Sobota, 31. október, 2020 | Meniny má AurelaKrížovkyKrížovky

Ovocné pálenice na Záhorí majú svoju históriu

Tohtoročné ovocie má malú cukornatosť. Kvalitu pálenky by to však výrazne ovplyvniť nemalo.

Zákazníci čakajú na vypálenie svojho kvasu.Zákazníci čakajú na vypálenie svojho kvasu. (Zdroj: MAREK MAČICA)



BORSKÝ MIKULÁŠ. PODBRANČ. Pálenice podľa majiteľov majú na Záhorí svoju tradíciu. Nachádza sa ich tu niekoľko. Aj keď ich veľakrát na prvý raz nenájdete, klientov majú takmer z celého Slovenska.

Alexander Cintula prevádzkuje pálenicu v Borskom Mikuláši už takmer sedem rokov. Je to jeho živobytie, ako sám hovorí. Postupne nám ukazuje zariadenie, ktoré z ovocného kvasu vyrobí kvalitnú pálenku.

„Kvas nasávam do hornej nádrže a tam sa predhrieva," vysvetľuje. Ďalej kvas ide do kotla, kde sa prehrieva štyri krát. „Potom sa to chladí. Počas tohto varenia sa pary nasycujú vôňou ovocia."

Skryť Vypnúť reklamu

Z každého litra vypálenej pálenky sa berie vzorka, ktorá sa ukladá pre colný úrad. Cintula vysvetľuje, že kontroly sú pravidelné. „Všetko mám aj zaplombované aby nedochádzalo k únikom," hovorí. Cenu prístrojov, ktoré má v pálenici by odhadol na hodnotu jedného dobrého auta.

Pália takmer celý rok

Cintula hovorí, že pálenie je na Záhorí tradíciou. Tu sa vždy pálilo. Niekedy bola v obci stará pálenica, ale tá zanikla," hovorí Cintula.

Podľa jeho slov páli takmer celý rok. No nie je to však rok kalendárny. „Nie je to taký rok, že od januára do decembra, ale od júla do júna," hovorí Cintula.

O tom, že ľudia mnohokrát nepoznajú, kedy začína sezóna pálenia hovorí aj majiteľ ďalšej pálenice Eduard Varsík.

„Myslia si, že sezóna je od januára do decembra. V rámci jednej sezóny sa pritom môže zákazníkovi vypáliť iba 34 litrov na jednu domácnosť. „Či je napríklad jeden v domácnosti alebo sú štyria, je to jedno," dodáva.

Skryť Vypnúť reklamu

Chladia vodou z potoka

Pálenica Eduarda Varsíka je o niečo staršia. Založila ju ešte jeho babka v polovici 20 storočia. Na to, že má toľko rokov funguje podľa neho vynikajúco. Pod kotlami stále kúria drevom.

Zaujímavosťou je, že táto pálenica je jediná sa Slovensku, ktorá používa chladenie vodou tečúcou samospádom. Systém spočíva v tom, že neďaleký potom tečie popod pálenicu a časť z nej ide aj do systému chladenia.

Podľa Varsíka sa tak šetrí elektrina za čerpadlá. Má to však aj svoje nevýhody, ktoré pocítili počas tohtoročných dažďov. Neraz museli dávať pozor aby im nevytopilo dom, či pálenicu.

Základom je dobrý kvas

Ak chce niekto kvalitnú pálenku je treba dobrý kvas. „Ovocie by malo byť v prvom rade dostatočne zrelé, keď sa dáva do suda tak musí byť čisté," hovorí Cintula

Skryť Vypnúť reklamu

„Keď zle pripravíte kvas , tak vám to zle vykvasí. Iba z dobrého kvasu sa dá napáliť dobrá pálenka," dodáva. Podľa Varsíka je vidieť, že kvalita tohtoročnej úrody ovocia je horšia. Cukornatosť sa pohybuje okolo 13 stupňov, pričom optimum je 20. S tým súhlasí aj Cintula.

„Má menej cukru ako minulý rok takmer o polovicu. Teraz mi napríklad doviezli slivky ktoré mali 13," vysvetľuje Cintula.

Podľa Varsíka je však rozdiel aj v tom, z ktorej oblasti sa ovocie pozbiera. „Napríklad svahy pod hradom Branč, tak tam je tento rok dobrá cukornatosť, lebo tam slnko svieti od rána do večera," dodáva.

Chodia z celého Slovenska

Aj počas našej návštevy v oboch páleniciach sa vo veľkom pálilo. Ľudia dokonca v Borskom Mikuláši čakali v rade. Klientelu majú pritom obaja veľkú.

„Chodia sem ľudia z okolia Bratislavy ale aj z Považskej Bystrice," hovorí Cintula. Podobne je na tom aj druhá pálenica. Tam dokonca zavítajú ľudia až z Čadce.

„Tým som akurát pálil pred štyrmi dňami. Teraz mám zákazníkov z Popradu, či Rimavskej Soboty," hovorí Varsík.
Ten však už pomaly uvažuje nad tým, že starosť o pálenicu predá svojej dcére.

Pritom každý, kto chce mať pálenicu, musí chodiť do školy. „Musíte chodiť do liehovarníckej školy a potom zložiť skúšky," dodáva Varsík.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  2. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  3. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  4. Pracujete? Vaše odvody zachraňujú podvýživené zdravotníctvo
  5. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  6. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  7. Magazín SME Ženy už v predaji
  8. Nové Porsche Panamera spája nespojiteľné
  9. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi?
  10. UNIQA preberá dôchodkové fondy AXA, pre klientov sa nič nemení
  1. Pracujete? Vaše odvody zachraňujú podvýživené zdravotníctvo
  2. 1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?
  3. O prenájom auta majú čoraz väčší záujem aj malé firmy. Ušetria
  4. Koronakríza: Pomoc našej banky počas pandémie ocenili vo svete
  5. Magazín SME Ženy už v predaji
  6. SPS ukončí rok miliónovými investíciami
  7. Dokážu benzínové fukáre odolať výzve akumulátorových?
  8. Trh s elektromobilmi stagnuje. Kríza by mu mohla pomôcť
  9. Fakulta drží tempo so súčasnými i budúcimi trendmi
  10. Poznáte najbohatšie firmy sveta? Podiel v nich majú aj Slováci
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 37 005
  2. Aplikáciu tohto Slováka používajú v 150 krajinách. Ako začínal? 25 142
  3. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej 17 900
  4. Príjem vs. dôchodok. Realita, na ktorú sa treba pripraviť 16 712
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 16 705
  6. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 16 525
  7. Tradičná plodina zo Slovenska mizne. Čo sa deje so zemiakmi? 13 201
  8. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 12 493
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 278
  10. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 11 096
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Záhorie - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Záhorie

Podcast je náhrada miestneho rozhlasu

Správy z miestneho rozhlasu patria roky ku koloritu slovenských miesta obcí.

Jednou z hlavných výhod podcastov je, že ich môžete počúvať, keď vám to vyhovuje,“ povedal Jaroslav Kizek z agentúry M KREO.

Mladí ponúkli pomoc samospráve. Využijú modernú technológiu

Monitoring odberných miest bude cez kolkojetamludi.sk.

Skalica pripravila exteriérové odberné miesto

Pre plynulosť odberov vytvorili systém prichádzanie podľa začiatočného písmena priezviska.

Za účasti príslušníkov ozbrojených síl, regionálneho úradu verejného zdravotníctva a okresného úradu prebiehal výber miest na plošné testovanie.

Pre špecifické skupiny obyvateľstva vytvorili v Stupave ďalšie odberné miesto

Primárne bude určené pre testovanie pracovníkov zabezpečujúcich plnenie základných funkcií mesta a jeho mestských organizácií.

Ilustračné foto.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Na nitrianskom letisku núdzovo pristál vrtuľník americkej armády

Dôvodom neplánovaného pristátia bolo zlé počasie.

Pozitívne testovaný starosta: Najhoršia bola bolesť chrbta

Určite nepodceňujte situáciu. Toto nie je chrípka, odkazuje starosta kysuckej obce.

V niektorých obciach v okolí Trnavy testovanie nebude

Pôvodne začali v okrese Trnava s prípravami na testovanie všetky obce, niektoré však dostali informáciu o pričlenení ich odberových miest k susedným obciam.

Celoplošné testovanie: Fakty, pokyny, odporúčania, najčastejšie otázky

V sobotu a nedeľu sa na celom Slovensku uskutoční prvé kolo celoplošného testovania, ktoré má za cieľ pomôcť zachytiť skryté ohniská nákazy a spomaliť šírenie koronavírusu. Odberné miesta budú otvorené 31. októbra a 1. novembra 2020 od 7. - 22. h.

Už ste čítali?