Streda, 4. august, 2021 | Meniny má Dominik, DominikaKrížovkyKrížovky

Kapra na vianočných stoloch striedajú aj iné druhy rýb

Na slovenských vianočných stoloch - aj na chudobnejších, ale aj v lepšie situovaných rodinách nikdy nechýbala ryba. Najčastejšie to bol kapor, ktorý bol zo sladkovodných rýb najprístupnejší, uviedol prezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov Františe


k Janata.
Tradičného vyprážaného kapra však začínajú v slovenských domácnostiach nahrádzať pstruh, zubáč, losos, tuniak a iné druhy morských rýb, ku ktorým sa podáva zelenina, zemiaky a rôzne omáčky. K rybám sú podľa neho vhodné kôprová, cesnaková alebo šafranová omáčka.
"Dnes majú gazdinky možnosť čerpať inšpiráciu z množstva časopisov o jedlách, ktoré vychádzajú a recepty v nich sú rýchle a ľahké. Napriek tradícii treba pripustiť, že ide aj o ľahšie stráviteľné a zdravšie spôsoby prípravy," dodal Janata.
Čerstvosť ryby zistíme najlepšie tak, že ak prstom stlačíme mäso ryby, malo by sa pružne vrátiť do pôvodného stavu. Kapra odporučil Janata zabiť hneď, pretože chlórová voda vo vani je pre rybu zvyknutú na riečnu vodu šokom. Mäso nakrájané na porcie je vhodné ponoriť na dve hodiny do mlieka.
"Mlieko vytiahne prípadný pach bahna. Mäso po dvoch hodinách necháme na site odtiecť, posolíme morskou soľou, pokvapkáme citrónom a obalíme v trojobale alebo v tzv. parížskom cestíčku," poradil a zdôraznil, že na vysmážanie je vhodné použiť fritovacie oleje alebo tuky, ktoré sa pri vysokých teplotách neprepaľujú.
"Olej nesmieme nikdy dávať do studenej panvice. Nádobu, v ktorej chceme vysmážať, necháme najskôr zohriať, vlejeme do nej olej a rozohriatie oleja vyskúšame vložením kúska obaľovacej hmoty. Rybu počas smaženia niekoľkokrát otočíme a nenechávame celý čas len na jednej strane. Pri takomto postupe sa bielkoviny v mäse prelínajú," dodal.
Aby mäso pri vysmážaní neprskalo, je vhodné do oleja hodiť dve špáradlá. Pri príprave rýb na prírodný spôsob by sme ich nemali soliť. Keď chceme napríklad na prírodno opiecť zubáča, jemno nakrájame kožu, rybu pozdĺž narežeme, pokvapkáme citrónom, rozohrejeme panvicu, vlejeme do nej trochu olivového oleja a do rozohriateho oleja vložíme zubáča kožou naspodok.
"Ryba sa opeká krátko, aby sa nevysušila a solíme ju až po opečení. Pri solení pred prípravou ryba zbytočne púšťa vodu a olej začne prskať," upresnil.
Ryby, ktoré pripravujeme v pekáči v rúre, však podľa Janatu solíme morskou soľou, koreníme rybím korením a je vhodné zapiecť ju rovno so zemiakmi, ktoré pokrájané na tenké plátky poukladáme na vymastený plech. K takto pripravenej rybe sú vhodné rôzne zeleninové šaláty a dressingy.
"Z našich sladkovodných rýb je kvalitnou rybou zubáč. Je to šťavnatá a vzácna ryba. Kapor je vhodný na Vianoce, ale v porovnaní so zubáčom má veľa kostí. Chutné sú pstruhy, hlavátka. Z morských rýb sa k nám dováža asi tristo druhov rýb, ale väčšinou ide o drahšie ryby," uzavrel Janata.

Najčítanejšie na My Záhorie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako si zabezpečiť krytie liečby a karantény v zahraničí?
  2. Poznáte horúci trend interiérového dizajnu?
  3. Podnikáte? Otvorte si účet online a ušetrite
  4. Ficov priateľ a oligarcha Miroslav Výboh zmenil kurz v biznise
  5. Ak sa včas nespamätáme, vlaky z Číny získajú Maďari a Poliaci
  6. Na čo si dávať pri investovaní do kryptomien pozor
  7. Odomknite si SME.sk na viacerých zariadeniach
  8. Slovensko v tieni tureckého polmesiaca
  9. Dominika Kavaschová: Netušila som, že mám v sebe toľko nehy
  10. Ako sa dostať z Bratislavy do Nitry, Bystrice, Popradu a Prešova
  1. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  2. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  3. Poznáte horúci trend interiérového dizajnu?
  4. Ficov priateľ a oligarcha Miroslav Výboh zmenil kurz v biznise
  5. Dekarbonizácia má byť súčasťou moderných dodávateľských vzťahov
  6. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  7. Ako zvýšiť produktivitu vašej prevádzky?
  8. Ak sa včas nespamätáme, vlaky z Číny získajú Maďari a Poliaci
  9. Na čo si dávať pri investovaní do kryptomien pozor
  10. Podnikáte? Otvorte si účet online a ušetrite
  1. Dovolenka v Turecku: Skvelé hotely na leto 2021 5 753
  2. Ako sa dostať z Bratislavy do Nitry, Bystrice, Popradu a Prešova 4 411
  3. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky 4 164
  4. Dominika Kavaschová: Netušila som, že mám v sebe toľko nehy 4 017
  5. Jeden deň na Bratislavu nestačí 3 918
  6. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 3 776
  7. Ficov priateľ a oligarcha Miroslav Výboh zmenil kurz v biznise 3 200
  8. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké? 2 999
  9. Ak sa včas nespamätáme, vlaky z Číny získajú Maďari a Poliaci 2 740
  10. Na čo si dávať pri investovaní do kryptomien pozor 2 694
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Záhorie - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Záhorie

Ilustračné foto.

Trnavský kraj je v nových prípadoch na špici.


SITA 3m
Relácia MY Športujeme denne prináša dynamický prehľad športových aktualít, exkluzívne rozhovory a aj rady a tipy nielen pre športovcov.

Dozviete sa aj aký historický úspech dosiahli hokejisti, že Zlaté Moravce majú legionárskou posilou a legenda Nitry otvorene hovorí na adresu FC.


5 h

Primátorka mesta vníma Rómov ako dôležitú súčasťou našej krajiny.


TASR 16 h

Práce na výmene lávky v Senici budú trvať dva mesiace.


3. aug

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

K vyhliadkovej veži vedie nový náučný chodník.


TASR 18 h

Stavebné povolenie nikto nenapadol. Susedia hovoria, že sa o ňom dozvedeli, až keď bolo právoplatné.


14 h

Najhoršie sú piatky a nedele, autá sa posúvajú slimačím tempom.


21 h

Oprava mosta je vo finále, čoskoro ho otvoria. Výstavba trvala približne rok.


3. aug

Už ste čítali?