Pondelok, 25. január, 2021 | Meniny má GejzaKrížovkyKrížovky

Slivovice je dosť, zakrátko zdražie

Od marca pôjde hore spotrebná daň, pálenice bežia na plné obrátky. Tento rok vraj bude lepší ako ten minulý.

Základom dobrej pálenky je podľa majiteľa pálenice v Borskom Mikuláši Alexandra Cintulu dobrý kvas. Kto ho k nemu prinesie, má pálenku za dve hodiny.Základom dobrej pálenky je podľa majiteľa pálenice v Borskom Mikuláši Alexandra Cintulu dobrý kvas. Kto ho k nemu prinesie, má pálenku za dve hodiny. (Zdroj: SME - PETER ŽÁKOVIČ)

Milovníci domácej pálenky ušetria, ak sa poponáhľajú. Pálenice idú tento mesiac naplno.

BORSKÝ MIKULÁŠ, BRATISLAVA. „Pime dobre, pime zdravo," povie Alexander Cintula z Borského Mikuláša a labužnícky si vo svojej pálenici na okraji záhoráckej dediny pripije päťdesiatdvapercentnou slivovicou na zdravie.

Dojem z dobrej sezóny mu kazí spotrebná daň, ktorá sa od prvého marca zvýši.

Ľudia sa preto snažia vypáliť svoje ovocie ešte do konca februára. V pálenici sa strieda zákazník za zákazníkom. Ak dnes zaplatia za liter 52­ percentnej slivovice vypálenej v pálenici v priemere 3,82 eura, tak od marca ich to bude stáť 4,13 eura.

Slivovice bude dosť

„Tento rok bude ešte lepší ako rok predtým," predpovedá majiteľ pálenice. Vlani sa v záhradách a sadoch urodilo dostatok sliviek, hrušiek i čerešní. Len jabĺk je málo. Ich nedostatok však milovníkov domácej pálenky až tak netrápi.

Anton Kujan z Malých Levár prichádza páliť slivky. V destilačných nádobách má sto litrov kvasu. Nádeja sa, že z toho „kvapne" desať litrov slivovice. „Liter pálenky na desať litrov kvasu," ozrejmuje páleničiarsku matematiku.

Najlepšia slivovica je podľa neho 52-percentná. „Slabšia nie je dobrá," ohrnie nosom. K Cintulovi ľudia nosia aj rôzne záhradné zmesky. Pestovateľ z Malých Levár hovorí, že v moravskej pálenici vraj raz zažil, že pálili paradajkovú pálenku. V pestovateľských páleniciach sa však legálne môže vyrábať len pálenka „z ovocia mierneho pásma".

Urobiť dobrý kvas je základným predpokladom dobrej pálenky.

„Ovocie musí byť zrelé, ale nie zhnité. Predtým, ako sa dá do plastových sudov, treba ho umyť. Jablká a hrušky je dobre rozmixovať, slivky, najlepšie bez kôstok. popučiť. Ovocie nechávajú pestovatelia kvasiť približne šesť týždňov pri teplote do 15 stupňov Celzia. Na podporu kvasenia sa pridáva trochu cukru. Na sto kilo aspoň kilečko cukru," radí páleničiar Cintula.

Výroba pálenky v pálenici trvá zhruba dve hodiny. Pri dvojitej destilácii sa oddeľuje najmä metylalkohol.

Zvýšenie dane predraží pálenku

Chlapi v pálenici nevylučujú, že po marcovom zvýšení spotrebnej dane na alkohol sa bude „domáca" viac páliť doma. „Mne taká nechutí, hneď ju spoznám," hovorí Kujan. Pokušenie však podľa neho bude veľké.

„Bolo veľa ľudí, ktorí mi volali, že chcú páliť v marci, keď som im povedal, že sa zvyšuje daň, poďakovali sa a už viac nezavolali," hovorí majiteľ pálenice.

Napriek zvýšenej dani sa podľa neho nájde stále veľa ľudí, ktorí si dajú ovocie vypáliť v pestovateľskej pálenici. Ľudia, ktorí majú záhrady a sady, nechodia kupovať alkohol do obchodu a spoľahnú sa radšej na vlastné zásoby.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  2. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  3. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  4. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  5. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  6. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  7. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  8. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  1. Budovanie zelenej značky
  2. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  3. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  4. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  5. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  6. Operatívny lízing zmierni dopady krízy na váš biznis
  7. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  9. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  10. Hygge ako životný štýl
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 43 836
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 24 112
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 15 792
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 236
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 787
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 704
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 543
  8. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 448
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 443
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 304
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Záhorie - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Záhorie

Celoplošné testovanie.

Z miest je na tom z hľadiska pozitivity najlepšie Svätý Jur.

4 h
Ilustračné foto.

Hoci práce mali skončiť pred Vianocami, dodávateľ položil iba prvú vrstvu asfaltu v časti ulice.

7 h
Tím FK Senica.

Do hlavného mesta Turecka odletela výprava Seničanov v nedeľu.

9 h

V nemocnici je momentálne 26 pacientov s koronavírusom, z toho dvaja si vyžadujú napojenie na umelú pľúcnu ventiláciu.

10 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Mestá a obce v okrese Prievidza postupne zverejňujú počty ľudí, ktorí využili skríningové testovanie v ich obci.

24. jan

Dobre skončilo v Bobote, Čachticiach, Stankovciach. Výborne v Dolnej Porube a Trenčianskych Miticiach.

10 h

Policajti prosia verejnosť o pomoc.

24. jan

Miera pozitívnych testov v krajskom meste dosiahla 1,15 percenta.

15 h

Už ste čítali?