Sobota, 29. február, 2020 | Meniny má

V prievalskom pivovare čapujú štrnásť druhov domáceho piva

Takmer štyristoročná budova pohostinstva Šandorfský šenk v Prievaloch zaujme už cesty. Pekne upravené priečelie láka vstúpiť pocestných i domácich. Pivo si tu manželia Dana a Milan Bílikovci varia sami.

Atmosféru umocňujú varny na varenie piva umiestnené priamo v interiéri krčmy.Atmosféru umocňujú varny na varenie piva umiestnené priamo v interiéri krčmy.(Zdroj: INGRID SOCHOROVÁ)

PRIEVALY. Myšlienku vybudovania vlastného pivovaru podnietil fakt, že majitelia pohostinstva neboli spokojní s kvalitou piva, ktoré čapovali. „Nespĺňalo naše predstavy, tak sme začali vymýšľať. Priviezli sme Čiernu horu, to už bolo o čosi lepšie. Na dovolenke vznikla myšlienka, uvariť si vlastné pivo,“ spomína na úplné začiatky Milan Bílik.

Pivovar zakladali s uznávaným profesionálom

Samotný nápad pretavovali na skutočnosť za pomoci najpovolanejšieho z najpovolanejších. Známy český sládek Josef Krýsl robil vyše štvrť storočia vrchného obchodného sládka v Plzenskom pivovare. Po jeho pretransformovaní na nadnárodnú spoločnosť „nepotrebných“ sládkov prepustili. Josef Krýsl sa začal venovať malým rodinným pivovarom. Rozbehol výrobu a varenie piva sám. A varil ho po celom svete.

Článok pokračuje pod video reklamou

V pivovare Purkmistr na okraji Plzne napokon padlo konečné rozhodnutie Bílikovcov: „Išli sme na exkurziu, pivo mali výborné. Minulý rok v septembri sme sa dohodli na konkrétnych veciach a začali, ako sa vraví, behať okolo papierov.“ V januári zahájili rekonštrukciu pivničných priestorov šenku, kde je umiestnená celá technológia. Pán Krýsl ju prišiel namontovať druhého marca. „O štyri dni bola osadená, na piaty deň sme už varili pivo. Po štyroch týždňoch prišla prvá ochutnávka piva. Bolo dokonca veľmi dobré,“ hrdo doloží Milan Bílik k zahájeniu varenia vlastného piva.

V piatok 29. apríla tohto roku Bílikovci oficiálne otvorili pivovar. Dokázali to len behom neuveriteľného pol roka. Neuveriteľná bola aj účasť verejnosti na slávnostnom otvorení druhý deň v sobotu – v dedinke s deväťsto obyvateľmi sa na námestí zhromaždilo asi tisíc päťsto ľudí. „Prišli pivní fajnšmekri zo širokého okolia, aj z Čiech. V ten víkend sa spotrebovalo vyše dvetisíc päťsto litrov piva,“ spomína majiteľ Sandorfu.

Pod historickými klenbami pivnice

Zmena využitia pivničných a skladových priestorov Šandorfského šenku si vyžiadala len jednoduché stavebné úpravy existujúcich priestorov zariadenia. Pivovar je umiestnený do polozapusteného suterénu v objekte s rozlohou 106 m2. V priestore s najmodernejšou technológiu sa klenú klenby, ktoré pamätajú štyria storočia. To všetko umocňuje jedinečnú atmosféru pri varení chutného domáceho moku.

Bílikovci tu varia štrnásť druhov piva - jedenásť a dvanásť stupňového. „Ide o klasickú výrobu piva, podľa starých technológií. Neurýchľujeme kvasenie, my máme živé pivo, nepasterizované, nefiltrované, ktoré stále pracuje. Na pivo vo fľašiach dávame záruku jeden mesiac. Je to veľmi zdravý nápoj, obrovský zdroj vitamínov, naozaj robíme niečo veľmi dobré,“ vysvetľuje Bílik.

V laboratóriách Pilsneru si nechali urobiť rozbor vody, pri ktorej začína výroba každého piva. Ako najlepšia sa ukázala voda z ich vlastnej studne, ktorá pochádza z hôr a je dokonale filtrovaná pieskami Záhoria. Všetko ostatné, potrebné pre výrobu piva, dovážajú. Používajú veľmi kvalitný žatecký chmeľ, ale aj plodiny z Nového Zélandu či Ameriky, ich aróma dáva pivu špeciálny charakter. Slad sa im osvedčil olomoucký. Pivo u Bílikovcov varia dvaja sládkovia. „Títo mladí chlapci sú flexibilní a majú snahu učiť sa. Zaškolení boli priamo u pána Krýsla. Sú naozaj veľmi šikovní,“ chváli svoj personál výrobca piva.

V druhu canabis sa skrýva staré keltské pivo

Bílikovci svoje pivo nedávno prezentovali na V. Pivných slávnostiach v Rožňave, kde sa osvedčilo pšeničné. Na Slovensku ho robia možno traja, štyria výrobcovia, na Záhorí je to novinka,“ hovorí Bílik. Povrchne kvasené pšeničné pivo je charakteristické svojou ovocnou zložkou. Hlavne v letných mesiacoch sa stáva príjemným osviežením. Ide o pivo bavorského typu.

Ľudia sú zvedaví predovšetkým na macerátové pivá. Canabis či višňa sa vždy rýchlo predajú. Najnovšie sa chystajú robiť mandarínku a dymové pivo, na výrobu ktorého sa používa slad zaúdený skutočne drevom. Denne čapujú svetlé, polotmavé a tmavé pivo, na štvrtej pípe sa striedajú špeciály pšenično - kvasinkové, višňové, zázvorové, čučoriedkové, medové, horký pomaranč a canabis.

V poslednom menovanom látku THC určite nenájdete. Pivo sa vyrába podľa českej receptúry. Je počiatkom rady bylinných pív, v dávnych dobách varených keltskými kmeňmi. Pripomína akési staré keltské pivo. Jedinečná chuť vznikla skombinovaním konope s niekoľkými druhmi bylín. Tie sa sušené macerujú v sedemdesiatpercentnom liehu. S pivom sa táto zmes spája tri týždne.

V ponuke bude aj pivo ALE (ejl). Ide o vrchne kvasené pivo vyrobené z jačmenného sladu a kvasníc saccharomyces cerevisiae. Tieto kvasnice umožňujú pivu kvasiť rýchlo, čo mu dostáva sladšiu a plnšiu chuť s ovocným nádychom. Kvôli vyváženosti sladkosti sladu a lepšej konzervácii sa do uvareného piva pridáva chmeľ.

Načapujte si aj v obývačke

Všetko, čo zatiaľ u Bílikovcov vyrobia, stíhajú predať. V budúcnosti však uvažujú s jeho produkciou aj ďalej. Oslovili ich už krčmári z Malaciek i Senice. V Nemecku zakúpili špeciálnu plničku. Pivá dokážu záujemcom ponúknuť v litrových a pollitrových fľašiach. Plnia ho aj do súdkov so špeciálnou pípou. Vďaka nej si môžu zákazníci pivo Sandorf načapovať aj doma v obývačke. Ak si prinesú vlastný sud či súdok, aj ten im v prievalskom pivovare dokážu umyť a naplniť.

Pivo ako skrášľovací prostriedok

Kde sa pivo varí, tam sa dobre darí, kde sa pivo pije, tam sa dobre žije – spieva sa v známej pesničke. K dobrému životu však nepochybne patrí aj starostlivosť nielen o vnútornú, ale vonkajšiu časť tela. V prípade pivovaru Sandorf už nikoho neprekvapí, že aj v tomto ohľade je naporúdzi pivo. Človek môže byť pekný a čistý aj vďaka nemu.

V Prievaloch preto začali predávať pivnú kozmetiku. Pivný šampón, sprchový gél či vlasový balzam však nevyrábajú vo vlastnej réžii. „Robí to na našu zákazku česká firma,“ vysvetľuje Milan Bílik. Nevylučuje, že v budúcnosti sa môžu vybrať aj touto cestou. Výrobky kozmetickej rady obsahujú mnoho vitamínov, stopových prvkov a minerálov. Navyše Bílikovci vo svete vyskúšali aj pivné kúpele a vedia si ich celkom dobre predstaviť aj na Záhorí.

Bohatý sortiment budú obmieňať

Štrnásť druhov pív chcú v pivovare Sandorf obmieňať každý víkend. Ponuku prispôsobia aj ročnému obdobiu: „Pšeničné pivo by sa malo piť najmä v lete, je veľmi osviežujúce. K Vianociam alebo ku koncu roku by sme chceli urobiť nejaký špeciál - trochu silnejšie pivo, štrnásť až šestnásťstupňové,“ prezrádzajú manželia, ktorí sa neustále snažia potešiť svojich priaznivcov.

Pivovar prilákal do obce aj množstvo turistov. „Volajú ľudia z Bratislavy, pýtajú sa, aké pivo varíme a momentálne čapujeme, že chcú prísť. Chodieva sem pravidelne skupina turistov, v šenku dajú dve tri pivká a ostané hodia do batohu,“ teší sa obľúbenosti svojho piva Bílik. Priamo v Šandorfskom šenku dokážu usporiadať rôzne podujatia s kompletným servisom. K pivku zabezpečia grilované kolená či pečené prasiatko. Možná je aj ochutnávka rôznych druhov piva. Za týmto účelom dali vyrobiť špeciálne drevené dosky, na ktoré sa poukladajú poháriky s viacerými druhmi Sandorfu.

Zatiaľ pri krátkej existencii pivovaru Sandorf manželia Bílikovci s úsmevom spomínajú na vznik názvu piva. „To bolo asi najhoršie - vymyslieť príznačný názov, zabralo nám to tri mesiace. Rovnako tak etikety a celkove vytvorenie dobrého prvotného dojmu, ktorý je veľmi dôležitý,“ rozpráva Dana Bíliková. Keďže Prievaly sa pôvodne volali Šandorf, dokonca ešte po vojne, zvíťazil názov piva podľa starého názvu obce. Šandorfskí vápeníci teda majú vďaka manželom Bílikovcom svoje vlastné pivo. Na podnet šikovných ľudí, ktorí sa neuspokojili s priemerom, sa Prievaly navždy zapíšu do dejín nášho pivovarníctva.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Turecký kúpeľ hammam: Očista tela tradičným spôsobom
  2. Rolls Royce medzi motorkami prichádza do Bratislavy
  3. Limitovaná ponuka Mercedes-Benz s najmodernejšími technológiami
  4. Angličtina nielen pre maturantov
  5. Fixný výnos teraz až do 8 % ročne
  6. Začať investovať v mobile môžete konečne aj na Slovensku
  7. Nestarnú, ale dozrievajú
  8. Denník SME s odznakom Nie v našej krajine
  9. Objavte najkrajšie zastávky na ceste po temperamentnej Andalúzii
  10. Slovensko potrebuje dezinFicovať
  1. Jarné upratovanie s KOSITom
  2. Obdarujte vašich blízkych s darčekovými kartami VIVO! Bratislava
  3. Oslávte 25. výročie Revalidu a vyhrajte zájazd do Švajčiarska
  4. Cesta na sever Talianska je nateraz riziková, zvážte ju
  5. Turecký kúpeľ hammam: Očista tela tradičným spôsobom
  6. Modrá je dobrá. Článok IBA pre ženy
  7. Vieme prví: značky prinesú do Ženevy množstvo noviniek
  8. Rolls Royce medzi motorkami prichádza do Bratislavy
  9. Limitovaná ponuka Mercedes-Benz s najmodernejšími technológiami
  10. Môže ťa štúdium baviť?
  1. SME.sk môžete teraz čítať 30 dní úplne zadarmo 13 777
  2. Objavte najkrajšie zastávky na ceste po temperamentnej Andalúzii 10 518
  3. Denník SME s odznakom Nie v našej krajine 9 832
  4. Slovensko potrebuje dezinFicovať 8 105
  5. Angličtina nielen pre maturantov 7 436
  6. Turecký kúpeľ hammam: Očista tela tradičným spôsobom 7 421
  7. Ktorá farba je tá tvoja? 7 053
  8. Rolls Royce medzi motorkami prichádza do Bratislavy 6 245
  9. Strávte Veľkú noc inak. Cestujte za dobrodružstvom 6 201
  10. Viete aké je študentské mesto na Slovensku? 5 258

Hlavné správy z Správy Záhorie - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Záhorie

Fašiangy v Rovensku zakončili zábavou a pochovávaním basy

Vtipné príbehy, humorné aj pikantné príhody obyvateľov, pochovávanie basy a zábava do rána.

Fašiangy v Rovensku

Mário Hollý dal svoj prvý ligový gól na konci jesene

V poslednom jesennom kole prišla aj možnosť nastúpiť po prvýkrát v základnej zostave MFK Skalica.

Mário Hollý

V Skalici otvorili klientske centrum. Pozrite si fotky

Občania vybavia všetko pod jednou strechou.

Otvorenie klientského centra v Skalici

Pred odpočívadlom Sekule na D2 pribudne váhový systém

V súvislosti s prácami je potrebné rátať aj s čiastočnými dopravnými obmedzeniami.

Ilustračný obrázok

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Aktualizované o 11.00

Na strednom Slovensku husto sneží, Donovaly úplne uzatvorili

Pre okresy Banská Bystrica a Brezno platia na dnešný deň výstrahy .

Na Kysuciach sa auto zrazilo s vlakom

V roku 2020 ide už o tretiu nehodu v regióne.

Podnapitá vodička z Brezna zapríčinila nehodu troch áut

26-ročná vodička nafúkala 0,65 promile alkoholu.

Už ste čítali?

Voľby 2020