Pondelok, 14. október, 2019 | Meniny má Boris

Špargle bude tisíc ton

Na Záhorí prebieha zber špargle. Vo Veľkých Levároch ju pod značkou Záhorácka špargľa už niekoľko rokov produkuje spoločnosť Asparagus. Problémy v tejto sezóne spôsobili len nízke nočné teploty.

(Zdroj: ILUSTRAČNÁ (TASR))

Na Záhorí prebieha zber špargle. Vo Veľkých Levároch ju pod značkou Záhorácka špargľa už niekoľko rokov produkuje spoločnosť Asparagus. Problémy v tejto sezóne spôsobili len nízke nočné teploty.

VEĽKÉ LEVÁRE. Sezóna jemnej lahôdkovej zeleniny, z ktorej sa konzumujú krehké výhonky, v súčasnosti prebieha aj na Záhorí. Spoločnosť Asparagus sídliaca vo Veľkých Levároch už vyexpedovala na pulty našich aj zahraničných predajní asi päťsto ton špargle. Z toho bolo asi štyristopäťdesiat ton bielej a päťdesiat ton zelenej špargle, ktorú vo Veľkých Levároch pestujú len na spestrenie produkcie a trhu. Celkovú úrodu predpokladajú až do výšky tisíc ton.

Článok pokračuje pod video reklamou

Očakávajú úrodu tisíc ton

Špargľu v Asparaguse pestujú a produkujú od roku 1991. Prvé tri roky sa spoločnosť prakticky len zakladala, v treťom roku bol prvý zber. Keď rozbiehali slovenský trh, spočiatku vyprodukovali asi dvesto kilogramov špargle ročne. Behom troch rokov produkcia vyskočila na osemdesiat až sto ton ročne.

V tejto sezóne očakávajú úrodu tisíc ton. „Zber sa nezmenil, používame zberové vozíky. Až na nepriazeň počasia približne pred týždňom, kedy nočné teploty klesali pod nula stupňov, nevyvstali žiadne problémy,“ hovorí Rudolf Ponca, manažér predaja. V tých dňoch im špargľa zmrzla.

Rozšírili pobočkuv Ímeli

Celá spoločnosť je v ekoprodukcii. Asparagus má svoje pobočky v Nových Zámkoch a Kútoch, minulý rok pribudla pobočka v Ímeli pri Hurbanove, ktorú tento rok rozširovali. Za hranicami je to v Maďarsku a Nemecku. Dnes obhospodarujú vyše päťsto hektárov pôdy, čím patria medzi najväčších pestovateľov špargle v strednej Európe napriek tomu, že konkurencia je obrovská.

Medzi najvážnejších rivalov patria Gréci, Španieli a Francúzi. „Zakladáme si na tom, že máme zaručenú kvalitu aj čerstvosť, to je jediná správna cesta voči konkurencii. Čo dopestujeme, máme prakticky každý deň predané. S našimi dvomi spoločníkmi v Nemecku na seba nadväzujeme, keď u nás končíme, oni ešte dva týždne pokračujú a pôsobia na našich trhoch,“ vysvetľuje Ponca.

Každá špargľa prejde rukou človeka

Polomechanizovaný zber čiastočne odbremenil ľudí od náročnej ručnej práce. I tak každá jedna špargľa prejde rukou človeka. Keď vyrastie z hrobčeka asi na výšku jeden centimeter, pracovník ju chytí za hlavičku, špeciálnym nožíkom podreže, vytiahne a vloží do debničky.

Spoločnosť sa zameriava na pestovanie bielej špargle, zelenú robí len doplnkovo, na spestrenie. V tejto sezóne už vyprodukovali štyristopäťdesiat ton bielej a päťdesiat ton zelenej špargle.

Zelená špargľa sa dopestuje celkom ľahko, nerastie pod fóliou, nie sú s ňou žiadne problémy. Vo Veľkých Levároch pestujú jej špeciálne americké odrody. Biela je náročnejšia. Do Veľkých Levár zvážajú špargľu zo všetkých slovenských pobočiek. Tu sa triedi, čistí a balí. Odtiaľto putuje finálny produkt rovno k zákazníkovi. Špargľa je bohatá na minerály a vitamíny, viacerí ju považujú za liek na rôzne neduhy a zároveň účinné afrodiziakum. Pre svoje vlastnosti sa dostáva na jedálny lístok čoraz viacerých konzumentov.


Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Inzercia - Tlačové správy

  1. Týmto trikom sa dajú v aute umiestniť tri autosedačky
  2. Čo na aute vymyslela žena a čo výrobca telefónov?
  3. 5 rád Ľudmily Kolesárovej, ako napísať projekt a získať grant
  4. Vysokoškoláci zarobia už o 587 eur viac ako stredoškoláci
  5. Rýchlejšie doma. Už čoskoro.
  6. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  7. Volkswagen Passat: pár detailov, veľký výsledok
  8. „Vytvoriť miesto, ktoré si ľudia zamilujú, je vždy radosť“
  9. Život je len jeden: Máte ten svoj poistený správne?
  10. Vyrába koláče pre celiatikov. Najobľúbenejšie zákusky prekvapia
  1. Emília Jányová Lopušníková: Nebojte sa, updatujte sa!
  2. Tieto signály prezradia nesprávne zateplenie strechy
  3. Aj s SUV môžete jazdiť ekologicky a ekonomicky
  4. Rýchlejšie doma. Už čoskoro.
  5. V Žiari nad Hronom a okolí budete môcť využívať rýchly internet
  6. Zvolen a jeho okolie bude mať k dispozícii nový optický internet
  7. V Turčianskej kotline sa zavádza najmodernejšia optická sieť
  8. Preradiť na vyššiu rýchlosť budete môcť už aj v okolí Topoľčian
  9. Na Myjave sa zavádza najrýchlejší internet na trhu
  10. Kotrčiná Lúčka a Rajec sa budú môcť tešiť z nového internetu
  1. Luxusný hybrid za 22 900 eur. Nadpriemerný už v základnej výbave 18 320
  2. Čo všetko dnes majú deti v mobiloch? Boli by ste prekvapení 15 458
  3. Vyrába koláče pre celiatikov. Najobľúbenejšie zákusky prekvapia 15 029
  4. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 11 481
  5. Čo na aute vymyslela žena a čo výrobca telefónov? 10 950
  6. Vysokoškoláci zarobia už o 587 eur viac ako stredoškoláci 8 005
  7. Týmto trikom sa dajú v aute umiestniť tri autosedačky 7 785
  8. Netradičná dovolenka? Plavba Stredomorím aj s letenkami v cene 7 250
  9. Na hrúbke záleží. Aj dva centimetre rozhodujú 7 120
  10. 5 rád Ľudmily Kolesárovej, ako napísať projekt a získať grant 6 951

Hlavné správy z SME | MY Záhorie - aktuálne správy

Senica predstaví zámer Sokolovne verejnosti

Prezentácia cezhraničného projektu bude zahŕňať aj ďalšie zaujímavosti.

Sokolovňa by mala prejsť rekonštrukciou budúci rok.

Malacky zaplavili divadelníci, na ďalšie predstavenie sa môžete tešiť čoskoro

Všetko sa to začalo Hambáljarmokom, pokračovalo sa predstaveniami pre menších i väčších, výstavou divadelných kostýmov a nechýbala ani premiéra domáceho Divadla na hambálku.

Divadelný festival Zejdeme se na hambálku sa uskutočnil už po 12-ty raz.

Križovatka je opäť prejazdná, opravili i kritické miesto

Dopravných obmedzení v Malackách je viac ako dosť, avšak aspoň jedno je už minulosťou.

Križovatka v Malackách je už po rekonštrukcii.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

AKTUALIZOVANÉ

FK Pohronie sa otriasa. V klube končia obaja tréneri

Pohronie má problémy nielen s výsledkami.

Dedina sa bavila. Podávali tri druhy guľášu

Bývalá hutnícka dedina má za sebou XII. ročník Dňa obce.

Košele i paplóny boli v minulosti kvalitnejšie ako dnes, tvrdí bývalá pracovníčka legendárnej fabriky

Deň otvorených dverí v Zornici využili aj bývalí zamestnanci. Spomínali na to, kde všade pracovali, aj na to, čo všetko vyrábali. Jeden z mála mužov v kolektíve sa zamyslel aj nad tým, ako bolo v halách horúco počas teplých letných dní. Ako to riešili?

Je isté, že práca na nočné zmeny škodí zdraviu, tvrdí psychiater

Kým v Európskej únii pracuje na nočné zmeny v priemere len šesť percent ľudí, na Slovensku pracuje aj v noci takmer trikrát viac ľudí.

Vybrali SME

Už ste čítali?