Pondelok, 25. január, 2021 | Meniny má GejzaKrížovkyKrížovky

Zapísaná aj v Guinessovej knihe rekordov

Popri slávnom skalickom trdelníku sa v tomto meste dostáva opäť do povedomia ďalšia sladká výnimočnosť - skalická „vysoká“ torta. Jej tradícia v Skalici siaha až do polovice 19. storočia.

SKALICA. Torta bola neodmysliteľnou súčasťou na svadobnom stole. Svojou výškou až jeden a pol metra bola ozdobou celej hostiny. Postupom času sa tieto torty pre náročné zhotovenie začali na svadobnom stole objavovať čoraz menej. O udržanie tejto tradície sa začali zaujímať manželia Jozef a Petra Hránkovci na začiatku tohto roka. Zhotovili už štyri torty Do tejto chvíle popri svojej práci stihli zhotoviť už štyri vysoké torty. „Prvé krôčiky sme sa učili od špecialistky na vysoké torty Ľudmily Komínkovej. I keď dvojmesačné zaúčanie bolo veľmi náročné, dalo nám veľa skúseností,“ hovorí Petra Hránková. Výroba takejto torty popri práci oboch manželov trvá približne dva týždne. Naučiť sa piecť takéto torty však je veľmi náročné a prácne. „Náročné je najmä zdobenie torty, ktoré zaberie najviac času. Výzdoba je dôležitá aj na koordináciu rúk, očí a hlavne človek musí byť trpezlivý,“ poznamenáva Hránková. Podľa nej ide zdobenie lepšie manželovi Jozefovi ako jej. Zdobila sa rôznymi farbami Princípom týchto tort je prezentovať danú svadbu, ale i rôzne spoločenské podujatia. Preto zdobenie torty najmä na svadbách sa pridŕžalo určitých pravidiel. „Ak bola torta podarovaná na svadbu zo strany nevesty, zdobila sa ružovou farbou. Modrá výzdoba značila dar z rodiny ženícha. Torty na svadbu darovali aj kňazi v žlto -bielom sfarbení,“ oboznamuje s tradíciou Petra Hránková. Biedermeierova čipka S výzdobou tort súvisí aj prenikajúca viedenská móda Biedermeier z druhej polovice 19. storočia. „Výrazom tohto vplyvu bolo slávnostné zdobenie čipkou najmä odevov. Tento štýl sa preniesol aj do cukrárskej výzdoby vďaka miestnej notárke. Dodnes sa takéto zdobenie vysokých tort nazýva Biedermeierova čipka,“ hovorí Petra. V súčasnosti sa výzdoba torty odlišuje len použitým materiálom a pestrou farebnou škálou. „Pri ozdobovaní používame väčšinou umelé kvety, pričom živé sú pri krehkosti pomerne ťažké a torta by sa mohla ľahko zlomiť. Taktiež nevýhodou živých kvetov je ,že rýchlo zvädnú,“ hovorí Jozef Hránek. Orechy sa musia nakrájať na jemné plátky Torta sa skladá z orechovo -cukrového cesta, čím vydrží aj niekoľko týždňov a zároveň je aj celá jedlá. Pri zhotovení jednej torty sa spotrebuje približne 40 vajíčok, veľké množstvo cukru a jeden a pol kila vlašských orechov. Zvláštnosťou je ,že orechy musia byť nakrájané na jemné plátky. „Krájanie orechov pri príprave zaberie najviac času. Takto nakrájané orechy, sú dôležité najmä z dôvodu udržania cesta pohromade,“ prezrádza Hránková. Torta je nezvyčajná aj svojím trojuholníkovitým tvarom. Zapísanáv Guinessovej knihe rekordov Jedna z vytvorených tort manželov Hránkovcov bola s výškou 97 cm na tradičnom festivale Trdlofest zapísaná aj do Guinessovej knihy rekordov, ako prvá torta takejto veľkosti vyrobená na Slovensku. Tortu zhotovili na želanie novomanželov. No však manželia Hránkovci robia bežne takúto tortu až do výšky 130 centimetrov. „Chceme ju však postaviť do pôvodnej veľkosti. V minulosti sa tieto torty stavali do výšky jeden a pol metra. Vyššie ich neplánujeme stavať, nakoľko by hrozilo zrútenie od ťarchy,“ poznamenáva Jozef Hránek. Vysoká torta je nezvyčajná aj svojou konzistenčnou vlastnosťou. „Nemusí sa uskladňovať v chladných priestoroch ako obyčajné torty a navyše chutí aj niekoľko týždňov. Taktiež sa nepečie ako ostatné. Do rúry sa dáva len preto, aby cesto stvrdlo,“ hovorí manžel. Nevýhodou vysokých skalických tort je však zložitá manipulácia. „Tieto torty sa dajú prenášať len na krátku vzdialenosť a veľmi opatrne. Preto väčšinou tortu zhotovujeme priamo na mieste. Obnovili aj pečenie košov Okrem tort z toho istého materiálu manželia Hránkoví obnovili aj pečenie oválnych košov zdobených umelými kvetmi. „Do košíka sa ako v minulosti, tak i dnes vkladá rôzne drobné suché pečivo. Sú to najmä zázvorníky, maslové a orechové vykrajované pečivo, ale i čerstvé ovocie. Na vrch naukladaného pečiva alebo ovocia sa ešte naaranžovala kvetinová výzdoba. Rukoväť sa dozdobila stuhami a mašľou,“ hovorí Hránek. Farebné zhotovenie bolo zhodné s výzdobou skalických tort. Nástroje na zdobenieim zháňajú aj obdivovatelia Taktiež na výrobu vysokých tort a košov je nutné mať špeciálne nástroje. „Povôdné plničky v dnešnej dobe v obchode nezoženiete. Preto je potrebné si ich nechať vyrobiť na zákazku u špecializovaných firiem,“ hovorí Petra. Za krátku dobu venovania sa tomuto koníčku však Hránkovci už majú aj svojich prvých obdivovateľov, ktorí im zároveň pomáhajú. „Priniesli nám potrebné pomôcky na zdobenie, o ktorých sa dozvedeli z počutia, že ich zháňame“ prezrádzajú. Manželia Hránkovci do budúcna plánujú aj za pomoci mesta Skalica vyrábať tieto torty pod ochrannou známkou. TOMÁŠBREHOVSKÝ

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  3. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  4. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  5. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  6. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  7. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  8. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  1. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  2. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  3. Operatívny lízing zmierni dopady krízy na váš biznis
  4. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  5. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  6. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  7. Hygge ako životný štýl
  8. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  9. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  10. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 41 882
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 40 248
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 13 983
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 9 449
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 9 006
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 955
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 385
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 265
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 119
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 000
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Záhorie - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Záhorie

Zdravotníčka v ochrannom odeve odoberá vzorku počas testovania na COVID-19 v telocvični na Základnej škole s materskou školu na Námestí učeného tovarišstva v Trnave

V sobotu bolo otvorených 3791 odberných miest.

11 h
Testovanie v Senici

Miera pozitivity dosahuje 1,28 percenta.

12 h
Ilustračné foto.

Covid si vyžiadal už viac ako štyritisíc obetí.

16 h
Vľavo herci a vpravo fanúšikovia Spartaka Trnava počas predpremiéry predstavenia Futbal alebo Bílý andel v pekle v Divadle Jána Palárika v Trnave.

Herci sa cítili ako na trávniku, pri „ďakovačkách“ nechýbali chorály.

23. jan

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Polícia prenasledovala auto z Oravy až na Liptov. Komjatnou už vodič neprešiel.

23. jan

Pozitivita je zatiaľ nízka.

23. jan

Mestá a obce v okrese Prievidza postupne zverejňujú počty ľudí, ktorí využili skríningové testovanie v ich obci.

8 h

Na Kysuciach pokračuje celoplošné testovanie.

23. jan

Už ste čítali?