PETROVA VES. Každý víkend mali príležitosť zúčastniť sa na podujatí organizovanom miestnym obecným úradom, kultúrnou a sociálnou komisiu či Klubom kultúrnych tradícií. Podujatia boli určené pre všetky vekové kategórie a začali sa mikulášskou nádielkou pre najmenších.
Mikuláš na veteránovi
V nedeľu 4. decembra sa tento štedrý svätec dostavil do Petrovej Vsi, aby obdaroval všetky petrovoveské deti balíčkom sladkostí. V sprievode čertov a anjelov sa priviezol na elegantnej červenej aerovke z roku 1929. Jej vlastníkom a Mikulášovým osobným šoférom je pán Vépy z Holíča. Mikuláš obchádzajúci obec na veteráne je v Petrovej Vsi už dlhoročnou tradíciou, z prvých takto obdarovaných detí sú dnes už rodičia a k Mikulášovi odprevádzajú svoje ratolesti.
Výstava „Vianoce kedysi a dnes“
Počas ďalšieho adventného víkendu sa v kultúrnom dome konala vianočná výstava, na ktorej si mohli návštevníci pozrieť množstvo exponátov s tematikou Vianoc. Bola rozdelená na dve časti: v prvej sa sústredili starodávne vianočné ozdoby, vyšívané obrusy, pohľadnice či fotografie.
Tejto časti dominoval jednoduchý stromček zdobený jabĺčkami a orechmi, pod ktorý Ježiško priniesol drevené hračky, staré korčule či spoločenské hry z dôb detstva rodičov dnešných školákov. Pozornosť návštevníkov pútala aj „kuchyňa starej matere“ naaranžovaná tak, akoby si gazdinka na chvíľu odbehla od pečenia medovníčkov.
Druhá časť výstavy sa niesla v modernom duchu: ligotavé aranžmány, svietniky, adventné vence. Na jej čele stál moderný stromček s nádielkou ako z reklamy – počítače, mobilné telefóny, súčasné hračky.
Výstavu dopĺňali výtvory šikovných rúk žiakov miestnej materskej a základnej školy. A pre každého návštevníka bol pripravený pohár voňavého vianočného punču.
Obecná zabíjačka
Niekoľko mladých nadšencov, ktorí si dali názov Klub kultúrnych tradícií, sa snaží oživiť v obci starodávne zvyky a tradície. Jedným z nich je aj tradičná zabíjačka, ktorá v minulosti tiež patrila medzi dedinské prípravy na zimu a na Vianoce. Dnes sú dedinské zabíjačky na ústupe a mnohí mladí už ani nevedia, ako sa robia oškvarky či ako chutia pravé čerstvé zabíjačkové pochúťky.
V sobotu 17. decembra si to záujemcovia mohli obzrieť na vlastné oči, priložiť ruku k dielu a najmä všetko ochutnať. Typické zabíjačkové pochúťky – „presburšt“, „itrničky“ či oškvarky mali úspech, mnohí si nimi doplnili aj domáce špajzy. Príjemnú náladu predvianočného času dotvorilo varené vínko a družné debaty návštevníkov.
Autor: MH