Nedeľa, 24. január, 2021 | Meniny má TimotejKrížovkyKrížovky

Na skalických rybníkoch žije tradícia vianočného kapra

Kapor patrí od nepamäti na slávnostný vianočný stôl. Tradícia tejto štedrovečernej ryby pretrváva už stáročia.

(Zdroj: (IS))

Kapor patrí od nepamäti na slávnostný vianočný stôl. Tradícia tejto štedrovečernej ryby pretrváva už stáročia, tak ako iných pokrmov z produktov vypestovaných alebo dochovaných na rodnom Slovensku.

SKALICA. Naši predkovia si vždy vážili darov Matky Zeme, ktoré získali vlastným úsilím. Vedeli, že potraviny vyrobené „na rodnej hrude“ sú pre nich najzdravšie, najčerstvejšie a najdostupnejšie. Obyvatelia slovenských nížin odjakživa zakladali rybníky, v ktorých bol kapor pre svoje jedinečné vlastnosti hlavnou chovnou rybou. Inak tomu nebolo ani v Skalici.

Prvé rybníky tu vznikli v roku 1453.V mestskom archíve sú dochované dokumenty, v ktorých sa uvádza, že mali svoj veľký podiel na hospodárskom živote mesta i tradícii štedrovečerného kapra. Pretrvali stáročia a zanikli až koncom 18. storočia.

Tradícia predaja živých rýb v meste, a to nielen na Vianoce, začala obnovením časti Skalických rybníkov. Veľkú zásluhu na tom majú miestni rybári, ktorí nové rybníky skolaudovali v roku 1984. Už dlhé roky zabezpečujú kvalitný predaj vianočných kaprov a ostatných druhov rýb ako sú amur, tolstolobik, karas, sumec, šťuka a zubáč.

Skalické špecifiká

Aby sa ryby prečistili, po výlovoch sa umiestňujú do takzvaných sádok. Na Skalických rybníkoch používajú ako zdroj vody do sádky studňu, ktorá má kvalitnú pitnú vodu a ryby z tejto vody sú naozaj vynikajúce.

Vieme, že než sa dostane kapor na vianočný stôl, musíme mäso spracovať. Aby sa ryba zbavila prípadných rybničných zápachov, zvyknú ju namáčať napríklad v mlieku. V prípade skalických kaprov je to vďaka tunajšiemu špecifiku zbytočné, ryby vysádkované v pitnej vode majú samé o sebe perfektnú chuť.

Predvianočný predaj rýb začína už pred výlovom. Typický vianočný predaj s jedinečnou atmosférou začína v strede decembra a končí až na Štedrý deň o 12 hodine.

Vzhľadom k tomu, že v dnešnej dobe je niekedy problém spracovať živú rybu v domácom prostredí, na Skalických rybníkoch ju záujemcom spracujú na počkanie. V predvianočnom období sa tu najviac predá vianočných kaprov, ide o niekoľko desiatok metrákov. Tolstolobikov sa predá v priemere desať a amurov päť metrákov. Dravcov predajú niekoľko desiatok kilogramov.

Cena sladkovodných rýb sa môže niekomu zdať vysoká, ale treba prihliadnuť na dôležité fakty: ryby v rybníku sú odchovávané iba na prirodzenej potrave. Napríklad kapor na obilí a planktóne, tolstolobik iba na planktóne, amur na rastlinnej potrave a obilí a dravé ryby - šťuka, sumec a zubáč - iba na malých rybkách v rybníku.

V priemere majú tržnú hmotnosť ryby troj až štyorročné. Ak porovnáme dĺžku chovu rýb na skalických rybníkoch s ostatnými komoditami, ide naozaj o veľký časový rozdiel.

Nielen tradícia, ale i zdravie

Dobrá stráviteľnosť a pozitívny vplyv na zdravie je veľkou prednosťou konzumácie rýb. Ak k tomu prirátame, že ide o ryby čerstvé a z domáceho prostredia, tradícia našich predkov sa ešte znásobí.

Asi najčastejšou prípravou kapra je kaprí rezeň so zemiakovým šalátom. Samozrejme, existujú ďalšie desiatky receptov na chutnú rybu. U rybieho mäsa je výborné dopredu ho nasoliť a v chlade nechať niekoľko hodín odležať. Niekto sťahuje kožu, iný nie. Porciovať sa dá na podkovičky alebo plátky. Po odstránení chrbtice je možné narobiť filety.

Z kaprov sa dajú využiť aj hlavy a niektoré vnútornosti na výbornú rybaciu polievku. Z vnútorností je vynikajúci obaľovaný mlieč, ktorý pred samotným obalením v troj-obale povaríme desať minút v osolenej vode. Výborný je aj s vajíčkom na spôsob „mozoček“.

Skalickí rybári sa každoročne tešia na stovky spokojných zákazníkov. A keď odznie predvianočný zhon a nad Skalickými rybníkmi zavládne tichá atmosféra Štedrého večera, aj oni so svojimi rodinami zasadnú k vianočnému stolu, na ktorom bude hlavným jedlom práve kapor.

Rybacia polievka

Suroviny:

voda alebo rybací vývar 2500 g

ikry a hlava z kapra 600 g

tuk 150 g

hladká múka 150 g

mlieko 500 g

koreňová zelenina 160 g

žemle 100 g

maslo 50 g

mleté čierne korenie, muškátový kvet, sekaný zelený petržlen, soľ

Postup:

Na rozpálenom tuku speníme hladkú múku, pripravíme bledú zápražku, zalejeme vlažným vývarom, drôtenou metlou dobre rozšľaháme, pridáme koreniny, soľ a za občasného miešania mierne varíme asi hodinu. Osobitne varíme ikry a hlavy kaprov.

Na masle dusíme na rezančeky pokrájanú koreňovú zeleninu. Polievku pred uvarením precedíme cez husté cedidlo, pridáme uvarené, od seba oddelené ikry, na malé kúsky pokrájané mäso z rybacích hláv, na masle udusenú koreňovú zeleninu, vriace mlieko a všetko spolu ešte krátko povaríme. Pred podávaním dáme do hotovej polievky na tenké rezančeky pokrájanú, do zlata opraženú žemľu a sekaný zelený petržlen.

(LD)

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 39 257
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 37 472
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 10 270
  4. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 10 231
  5. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 925
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 866
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 137
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 854
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 651
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 541
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Záhorie - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Záhorie

Vľavo herci a vpravo fanúšikovia Spartaka Trnava počas predpremiéry predstavenia Futbal alebo Bílý andel v pekle v Divadle Jána Palárika v Trnave.

Herci sa cítili ako na trávniku, pri „ďakovačkách“ nechýbali chorály.

8 h
Ilustračný obrázok

Vedenie sa obracia na Generálnu prokuratúru so žiadosťou o preverenie postupov.

9 h
Minister školstva Branislav Gröhling (SaS).

Pedagogickým zamestnancom sa od januára platy celoplošne nezvýšili.

10 h

V Senici vykonali 1301 testov. Priebeh testovania je plynulý.

12 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Polícia prenasledovala auto z Oravy až na Liptov. Komjatnou už vodič neprešiel.

11 h

Situácia v Žiline je po otvorení odberových miest pokojná.

13 h

Účasť je oveľa nižšia, ako mesto očakávalo.

12 h

Policajti začnú novú technológiu využívať od soboty.

22. jan

Už ste čítali?