Piatok, 22. september, 2023 | Meniny má Móric

Štramák varí pivo s láskou, konzumentov pribúda

Za dobrým svetlým či tmavým ležiakom, dokonca nemeckým a americkým druhom piva, nemusíte chodiť ďaleko. Stačí navštíviť minipivovar Štramák v Senici.

Skúsený sládek David Riška je so svojím pivom spokojný.Skúsený sládek David Riška je so svojím pivom spokojný. (Zdroj: INGRID SOCHOROVÁ)

Aj z náhodne okoloidúcich tu skvelá a originálna chuť piva urobila stálych zákazníkov.

SENICA. Senický rodinný podnik na Robotníckej ulici vznikol v roku 1992. Pri jeho budovaní a vedení sa navzájom dopĺňajú a pomáhajú si otec a syn – Miroslav a David Riškovci.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pivo spočiatku varili len doma, pre vlastnú potrebu, známych a kamarátov. Postupom času získalo na popularite, množstvo obľúbeného zlatistého moku už nepostačovalo pre všetkých. Pred tromi mesiacmi začali pivo variť vo veľkom.

Od homebrewingu rovno k oceneniam

Minipivovar Štramák rozhodne nie je neznámym pojmom. O skvelej kvalite jeho produktov svedčí aj skutočnosť, že v priebehu krátkeho času ich ocenili aj fajnšmekri z radov odborníkov. Svedčí o tom 3. miesto v súťaži Slovenská pivná korunka za jedenásťstupňový svetlý ležiak, ako aj 2. miesto za svetlú dvanástku v rovnakej súťaži.

SkryťVypnúť reklamu

Ocenenú jedenástku počas nášho rozhovoru popíja sládek David Riška so závideniahodnou gurmánskou chuťou. „Toto pivo je husté, horké, voňavé po chmele, jemne zakalené. Tuhá pena drží po celú dobu ako šľahačka,“ priblíži.

Okrem tohto piva a spomínanej svetlej dvanástky v pivovare varia aj ďalšie ležiaky, teda pivá vyrábané spodným kvasením - polotmavú dvanástku a tmavý špeciál, trinásť a pol stupňové pivo.

Pivo nemeckého aj amerického typu

Vrchným kvasením vyrábajú u Štramáka ďalšie lahôdky, ktoré potešia chuťové poháriky nejedného pivára – štrnásťstupňové pivo nemeckého typu Weizen a šestnásťstupňové pivo American India Pale Ale, ktoré sa vyznačuje originálnou výraznou horkou chuťou. Chmeľ naň je dovážaný priamo z Ameriky, rovnako tak ako na výrobu Weizen-u používajú nemecký chmeľ.

SkryťVypnúť reklamu

David Riška prezradí aj ďalšie veci z technológie výroby – pivo sa varí 8 až 9 hodín podľa vlastnej receptúry, ktorá je samozrejme tajomstvom. Následne je schladené na potrebnú teplotu, pridajú sa špeciálne vyšľachtené pivovarské kvasnice. Takto pivo kvasí približne 8 dní v otvorených kvasných kadiach, potom je stáčané do ležiackych tankov kde pivo zreje, sýti sa oxidom uhličitým a čerí sa.

Pivo od Štramáka je živé, nepasterizované, nefiltrované. Skúsený sládek pripomenie aj ďalšie skvelé vlastnosti nápoja: „Pivo podporuje dobré trávenie, prečistí obličky a rovnako je dokázané, že po chmeli sa dobre spí.“

K dobrému pivu patrí dobré jedlo

V minipivovare Štramák vedia, že k dobrému pivu patrí aj niečo chutné pod zub. Počas víkendov tu usporadúvajú grilovačky, vôňa pečených bravčových kolien či rebier sa tiahne široko – ďaleko. Nechýba tradičná cigánska pečienka a klobásy, aby bolo dobrým pivom čo spláchnuť. Atmosféru dotvára živá kapela či hra na heligónke. David Riška prezradí, že súčasťou podniku je aj vínna pivnica, ktorá slúži na rôzne spoločenské podujatia a oslavy.

SkryťVypnúť reklamu

7. septembra minipivovar Štramák organizuje podujatie Štramák Fest (Senické pivné slávnosti), ktoré sa bude konať na parkovisku Kunovskej priehrady. Návštevníci budú mať možnosť ochutnať nielen domáce senické pivo, ale so svojimi produktmi sa na pivný festival prídu pochváliť aj ďalší výrobcovia tradičného zlatistého moku.

Štramák je varený s láskou

A prečo je v minipivovare Štramák stále plno? David Riška je presvedčený, že výroba piva je pocitová záležitosť a výrobca prenáša do nápoja svoju náladu. „Pivo preto varíme s láskou,“ podotkne. Po návšteve u Štramáka o tom nepochybujeme ani my. Lúčime sa s pivovarským pozdravom Daj Boh šťastia!

Najčítanejšie na My Záhorie

Komerčné články

  1. Podpora systému je slabá, je to na jednotlivcoch
  2. Prišli na to, že odpad je cenný
  3. Prešov si dlho pýtal obchvat, stáva sa slovenským skokanom
  4. Ochutnajte zo Španielska viac. Spojte návštevu Madridu s Toledom
  5. Oblačno, miestami roboti. Ďalší diel pútavého sci-fi komiksu
  6. Spoločnosť EY vyhlásila 18. ročník súťaže na Slovensku
  7. Ak podceníte pri stavbe toto, pripravte sa na vyššie účty
  8. Septembrové číslo krížovkárskeho magazínu Lišiak v denníku SME
  1. Union zdravotná poisťovňa prináša novinku vo vzdelávaní
  2. Tento domáci nápoj vzpruží lepšie než káva, šlofík a energiťák
  3. Geniálne, čo dokáže minca v mrazničke!
  4. Prešov si dlho pýtal obchvat, stáva sa slovenským skokanom
  5. Novesta predstavuje novú kolekciu pre jeseň/zimu 2023
  6. Katolícka univerzita vykročila na ďalšiu misiu
  7. Prišli na to, že odpad je cenný
  8. Ochutnajte zo Španielska viac. Spojte návštevu Madridu s Toledom
  1. Už len dnes za vás Fellner zaplatí polovicu dovolenky 11 833
  2. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 6 149
  3. Ak podceníte pri stavbe toto, pripravte sa na vyššie účty 5 895
  4. Prešov si dlho pýtal obchvat, stáva sa slovenským skokanom 3 745
  5. Ľuboš Fellner opäť pozýva. Kam volá turistov teraz? 3 258
  6. Plánujete nové bývanie o pár rokov? Čas na jeho kúpu je teraz 3 234
  7. Získajte 50% zľavu na predplatné SME.sk. Tu zistíte viac 3 221
  8. 50-tisíc dovolenkárov si kúpilo zájazd cez SME 2 492

Blogy SME

  1. Ivan Mlynár: Vojenskí tajní rabovali úplne netajne.
  2. Stop alibizmu: Za pomenovanie učiteľky: „pi...a ...ebnuta“ jednotka zo správania na ZŠ Dudova.
  3. Janka Bittó Cigániková: Prešli sme si program PS pre zdravotníctvo, našli sme tam tieto hlúposti
  4. Ľudovít Paulis: Čo sme sa dozvedeli o vysokých školách zo včerajšej debaty lídrov strán
  5. Ján Valchár: Semienko populizmu (plus aktualizácie)
  6. Martin Pekár: Plán pre budúcnosť cestnej dopravy Slovenska. Priority a podpora.
  7. Andrej Aleksiev: Som pravičiar. Prečo si mám vyberať medzi ľavicou a ľavicou?
  8. Peter Kollega: Pán GP M. Žilinka, oklamali ste 5,447 miliónov občanov, okamžite odstúpte
  1. Ján Šeďo: Králi "F + K + G" sa postavili pred vypredanú sálu s plnými gaťami, ako lazníci. 63 706
  2. Igor Kossaczký: Matovičova akcia ukázala pravdu o slovenských médiách 38 568
  3. František Ptáček: „Sedembolestná panna Mária, oroduj za pána Fica!“ a iné prízraky Slovenské 19 297
  4. Pavel Macko: Teraz sa ukáže, ako hlboko siahajú korene zla a aká silná je Žilinkova ochrana gaunerov 11 214
  5. Ján Šeďo: Mestskí policajti to pokašľali na celej čiare. 10 535
  6. Michael Achberger: Kľúč k rýchlemu metabolizmu: Začnite každý deň týmito raňajkovými zvykmi 10 390
  7. Ivan Mlynár: Zo skrine biskupov Slovenska vypadol ďalší kostlivec. 7 290
  8. Ladislav Matejka: Ako Slovensko vyhralo Volvo (skutočný príbeh) 7 208
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 68. - Arktída - Zem Františka Jozefa
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 67. - Kto bol Juan de Fuca, ktorý dal meno prielivu, ktorý obmýva brehy kanadského ostrova Vancouver?
  3. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 66. - Martin Frobisher, pirát alebo kapitán?
  4. Monika Nagyova: Rómske deti kradnú. Ale iba energiu.
  5. Jiří Ščobák: Na zimní plavání v neoprénu je dobré se začít připravovat už teď
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 65. - Odkiaľ pochádza názov Kanada?
  7. Jiří Ščobák: Čekání na Volodymyra Zelenského před prezidentským palácem v BA (foto)
  8. Monika Nagyova: Pedagógovia aj dnes trestajú deti za to, že odmietajú jesť to, čo im nechutí.
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Záhorie - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Záhorie

Diskusiu vysielame naživo 26. 9. 2023 o 11.00 h.


10 h
Predstavenie sochy Maceka v Malackách.

Na unikátnej soche pracoval umelec niekoľko mesiacov.


11 h

Šikovní majstri z tradičnej pekárne vedia, ako ľuďom ulahodiť.


14 h
Ilustračná fotka

Záujemcovia môžu ponuky predložiť do 13. októbra.


TASR 15 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Blogy SME

  1. Ivan Mlynár: Vojenskí tajní rabovali úplne netajne.
  2. Stop alibizmu: Za pomenovanie učiteľky: „pi...a ...ebnuta“ jednotka zo správania na ZŠ Dudova.
  3. Janka Bittó Cigániková: Prešli sme si program PS pre zdravotníctvo, našli sme tam tieto hlúposti
  4. Ľudovít Paulis: Čo sme sa dozvedeli o vysokých školách zo včerajšej debaty lídrov strán
  5. Ján Valchár: Semienko populizmu (plus aktualizácie)
  6. Martin Pekár: Plán pre budúcnosť cestnej dopravy Slovenska. Priority a podpora.
  7. Andrej Aleksiev: Som pravičiar. Prečo si mám vyberať medzi ľavicou a ľavicou?
  8. Peter Kollega: Pán GP M. Žilinka, oklamali ste 5,447 miliónov občanov, okamžite odstúpte
  1. Ján Šeďo: Králi "F + K + G" sa postavili pred vypredanú sálu s plnými gaťami, ako lazníci. 63 706
  2. Igor Kossaczký: Matovičova akcia ukázala pravdu o slovenských médiách 38 568
  3. František Ptáček: „Sedembolestná panna Mária, oroduj za pána Fica!“ a iné prízraky Slovenské 19 297
  4. Pavel Macko: Teraz sa ukáže, ako hlboko siahajú korene zla a aká silná je Žilinkova ochrana gaunerov 11 214
  5. Ján Šeďo: Mestskí policajti to pokašľali na celej čiare. 10 535
  6. Michael Achberger: Kľúč k rýchlemu metabolizmu: Začnite každý deň týmito raňajkovými zvykmi 10 390
  7. Ivan Mlynár: Zo skrine biskupov Slovenska vypadol ďalší kostlivec. 7 290
  8. Ladislav Matejka: Ako Slovensko vyhralo Volvo (skutočný príbeh) 7 208
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 68. - Arktída - Zem Františka Jozefa
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 67. - Kto bol Juan de Fuca, ktorý dal meno prielivu, ktorý obmýva brehy kanadského ostrova Vancouver?
  3. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 66. - Martin Frobisher, pirát alebo kapitán?
  4. Monika Nagyova: Rómske deti kradnú. Ale iba energiu.
  5. Jiří Ščobák: Na zimní plavání v neoprénu je dobré se začít připravovat už teď
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 65. - Odkiaľ pochádza názov Kanada?
  7. Jiří Ščobák: Čekání na Volodymyra Zelenského před prezidentským palácem v BA (foto)
  8. Monika Nagyova: Pedagógovia aj dnes trestajú deti za to, že odmietajú jesť to, čo im nechutí.

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu