V mlyne Thebery robia múku bez chémie

Mlyn Thebery je rovnako vidno z Dojča i Šajdíkových Humeniec. Celkom isto vás sem však privedie aj vôňa čerstvo zomletej múky.

Mlynár Ivan Thebery. Na staré zariadenie mlyna zostanú nostalgické spomienky.Mlynár Ivan Thebery. Na staré zariadenie mlyna zostanú nostalgické spomienky. (Zdroj: INGRID SOCHOROVÁ)

DOJČ. „Dobre ste sa obliekli do mlyna,“ víta ma jeho majiteľ Ivan Thebery. Význam jeho slov si uvedomím až ku koncu úžasnej prehliadky. Ivan Thebery predstavuje už štvrtú generáciu tunajších mlynárov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Mlyn zobrali, dlhy im nechali

Mlyn najprv kúpil Ján Tomša, richtár zo Štefanova, a po ňom v roku 1883 Terézia Machata. Od nej ho odkúpil starý otec a neskôr zdedil otec súčasného mlynára.

„Mlyn nám vrátili po páde socializmu, preto som sa k nemu vrátil, inak by prepadol v prospech štátu. Dostali sme ho v pôvodnom stave, štát doňho nevložil ani korunu. No môj otec ho začal stavať v štyridsiatom deviatom roku, v päťdesiatom ho dokončil a so spätnou platnosťou mu ho po troch mesiacoch prevádzky zobrali. Krivdu urobili v tom, že keď si zobrali mlyn, mali si zobrať aj to, čo mal vypožičané v banke, ale to sme museli splácať, lebo inak by otca zavreli,“ spomína Ivan Thebery.

SkryťVypnúť reklamu

Po reštitúcii ako prvé omietol budovu a vymenil okná a strechu. „Iní hneď menili technológie, ale ja som to mal vymyslené inak. A všetko by išlo dobre, keby neprišli obchodné reťazce, ktoré likvidovali drobné pekárne a s nimi samozrejme aj nás. Tieto giganty určujú ceny tovaru. Cena múky klesla, nedala sa vyrobiť, pretože oni išli výrazne pod cenu. Zásadou nového zriadenia bolo aj je, že obchodu a podnikaniu sa brániť nesmie a oni mali väčší kapitál, tak si to mohli dovoliť,“ vysvetlí na margo ťažkého obdobia v podnikaní mlynár.

Krásny erb na priečelí budovy mlyna vypátral v archívoch. „Ide o starý znak mlynov z moravsko-slovenského pomedzia, no na slovenskej strane,“ podotkne.

Polstoročné zariadenia nahradia nové

„Pán Thebery, prosím vás, môžete mi to zopakovať?“ pýtam sa donekonečna mlynára, keď za jeho zaujímavého rozprávania kráčame hore mlynom. Mlyn Thebery síce neleží na samote u lesa, ale historky tunajšieho mlynára budete chcieť počuť vždy ešte raz, rovnako ako v známej filmovej klasike. Orchester vyše polstoročných mlynských zariadení hrá možno hlučnú, no skvelú muziku. Nádherné stroje odvádzajú svoju prácu a je radosť ich sledovať aj počúvať. Netušia, že spievajú svoju labutiu pieseň.

SkryťVypnúť reklamu

„Mlyn ideme zmodernizovať, vyžaduje si to naša práca a všetko, čo s ňou súvisí. Vy by ste tiež nejazdili na aute zo začiatku minulého storočia, nech by bolo neviem ako krásne, nestačilo by vám pre potrebný výkon,“ odpovie Ivan Thebery na otázku, či mu nie je ľúto zlikvidovať tento mlynársky skvost. „Nič sa nedá robiť, okolnosti si to vyžadujú. Veď dvadsať rokov melieme múku v podstate v múzeu a ide to ťažšie, rovnako ako keby vy ste denne jazdili na veteránovi .“

Vždy treba oddeliť zrná od pliev

Prehliadka mlyna začína na konci, dolu v expedícii, kde sa múka dáva zo síl do vriec. „Tu to onedlho bude vyzerať úplne inak, celý mlyn bude riadiť zariadenie z tejto miestnosti,“ ukazuje mlynár. Štart cesty miliónov zŕn je vo dvore. „K nám dovezú obilie autom. Vysype sa do koša, výťah ho vezme a odpraví do síl. Tam obilie uskladníme, Keď potrebujem z neho mlieť , tak ho vyskladníme do mlyna,“ rozpráva o úplnom počiatku vzniku kvalitnej múky Ivan Thebery.

SkryťVypnúť reklamu

Na sitách oddelia zrná od pliev a iných nečistôt. Obilie čistia suchou cestou. Potom ho musia znovu nakropiť, aby získali biele múky. „Voda vnikne tesne pod šupku zŕn a to keď my potom na valcoch stlačíme, tak šupka sa nerozbije na kúsky, ale zostane v celku. Z jadra získame krupice a čo zostane pripnuté na šupke dáme preč. Keď to na valcoch zošrotujeme, zmes putuje na sitá, kde sa preoseje. To, čo nám padne, už je múka, to dáme do múky, a zvyšok, čo ešte nie je múka, sa znovu melie niekoľkokrát tak, že valce k sebe približujeme a postupne to osievame. Všetka múka, čo sa nám preoseje, sa zamieša do síl a dá do vriec,“ vysvetľuje mlynár popri postupnom prechádzaní jednotlivých poschodí.

Mlyn pochádza z roku 1950, no zub času akoby toto zariadenie obišiel. Drevené časti sú z kvalitného jaseňa, ktorý bol dovezený až z Oravy. „Už sme jediní minimálne na Záhorí, ktorí melú týmto spôsobom. Kedysi bol mlyn vodný, dnes už ide len na elektriku, hriadele poháňa elektromotor. Tok Myjavy zregulovali, posunuli ho o tristo metrov ďalej,“ ukazuje z obloka Ivan Thebery.

Takzvané kabelky veľkou rýchlosťou prepravujú zošrotované zrná k preosiatiu. „Ochutnajte,“ otvorí jedno z drevených okienok Ivan Thebery a vytiahne z neho za hrsť bielej múky. Človek by neveril, ako skvele môže chutiť samostatná, čerstvo zomletá múka, až mu je ľúto prehltnúť. Na dôvažok tejto emócie mu najvyššie poschodie mlyna poskytne prekrásny výhľad až na šaštínsku baziliku.

Obilie ani múka neobsahujú chémiu

Všetky múky, ktoré produkujú v mlyne Thebery sú BIO výrobky. Pšenica a raž, z ktorých ich melú, nesmú byť hnojené umelými hnojivami, múka ani obilie sa nesmú chemicky ošetrovať. Momentálne produkujú niekoľko druhov múky zo špaldy: celozrnnú hrubú, polohrubú aj hladkú, celozrnnú krupicu, špaldovú múku hladkú aj polohrubú a špaldové otruby.

Ďalej vyrábajú ražnú aj pšeničnú celozrnnú múku hladkú a pšeničnú múku hladkú. „Aj robíme, aj prestavujeme,“ skonštatuje Ivan Thebery čím vysvetlí, prečo momentálne nevyrábajú pšeničnú múku hladkú špeciál pekársku a chlebovú bielu a tiež ražnú múku chlebovú T – 930, ktorú majú inokedy rovnako v ponuke. Nad kvalitou zomletej múky bdie prísne oko najvyššieho mlynára.

„V laboratóriu preskúmam vzorky z každej šarže. Zisťujem v nich hlavne bielkoviny, lepok, sedimentáciu, skrátka chcem vedieť, ako sa ten rožok, chlieb alebo zákusok bude javiť, ako naskočí, dopredu viem, čo bude cesto robiť, lebo keď nám sa to nejaví ako má, tak sa to nebude javiť ani tomu spotrebiteľovi,“ hovorí Ivan Thebery a dodá: „Už keď privezú obilie, vezmem z neho za hrsť a preskúmam ho. Do piatich minút viem povedať, či ho beriem, alebo nech si odvezú naspäť.“

Modernizujú aj pre svojich ľudí

„A tak nám ten mlyn klepká a klepká, až doklepká a my doklepkáme s ním,“ hovorí skúsený mlynár v najspodnejšej miestnosti mlyna, do ktorej sa vchádza po uzučkých točivých schodoch. Tu ukrýva Ivan Thebery historický poklad. Pod stolom vyčnieva kúsok starej turbíny a kolesa z čias, kedy mlyn fungoval ešte na vodný pohon.

„Potiaľto až siahala voda Myjavy,“ ukazuje vyše hlavy mlynár, „chcel som to takto zanechať na pamiatku. Budúcnosť je však pred nami a všetko čo idem s mlynom podniknúť, robím pre ľudí, mojich zamestnancov, zaslúžia si lepšie pracovné podmienky, aj ja som sa vždy mohol na nich spoľahnúť.“

Z mlyna Thebery sa odchádza ťažko. Napriek tomu s dobrým pocitom, že bolo možné uvidieť krásny historický skvost krátko predtým, než ustúpi modernejším technológiám. „To som rád, že ste mojím mlynom prešli ako správna mlynárka,“ smeje sa na konci prehliadky Ivan Thebery a veľavravne pozerá na spodky mojich tmavých nohavíc, ktoré sa belejú od múky. Tak už viem, ako sa obliecť do mlyna. Nevadí. Vôňa čerstvej múky z odevu vyplnila interiér auta a sprevádzala ma až domov.

Kvalitné jaseňové drevo tvorí väčšiu časť zariadení mlyna Thebery.

Takzvané "kabelky" veľkou rýchlosťou vynášajú múku k preosiatiu.

"Sem sa sám chodím rozprávať s mlynom," rozjíma Ivan Thebery.

V najspodnejšej časti ukrýva mlynár poklad v podobe starej turbíny a mlynského kolesa z čias, keď ešte mlyn pracoval na vodný pohon.

Najčítanejšie na My Záhorie

Komerčné články

  1. Naučte deti narábať s peniazmi: Máme pre vás niekoľko tipov
  2. GUTEN TAG! Deň plný pohody, zaujímavých destinácií a informácií
  3. Miesto, kde je úspech podnikania zaručený
  4. Choďte za odborníkom. Či vás bolí zub alebo chcete investovať
  5. Firmy a školy sa môžu zbaviť elektroodpadu rýchlo a bezplatne
  6. Zmena pre ľudí s postihnutím: Prichádzajú európske preukazy
  7. 25 tipov na tašky, ktoré vás budú baviť. A takto si ich vyrobíte
  8. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine!
  1. Nissan Qashqai: Facelift prináša množstvo inovatívnych vylepšení
  2. Choďte za odborníkom. Či vás bolí zub alebo chcete investovať
  3. Gymnazisti z Nového Mesta nad Váhom sa h3kovali
  4. Aj jedenáste ocenenie Slovak Superbrands Award putuje do dm
  5. Autocentrá AAA AUTO už za prvý štvrťrok predali 26 000 vozidiel
  6. Firmy a školy sa môžu zbaviť elektroodpadu rýchlo a bezplatne
  7. Zmena pre ľudí s postihnutím: Prichádzajú európske preukazy
  8. Relaxačný raj v resorte Drevenice Terchová
  1. Cestujte za zlomok ceny. Päť destinácii na dovolenku mimo sezóny 13 833
  2. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine! 8 357
  3. V púpave je všetko, čo potrebujete 4 804
  4. Zmena pre ľudí s postihnutím: Prichádzajú európske preukazy 3 326
  5. Esplanade - wellnes s pridanou hodnotou 3 131
  6. Veľká zmena pre ľudí s postihnutím 2 878
  7. Náš prvý prezident sa nebál hovoriť o mravnosti v politike 2 365
  8. Nebudete veriť, že toto skrýva Albánsko. Jeho pláže vyrazia dych 1 996
  1. Ondřej Havelka: Nazí adamité. Africké bohoslužby v rouše Evině
  2. Portu Fin Blog: Pri investovaní treba pamätať aj na poplatky, vedia si vypýtať tisíce eur
  3. Lucia Kleštincová: Prepíšme (inak dopredu istú) budúcnosť demokracie EÚ
  4. Viktor Pamula: Viceprimátor poslancom
  5. Danica Chames: Ako (ne)rozbehnúť malý online biznis
  6. Jozef Varga: Krkavci / 59. /
  7. Ľuboš Vodička: Viedeň, Gustav Klimt a Secesia
  8. Jan Pražák: Cizinka s rozměrnou kabelou
  1. Lucia Nicholsonová: Otvorený list Kaliňákovi juniorovi 113 048
  2. Lucia Nicholsonová: List zápasníkovi Véghovi 73 013
  3. Ivan Čáni: Korčokovský magor. 41 250
  4. Martin Krsak: Slovensku nebude nikto diktovať! …ani zahraničie, ani zákony SR 35 690
  5. Marek Mačuha: Chudobní dôchodcovia? 35 454
  6. Boris Šabík: Zvláštne ticho po katastrofách 20 569
  7. Yevhen Hessen: Mobilizačný zákon: čo on znamená pre Ukrajincov v zahraničí? 16 077
  8. Martin Pollák: Komu sa klaňajú traja hrdobci? 11 662
  1. Yevhen Hessen: Mobilizačný zákon: čo on znamená pre Ukrajincov v zahraničí?
  2. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Sex v meste na slovenský spôsob
  3. Jiří Ščobák: Ivan Korčok dnes promluvil před Starou tržnicou v Bratislavě (video)
  4. Yevhen Hessen: Telegram ako zdroj konšpirácií, dezinformácií a propagandy?
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 77. - Arktída - Ostrov Wrangel - miesto, kde sa začína ruský deň
  6. Yevhen Hessen: Ukrajinských utečencov sa pýtajú "Prečo nie ste na fronte", ale utečencov z iných krajín sa na to nepýtajú?
  7. Post Bellum SK: Osobnosť, ktorú sme si nepripomenuli...
  8. Jiří Ščobák: Ivan Korčok zvítězí, protože má něco, co Pellegrini nemá a nikdy mít nebude!
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Záhorie - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Záhorie

V blížiace sa letné mesiace sa mnohí chystajú na táborové dobrodružstvá. Preto, ak ste sa ešte nerozhodli, sme si pre vás pripravili pár tipov.


Advertorial


Ak ste muža videli, alebo máte informácie o jeho súčasnom pobyte, kontaktujte políciu.


Starostovia dotknutých obcí nesúhlasia.


Najčítanejšie články MyRegiony.sk

  1. Ondřej Havelka: Nazí adamité. Africké bohoslužby v rouše Evině
  2. Portu Fin Blog: Pri investovaní treba pamätať aj na poplatky, vedia si vypýtať tisíce eur
  3. Lucia Kleštincová: Prepíšme (inak dopredu istú) budúcnosť demokracie EÚ
  4. Viktor Pamula: Viceprimátor poslancom
  5. Danica Chames: Ako (ne)rozbehnúť malý online biznis
  6. Jozef Varga: Krkavci / 59. /
  7. Ľuboš Vodička: Viedeň, Gustav Klimt a Secesia
  8. Jan Pražák: Cizinka s rozměrnou kabelou
  1. Lucia Nicholsonová: Otvorený list Kaliňákovi juniorovi 113 048
  2. Lucia Nicholsonová: List zápasníkovi Véghovi 73 013
  3. Ivan Čáni: Korčokovský magor. 41 250
  4. Martin Krsak: Slovensku nebude nikto diktovať! …ani zahraničie, ani zákony SR 35 690
  5. Marek Mačuha: Chudobní dôchodcovia? 35 454
  6. Boris Šabík: Zvláštne ticho po katastrofách 20 569
  7. Yevhen Hessen: Mobilizačný zákon: čo on znamená pre Ukrajincov v zahraničí? 16 077
  8. Martin Pollák: Komu sa klaňajú traja hrdobci? 11 662
  1. Yevhen Hessen: Mobilizačný zákon: čo on znamená pre Ukrajincov v zahraničí?
  2. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Sex v meste na slovenský spôsob
  3. Jiří Ščobák: Ivan Korčok dnes promluvil před Starou tržnicou v Bratislavě (video)
  4. Yevhen Hessen: Telegram ako zdroj konšpirácií, dezinformácií a propagandy?
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 77. - Arktída - Ostrov Wrangel - miesto, kde sa začína ruský deň
  6. Yevhen Hessen: Ukrajinských utečencov sa pýtajú "Prečo nie ste na fronte", ale utečencov z iných krajín sa na to nepýtajú?
  7. Post Bellum SK: Osobnosť, ktorú sme si nepripomenuli...
  8. Jiří Ščobák: Ivan Korčok zvítězí, protože má něco, co Pellegrini nemá a nikdy mít nebude!

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu