RADIMOV. Vôňa slivovice, hruškovice, marhuľovice, jablkovice a ďalších ovocných špecialít sa dnes vznáša nad Radimovom na Záhorí. Návštevníci 16. ročníka Ochutnávky ovocných destilátov môžu degustovať až 1279 vzoriek, ktoré sem zaslali pestovatelia zo 138 miest a obcí celého Slovenska, ale aj Českej republiky, Rakúska, Francúzka a Srbska.
Šampiónom výstavy sa stala slivovica Igora Chocholáčka z Radimova, ročník 2003, ktorá na tomto podujatí triumfovala už druhýkrát. ,,Je to jednoducho kvalita, ktorá sa podarí možno raz za život,“ skonštatoval šťastný víťaz. Ako tradícia káže, podstatnú časť tohto excelentného produktu odložil na svadbu svojej dcéry, ktorá má toľko rokov, ako slivovica.
Aj keď návštevníci podujatia na adresu víťaza nešetrili slovami chvály, Chocholáček priznal, že slivovicu veľmi nemusí. Prednosť dáva vínu, ktoré si tiež sám dorába. ,,Okolo tej slivovice denne chodím, ale radšej si dám pohár červeného vína," prekvapil víťaz.
Odborná degustačná komisia vyhodnotila aj najlepšiu hruškovicu, jablkovicu, broskyňu, belovicu, oskorušu, višňu a repák. Ochutnať bolo možné aj menej známe pálenky z kukurice, bazy čiernej, jalovca či medvedieho cesnaku. ,,Toto podujatie založili naši predchodcovia ako reakciu na rôzne vínne cesty a výstavy vín. My sme tu tiež vinári, ale ovocné destiláty si zaslúžia minimálne rovnakú pozornosť, ako víno,“ poznamenal Ľuboš Mikič, hlavný organizátor podujatia.
Radimovská ochutnávka ovocných destilátov patrí dnes k najväčším podujatiam toho druhu na Slovensku. Svoje produkty do dedinky v okrese Skalica pravidelne posielajú pestovatelia nielen z celého Záhoria, ale aj Bratislavy, Prešova, Košíc, Dunajskej Stredy či Veľkého Medera.