Nedeľa, 19. september, 2021 | Meniny má KonštantínKrížovkyKrížovky

Slivovice je dosť, zakrátko zdražie

Od marca pôjde hore spotrebná daň, pálenice bežia na plné obrátky. Tento rok vraj bude lepší ako ten minulý.

Základom dobrej pálenky je podľa majiteľa pálenice v Borskom Mikuláši Alexandra Cintulu dobrý kvas. Kto ho k nemu prinesie, má pálenku za dve hodiny.Základom dobrej pálenky je podľa majiteľa pálenice v Borskom Mikuláši Alexandra Cintulu dobrý kvas. Kto ho k nemu prinesie, má pálenku za dve hodiny. (Zdroj: SME - PETER ŽÁKOVIČ)

Milovníci domácej pálenky ušetria, ak sa poponáhľajú. Pálenice idú tento mesiac naplno.

BORSKÝ MIKULÁŠ, BRATISLAVA. „Pime dobre, pime zdravo," povie Alexander Cintula z Borského Mikuláša a labužnícky si vo svojej pálenici na okraji záhoráckej dediny pripije päťdesiatdvapercentnou slivovicou na zdravie.

Dojem z dobrej sezóny mu kazí spotrebná daň, ktorá sa od prvého marca zvýši.

Ľudia sa preto snažia vypáliť svoje ovocie ešte do konca februára. V pálenici sa strieda zákazník za zákazníkom. Ak dnes zaplatia za liter 52­ percentnej slivovice vypálenej v pálenici v priemere 3,82 eura, tak od marca ich to bude stáť 4,13 eura.

Slivovice bude dosť

„Tento rok bude ešte lepší ako rok predtým," predpovedá majiteľ pálenice. Vlani sa v záhradách a sadoch urodilo dostatok sliviek, hrušiek i čerešní. Len jabĺk je málo. Ich nedostatok však milovníkov domácej pálenky až tak netrápi.

Anton Kujan z Malých Levár prichádza páliť slivky. V destilačných nádobách má sto litrov kvasu. Nádeja sa, že z toho „kvapne" desať litrov slivovice. „Liter pálenky na desať litrov kvasu," ozrejmuje páleničiarsku matematiku.

Najlepšia slivovica je podľa neho 52-percentná. „Slabšia nie je dobrá," ohrnie nosom. K Cintulovi ľudia nosia aj rôzne záhradné zmesky. Pestovateľ z Malých Levár hovorí, že v moravskej pálenici vraj raz zažil, že pálili paradajkovú pálenku. V pestovateľských páleniciach sa však legálne môže vyrábať len pálenka „z ovocia mierneho pásma".

Urobiť dobrý kvas je základným predpokladom dobrej pálenky.

„Ovocie musí byť zrelé, ale nie zhnité. Predtým, ako sa dá do plastových sudov, treba ho umyť. Jablká a hrušky je dobre rozmixovať, slivky, najlepšie bez kôstok. popučiť. Ovocie nechávajú pestovatelia kvasiť približne šesť týždňov pri teplote do 15 stupňov Celzia. Na podporu kvasenia sa pridáva trochu cukru. Na sto kilo aspoň kilečko cukru," radí páleničiar Cintula.

Výroba pálenky v pálenici trvá zhruba dve hodiny. Pri dvojitej destilácii sa oddeľuje najmä metylalkohol.

Zvýšenie dane predraží pálenku

Chlapi v pálenici nevylučujú, že po marcovom zvýšení spotrebnej dane na alkohol sa bude „domáca" viac páliť doma. „Mne taká nechutí, hneď ju spoznám," hovorí Kujan. Pokušenie však podľa neho bude veľké.

„Bolo veľa ľudí, ktorí mi volali, že chcú páliť v marci, keď som im povedal, že sa zvyšuje daň, poďakovali sa a už viac nezavolali," hovorí majiteľ pálenice.

Napriek zvýšenej dani sa podľa neho nájde stále veľa ľudí, ktorí si dajú ovocie vypáliť v pestovateľskej pálenici. Ľudia, ktorí majú záhrady a sady, nechodia kupovať alkohol do obchodu a spoľahnú sa radšej na vlastné zásoby.

Najčítanejšie na My Záhorie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  2. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  3. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu
  4. Slovenský orloj – svetová atrakcia
  5. Kanceláriám ešte neodzvonilo
  6. Predplaťte si SME.sk s garanciou vrátenia peňazí
  7. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér
  8. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých?
  9. Tam, kde sa ľahko verí na zázraky
  10. Maldivy, Maurícius či Mexiko sú na dosah jediným letom
  1. Prvé bezbariérové fitko vo Zvolene otvára ZŤP cestu k športu
  2. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  3. Vystúpte z radu, postavte si moderný dom podľa seba
  4. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  5. Poznáme slovenské cesty s najkrajším výhľadom!
  6. Schodolez pre imobilných - Viete ako sa testuje?
  7. Mototechna tento rok predala už vyše 8 tisíc zánovných áut
  8. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  9. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  10. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  1. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých? 7 541
  2. Slovenský orloj – svetová atrakcia 6 755
  3. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 6 010
  4. Radosť zachytiť tieto krásne krivky 4 299
  5. 5 tipov, ako si užiť jeseň v Bratislave a okolí 2 939
  6. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 2 871
  7. Maldivy, Maurícius či Mexiko sú na dosah jediným letom 2 849
  8. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 2 332
  9. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu 1 955
  10. Uznávané štúdio oživilo zanedbané štvrte. Prišlo do Bratislavy 1 818
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Záhorie - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Záhorie

Rekord v návštevnosti zaznamenalo v roku 2018.


TASR 14 h
Gejza Dusík sa narodil v Zavare.

Jeho súčasťou je aj pamätná izba miestneho rodáka, hudobného skladateľa Gejzu Dusíka.


SITA 14 h

Ako informoval portál Noviny.sk, osobné auto vletelo pod kamión, ktorý stál v odstavnom pruhu.


SITA 18 h

Na diaľnici D2 za Lozornom smerom na Malacky sa v sobotu ráno zrazil kamión s osobným autom; diaľnicu uzavreli.


TASR 19 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Obchody si môžu vybrať režim.


17 h

Ako informoval portál Noviny.sk, osobné auto vletelo pod kamión, ktorý stál v odstavnom pruhu.


SITA 18 h

Dievča je vo vážnom stave.


18 h

Počas tretej etapy cyklistických pretekov Okolo Slovenska sa cyklisti prehnali regiónom Kysúc.


16 h

Už ste čítali?

Skryť Zatvoriť reklamu