Streda, 10. august, 2022 | Meniny má Vavrinec

Štramák varí pivo s láskou, konzumentov pribúda

Za dobrým svetlým či tmavým ležiakom, dokonca nemeckým a americkým druhom piva, nemusíte chodiť ďaleko. Stačí navštíviť minipivovar Štramák v Senici.

Skúsený sládek David Riška je so svojím pivom spokojný.Skúsený sládek David Riška je so svojím pivom spokojný. (Zdroj: INGRID SOCHOROVÁ)

Aj z náhodne okoloidúcich tu skvelá a originálna chuť piva urobila stálych zákazníkov.

SENICA. Senický rodinný podnik na Robotníckej ulici vznikol v roku 1992. Pri jeho budovaní a vedení sa navzájom dopĺňajú a pomáhajú si otec a syn – Miroslav a David Riškovci.

Pivo spočiatku varili len doma, pre vlastnú potrebu, známych a kamarátov. Postupom času získalo na popularite, množstvo obľúbeného zlatistého moku už nepostačovalo pre všetkých. Pred tromi mesiacmi začali pivo variť vo veľkom.

Od homebrewingu rovno k oceneniam

Minipivovar Štramák rozhodne nie je neznámym pojmom. O skvelej kvalite jeho produktov svedčí aj skutočnosť, že v priebehu krátkeho času ich ocenili aj fajnšmekri z radov odborníkov. Svedčí o tom 3. miesto v súťaži Slovenská pivná korunka za jedenásťstupňový svetlý ležiak, ako aj 2. miesto za svetlú dvanástku v rovnakej súťaži.

SkryťVypnúť reklamu

Ocenenú jedenástku počas nášho rozhovoru popíja sládek David Riška so závideniahodnou gurmánskou chuťou. „Toto pivo je husté, horké, voňavé po chmele, jemne zakalené. Tuhá pena drží po celú dobu ako šľahačka,“ priblíži.

Okrem tohto piva a spomínanej svetlej dvanástky v pivovare varia aj ďalšie ležiaky, teda pivá vyrábané spodným kvasením - polotmavú dvanástku a tmavý špeciál, trinásť a pol stupňové pivo.

Pivo nemeckého aj amerického typu

Vrchným kvasením vyrábajú u Štramáka ďalšie lahôdky, ktoré potešia chuťové poháriky nejedného pivára – štrnásťstupňové pivo nemeckého typu Weizen a šestnásťstupňové pivo American India Pale Ale, ktoré sa vyznačuje originálnou výraznou horkou chuťou. Chmeľ naň je dovážaný priamo z Ameriky, rovnako tak ako na výrobu Weizen-u používajú nemecký chmeľ.

SkryťVypnúť reklamu

David Riška prezradí aj ďalšie veci z technológie výroby – pivo sa varí 8 až 9 hodín podľa vlastnej receptúry, ktorá je samozrejme tajomstvom. Následne je schladené na potrebnú teplotu, pridajú sa špeciálne vyšľachtené pivovarské kvasnice. Takto pivo kvasí približne 8 dní v otvorených kvasných kadiach, potom je stáčané do ležiackych tankov kde pivo zreje, sýti sa oxidom uhličitým a čerí sa.

Pivo od Štramáka je živé, nepasterizované, nefiltrované. Skúsený sládek pripomenie aj ďalšie skvelé vlastnosti nápoja: „Pivo podporuje dobré trávenie, prečistí obličky a rovnako je dokázané, že po chmeli sa dobre spí.“

K dobrému pivu patrí dobré jedlo

V minipivovare Štramák vedia, že k dobrému pivu patrí aj niečo chutné pod zub. Počas víkendov tu usporadúvajú grilovačky, vôňa pečených bravčových kolien či rebier sa tiahne široko – ďaleko. Nechýba tradičná cigánska pečienka a klobásy, aby bolo dobrým pivom čo spláchnuť. Atmosféru dotvára živá kapela či hra na heligónke. David Riška prezradí, že súčasťou podniku je aj vínna pivnica, ktorá slúži na rôzne spoločenské podujatia a oslavy.

SkryťVypnúť reklamu

7. septembra minipivovar Štramák organizuje podujatie Štramák Fest (Senické pivné slávnosti), ktoré sa bude konať na parkovisku Kunovskej priehrady. Návštevníci budú mať možnosť ochutnať nielen domáce senické pivo, ale so svojimi produktmi sa na pivný festival prídu pochváliť aj ďalší výrobcovia tradičného zlatistého moku.

Štramák je varený s láskou

A prečo je v minipivovare Štramák stále plno? David Riška je presvedčený, že výroba piva je pocitová záležitosť a výrobca prenáša do nápoja svoju náladu. „Pivo preto varíme s láskou,“ podotkne. Po návšteve u Štramáka o tom nepochybujeme ani my. Lúčime sa s pivovarským pozdravom Daj Boh šťastia!

Najčítanejšie na My Záhorie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Kam príde, tam vypredá. Nitran vymýšľal vlastný cider dva roky
  2. Najbohatšie mesto v stredoveku, divoký západ na Slovensku
  3. Kupón na cestu do Thajska, USA a Vietnamu so zľavou 888 eur
  4. Prehľad a automatizácia
  5. Odomknite si články na mobile a počítači. Stačí jedno predplatné
  6. Na Oravskej priehrade s Kalim aj Spievankovom. Vidíme sa naživo
  7. Pláže Dominikánskej republiky kraľujú medzi najlepšími na svete
  8. Kde u nás kúpite domácke potraviny
  1. Kupón na cestu do Thajska, USA a Vietnamu so zľavou 888 eur
  2. Najbohatšie mesto v stredoveku, divoký západ na Slovensku
  3. Kam príde, tam vypredá. Nitran vymýšľal vlastný cider dva roky
  4. Prehľad a automatizácia
  5. Dopyt v Bratislave mierne klesol, ceny však stále rástli
  6. Šéf PLANEO: Budúcnosť obchodu je v službách
  7. Čo robiť, aby dieťa neskončilo v nemocnici s črevnou virózou?
  8. Odomknite si články na mobile a počítači. Stačí jedno predplatné
  1. 100 ovocných druhov, ktoré u nás dokážeme pestovať 10 621
  2. Pláže Dominikánskej republiky kraľujú medzi najlepšími na svete 10 512
  3. Dráčik nepúta príbehom, ale perlami ducha 7 598
  4. Miliónová autorka Táňa K. Vasilková: Po úspechu som netúžila 3 681
  5. Kde u nás kúpite domácke potraviny 3 368
  6. Pozrite si, kedy hrá futbalové zápasy vaše mesto či dedina 2 131
  7. Odomknite si články na mobile a počítači. Stačí jedno predplatné 1 833
  8. Na Oravskej priehrade s Kalim aj Spievankovom. Vidíme sa naživo 1 711

Blogy SME

  1. Štefan Vidlár: Hodová story
  2. Jozef Sitko: Nesystémový systém manipuluje výsledky blogu
  3. Samuel Ivančák: Päť rokov bez Mariána Vargu
  4. Irena Šimuneková: Na výlet s deťmi - Zubria zvernica a Pstruhový raj Topoľčianky
  5. Júlia Piraňa Mikolášiková: Policajt z NAKA, ktorý pomohol zavrieť piťovcov, upozornil na svedkov klamárov
  6. Michala Guľasová: Katja Pantzar - Fínske štastie – knižná recenzia
  7. Miriam Studeničová: Fantastické a neuveriteľné informácie o fenoméne ľudskej radosti
  8. Miroslav Ferkl: Čo môže byť ešte horšie?
  1. Věra Tepličková: A to je koniec, vážení! Čaká nás už len zima, hlad a beznádej... Ak nezasiahne Matovič... 127 406
  2. Martin Sústrik: Korupcia v ruskej armáde 27 229
  3. Tomáš Harustiak: Kto šetrí ma za tri / Ako vyžiť z minimálnej mzdy ? / Dá sa vyžiť z minimálnej mzdy ? / Prečo Slováci nemajú peniaze / Ako vyžiť z dôchodku / 11 354
  4. Ján Šeďo: Očovčania majú do zajtra hladovku, obchod "stráži" medveď ! 10 186
  5. Jana Melišová: Svet sa zmenil... 5 613
  6. Post Bellum SK: Dovolenka v Juhoslávii ako príležitosť na emigráciu 4 783
  7. Post Bellum SK: Hromady mŕtvych a nočné mory o Varšavskom povstaní 3 508
  8. Vladimir Skala: Padá bankový sektor v Číne? 3 197
  1. Monika Nagyova: Moja babka zažila kvôli podvodníkom trýznivé minúty, ktoré by neželala nikomu.
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 45. - Arktída - Posledná plavba lode Karluk 3/3 - Návrat do civilizácie, 1914
  3. Jiří Ščobák: Kde dnes môžeme ušetriť? Znížiť spotrebu a náklady?
  4. Jiří Ščobák: Proč bychom si měli zapamatovat jméno Anna Chadimová? Co nám po ní zůstalo?
  5. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Ružinovská televízia - pod kontrolou politikov
  6. Jiří Ščobák: Krásne a zaujímavé historické poistné zmluvy: Existovala aj čisto slovenská poisťovňa? A čo bola „zmluva odvážna“?
  7. Monika Nagyova: O žene, ktorá milovala rúško
  8. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Novomestská parkovacia: Firma bez kontroly, ktorá nepodnikala, iba míňala
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Záhorie - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Záhorie

Spoločnosť OKAY je už viac ako štvrťstoročie významným predajcom elektra a nábytku.


16 h

Mladík nemal na mieste toľko peňazí, zadržali mu vodičský preukaz.


13 h
Momentka zo zápasu Sekule - Rovensko

V ôsmej lige hlásia mužstvá množstvo transferov.


8. aug

Ešte pred rokom v júni vyhlásili verejnú anonymnú súťaž na výtvarný návrh.


TASR 19 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Lukáš sa zo stanovačky nevrátil, zomrel po páde zo skaly.


20 h

39-ročný muž je nezvestný od včerajšieho rána.


(tn) 18 h

Bariéru medzi autami a posedením na okraji cesty bude tvoriť mobilná zeleň.


13 h

O post župana zabojuje Jaroslav Baška, Peter Máťoš a Anton Kysel.


8. aug

Blogy SME

  1. Štefan Vidlár: Hodová story
  2. Jozef Sitko: Nesystémový systém manipuluje výsledky blogu
  3. Samuel Ivančák: Päť rokov bez Mariána Vargu
  4. Irena Šimuneková: Na výlet s deťmi - Zubria zvernica a Pstruhový raj Topoľčianky
  5. Júlia Piraňa Mikolášiková: Policajt z NAKA, ktorý pomohol zavrieť piťovcov, upozornil na svedkov klamárov
  6. Michala Guľasová: Katja Pantzar - Fínske štastie – knižná recenzia
  7. Miriam Studeničová: Fantastické a neuveriteľné informácie o fenoméne ľudskej radosti
  8. Miroslav Ferkl: Čo môže byť ešte horšie?
  1. Věra Tepličková: A to je koniec, vážení! Čaká nás už len zima, hlad a beznádej... Ak nezasiahne Matovič... 127 406
  2. Martin Sústrik: Korupcia v ruskej armáde 27 229
  3. Tomáš Harustiak: Kto šetrí ma za tri / Ako vyžiť z minimálnej mzdy ? / Dá sa vyžiť z minimálnej mzdy ? / Prečo Slováci nemajú peniaze / Ako vyžiť z dôchodku / 11 354
  4. Ján Šeďo: Očovčania majú do zajtra hladovku, obchod "stráži" medveď ! 10 186
  5. Jana Melišová: Svet sa zmenil... 5 613
  6. Post Bellum SK: Dovolenka v Juhoslávii ako príležitosť na emigráciu 4 783
  7. Post Bellum SK: Hromady mŕtvych a nočné mory o Varšavskom povstaní 3 508
  8. Vladimir Skala: Padá bankový sektor v Číne? 3 197
  1. Monika Nagyova: Moja babka zažila kvôli podvodníkom trýznivé minúty, ktoré by neželala nikomu.
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 45. - Arktída - Posledná plavba lode Karluk 3/3 - Návrat do civilizácie, 1914
  3. Jiří Ščobák: Kde dnes môžeme ušetriť? Znížiť spotrebu a náklady?
  4. Jiří Ščobák: Proč bychom si měli zapamatovat jméno Anna Chadimová? Co nám po ní zůstalo?
  5. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Ružinovská televízia - pod kontrolou politikov
  6. Jiří Ščobák: Krásne a zaujímavé historické poistné zmluvy: Existovala aj čisto slovenská poisťovňa? A čo bola „zmluva odvážna“?
  7. Monika Nagyova: O žene, ktorá milovala rúško
  8. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Novomestská parkovacia: Firma bez kontroly, ktorá nepodnikala, iba míňala

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu