SKALICA. Torta bola neodmysliteľnou súčasťou na svadobnom stole. Svojou výškou až jeden a pol metra bola ozdobou celej hostiny. Postupom času sa tieto torty pre náročné zhotovenie začali na svadobnom stole objavovať čoraz menej. O udržanie tejto tradície sa začali zaujímať manželia Jozef a Petra Hránkovci na začiatku tohto roka. Zhotovili už štyri torty Do tejto chvíle popri svojej práci stihli zhotoviť už štyri vysoké torty. „Prvé krôčiky sme sa učili od špecialistky na vysoké torty Ľudmily Komínkovej. I keď dvojmesačné zaúčanie bolo veľmi náročné, dalo nám veľa skúseností,“ hovorí Petra Hránková. Výroba takejto torty popri práci oboch manželov trvá približne dva týždne. Naučiť sa piecť takéto torty však je veľmi náročné a prácne. „Náročné je najmä zdobenie torty, ktoré zaberie najviac času. Výzdoba je dôležitá aj na koordináciu rúk, očí a hlavne človek musí byť trpezlivý,“ poznamenáva Hránková. Podľa nej ide zdobenie lepšie manželovi Jozefovi ako jej. Zdobila sa rôznymi farbami Princípom týchto tort je prezentovať danú svadbu, ale i rôzne spoločenské podujatia. Preto zdobenie torty najmä na svadbách sa pridŕžalo určitých pravidiel. „Ak bola torta podarovaná na svadbu zo strany nevesty, zdobila sa ružovou farbou. Modrá výzdoba značila dar z rodiny ženícha. Torty na svadbu darovali aj kňazi v žlto -bielom sfarbení,“ oboznamuje s tradíciou Petra Hránková. Biedermeierova čipka S výzdobou tort súvisí aj prenikajúca viedenská móda Biedermeier z druhej polovice 19. storočia. „Výrazom tohto vplyvu bolo slávnostné zdobenie čipkou najmä odevov. Tento štýl sa preniesol aj do cukrárskej výzdoby vďaka miestnej notárke. Dodnes sa takéto zdobenie vysokých tort nazýva Biedermeierova čipka,“ hovorí Petra. V súčasnosti sa výzdoba torty odlišuje len použitým materiálom a pestrou farebnou škálou. „Pri ozdobovaní používame väčšinou umelé kvety, pričom živé sú pri krehkosti pomerne ťažké a torta by sa mohla ľahko zlomiť. Taktiež nevýhodou živých kvetov je ,že rýchlo zvädnú,“ hovorí Jozef Hránek. Orechy sa musia nakrájať na jemné plátky Torta sa skladá z orechovo -cukrového cesta, čím vydrží aj niekoľko týždňov a zároveň je aj celá jedlá. Pri zhotovení jednej torty sa spotrebuje približne 40 vajíčok, veľké množstvo cukru a jeden a pol kila vlašských orechov. Zvláštnosťou je ,že orechy musia byť nakrájané na jemné plátky. „Krájanie orechov pri príprave zaberie najviac času. Takto nakrájané orechy, sú dôležité najmä z dôvodu udržania cesta pohromade,“ prezrádza Hránková. Torta je nezvyčajná aj svojím trojuholníkovitým tvarom. Zapísanáv Guinessovej knihe rekordov Jedna z vytvorených tort manželov Hránkovcov bola s výškou 97 cm na tradičnom festivale Trdlofest zapísaná aj do Guinessovej knihy rekordov, ako prvá torta takejto veľkosti vyrobená na Slovensku. Tortu zhotovili na želanie novomanželov. No však manželia Hránkovci robia bežne takúto tortu až do výšky 130 centimetrov. „Chceme ju však postaviť do pôvodnej veľkosti. V minulosti sa tieto torty stavali do výšky jeden a pol metra. Vyššie ich neplánujeme stavať, nakoľko by hrozilo zrútenie od ťarchy,“ poznamenáva Jozef Hránek. Vysoká torta je nezvyčajná aj svojou konzistenčnou vlastnosťou. „Nemusí sa uskladňovať v chladných priestoroch ako obyčajné torty a navyše chutí aj niekoľko týždňov. Taktiež sa nepečie ako ostatné. Do rúry sa dáva len preto, aby cesto stvrdlo,“ hovorí manžel. Nevýhodou vysokých skalických tort je však zložitá manipulácia. „Tieto torty sa dajú prenášať len na krátku vzdialenosť a veľmi opatrne. Preto väčšinou tortu zhotovujeme priamo na mieste. Obnovili aj pečenie košov Okrem tort z toho istého materiálu manželia Hránkoví obnovili aj pečenie oválnych košov zdobených umelými kvetmi. „Do košíka sa ako v minulosti, tak i dnes vkladá rôzne drobné suché pečivo. Sú to najmä zázvorníky, maslové a orechové vykrajované pečivo, ale i čerstvé ovocie. Na vrch naukladaného pečiva alebo ovocia sa ešte naaranžovala kvetinová výzdoba. Rukoväť sa dozdobila stuhami a mašľou,“ hovorí Hránek. Farebné zhotovenie bolo zhodné s výzdobou skalických tort. Nástroje na zdobenieim zháňajú aj obdivovatelia Taktiež na výrobu vysokých tort a košov je nutné mať špeciálne nástroje. „Povôdné plničky v dnešnej dobe v obchode nezoženiete. Preto je potrebné si ich nechať vyrobiť na zákazku u špecializovaných firiem,“ hovorí Petra. Za krátku dobu venovania sa tomuto koníčku však Hránkovci už majú aj svojich prvých obdivovateľov, ktorí im zároveň pomáhajú. „Priniesli nám potrebné pomôcky na zdobenie, o ktorých sa dozvedeli z počutia, že ich zháňame“ prezrádzajú. Manželia Hránkovci do budúcna plánujú aj za pomoci mesta Skalica vyrábať tieto torty pod ochrannou známkou. TOMÁŠBREHOVSKÝ