Ozdobená jedlička, vôňa ihličia, kapra a kapustnice. Tak vyzerajú tradičné slovenské Vianoce. Aby sme si ich mohli dopriať, už niekoľko dní pred sviatkami mrznú na uliciach predavači rýb a stromčekov.
SENICA. Asi týždeň pred Vianocami rozkladajú svoje nádrže na parkovisku pred najväčším obchodným reťazcom predajcovia kaprov. Niekedy aj viac ako dvanásť hodín denne tu slúžia zákazníkom, ktorí si prišli kúpiť tradičnú vianočnú pochúťku.
Napriek mrazivému počasiu nie sú ryby príliš utlmené. V nepravidelných intervaloch počuť špľachot vody, keď sa striebristý chrbát kapra vynorí nad hladinu. Do jednej kade sa totiž zmestí až 1100 kíl rýb.
„Keby sme nemali po bokoch opreté palety, mohli by aj povyskakovať," usmieva sa predajca v Skalici. Ryby tu predáva už niekoľko rokov, pred každými Vianocami sa ich vraj minú viac ako dve tony.
Nával čakajú od pondelka
Pri modrých kadiach stojí aj predavač na parkovisku v Senici. Ponúka tu kaprov šupinatých i málo šupinatých, cenovo rozdelených do dvoch kategórií.
„Ryby sú z Čiech, z Třeboně, Tábora a Hlubokej. Výberová ryba stojí 3,69 eura, kapor 1. triedy 2,99 eura za kilo," hovorí Peter Holíč. Oproti minulému roku tu vraj ryby zlacneli, v priemere o 40 centov.
„Seničania na Vianoce skonzumujú priemerne štyri tony kaprov. Niektorí chcú menších, do 2,5 kila, iní majú záujem o väčšie kusy," vysvetľuje skúsený predavač. To, že veľké ryby nie sú také chutné, je podľa neho len fáma.
„Ryby sú vylovené už začiatkom októbra a sú držané v betónových sádkach. Tam sa čistia, obsahujú menej tuku, metánu a rôznych pachov. Ryba teda na kvalite netratí, ale naberá. Je vyčistená a pripravená na konzumáciu," hovorí Holíč.
Kaprov predávajú len živých, zabiť ich podľa zákona nemôžu. Najväčší nápor zákazníkov očakávajú od 20. decembra.
Ceny stromčekov vraj stúpli
Smrek obyčajný, smrek pichľavý, borovica čierna i normandská jedľa. To je ponuka predajcu stromčekov pred obchodným domom v Senici. Ceny sa začínajú na 15 eurách za smrek obyčajný, smrek pichľavý stojí 19 eur bez ohľadu na výšku. Najlacnejšiu jedličku tu dostanete za 48 eur, v ponuke je však aj takmer trojmetrový strom za 89 eur.
„Veľké stromy veľmi na odbyt nejdú. Ľudia sa pýtajú, ktorý stromček im vydrží najdlhšie a potom najmä na ceny," hovorí predavač Martin Červenec.
V stredu (15. decembra) mal predaných asi päťdesiat stromov, ďalších sedemdesiat stále čakalo na svojich majiteľov. Najtrvanlivejšia je podľa neho jedľa, nasleduje borovica a ihličie zo smreka vraj opadá najrýchlejšie.
Borovice a normandské jedle predáva vo dvore svojho rodinného domu v Holíči aj Mikuláš Engler. „Záleží kto má koľko peňazí, ale najviac sa míňajú obyčajné borovice," hovorí.
Ceny jedlí sa začínajú na 40 eurách, najdrahšiu, za 93 eur, si kúpil zákazník z Bratislavy. Borovice predáva asi za 20 eur, ceny však podľa neho išli oproti minulému roku hore.