Pondelok, 27. september, 2021 | Meniny má CypriánKrížovkyKrížovky

Ovocné pálenice na Záhorí majú svoju históriu

Tohtoročné ovocie má malú cukornatosť. Kvalitu pálenky by to však výrazne ovplyvniť nemalo.

Zákazníci čakajú na vypálenie svojho kvasu.Zákazníci čakajú na vypálenie svojho kvasu. (Zdroj: MAREK MAČICA)



BORSKÝ MIKULÁŠ. PODBRANČ. Pálenice podľa majiteľov majú na Záhorí svoju tradíciu. Nachádza sa ich tu niekoľko. Aj keď ich veľakrát na prvý raz nenájdete, klientov majú takmer z celého Slovenska.

Alexander Cintula prevádzkuje pálenicu v Borskom Mikuláši už takmer sedem rokov. Je to jeho živobytie, ako sám hovorí. Postupne nám ukazuje zariadenie, ktoré z ovocného kvasu vyrobí kvalitnú pálenku.

„Kvas nasávam do hornej nádrže a tam sa predhrieva," vysvetľuje. Ďalej kvas ide do kotla, kde sa prehrieva štyri krát. „Potom sa to chladí. Počas tohto varenia sa pary nasycujú vôňou ovocia."

Skryť Vypnúť reklamu

Z každého litra vypálenej pálenky sa berie vzorka, ktorá sa ukladá pre colný úrad. Cintula vysvetľuje, že kontroly sú pravidelné. „Všetko mám aj zaplombované aby nedochádzalo k únikom," hovorí. Cenu prístrojov, ktoré má v pálenici by odhadol na hodnotu jedného dobrého auta.

Pália takmer celý rok

Cintula hovorí, že pálenie je na Záhorí tradíciou. Tu sa vždy pálilo. Niekedy bola v obci stará pálenica, ale tá zanikla," hovorí Cintula.

Podľa jeho slov páli takmer celý rok. No nie je to však rok kalendárny. „Nie je to taký rok, že od januára do decembra, ale od júla do júna," hovorí Cintula.

O tom, že ľudia mnohokrát nepoznajú, kedy začína sezóna pálenia hovorí aj majiteľ ďalšej pálenice Eduard Varsík.

„Myslia si, že sezóna je od januára do decembra. V rámci jednej sezóny sa pritom môže zákazníkovi vypáliť iba 34 litrov na jednu domácnosť. „Či je napríklad jeden v domácnosti alebo sú štyria, je to jedno," dodáva.

Skryť Vypnúť reklamu

Chladia vodou z potoka

Pálenica Eduarda Varsíka je o niečo staršia. Založila ju ešte jeho babka v polovici 20 storočia. Na to, že má toľko rokov funguje podľa neho vynikajúco. Pod kotlami stále kúria drevom.

Zaujímavosťou je, že táto pálenica je jediná sa Slovensku, ktorá používa chladenie vodou tečúcou samospádom. Systém spočíva v tom, že neďaleký potom tečie popod pálenicu a časť z nej ide aj do systému chladenia.

Podľa Varsíka sa tak šetrí elektrina za čerpadlá. Má to však aj svoje nevýhody, ktoré pocítili počas tohtoročných dažďov. Neraz museli dávať pozor aby im nevytopilo dom, či pálenicu.

Základom je dobrý kvas

Ak chce niekto kvalitnú pálenku je treba dobrý kvas. „Ovocie by malo byť v prvom rade dostatočne zrelé, keď sa dáva do suda tak musí byť čisté," hovorí Cintula

Skryť Vypnúť reklamu

„Keď zle pripravíte kvas , tak vám to zle vykvasí. Iba z dobrého kvasu sa dá napáliť dobrá pálenka," dodáva. Podľa Varsíka je vidieť, že kvalita tohtoročnej úrody ovocia je horšia. Cukornatosť sa pohybuje okolo 13 stupňov, pričom optimum je 20. S tým súhlasí aj Cintula.

„Má menej cukru ako minulý rok takmer o polovicu. Teraz mi napríklad doviezli slivky ktoré mali 13," vysvetľuje Cintula.

Podľa Varsíka je však rozdiel aj v tom, z ktorej oblasti sa ovocie pozbiera. „Napríklad svahy pod hradom Branč, tak tam je tento rok dobrá cukornatosť, lebo tam slnko svieti od rána do večera," dodáva.

Chodia z celého Slovenska

Aj počas našej návštevy v oboch páleniciach sa vo veľkom pálilo. Ľudia dokonca v Borskom Mikuláši čakali v rade. Klientelu majú pritom obaja veľkú.

„Chodia sem ľudia z okolia Bratislavy ale aj z Považskej Bystrice," hovorí Cintula. Podobne je na tom aj druhá pálenica. Tam dokonca zavítajú ľudia až z Čadce.

„Tým som akurát pálil pred štyrmi dňami. Teraz mám zákazníkov z Popradu, či Rimavskej Soboty," hovorí Varsík.
Ten však už pomaly uvažuje nad tým, že starosť o pálenicu predá svojej dcére.

Pritom každý, kto chce mať pálenicu, musí chodiť do školy. „Musíte chodiť do liehovarníckej školy a potom zložiť skúšky," dodáva Varsík.

Najčítanejšie na My Záhorie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov
  2. Kuriéra nezastavili ani preteky. S dodávkou prešiel rely
  3. Mladí slovenskí filmári zvíťazili na festivale v Barcelone
  4. Potrebujeme poďakovať vzorom. Preto rozbiehame novú biznis cenu
  5. Od legendárneho trhoviska po hanbu Bratislavy. Ako sa menilo Trnavské mýto?
  6. Varujú pred púštnymi búrkami v Dubaji
  7. 30 000 eur pre tých, ktorí chcú zlepšiť život vo svojej komunite
  8. Prehľad bratislavských komunít. Čo všetko sa dá robiť so susedmi
  9. Žabka rýchlo expanduje na západe Slovenska
  10. Divočina na ceste: ako postupovať, ak v noci zrazíte zviera?
  1. Mladí slovenskí filmári zvíťazili na festivale v Barcelone
  2. Orange pokračuje v systematickej podpore digitálneho vzdelávania
  3. Zahlasujte za ďalší klimatický projekt s podporou dm
  4. Vydajte sa po stopách kvalitnej kávy
  5. Orange má najkvalitnejšiu mobilnú sieť na Slovensku i v Európe
  6. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  7. "Vzrušenie, nadšenie a radosť" tvrdí DJ Milan Lieskovský
  8. Žabka rýchlo expanduje na západe Slovenska
  9. Divočina na ceste: ako postupovať, ak v noci zrazíte zviera?
  10. 30 000 eur pre tých, ktorí chcú zlepšiť život vo svojej komunite
  1. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi 7 069
  2. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho 6 258
  3. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov 6 180
  4. Zateplenie strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 4 985
  5. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať? 4 953
  6. Jablone prekonali očakávania. O bývanie v Bytči je veľký záujem 4 170
  7. Trnavské mýto: Od centrálneho trhoviska ku kongresovej sále 3 796
  8. Poznáte všetkých TOP 10 Bratislavy? 3 447
  9. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 274
  10. Naša klimatická zmena: Návod ako pomôcť pri záchrane planéty 2 650

Blogy SME

  1. Jana Hanuliaková: Kde sa prosím stratil PROGRES na Slovensku?
  2. Ján Škerko: Aby sme ich vystríhali pred zlyhaniami. Veríte Ficovi?
  3. Tomáš Karľa: Správa - film o úteku Vrbu a Wetzlera
  4. Tupou Ceruzou: Plačková
  5. Rudolf Pado: V NAPANTe stovky ton odpadu, ktorý údajne nie je odpadom
  6. Martin Pilnik: Covid-19 je po vakcíne kašlíček a soplíček
  7. Anna Milanová: Variácie na zátišie s kyticou... 2021
  8. Milan Tkáč: 5 znakov toho, že rastiete
  1. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí 26 945
  2. Ján Buocik: Obchvat a nová diaľnica D4/R7 ako dobrá správa? Skôr zlý vtip! Najmä pre Bratislavčanov. 12 453
  3. Marcel Burkert: Šokujúce slová Dr. Urbánka, ktorý 20 rokov pracoval pre fy ako Pfizer, Johnson a iné. 8 255
  4. Lucie Meisnerová: Svadba v polovici života 6 398
  5. Radovan Kulín: Kováčik má šťastie, že nevyrábal mastičky z konope 5 639
  6. Janka Bittó Cigániková: Čo sa to preboha deje v Izraeli? Prestali vakcíny fungovať? 4 960
  7. Stanislav Martinčko: R.Fico sa stal kajúcnikom č.1 !!! 4 932
  8. Peter Chudý: Šesť spôsobov na odstránenie čestného policajta alebo ako to bolo za prezidentovania Tibora Gašpara a likvidačné metódy prehnitého systému dnes. 4 434
  1. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  2. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  3. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  4. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
  5. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal
  6. Adam Valček: Neexistujúca kancelária aj termín. Výpovede proti Výbohovi nesedia
  7. Karolína Farská: Dva rozdielne protesty za slobodu
  8. Pavol Koprda: Očkovacia lotéria: Čo môže priniesť a kde sú jej úskalia? Pohľad cez dáta, teóriu hier a hazardné hry
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Záhorie - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Záhorie

Krajskí policajti vykonali za jeden týždeň viac ako 3700 dychových skúšok.


4 h

Razie súvisia s drogovou trestnou činnosťou.


4 h
Ilustračné foto.

Zaočkovanosť ovplyvňuje počet hospitalizácií.


6 h

Na stredných školách plánujú očkovanie priamo v školách.


7 h

Blogy SME

  1. Jana Hanuliaková: Kde sa prosím stratil PROGRES na Slovensku?
  2. Ján Škerko: Aby sme ich vystríhali pred zlyhaniami. Veríte Ficovi?
  3. Tomáš Karľa: Správa - film o úteku Vrbu a Wetzlera
  4. Tupou Ceruzou: Plačková
  5. Rudolf Pado: V NAPANTe stovky ton odpadu, ktorý údajne nie je odpadom
  6. Martin Pilnik: Covid-19 je po vakcíne kašlíček a soplíček
  7. Anna Milanová: Variácie na zátišie s kyticou... 2021
  8. Milan Tkáč: 5 znakov toho, že rastiete
  1. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí 26 945
  2. Ján Buocik: Obchvat a nová diaľnica D4/R7 ako dobrá správa? Skôr zlý vtip! Najmä pre Bratislavčanov. 12 453
  3. Marcel Burkert: Šokujúce slová Dr. Urbánka, ktorý 20 rokov pracoval pre fy ako Pfizer, Johnson a iné. 8 255
  4. Lucie Meisnerová: Svadba v polovici života 6 398
  5. Radovan Kulín: Kováčik má šťastie, že nevyrábal mastičky z konope 5 639
  6. Janka Bittó Cigániková: Čo sa to preboha deje v Izraeli? Prestali vakcíny fungovať? 4 960
  7. Stanislav Martinčko: R.Fico sa stal kajúcnikom č.1 !!! 4 932
  8. Peter Chudý: Šesť spôsobov na odstránenie čestného policajta alebo ako to bolo za prezidentovania Tibora Gašpara a likvidačné metódy prehnitého systému dnes. 4 434
  1. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  2. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  3. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  4. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
  5. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal
  6. Adam Valček: Neexistujúca kancelária aj termín. Výpovede proti Výbohovi nesedia
  7. Karolína Farská: Dva rozdielne protesty za slobodu
  8. Pavol Koprda: Očkovacia lotéria: Čo môže priniesť a kde sú jej úskalia? Pohľad cez dáta, teóriu hier a hazardné hry

Už ste čítali?

Skryť Zatvoriť reklamu