Skaličania majú okrem tradičného trdelníka ďalší unikát. Torta o ktorej doteraz vedeli len Skaličania, sa snaží dostať do celej Európy. O tradičnej svadobnej torte sme sa rozprávali s výrobcom Jozefom Hránkom.
SKALICA. „Je výnimočná," vraví výrobca tradičnej svadobnej torty Jozef Hránek, ktorý sa ju naučil vyrábať minulý rok a dnes má s týmto unikátom obrovské plány, ako preraziť v zahraničí. Torta je unikátna tým, že je veľmi krehká a doteraz bolo veľmi náročné prenášať tortu bez toho, aby sa nepoškodila. Preto ju okrem Skaličanov nik nepozná a nikto nič podobné v zahraničí nepečie.
Výnimočná je taktiež i svojím zložením. „Nie je to klasická torta k zjedeniu, nie je to torta, ktorú by ste rozkrájali a ponúkali ako dezert po jedle, doplňuje výrobca. Torta sa predáva ako dekoratívny výrobok, ktorý sa dá zjesť. Vraj vydrží pokope aj 20 rokov. Jozef začal s výrobou torty v roku 2009.
K pečeniu sa dostal tým spôsobom, že chodili so ženou po svadbách svojich známych. „Pri týchto svadbách sme si uvedomili, že tradícia skalickej torty zaniká. So ženou sme sa naučili tortu piecť s pomocou Ľudmily Komínkovej, ktorá v Skalici ako jediná, tradíciu v podobe pečenia torty udržiavala," povedal Hránek. Myslí si, že piecť tortu len pre Skaličanov by bola obrovská škoda a preto chce posunúť svoje podnikateľské zámery niekam inam.
Tortu chcú ponúkať i do zahraničia
Pred dvomi mesiacmi výrobcovia skalickej torty spustili kampaň na vývoz torty do zahraničia.
„Konkrétne objednávky mimo územia nášho štátu sme ešte nemali, ale vieme, že torta sa dostala do Rakúska cez našich Bratislavských zákazníkov. Tí tortou obdarovali svojich známych," Výrobcovia sa chcú presadiť aj iným spôsobom ako len piecť tortu. Potrebujú hlavne ľuďom ukázať, že torta nemusí byt pečená len na svadbu ale môže sa využiť aj ako dekorácia do bytu. „Vieme si predstaviť, že by sme z cukru vyzdobili plesové a tanečné sály, firemné večierky. Fantázií sa medze nekladú," doplnil Jozef.
Treba mať obrovskú trpezlivosť a pevné nervy
Pracovať s tortou a vyrábať ju nedokáže každý. „Chce to hlavne obrovskú trpezlivosť a pevné nervy. Mali sme uchádzačov o prácu na pečenie tradičnej torty. Zo 40 uchádzačov by to zvládli len dvaja," Výrobca dostal aj čestný certifikát najvyššej torty na Slovensku.
Tvrdí však, že to bola ich druhá upečená torta v poradí a mala len 93 cm. Teraz nie je pre nich problém vyrobiť 130 cm vysokú tortu.
Ak by chcel cukrár vyrobiť takúto vysokú tortu trvalo by mu to viac ako tri dni po osem hodín.
„Veľa ľudí si neuvedomuje, koľko je s tým práce. Tri dni by som na tej torte možno robil, ale zodral by som sa," s úsmevom doplnil výrobca. Jozef Hránek začal vyrábať torty aj v menších rozmeroch, kvôli ľahšiemu prenosu a nižšej cene. Tá sa pohybuje od 17 do 300 eur.
Autor: Richard Trebatický