Nedeľa, 26. september, 2021 | Meniny má EditaKrížovkyKrížovky

V prievalskom pivovare čapujú štrnásť druhov domáceho piva

Takmer štyristoročná budova pohostinstva Šandorfský šenk v Prievaloch zaujme už cesty. Pekne upravené priečelie láka vstúpiť pocestných i domácich. Pivo si tu manželia Dana a Milan Bílikovci varia sami.

Atmosféru umocňujú varny na varenie piva umiestnené priamo v interiéri krčmy.Atmosféru umocňujú varny na varenie piva umiestnené priamo v interiéri krčmy. (Zdroj: INGRID SOCHOROVÁ)

PRIEVALY. Myšlienku vybudovania vlastného pivovaru podnietil fakt, že majitelia pohostinstva neboli spokojní s kvalitou piva, ktoré čapovali. „Nespĺňalo naše predstavy, tak sme začali vymýšľať. Priviezli sme Čiernu horu, to už bolo o čosi lepšie. Na dovolenke vznikla myšlienka, uvariť si vlastné pivo,“ spomína na úplné začiatky Milan Bílik.

Pivovar zakladali s uznávaným profesionálom

Samotný nápad pretavovali na skutočnosť za pomoci najpovolanejšieho z najpovolanejších. Známy český sládek Josef Krýsl robil vyše štvrť storočia vrchného obchodného sládka v Plzenskom pivovare. Po jeho pretransformovaní na nadnárodnú spoločnosť „nepotrebných“ sládkov prepustili. Josef Krýsl sa začal venovať malým rodinným pivovarom. Rozbehol výrobu a varenie piva sám. A varil ho po celom svete.

Skryť Vypnúť reklamu

V pivovare Purkmistr na okraji Plzne napokon padlo konečné rozhodnutie Bílikovcov: „Išli sme na exkurziu, pivo mali výborné. Minulý rok v septembri sme sa dohodli na konkrétnych veciach a začali, ako sa vraví, behať okolo papierov.“ V januári zahájili rekonštrukciu pivničných priestorov šenku, kde je umiestnená celá technológia. Pán Krýsl ju prišiel namontovať druhého marca. „O štyri dni bola osadená, na piaty deň sme už varili pivo. Po štyroch týždňoch prišla prvá ochutnávka piva. Bolo dokonca veľmi dobré,“ hrdo doloží Milan Bílik k zahájeniu varenia vlastného piva.

V piatok 29. apríla tohto roku Bílikovci oficiálne otvorili pivovar. Dokázali to len behom neuveriteľného pol roka. Neuveriteľná bola aj účasť verejnosti na slávnostnom otvorení druhý deň v sobotu – v dedinke s deväťsto obyvateľmi sa na námestí zhromaždilo asi tisíc päťsto ľudí. „Prišli pivní fajnšmekri zo širokého okolia, aj z Čiech. V ten víkend sa spotrebovalo vyše dvetisíc päťsto litrov piva,“ spomína majiteľ Sandorfu.

Skryť Vypnúť reklamu

Pod historickými klenbami pivnice

Zmena využitia pivničných a skladových priestorov Šandorfského šenku si vyžiadala len jednoduché stavebné úpravy existujúcich priestorov zariadenia. Pivovar je umiestnený do polozapusteného suterénu v objekte s rozlohou 106 m2. V priestore s najmodernejšou technológiu sa klenú klenby, ktoré pamätajú štyria storočia. To všetko umocňuje jedinečnú atmosféru pri varení chutného domáceho moku.

Bílikovci tu varia štrnásť druhov piva - jedenásť a dvanásť stupňového. „Ide o klasickú výrobu piva, podľa starých technológií. Neurýchľujeme kvasenie, my máme živé pivo, nepasterizované, nefiltrované, ktoré stále pracuje. Na pivo vo fľašiach dávame záruku jeden mesiac. Je to veľmi zdravý nápoj, obrovský zdroj vitamínov, naozaj robíme niečo veľmi dobré,“ vysvetľuje Bílik.

Skryť Vypnúť reklamu

V laboratóriách Pilsneru si nechali urobiť rozbor vody, pri ktorej začína výroba každého piva. Ako najlepšia sa ukázala voda z ich vlastnej studne, ktorá pochádza z hôr a je dokonale filtrovaná pieskami Záhoria. Všetko ostatné, potrebné pre výrobu piva, dovážajú. Používajú veľmi kvalitný žatecký chmeľ, ale aj plodiny z Nového Zélandu či Ameriky, ich aróma dáva pivu špeciálny charakter. Slad sa im osvedčil olomoucký. Pivo u Bílikovcov varia dvaja sládkovia. „Títo mladí chlapci sú flexibilní a majú snahu učiť sa. Zaškolení boli priamo u pána Krýsla. Sú naozaj veľmi šikovní,“ chváli svoj personál výrobca piva.

V druhu canabis sa skrýva staré keltské pivo

Bílikovci svoje pivo nedávno prezentovali na V. Pivných slávnostiach v Rožňave, kde sa osvedčilo pšeničné. Na Slovensku ho robia možno traja, štyria výrobcovia, na Záhorí je to novinka,“ hovorí Bílik. Povrchne kvasené pšeničné pivo je charakteristické svojou ovocnou zložkou. Hlavne v letných mesiacoch sa stáva príjemným osviežením. Ide o pivo bavorského typu.

Ľudia sú zvedaví predovšetkým na macerátové pivá. Canabis či višňa sa vždy rýchlo predajú. Najnovšie sa chystajú robiť mandarínku a dymové pivo, na výrobu ktorého sa používa slad zaúdený skutočne drevom. Denne čapujú svetlé, polotmavé a tmavé pivo, na štvrtej pípe sa striedajú špeciály pšenično - kvasinkové, višňové, zázvorové, čučoriedkové, medové, horký pomaranč a canabis.

V poslednom menovanom látku THC určite nenájdete. Pivo sa vyrába podľa českej receptúry. Je počiatkom rady bylinných pív, v dávnych dobách varených keltskými kmeňmi. Pripomína akési staré keltské pivo. Jedinečná chuť vznikla skombinovaním konope s niekoľkými druhmi bylín. Tie sa sušené macerujú v sedemdesiatpercentnom liehu. S pivom sa táto zmes spája tri týždne.

V ponuke bude aj pivo ALE (ejl). Ide o vrchne kvasené pivo vyrobené z jačmenného sladu a kvasníc saccharomyces cerevisiae. Tieto kvasnice umožňujú pivu kvasiť rýchlo, čo mu dostáva sladšiu a plnšiu chuť s ovocným nádychom. Kvôli vyváženosti sladkosti sladu a lepšej konzervácii sa do uvareného piva pridáva chmeľ.

Načapujte si aj v obývačke

Všetko, čo zatiaľ u Bílikovcov vyrobia, stíhajú predať. V budúcnosti však uvažujú s jeho produkciou aj ďalej. Oslovili ich už krčmári z Malaciek i Senice. V Nemecku zakúpili špeciálnu plničku. Pivá dokážu záujemcom ponúknuť v litrových a pollitrových fľašiach. Plnia ho aj do súdkov so špeciálnou pípou. Vďaka nej si môžu zákazníci pivo Sandorf načapovať aj doma v obývačke. Ak si prinesú vlastný sud či súdok, aj ten im v prievalskom pivovare dokážu umyť a naplniť.

Pivo ako skrášľovací prostriedok

Kde sa pivo varí, tam sa dobre darí, kde sa pivo pije, tam sa dobre žije – spieva sa v známej pesničke. K dobrému životu však nepochybne patrí aj starostlivosť nielen o vnútornú, ale vonkajšiu časť tela. V prípade pivovaru Sandorf už nikoho neprekvapí, že aj v tomto ohľade je naporúdzi pivo. Človek môže byť pekný a čistý aj vďaka nemu.

V Prievaloch preto začali predávať pivnú kozmetiku. Pivný šampón, sprchový gél či vlasový balzam však nevyrábajú vo vlastnej réžii. „Robí to na našu zákazku česká firma,“ vysvetľuje Milan Bílik. Nevylučuje, že v budúcnosti sa môžu vybrať aj touto cestou. Výrobky kozmetickej rady obsahujú mnoho vitamínov, stopových prvkov a minerálov. Navyše Bílikovci vo svete vyskúšali aj pivné kúpele a vedia si ich celkom dobre predstaviť aj na Záhorí.

Bohatý sortiment budú obmieňať

Štrnásť druhov pív chcú v pivovare Sandorf obmieňať každý víkend. Ponuku prispôsobia aj ročnému obdobiu: „Pšeničné pivo by sa malo piť najmä v lete, je veľmi osviežujúce. K Vianociam alebo ku koncu roku by sme chceli urobiť nejaký špeciál - trochu silnejšie pivo, štrnásť až šestnásťstupňové,“ prezrádzajú manželia, ktorí sa neustále snažia potešiť svojich priaznivcov.

Pivovar prilákal do obce aj množstvo turistov. „Volajú ľudia z Bratislavy, pýtajú sa, aké pivo varíme a momentálne čapujeme, že chcú prísť. Chodieva sem pravidelne skupina turistov, v šenku dajú dve tri pivká a ostané hodia do batohu,“ teší sa obľúbenosti svojho piva Bílik. Priamo v Šandorfskom šenku dokážu usporiadať rôzne podujatia s kompletným servisom. K pivku zabezpečia grilované kolená či pečené prasiatko. Možná je aj ochutnávka rôznych druhov piva. Za týmto účelom dali vyrobiť špeciálne drevené dosky, na ktoré sa poukladajú poháriky s viacerými druhmi Sandorfu.

Zatiaľ pri krátkej existencii pivovaru Sandorf manželia Bílikovci s úsmevom spomínajú na vznik názvu piva. „To bolo asi najhoršie - vymyslieť príznačný názov, zabralo nám to tri mesiace. Rovnako tak etikety a celkove vytvorenie dobrého prvotného dojmu, ktorý je veľmi dôležitý,“ rozpráva Dana Bíliková. Keďže Prievaly sa pôvodne volali Šandorf, dokonca ešte po vojne, zvíťazil názov piva podľa starého názvu obce. Šandorfskí vápeníci teda majú vďaka manželom Bílikovcom svoje vlastné pivo. Na podnet šikovných ľudí, ktorí sa neuspokojili s priemerom, sa Prievaly navždy zapíšu do dejín nášho pivovarníctva.

Najčítanejšie na My Záhorie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať?
  2. Jablone prekonali očakávania. O bývanie v Bytči je veľký záujem
  3. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho
  4. Znalec slovenského brandy
  5. Poznáte všetkých TOP 10 Bratislavy?
  6. Naša klimatická zmena: Návod ako pomôcť pri záchrane planéty
  7. Školy sa znova môžu zapojiť do zberu starých mobilov
  8. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  9. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  10. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  1. Termming vo Veľkých Kapušanoch modernizuje tepelné hospodárstvo
  2. Slováci prepadli SENCORMÁNII a hľadajú najstarší spotrebič
  3. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou?
  4. Samočistiace vypínače chránia pred infekciami
  5. Hobbymarket OBI predstavil nový koncept predajne v Michalovciach
  6. Aktuálne radarové a slovenské hlásenia v autokamere?
  7. Tesco announces net-zero target of 2035 for its operations
  8. Lekárska prehliadka pre cudzincov je v Nitre, aj bez objednania
  9. Rozšírená realita a ovládanie na diaľku
  10. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať?
  1. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi 7 054
  2. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho 6 225
  3. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov 4 660
  4. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať? 4 614
  5. Zateplenie strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 4 374
  6. Jablone prekonali očakávania. O bývanie v Bytči je veľký záujem 4 004
  7. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 497
  8. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im? 3 449
  9. Poznáte všetkých TOP 10 Bratislavy? 3 416
  10. Naša klimatická zmena: Návod ako pomôcť pri záchrane planéty 2 644

Blogy SME

  1. Ústav verejnej politiky FSEV UK: Metodologické okienko: Metodologické nedostatky diplomových prác I. časť
  2. Zuzana Cascino: Striptér duše
  3. Štefan Vidlár: Úvaha o korupčnej amnestii
  4. Štefan Vidlár: Za ty prachy z Bruselu
  5. Ivo Nesrovnal: Vďaka Angele Merkelovej!
  6. Peter Chudý: Ako policajný funkcionár zničil stopy na mieste činu (vraždy/samovraždy) alebo v polícii sú stále ľudia, ktorí tam nemajú čo robiť.
  7. Janka Bittó Cigániková: Čo sa to preboha deje v Izraeli? Prestali vakcíny fungovať?
  8. Marcel Burkert: Šokujúce slová Dr. Urbánka, ktorý 20 rokov pracoval pre fy ako Pfizer, Johnson a iné.
  1. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí 26 835
  2. Martin Dorčák: DPH podľa Remišovej 6 239
  3. Marcel Burkert: Šokujúce slová Dr. Urbánka, ktorý 20 rokov pracoval pre fy ako Pfizer, Johnson a iné. 6 029
  4. Radovan Kulín: Kováčik má šťastie, že nevyrábal mastičky z konope 5 601
  5. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič. 5 182
  6. Stanislav Martinčko: R.Fico sa stal kajúcnikom č.1 !!! 4 871
  7. Peter Chudý: Šesť spôsobov na odstránenie čestného policajta alebo ako to bolo za prezidentovania Tibora Gašpara a likvidačné metódy prehnitého systému dnes. 4 257
  8. Andy Morávek: Tomuto štátu už nedarujem ani jedinú kvapku mojej krvi. Nezaslúži(š) si ju! 3 888
  1. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
  2. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal
  3. Karolína Farská: Dva rozdielne protesty za slobodu
  4. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  5. Adam Valček: Neexistujúca kancelária aj termín. Výpovede proti Výbohovi nesedia
  6. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  7. Pavol Koprda: Očkovacia lotéria: Čo môže priniesť a kde sú jej úskalia? Pohľad cez dáta, teóriu hier a hazardné hry
  8. Adam Valček: Kauza DPB: Predaj vyše stotisíc pokút skontrolujú, toto sú ďalšie pochybnosti
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Záhorie - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Záhorie

Ilustračné foto.

Z územia mestskej časti Turá Lúka v Myjave bude Vojenský technický a skúšobný ústav (VTSÚ) Záhorie v pondelok (27. 9.) od 5.00 do 12.00 h realizovať skúšobnú činnosť.


TASR 6 h
Ilustračné foto.

Práce na výstavbe cyklotrasy Pezinská - priemyselný park v Malackách sa blížia k záveru.


SITA 9 h

Na Záhorácku stenu slávy, ktorú tvoria ozubené kolieska s menami významných osobností regiónu, pribudlo desiate meno rodáka zo senickej mestskej časti Kunov Vladimíra Jamárika.


TASR 25. sep
Ilustračná fotografia.

Zmena súčasného stavu by obci podľa jej starostu výrazne pomohla.


TASR 25. sep

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Obeť mala len 27 rokov.


25. sep

Dieťa spadlo do podzemnej nádoby na zber dažďovej vody.


a 1 ďalší 25. sep

Vodič motocykla neprežil náraz do dopravnej značky. Osobné auto, v ktorom boli aj dve deti, sa zrazilo s domiešavačom.


25. sep

Prinášame vám prehľad novorodeniatok, ktoré sme odfotili v trenčianskej a myjavskej pôrodnici. Ich fotky boli zverejnené v MY Trenčianskych novinách.


17 h

Blogy SME

  1. Ústav verejnej politiky FSEV UK: Metodologické okienko: Metodologické nedostatky diplomových prác I. časť
  2. Zuzana Cascino: Striptér duše
  3. Štefan Vidlár: Úvaha o korupčnej amnestii
  4. Štefan Vidlár: Za ty prachy z Bruselu
  5. Ivo Nesrovnal: Vďaka Angele Merkelovej!
  6. Peter Chudý: Ako policajný funkcionár zničil stopy na mieste činu (vraždy/samovraždy) alebo v polícii sú stále ľudia, ktorí tam nemajú čo robiť.
  7. Janka Bittó Cigániková: Čo sa to preboha deje v Izraeli? Prestali vakcíny fungovať?
  8. Marcel Burkert: Šokujúce slová Dr. Urbánka, ktorý 20 rokov pracoval pre fy ako Pfizer, Johnson a iné.
  1. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí 26 835
  2. Martin Dorčák: DPH podľa Remišovej 6 239
  3. Marcel Burkert: Šokujúce slová Dr. Urbánka, ktorý 20 rokov pracoval pre fy ako Pfizer, Johnson a iné. 6 029
  4. Radovan Kulín: Kováčik má šťastie, že nevyrábal mastičky z konope 5 601
  5. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič. 5 182
  6. Stanislav Martinčko: R.Fico sa stal kajúcnikom č.1 !!! 4 871
  7. Peter Chudý: Šesť spôsobov na odstránenie čestného policajta alebo ako to bolo za prezidentovania Tibora Gašpara a likvidačné metódy prehnitého systému dnes. 4 257
  8. Andy Morávek: Tomuto štátu už nedarujem ani jedinú kvapku mojej krvi. Nezaslúži(š) si ju! 3 888
  1. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
  2. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal
  3. Karolína Farská: Dva rozdielne protesty za slobodu
  4. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  5. Adam Valček: Neexistujúca kancelária aj termín. Výpovede proti Výbohovi nesedia
  6. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  7. Pavol Koprda: Očkovacia lotéria: Čo môže priniesť a kde sú jej úskalia? Pohľad cez dáta, teóriu hier a hazardné hry
  8. Adam Valček: Kauza DPB: Predaj vyše stotisíc pokút skontrolujú, toto sú ďalšie pochybnosti

Už ste čítali?

Skryť Zatvoriť reklamu