Nedeľa, 25. október, 2020 | Meniny má AurelKrížovkyKrížovky

Slivovice je dosť, zakrátko zdražie

Od marca pôjde hore spotrebná daň, pálenice bežia na plné obrátky. Tento rok vraj bude lepší ako ten minulý.

Základom dobrej pálenky je podľa majiteľa pálenice v Borskom Mikuláši Alexandra Cintulu dobrý kvas. Kto ho k nemu prinesie, má pálenku za dve hodiny.Základom dobrej pálenky je podľa majiteľa pálenice v Borskom Mikuláši Alexandra Cintulu dobrý kvas. Kto ho k nemu prinesie, má pálenku za dve hodiny. (Zdroj: SME - PETER ŽÁKOVIČ)

Milovníci domácej pálenky ušetria, ak sa poponáhľajú. Pálenice idú tento mesiac naplno.

BORSKÝ MIKULÁŠ, BRATISLAVA. „Pime dobre, pime zdravo," povie Alexander Cintula z Borského Mikuláša a labužnícky si vo svojej pálenici na okraji záhoráckej dediny pripije päťdesiatdvapercentnou slivovicou na zdravie.

Dojem z dobrej sezóny mu kazí spotrebná daň, ktorá sa od prvého marca zvýši.

Ľudia sa preto snažia vypáliť svoje ovocie ešte do konca februára. V pálenici sa strieda zákazník za zákazníkom. Ak dnes zaplatia za liter 52­ percentnej slivovice vypálenej v pálenici v priemere 3,82 eura, tak od marca ich to bude stáť 4,13 eura.

Slivovice bude dosť

„Tento rok bude ešte lepší ako rok predtým," predpovedá majiteľ pálenice. Vlani sa v záhradách a sadoch urodilo dostatok sliviek, hrušiek i čerešní. Len jabĺk je málo. Ich nedostatok však milovníkov domácej pálenky až tak netrápi.

Anton Kujan z Malých Levár prichádza páliť slivky. V destilačných nádobách má sto litrov kvasu. Nádeja sa, že z toho „kvapne" desať litrov slivovice. „Liter pálenky na desať litrov kvasu," ozrejmuje páleničiarsku matematiku.

Najlepšia slivovica je podľa neho 52-percentná. „Slabšia nie je dobrá," ohrnie nosom. K Cintulovi ľudia nosia aj rôzne záhradné zmesky. Pestovateľ z Malých Levár hovorí, že v moravskej pálenici vraj raz zažil, že pálili paradajkovú pálenku. V pestovateľských páleniciach sa však legálne môže vyrábať len pálenka „z ovocia mierneho pásma".

Urobiť dobrý kvas je základným predpokladom dobrej pálenky.

„Ovocie musí byť zrelé, ale nie zhnité. Predtým, ako sa dá do plastových sudov, treba ho umyť. Jablká a hrušky je dobre rozmixovať, slivky, najlepšie bez kôstok. popučiť. Ovocie nechávajú pestovatelia kvasiť približne šesť týždňov pri teplote do 15 stupňov Celzia. Na podporu kvasenia sa pridáva trochu cukru. Na sto kilo aspoň kilečko cukru," radí páleničiar Cintula.

Výroba pálenky v pálenici trvá zhruba dve hodiny. Pri dvojitej destilácii sa oddeľuje najmä metylalkohol.

Zvýšenie dane predraží pálenku

Chlapi v pálenici nevylučujú, že po marcovom zvýšení spotrebnej dane na alkohol sa bude „domáca" viac páliť doma. „Mne taká nechutí, hneď ju spoznám," hovorí Kujan. Pokušenie však podľa neho bude veľké.

„Bolo veľa ľudí, ktorí mi volali, že chcú páliť v marci, keď som im povedal, že sa zvyšuje daň, poďakovali sa a už viac nezavolali," hovorí majiteľ pálenice.

Napriek zvýšenej dani sa podľa neho nájde stále veľa ľudí, ktorí si dajú ovocie vypáliť v pestovateľskej pálenici. Ľudia, ktorí majú záhrady a sady, nechodia kupovať alkohol do obchodu a spoľahnú sa radšej na vlastné zásoby.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  5. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  10. Zelená Bratislava
  1. Kvalitné sporenie si dokážete vybaviť z pohodlia domova
  2. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  3. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  4. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  5. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  6. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  7. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  8. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  9. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  10. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 20 006
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 17 410
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 293
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 536
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 12 258
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 130
  7. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 10 768
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 665
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 107
  10. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 9 940
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Záhorie - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Záhorie

Kultúrne inštitúcie v kraji presúvajú časť svojich aktivít do online priestoru

Zamestnanci kultúrnych inštitúcií budú aj naďalej pripravovať kultúrno – vzdelávací program.

Seničania vonku otočili stav stretnutia a zvíťazili

Oba tímy od začiatku predvádzali skôr bojovný futbal s minimom šancí, hostia sa nedostali v prvom polčase do žiadnej.

FK Senica

Za sobotu pribudlo vyše 3 000 pozitívne testovaných

Nakazení boli identifikovaní klasickou cestou pomocou PCR testov.

Ilustračná fotografia.

Polícia naďalej kontroluje dodržiavanie opatrení

Občanov žiada, aby sa nariadenia nesnažili obchádzať a aby nevymýšľali spôsoby, ako sa reštrikciám vyhnúť.

Policajná kontrola ľudí, ktorí mali byť v karanténe.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Padol ďalší rekord. V Trenčianskom kraji odhalili takmer 400 prípadov nákazy

Ide o pozitívnych ľudí identifikovaných klasickou cestou pomocou PCR testov.

Nemocnica v Nitre má 104 infikovaných zamestnancov

Reprofilizovaných je už 92 lôžok. Na Zobor zatiaľ preložili trinásť ľudí, ktorí potrebujú doliečenie.

Koronavírus na Orave: V sobotu zachytili 1600 pozitívnych prípadov (minúta po minúte)

Na Orave bol o celoplošné testovanie na Covid-19 opäť záujem.

Už ste čítali?