Hubári chodia aj do vojenských lesov, kde riskujú pokutu

Pre slovenského hubára je stále najcennejší dubák. Na prelome letných mesiacov boli hríby v útlme.

Hubárstvo je slovanský fenomén.Hubárstvo je slovanský fenomén. (Zdroj: TASR)

Inak sa v okolí Studienky premelie za víkend aj 20 tisíc ľudí.

ZÁHORIE. Hubárstvo je slovanský fenomén, vraj až 80 percent Slovákov bolo v minulosti niekedy na hubách. „My si myslíme, že na huby chodia aj v Nemecku, či Anglicku, ale nie je to pravda. Jeden kamarát z Nórska mi raz povedal, že nórsky sedliak by voľakedy radšej zomrel ako keby mal zjesť hubu,“ spomína Ivona Kautmanová, ktorá skúma huby v Slovenskom národnom múzeu v Bratislave a v rámci výskumu často jazdí na Záhorie.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

„No a hubárstvo na Záhorí je na Slovensku vôbec najšpecifickejšie. Záhorie tvorí z veľkej časti pieskový povrch s veľkým množstvom podzemnej vody, čo je pre huby veľmi dôležité. Podhubie siaha neraz až meter do zeme, je to vlastne ako taký strom v zemi a my vidíme, len ten vrchný plod, ktorý je ako jablko v korune,“ hovorí Ivona Kautmanová.

SkryťVypnúť reklamu

Hríbov bolo pomenej

Hubárska sezóna je zatiaľ veľmi slabá. Nie je to kvôli zime, zima hríbom neprekáža, inak by nerástli v toľkom množstve na jeseň. Skôr im je na príťaž, keď je v pôde príliš veľa vody. Zem je po dlhých dažďoch veľmi nasiaknutá. Huby vraj majú akúsi schopnosť aj dva týždne dopredu sa prispôsobovať počasiu, hríb si akoby spočíta, či sa mu oplatí v budúcnosti vyrásť alebo nie. Hubárske sezóny prichádzajú po vlnách. Začiatok augusta býval slabý aj v iných rokoch, je problém nájsť i nejedlých trpaslíkov.

Pre slovenského hubára je stále najcennejší pekný dubák. Hľuzovky sú síce ešte hodnotnejšie, ale je ich pomenej a tiež sú chránené zákonom. Výborný rajón na zber hríbov je v okolí Malaciek, Borského Mikuláša a Šaštína. Najväčší dubák, ktorý je v Slovenskom národnom múzeu má okolo kilogramu a pochádza od Studienky. Našli by sa aj väčšie kusy, najmä keď obsahujú veľa vody, takéto rarity si ale hubári zvyknú nechať pre svoje potešenie.

SkryťVypnúť reklamu

Hubársky raj

Studienka na Záhorí je vychytený raj hubárov, cez víkend sa tu podľa mykologičky Kautmanovej premelie aj 20 tisíc ľudí. Pravda, hubári, čo vstupujú do vojenských lesov už riskujú pokutu. A ako na potvoru, najlepšie miesta na zber, bývajú na strelnici, kde sa niektorí neostýchajú zaparkovať s autom bez povolenia. Dobré „fleky“ bývajú uprostred dubiniek, v machatých lesíkoch, na kopci, kde je určité svetlo.

Podľa všetkého neexistuje dôkaz, žeby sa huby dali „vyzbierať“, rastú neustále, niekde by sa vraj dali kosiť kosou. Chodia na ne vášniví hubári i občasní rekreanti. Po dedinách sa stále nájde dosť ľudí, ktorí si nimi spestrujú zadarmo jedálniček, koniec koncov hubám sa dlho vravelo, že sú mäsom chudobných. Pritom huby sú mimoriadne zdravé a neobsahujú tuky. Obsahujú polysacharidy, ktoré posilňujú imunitu, podporujú telo pri chorobách, alergiách, rakovine. Napríklad hríb kuriatko má viac vitamínov ako mrkva, veľa ich má aj dubák. Farmaceutický priemysel ich skúma, ale látky v hubách sa veľmi ťažko zúžitkovávajú, pretože sú veľmi zložité.

SkryťVypnúť reklamu

Radšej na smotane ako s vajcom

O hubách koluje veľmi veľa nepravdivých mýtov, neexistuje napríklad univerzálne pravidlo ako rozlíšiť jedlé a nejedlé huby. Hríbov je asi 5000 druhov, ale dobrý atlas húb ich obsahuje len asi 500, špičkový 1000. Ľudia často robia chybu, že sa svoj nález pokúšajú napasovať k obrázku z encyklopédie. Nepravda je tiež, že jedovaté huby majú odpudivú toxickú chuť, v skutočnosti sa od jedlých húb nedajú chuťou rozoznať. Nebezpečná zelená muchotrávka je vraj veľmi chutná. Mimochodom, naša známa mykologička vraví, že uvariť si hríby s praženicou je asi najhorší, i keď najčastejší, spôsob. Koreniny prebijú chuť huby, ktorá vynikne skôr v iných jedlách.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na My Záhorie

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tisíce ľudí sa tešia z vyšších platov
  2. Motoristi späť za volantom. Riziko nehôd opäť rastie.
  3. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  4. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  5. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  6. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  7. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  8. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 104 397
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 22 550
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 12 328
  4. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 7 388
  5. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 988
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 5 539
  7. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 555
  8. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 4 077
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Záhorie - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Záhorie

Obľúbený predajca elektroniky NAY pokračuje vo svojom VEĽKOM VÝPREDAJI.


Ilustračná snímka.

Leteckí záchranári zasahovali v Malackách.


14

Polícia zverejnila štatistiku za uplynulý týždeň.


TASR
Rakúsky tím dezinfikuje nákladné vozidlá prichádzajúce na Slovensko z Maďarska.

Otvorený list podpísali desiatky predstaviteľov regionálnej a miestnej samosprávy.


TASR 1

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu