STUPAVA. Uplynulý víkend sa už tradične v Stupave konal 14. ročník Slávností kapusty alebo inak povedané Deň zelá. „Je to o tradícii," hovorí riaditeľ Mestského kultúrneho s informačného centra v Stupave Pavol Slezák. Tento festival vznikol na základe, hľadania niečoho, čo by charakterizovalo tento región.
„Je to tradícia, ktorou by sme sa chceli vrátiť k podstate," hovorí Slezák. Kvôli tomu hľadali aj v archívoch, kde našli zaujímavé prepojenie Stupavy a kapusty. „V archívoch sme našli zmienku o tom, že v 17. storočí prepadli Stupavu zbojníci a jeden sedliak menom Šimon napísal vrchnosti súpis ukradnutého majetku a tam napísal, že mu zmizol voz kapusty," objasňuje Slezák.
Súťažili o najväčšiu kapustu
Na priestranstve vedľa kultúrneho domu sa rozložila výstava dyňových strašidiel. Podľa jednej z organizátoriek ich pripravili deti zo základných škôl. „Potom je tu výstava veľkých kusov zeleniny, ktorej súčasťou je súťaž o najväčšiu dyňu a kapustu," hovorí organizátorka. Jedna z vystavených dýň mala takmer 50 kíl.
Na neďalekých stoloch si zas záhradkári rozložili svoje výstavné kusy zeleniny. „Snažili sme sa, aby tu každý niečo našiel, aby sa tu cítil dobre," hovorí Slezák. V sobotu sa taktiež uskutočnila súťaž vo varení kapustnice. Podľa riaditeľa kultúrneho centra sa do súťaže prihlásilo 19 družstiev, pričom dve boli zo zahraničia.
Stupava v štyroch ročných obdobiach
Súčasťou kapustových slávnosti bolo aj množstvo sprievodných akcií. Jednou z nich otváral tohtoročný Deň zelá. V dome kultúry zorganizovali vernisáž fotografií zohorského rodáka Jána Hladíka s názvom Stupava v štyroch ročných obdobiach.
„Mapujem týmto spôsobom dokumentárne a umelecky obce na Záhorí," hovorí autor fotografií, ktorý svoje umenie charakterizuje ako fotografika. Ide pritom spájanie fotografie s grafikou.
„Má to ten význam, že ľudia pozerajú a zostávajú dlhšie pri obrázku. To je vlastne najvyšší cieľ umelca, pritiahnuť diváka," hovorí na margo svojich fotografií Hladík.
Autor už takýmto spôsobom zdokumentoval viacero obcí. „Mám zmapované obce Smrdáky a Lozorno. Momentálne pracujem na rodnej obci Zohor, čiže kontinuálne mám rozpracovaných viacero projektov," vysvetľuje Hladík. Zdokumentovanie jednej obce pritom trvá jeden rok.
Slávnosti kapusty aj vo Francúzsku, či Holandsku
Deň zelá si za svoju históriu získal priaznivcov aj z okolia. Toto podujatie navštevujú aj ľudia z Bratislavy.
„Je posilnené dopravné spojenie v tomto smere," hovorí Slezák. Podľa neho prichádzajú aj návštevníci z okolitých štátov. Organizátori si donedávna mysleli, že takáto slávnosť je na okolí jediná. Mýlili sa.
„My sme si mysleli, že nikto takúto slávnosť kapusty nikde nerobí. Až raz nás pozvali z nemeckého mesta Rheinfeld, kde robia podobnú slávnosť kapusty," hovorí.
Jednoducho si ich podľa Slezáka našli na internete. „Tam sme zase stretli ďalších, ktorí robia takéto slávnosti v iných štátoch Bolo tam okolo 18 partnerov z Francúzska, Nemecka či Holandska," zakončuje Slezák.