SEXTEN. MORAVSKÝ SV. JÁN. Martina nám priblížila ako trávia predvianočný čas a Vianoce v talianskych Dolomitoch. I keď, ako hovorí, môže svoje zážitky sprostredkovať a opísať len okom pozorovateľa, sú nepochybne zaujímavé.
Čertov na Mikuláša sa boja aj dospelí
V predvianočnom čase sa tu všade organizujú trhy, kde, na rozdiel od niektorých našich, dostať výlučne vianočný tovar. Žiadne šatstvo, obuv, podotkne Martina. Podáva sa veľa vianočných dobrôt, najmä pečené gaštany či varené víno, podobne ako u nás. V Brunecku, mestečku neďaleko Sextenu, sa zvykne konať výstava betlehemov, teda všetko v rámci tradícií.
Čo je výnimočné je Diabolský sprievod na Mikuláša. „Všade chodia čerti, naozaj strašní čerti, ktorí robia hrozný hurhaj a boja sa ich nielen deti, ale aj dospelí! Cítite sa presne ako v pekle, nepreháňam!“ tlmočí svoje dojmy z osláv Mikuláša v Taliansku Martina.
„Musia byť ohradení a mať vymedzený priestor, lebo všade navôkol šľahajú skutočné ohne a plamene a čerti sú doslova neovládateľní,“ doloží. Tieto sprievody majú približne dvadsaťročnú tradíciu a sú veľkou atrakciou aj pre návštevníkov talianskych Dolomitov. „Mňa chcel pred rokom dokonca jeden z nich uniesť priamo z kuchyne, kde som pracovala, ale presvedčila som ho, že som dobrá duša,“ smeje sa Martina.
Vianoce bez kapustnice a rýb
Doobeda na Štedrý deň ľudia kadidlom "posvätia " všetky miestnosti v dome, ako aj hospodárske časti obydlia. „S kadidlom sa zájde do každého rohu, aby odohnali zlých duchov z domu. Dodnes ho používajú najmä starší ľudia,“ priblíži Martina.
Štedrovečerný stôl sa od nášho veľmi líši. Kapustnicu či inú tradičnú polievku, ryby ani oblátky na ňom nenájdeme. Večera začína podávaním tzv. sladkého chlebíka, v ktorom je kandizovane ovocie, oriešky a mandle. „Voľakedy si ho ľudia nemohli dovoliť, iba na Vianoce. Bol akýmsi znakom bohatstva,“ hovorí Martina.
Potom sa podávajú ťažké zabíjačkové jedla, ako jaternice, či klobásky s chlebom alebo zemiakmi a kyslou kapustou. Pečú sa suché koláčiky, napríklad linecké kolieska, vanilkové rožky a medovníčky, podobne ako u nás. Zaujímavosťou je, že prvé plnené zákusky, makové a orechové koláče, sa jedia až na 2. sviatok vianočný – na Štefana. „Stromček, darčeky aj polnočná omša v kostole, to všetko pripomína aj slovenské tradície,“ uzavrie svoje rozprávanie o vianočných zvykoch v talianskych Dolomitoch Martina.