SKALICA. Dobrota s jedinečnou receptúrou a vzhľadom pritom vydrží od svadobnej hostiny až neuveriteľných dvadsať rokov. Pred krátkym časom na zanikajúcu tradíciu jej pečenia nadviazal Jozef Hránek. Po dlhej nadvláde žien v tomto remesle dnes už iba on ako jediný vyrába túto, svojou monumentálnou výškou uchvacujúcu sladkosť. Doteraz ich piekol pre záujemcov, ktorí si ich podobu mohli vyberať podľa fotografií, ale od začiatku mája je v Skalici otvorený nový tortový showroom. Tam má návštevník možnosť vidieť vzorky a zároveň nahliadnuť do kuchyne a procesu výroby. Skalica tak pred novou turistickou sezónou spestrila svoju ponuku pre turistov, ktorých láka na históriu, Baťov kanál, dobré víno, pečenie trdelníka a množstvo open air podujatí počas leta.
Skalická svadobná torta je upečená z vlašských orechov, vajec, hladkej múky a cukru, pričom cesto sa musí najskôr usušiť a potom sa naň nanášajú ozdoby. Náročná práca, vyžadujúca si trpezlivosť, trvá najmenej týždeň. Podľa tradícií si podobu torty vyžiadal miestny zvyk, lebo poriadna svadba trvala sedem dní, a tak museli vydržať aj torty. Technológiu ich výroby a zdobenia ovládalo vždy len niekoľko neškolených, ale výtvarne nadaných ľudových cukrárok, ktoré si postupy odovzdávali osobným kontaktom. Nič sa na tom nezmenilo dodnes. "Skalická torta sa dá jesť, ale je to skôr krásny ozdobný prvok, ktorý si možno zo Skalice odniesť kamkoľvek," uviedol Jozef Hránek.