice môžete aj doma 2 403

Blogy SME

  1. Ján Marton: Za Bíreša ide veterinárna činnosť a kontrola potravín ku dnu. Kolaps sa dá očakávať.
  2. Marián Kozák: "Konečne normálny život"
  3. Rastislav Čurma: Kde zobrať vodičov kamiónov (Hommo na ceste zavadzalis)
  4. Věra Tepličková: Všichni jsou už v Dubaji, co na Slovensku, co tady?
  5. Štefan Vidlár: 613 a 363
  6. Anton Kovalčík: Ublíženejší vyhráva.
  7. Jozo Peric: Nemecká Lufthansa sa zbavuje dlhov vydaním nových akcií, trhy jej zatiaľ veria
  8. Lucia Žárska: Nedostatok čipov si riešia firmy po svojom
  1. Robert Fico: Pán Kovačič z Markízy, ďakujem, vyhral som vďaka Vám 50 Eur! 32 458
  2. Matúš Lazúr: Neočkovaní dôchodcovia si vianočné príspevky nezaslúžia 15 000
  3. Věra Tepličková: Nepoškvrnené očkovanie - ďalší zázrak alebo zvrátenosť vlády neboráka Hegera? 10 341
  4. Jiří Ščobák: Paní Záborská, jste zbabělec! Dovedete cílit jen na nejsnadnější cíl - ženy 8 195
  5. Martina Hilbertová: Zomrela Gruberová, ktorú sme za komunizmu nemohli počúvať 5 615
  6. Stanislav Martinčko: Veno pre drahú nevestu z úradu práce v Pezinku?? 4 624
  7. Július Kovács: Kaliňák a Počiatek ma chcú dostať do basy pomocou justičnej a policajnej mafie, dodnes ju riadi Fico, lebo som upozornil na ich zlodejstvá. 4 531
  8. Tereza Krajčová: Anglický denník: 16. S panickou poruchou v zahraničí alebo na maličkostiach záleží 4 383
  1. Matúš Sarvaš: Krádeže, vlámanie a drogy u mladistvého. Verdikt súdu? Napomenutie a dohľad (Prípad prokurátora)
  2. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 2: Flow, alebo ako pri práci stratiť pojem o čase
  3. Karolína Farská: Česká predvolebná kampaň vrcholí. Nastavuje trend aj pre tú budúcu na Slovensku
  4. Milota Sidorová: Ženy doplácajú na nedostupnosť bývania najviac. Takto to vyriešili vo Viedni
  5. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  6. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  7. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  8. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Záhorie - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Záhorie

Ilustračné foto.

Malacky tiež chcú byť pri tvorbe dizajnu protihlukových stien.


SITA 9 h

Tretí návrh tzv. súdnej mapy nie je podľa samosprávy Malaciek žiadnou reformou.


TASR 14 h

Malacky získali od roku 2015 z eurofondov viac ako 9 miliónov eur. Samospráva o tom informuje na svojej webovej stránke.


SITA 22. okt
Ilustračná fotografia

V rádiologickom oddelení Fakultnej nemocnice Agel Skalica majú k dispozícii nový ultrazvukový prístroj. TASR o tom informovala hovorkyňa nemocnice Martina Pavliková.


TASR 22. okt

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

V nákupnom vozíku sa nachádzalo viac ako 150 položiek v hodnote takmer 500 eur.


SITA 10 h

Smrad by mal pominúť do niekoľkých dní.


22. okt

Po dokončení výstavby novej väznice sa práce presunú na staručké objekty.


22. okt

Naháňačka a skrývačka po hornooravskom regióne trvala takmer týždeň. Viacerí chlapi si pri nej museli vyhrnúť rukávy.


15 h

Blogy SME

  1. Ján Marton: Za Bíreša ide veterinárna činnosť a kontrola potravín ku dnu. Kolaps sa dá očakávať.
  2. Marián Kozák: "Konečne normálny život"
  3. Rastislav Čurma: Kde zobrať vodičov kamiónov (Hommo na ceste zavadzalis)
  4. Věra Tepličková: Všichni jsou už v Dubaji, co na Slovensku, co tady?
  5. Štefan Vidlár: 613 a 363
  6. Anton Kovalčík: Ublíženejší vyhráva.
  7. Jozo Peric: Nemecká Lufthansa sa zbavuje dlhov vydaním nových akcií, trhy jej zatiaľ veria
  8. Lucia Žárska: Nedostatok čipov si riešia firmy po svojom
  1. Robert Fico: Pán Kovačič z Markízy, ďakujem, vyhral som vďaka Vám 50 Eur! 32 458
  2. Matúš Lazúr: Neočkovaní dôchodcovia si vianočné príspevky nezaslúžia 15 000
  3. Věra Tepličková: Nepoškvrnené očkovanie - ďalší zázrak alebo zvrátenosť vlády neboráka Hegera? 10 341
  4. Jiří Ščobák: Paní Záborská, jste zbabělec! Dovedete cílit jen na nejsnadnější cíl - ženy 8 195
  5. Martina Hilbertová: Zomrela Gruberová, ktorú sme za komunizmu nemohli počúvať 5 615
  6. Stanislav Martinčko: Veno pre drahú nevestu z úradu práce v Pezinku?? 4 624
  7. Július Kovács: Kaliňák a Počiatek ma chcú dostať do basy pomocou justičnej a policajnej mafie, dodnes ju riadi Fico, lebo som upozornil na ich zlodejstvá. 4 531
  8. Tereza Krajčová: Anglický denník: 16. S panickou poruchou v zahraničí alebo na maličkostiach záleží 4 383
  1. Matúš Sarvaš: Krádeže, vlámanie a drogy u mladistvého. Verdikt súdu? Napomenutie a dohľad (Prípad prokurátora)
  2. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 2: Flow, alebo ako pri práci stratiť pojem o čase
  3. Karolína Farská: Česká predvolebná kampaň vrcholí. Nastavuje trend aj pre tú budúcu na Slovensku
  4. Milota Sidorová: Ženy doplácajú na nedostupnosť bývania najviac. Takto to vyriešili vo Viedni
  5. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  6. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  7. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  8. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho

Už ste čítali?

Skryť Zatvoriť reklamu