Pondelok, 22. apríl, 2019 | Meniny má Slavomír

V mlyne Thebery robia múku bez chémie

Mlyn Thebery je rovnako vidno z Dojča i Šajdíkových Humeniec. Celkom isto vás sem však privedie aj vôňa čerstvo zomletej múky.

Mlynár Ivan Thebery. Na staré zariadenie mlyna zostanú nostalgické spomienky.Mlynár Ivan Thebery. Na staré zariadenie mlyna zostanú nostalgické spomienky.(Zdroj: INGRID SOCHOROVÁ)

DOJČ. „Dobre ste sa obliekli do mlyna,“ víta ma jeho majiteľ Ivan Thebery. Význam jeho slov si uvedomím až ku koncu úžasnej prehliadky. Ivan Thebery predstavuje už štvrtú generáciu tunajších mlynárov.

Mlyn zobrali, dlhy im nechali

Mlyn najprv kúpil Ján Tomša, richtár zo Štefanova, a po ňom v roku 1883 Terézia Machata. Od nej ho odkúpil starý otec a neskôr zdedil otec súčasného mlynára.

„Mlyn nám vrátili po páde socializmu, preto som sa k nemu vrátil, inak by prepadol v prospech štátu. Dostali sme ho v pôvodnom stave, štát doňho nevložil ani korunu. No môj otec ho začal stavať v štyridsiatom deviatom roku, v päťdesiatom ho dokončil a so spätnou platnosťou mu ho po troch mesiacoch prevádzky zobrali. Krivdu urobili v tom, že keď si zobrali mlyn, mali si zobrať aj to, čo mal vypožičané v banke, ale to sme museli splácať, lebo inak by otca zavreli,“ spomína Ivan Thebery.

Po reštitúcii ako prvé omietol budovu a vymenil okná a strechu. „Iní hneď menili technológie, ale ja som to mal vymyslené inak. A všetko by išlo dobre, keby neprišli obchodné reťazce, ktoré likvidovali drobné pekárne a s nimi samozrejme aj nás. Tieto giganty určujú ceny tovaru. Cena múky klesla, nedala sa vyrobiť, pretože oni išli výrazne pod cenu. Zásadou nového zriadenia bolo aj je, že obchodu a podnikaniu sa brániť nesmie a oni mali väčší kapitál, tak si to mohli dovoliť,“ vysvetlí na margo ťažkého obdobia v podnikaní mlynár.

Krásny erb na priečelí budovy mlyna vypátral v archívoch. „Ide o starý znak mlynov z moravsko-slovenského pomedzia, no na slovenskej strane,“ podotkne.

Polstoročné zariadenia nahradia nové

„Pán Thebery, prosím vás, môžete mi to zopakovať?“ pýtam sa donekonečna mlynára, keď za jeho zaujímavého rozprávania kráčame hore mlynom. Mlyn Thebery síce neleží na samote u lesa, ale historky tunajšieho mlynára budete chcieť počuť vždy ešte raz, rovnako ako v známej filmovej klasike. Orchester vyše polstoročných mlynských zariadení hrá možno hlučnú, no skvelú muziku. Nádherné stroje odvádzajú svoju prácu a je radosť ich sledovať aj počúvať. Netušia, že spievajú svoju labutiu pieseň.

„Mlyn ideme zmodernizovať, vyžaduje si to naša práca a všetko, čo s ňou súvisí. Vy by ste tiež nejazdili na aute zo začiatku minulého storočia, nech by bolo neviem ako krásne, nestačilo by vám pre potrebný výkon,“ odpovie Ivan Thebery na otázku, či mu nie je ľúto zlikvidovať tento mlynársky skvost. „Nič sa nedá robiť, okolnosti si to vyžadujú. Veď dvadsať rokov melieme múku v podstate v múzeu a ide to ťažšie, rovnako ako keby vy ste denne jazdili na veteránovi .“

Vždy treba oddeliť zrná od pliev

Prehliadka mlyna začína na konci, dolu v expedícii, kde sa múka dáva zo síl do vriec. „Tu to onedlho bude vyzerať úplne inak, celý mlyn bude riadiť zariadenie z tejto miestnosti,“ ukazuje mlynár. Štart cesty miliónov zŕn je vo dvore. „K nám dovezú obilie autom. Vysype sa do koša, výťah ho vezme a odpraví do síl. Tam obilie uskladníme, Keď potrebujem z neho mlieť , tak ho vyskladníme do mlyna,“ rozpráva o úplnom počiatku vzniku kvalitnej múky Ivan Thebery.

Na sitách oddelia zrná od pliev a iných nečistôt. Obilie čistia suchou cestou. Potom ho musia znovu nakropiť, aby získali biele múky. „Voda vnikne tesne pod šupku zŕn a to keď my potom na valcoch stlačíme, tak šupka sa nerozbije na kúsky, ale zostane v celku. Z jadra získame krupice a čo zostane pripnuté na šupke dáme preč. Keď to na valcoch zošrotujeme, zmes putuje na sitá, kde sa preoseje. To, čo nám padne, už je múka, to dáme do múky, a zvyšok, čo ešte nie je múka, sa znovu melie niekoľkokrát tak, že valce k sebe približujeme a postupne to osievame. Všetka múka, čo sa nám preoseje, sa zamieša do síl a dá do vriec,“ vysvetľuje mlynár popri postupnom prechádzaní jednotlivých poschodí.

Mlyn pochádza z roku 1950, no zub času akoby toto zariadenie obišiel. Drevené časti sú z kvalitného jaseňa, ktorý bol dovezený až z Oravy. „Už sme jediní minimálne na Záhorí, ktorí melú týmto spôsobom. Kedysi bol mlyn vodný, dnes už ide len na elektriku, hriadele poháňa elektromotor. Tok Myjavy zregulovali, posunuli ho o tristo metrov ďalej,“ ukazuje z obloka Ivan Thebery.

Takzvané kabelky veľkou rýchlosťou prepravujú zošrotované zrná k preosiatiu. „Ochutnajte,“ otvorí jedno z drevených okienok Ivan Thebery a vytiahne z neho za hrsť bielej múky. Človek by neveril, ako skvele môže chutiť samostatná, čerstvo zomletá múka, až mu je ľúto prehltnúť. Na dôvažok tejto emócie mu najvyššie poschodie mlyna poskytne prekrásny výhľad až na šaštínsku baziliku.

Obilie ani múka neobsahujú chémiu

Všetky múky, ktoré produkujú v mlyne Thebery sú BIO výrobky. Pšenica a raž, z ktorých ich melú, nesmú byť hnojené umelými hnojivami, múka ani obilie sa nesmú chemicky ošetrovať. Momentálne produkujú niekoľko druhov múky zo špaldy: celozrnnú hrubú, polohrubú aj hladkú, celozrnnú krupicu, špaldovú múku hladkú aj polohrubú a špaldové otruby.

Ďalej vyrábajú ražnú aj pšeničnú celozrnnú múku hladkú a pšeničnú múku hladkú. „Aj robíme, aj prestavujeme,“ skonštatuje Ivan Thebery čím vysvetlí, prečo momentálne nevyrábajú pšeničnú múku hladkú špeciál pekársku a chlebovú bielu a tiež ražnú múku chlebovú T – 930, ktorú majú inokedy rovnako v ponuke. Nad kvalitou zomletej múky bdie prísne oko najvyššieho mlynára.

„V laboratóriu preskúmam vzorky z každej šarže. Zisťujem v nich hlavne bielkoviny, lepok, sedimentáciu, skrátka chcem vedieť, ako sa ten rožok, chlieb alebo zákusok bude javiť, ako naskočí, dopredu viem, čo bude cesto robiť, lebo keď nám sa to nejaví ako má, tak sa to nebude javiť ani tomu spotrebiteľovi,“ hovorí Ivan Thebery a dodá: „Už keď privezú obilie, vezmem z neho za hrsť a preskúmam ho. Do piatich minút viem povedať, či ho beriem, alebo nech si odvezú naspäť.“

Modernizujú aj pre svojich ľudí

„A tak nám ten mlyn klepká a klepká, až doklepká a my doklepkáme s ním,“ hovorí skúsený mlynár v najspodnejšej miestnosti mlyna, do ktorej sa vchádza po uzučkých točivých schodoch. Tu ukrýva Ivan Thebery historický poklad. Pod stolom vyčnieva kúsok starej turbíny a kolesa z čias, kedy mlyn fungoval ešte na vodný pohon.

„Potiaľto až siahala voda Myjavy,“ ukazuje vyše hlavy mlynár, „chcel som to takto zanechať na pamiatku. Budúcnosť je však pred nami a všetko čo idem s mlynom podniknúť, robím pre ľudí, mojich zamestnancov, zaslúžia si lepšie pracovné podmienky, aj ja som sa vždy mohol na nich spoľahnúť.“

Z mlyna Thebery sa odchádza ťažko. Napriek tomu s dobrým pocitom, že bolo možné uvidieť krásny historický skvost krátko predtým, než ustúpi modernejším technológiám. „To som rád, že ste mojím mlynom prešli ako správna mlynárka,“ smeje sa na konci prehliadky Ivan Thebery a veľavravne pozerá na spodky mojich tmavých nohavíc, ktoré sa belejú od múky. Tak už viem, ako sa obliecť do mlyna. Nevadí. Vôňa čerstvej múky z odevu vyplnila interiér auta a sprevádzala ma až domov.

Kvalitné jaseňové drevo tvorí väčšiu časť zariadení mlyna Thebery.

Takzvané "kabelky" veľkou rýchlosťou vynášajú múku k preosiatiu.

"Sem sa sám chodím rozprávať s mlynom," rozjíma Ivan Thebery.

V najspodnejšej časti ukrýva mlynár poklad v podobe starej turbíny a mlynského kolesa z čias, keď ešte mlyn pracoval na vodný pohon.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  2. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť
  3. Až vďaka chorobe objavila svoj talent
  4. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali
  5. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie
  6. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou?
  7. Jozef Miloslav Hurban sa dostal do vesmíru
  8. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým?
  9. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori
  10. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča
  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  2. Bim Challenge 2019
  3. Čerpacie stanice OMV Slovensko budú otvorené aj počas sviatkov
  4. Z Fondu malých projektov je možné získať až 50-tisíc eur
  5. Grilovacia sezóna je zahájená!
  6. Moderné bývanie v Žiline v 30-tych rokoch 20. storočia
  7. Čerpačky OMV na Slovensku majú dvere otvorené aj počas sviatkov
  8. Funkce pro Slovensko: navigace na čísla popisná i bez ulic! Mio
  9. Projekt CEC spojil študentov ekonomických univerzít troch štátov
  10. Kúzlo pravidelného investovania
  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019 18 954
  2. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori 12 543
  3. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť 9 047
  4. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča 8 630
  5. Čo upiecť na Veľkú noc? 5 skvelých dezertov Adriany Polákovej 6 873
  6. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie 5 428
  7. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou? 4 386
  8. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali 3 656
  9. Až vďaka chorobe objavila svoj talent 3 474
  10. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým? 3 078

Hlavné správy z MY Záhorie

Regionálny futbal: Gbely opäť zakopli, Rybky potvrdili pozíciu lídra tabuľky

Podrobný prehľad futbalového diania od V. po VIII. futbalovú ligu.

Rohov - Rybky

Vo Veľkonočnú nedeľu dievčatá chystali vajíčka a chlapci šibáky

V nedeľu sa na Veľkonočný pondelok pripravovali chlapci aj dievčatá.

Ilustračné foto

Obec je plná danielov, turistov však láka aj zber húb a medvedieho cesnaku

Malebná obec sa nachádza takmer na konci sveta, no napriek tomu sem prichádzajú desiatky turistov. Daniele, krásna príroda ale i Deň erteplí lákajúľudí zo širokého okolia.

Maškarný ples v Chropove.

Senica zdolala Trnavu najtesnejším výsledkom

Rozhodla presná hlavička Diasa.

Na Bielu sobotu sa piekol biely koláč, posvätené vajíčko si rodina delila

Výdatné jedlá si naši predkovia dožičili po veľkom pôste, mala sa tým zabezpečiť hojnosť a tohoročná úroda.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Plot rozdeľuje Nitranov, jedni ho chcú, druhí nie. Oficiálne chráni zeleň

Pletivo za tisíce eur má chrániť zeleň. Postavili ho však najmä kvôli parkovacím miestam.

Noc horských záchranárov z Malej Fatry. Z jednej akcie museli ísť do druhej

Horskí záchranári pomáhali vyčerpaným i strateným turistkám zo zahraničia.

Vybrali SME

Už ste čítali?