Streda, 28. september, 2022 | Meniny má Václav

Zapísaná aj v Guinessovej knihe rekordov

Popri slávnom skalickom trdelníku sa v tomto meste dostáva opäť do povedomia ďalšia sladká výnimočnosť - skalická „vysoká“ torta. Jej tradícia v Skalici siaha až do polovice 19. storočia.

SKALICA. Torta bola neodmysliteľnou súčasťou na svadobnom stole. Svojou výškou až jeden a pol metra bola ozdobou celej hostiny. Postupom času sa tieto torty pre náročné zhotovenie začali na svadobnom stole objavovať čoraz menej. O udržanie tejto tradície sa začali zaujímať manželia Jozef a Petra Hránkovci na začiatku tohto roka. Zhotovili už štyri torty Do tejto chvíle popri svojej práci stihli zhotoviť už štyri vysoké torty. „Prvé krôčiky sme sa učili od špecialistky na vysoké torty Ľudmily Komínkovej. I keď dvojmesačné zaúčanie bolo veľmi náročné, dalo nám veľa skúseností,“ hovorí Petra Hránková. Výroba takejto torty popri práci oboch manželov trvá približne dva týždne. Naučiť sa piecť takéto torty však je veľmi náročné a prácne. „Náročné je najmä zdobenie torty, ktoré zaberie najviac času. Výzdoba je dôležitá aj na koordináciu rúk, očí a hlavne človek musí byť trpezlivý,“ poznamenáva Hránková. Podľa nej ide zdobenie lepšie manželovi Jozefovi ako jej. Zdobila sa rôznymi farbami Princípom týchto tort je prezentovať danú svadbu, ale i rôzne spoločenské podujatia. Preto zdobenie torty najmä na svadbách sa pridŕžalo určitých pravidiel. „Ak bola torta podarovaná na svadbu zo strany nevesty, zdobila sa ružovou farbou. Modrá výzdoba značila dar z rodiny ženícha. Torty na svadbu darovali aj kňazi v žlto -bielom sfarbení,“ oboznamuje s tradíciou Petra Hránková. Biedermeierova čipka S výzdobou tort súvisí aj prenikajúca viedenská móda Biedermeier z druhej polovice 19. storočia. „Výrazom tohto vplyvu bolo slávnostné zdobenie čipkou najmä odevov. Tento štýl sa preniesol aj do cukrárskej výzdoby vďaka miestnej notárke. Dodnes sa takéto zdobenie vysokých tort nazýva Biedermeierova čipka,“ hovorí Petra. V súčasnosti sa výzdoba torty odlišuje len použitým materiálom a pestrou farebnou škálou. „Pri ozdobovaní používame väčšinou umelé kvety, pričom živé sú pri krehkosti pomerne ťažké a torta by sa mohla ľahko zlomiť. Taktiež nevýhodou živých kvetov je ,že rýchlo zvädnú,“ hovorí Jozef Hránek. Orechy sa musia nakrájať na jemné plátky Torta sa skladá z orechovo -cukrového cesta, čím vydrží aj niekoľko týždňov a zároveň je aj celá jedlá. Pri zhotovení jednej torty sa spotrebuje približne 40 vajíčok, veľké množstvo cukru a jeden a pol kila vlašských orechov. Zvláštnosťou je ,že orechy musia byť nakrájané na jemné plátky. „Krájanie orechov pri príprave zaberie najviac času. Takto nakrájané orechy, sú dôležité najmä z dôvodu udržania cesta pohromade,“ prezrádza Hránková. Torta je nezvyčajná aj svojím trojuholníkovitým tvarom. Zapísanáv Guinessovej knihe rekordov Jedna z vytvorených tort manželov Hránkovcov bola s výškou 97 cm na tradičnom festivale Trdlofest zapísaná aj do Guinessovej knihy rekordov, ako prvá torta takejto veľkosti vyrobená na Slovensku. Tortu zhotovili na želanie novomanželov. No však manželia Hránkovci robia bežne takúto tortu až do výšky 130 centimetrov. „Chceme ju však postaviť do pôvodnej veľkosti. V minulosti sa tieto torty stavali do výšky jeden a pol metra. Vyššie ich neplánujeme stavať, nakoľko by hrozilo zrútenie od ťarchy,“ poznamenáva Jozef Hránek. Vysoká torta je nezvyčajná aj svojou konzistenčnou vlastnosťou. „Nemusí sa uskladňovať v chladných priestoroch ako obyčajné torty a navyše chutí aj niekoľko týždňov. Taktiež sa nepečie ako ostatné. Do rúry sa dáva len preto, aby cesto stvrdlo,“ hovorí manžel. Nevýhodou vysokých skalických tort je však zložitá manipulácia. „Tieto torty sa dajú prenášať len na krátku vzdialenosť a veľmi opatrne. Preto väčšinou tortu zhotovujeme priamo na mieste. Obnovili aj pečenie košov Okrem tort z toho istého materiálu manželia Hránkoví obnovili aj pečenie oválnych košov zdobených umelými kvetmi. „Do košíka sa ako v minulosti, tak i dnes vkladá rôzne drobné suché pečivo. Sú to najmä zázvorníky, maslové a orechové vykrajované pečivo, ale i čerstvé ovocie. Na vrch naukladaného pečiva alebo ovocia sa ešte naaranžovala kvetinová výzdoba. Rukoväť sa dozdobila stuhami a mašľou,“ hovorí Hránek. Farebné zhotovenie bolo zhodné s výzdobou skalických tort. Nástroje na zdobenieim zháňajú aj obdivovatelia Taktiež na výrobu vysokých tort a košov je nutné mať špeciálne nástroje. „Povôdné plničky v dnešnej dobe v obchode nezoženiete. Preto je potrebné si ich nechať vyrobiť na zákazku u špecializovaných firiem,“ hovorí Petra. Za krátku dobu venovania sa tomuto koníčku však Hránkovci už majú aj svojich prvých obdivovateľov, ktorí im zároveň pomáhajú. „Priniesli nám potrebné pomôcky na zdobenie, o ktorých sa dozvedeli z počutia, že ich zháňame“ prezrádzajú. Manželia Hránkovci do budúcna plánujú aj za pomoci mesta Skalica vyrábať tieto torty pod ochrannou známkou. TOMÁŠBREHOVSKÝ

Najčítanejšie na My Záhorie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Piešťanská firma ovládla svet zubárskych kresiel
  2. Riskovali viac než iní. Jeden z nich sa slávy nedožil
  3. Takto si nastavíte, aby vám maily od SME nekončili v spame
  4. Digitálne dvojča v Konštrukta-TireTech
  5. Vyskúšajte vylepšenú aplikáciu SME aj s novou SME Minútou
  6. Najradšej by ste sa pri čítaní správ nechali zahrabať?
  7. Štát zvyšuje dotácie na nájomné bývanie
  8. Bublina: Hravý a kreatívny časopis pre deti v denníku SME
  1. Union prepláca všetky doplatky za lieky pre deti do 18 rokov
  2. Medzi prírodnými izoláciami vedie celulóza
  3. Zvyšky z vašej kuchyne môžu pomôcť v boji s klimatickou krízou
  4. Riskovali viac než iní. Jeden z nich sa slávy nedožil
  5. Nie všetko sa deje na červenom koberci
  6. Takto si nastavíte, aby vám maily od SME nekončili v spame
  7. Digitálne dvojča v Konštrukta-TireTech
  8. Rebríček úsporných ojazdených vozidiel
  1. Tejto zelenine patrí štvrté miesto na svete. Máte ju doma? 11 937
  2. Osem cestovateľských tipov, kam sa vybrať cez jesenné prázdniny 11 207
  3. Vyskúšajte vylepšenú aplikáciu SME aj s novou SME Minútou 3 645
  4. OMV mení kuchynský olej za kávu. Teraz na celom Slovensku 3 216
  5. Digitálne dvojča v Konštrukta-TireTech 3 017
  6. Riskovali viac než iní. Jeden z nich sa slávy nedožil 2 741
  7. Bublina: Hravý a kreatívny časopis pre deti v denníku SME 2 567
  8. Najradšej by ste sa pri čítaní správ nechali zahrabať? 2 366

Blogy SME

  1. Matúš Lazúr: Kto bude šetriť a kto to celé zaplatí
  2. Miriam Studeničová: Je čas poznať pravdu o astrálnom svete
  3. Martin Kiňo: RODINNÉ FIRMY: Pre rodinnú firmu je vhodný externý poradca, pomôže riešiť aj konflikty (4. časť)
  4. Marek Mačuha: Prečo odvolať Matoviča
  5. Peter Fiabáne: Riešenia najväčších výziev vyžadujú čas a rozvahu, nie statusy na sociálnych sieťach.
  6. Patrik Zimáni: Šeď nevšímavosti okolo nás.
  7. Miroslav Danko: Otvorený list Mikulášovi Dzurindovi
  8. Marián Betík: Môj mobil je debil a čo ja?
  1. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú. 15 464
  2. Ján Valchár: Prečo je čiastočná mobilizácia v Rusku dobrou správou? 13 922
  3. Roman Kebísek: Malý prehľad prepadov Jánošíka, ku ktorým sa priznal 7 995
  4. Janka Bittó Cigániková: Katarína Hatráková a Romana Tabák sa dnes stali symbolom pokrytectva a bezcharakternosti 5 546
  5. Matúš Lazúr: Čo bude špendlíkom ktorý spôsobí prasknutie realitnej bubliny? 5 324
  6. Ján Valchár: Prečo je čiastočná mobilizácia dobrá, diel tretí. 3 440
  7. Ján Valchár: Mohylizácia ruských brancov. Presne podľa plánu. 2 954
  8. Ján Valchár: Prečo je čiastočná mobilizácia dobrá, part II. 2 793
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 48. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 3/3 - rok 1928
  2. Jiří Ščobák: Co konkrétního se hovoří o finanční gramotnosti na Slovensku?
  3. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú.
  4. Jiří Ščobák: Plaval jsem přes Dunaj a byla to brnkačka!
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 47. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 2/3 - rok 1927
  6. Jiří Ščobák: Energie a plyn: Zvládneme túto zimu v poriadku? Prečo je dôležité, aby trh s plynom fungoval ako celok? Odporučili by ste fixovať ceny energií?
  7. Jiří Ščobák: Ako sa nedať podviesť v online svete? (pustite/dajte prečítať aj svojim rodičom!)
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 46. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 1/3 - rok 1926
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Záhorie - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Záhorie

Gólman Martin Junas

Martin Junas je v klube spokojný. Aj preto v ňom odštartoval svoju štvrtú sezónu.


8m

Dôvodom je obava z možného ovplyvňovania svedkov.


SITA 3 h
Henrich Ravas ešte ako brankár FK Senica.

Henrich Ravas v mladom veku odišiel do Anglicka, kde pôsobil v akadémiách Peterborough a Derby.


Juraj Hertel 8 h

Kandidát na primátora Martin Štepán tvrdí, že potenciál Skalice sa v súčasnosti využíva iba minimálne.


8 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Policajti namerali v mestskej časti Považskej Bystrice Milochov 28-ročného vodiča Kie Ceed, ktorý prekročil maximálnu povolenú rýchlosť o 75 kilometrov za hodinu (km/h).


TASR 27. sep

Vodiči sa dlhodobo sťažujú, že na Hutách sa na asfalte šmýka.


26. sep

Dostavba bude trvať dlhšie a štát zaplatí viac.


10 h

Podpísalo sa memorandum o ochrane povodia rieky.


27. sep

Blogy SME

  1. Matúš Lazúr: Kto bude šetriť a kto to celé zaplatí
  2. Miriam Studeničová: Je čas poznať pravdu o astrálnom svete
  3. Martin Kiňo: RODINNÉ FIRMY: Pre rodinnú firmu je vhodný externý poradca, pomôže riešiť aj konflikty (4. časť)
  4. Marek Mačuha: Prečo odvolať Matoviča
  5. Peter Fiabáne: Riešenia najväčších výziev vyžadujú čas a rozvahu, nie statusy na sociálnych sieťach.
  6. Patrik Zimáni: Šeď nevšímavosti okolo nás.
  7. Miroslav Danko: Otvorený list Mikulášovi Dzurindovi
  8. Marián Betík: Môj mobil je debil a čo ja?
  1. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú. 15 464
  2. Ján Valchár: Prečo je čiastočná mobilizácia v Rusku dobrou správou? 13 922
  3. Roman Kebísek: Malý prehľad prepadov Jánošíka, ku ktorým sa priznal 7 995
  4. Janka Bittó Cigániková: Katarína Hatráková a Romana Tabák sa dnes stali symbolom pokrytectva a bezcharakternosti 5 546
  5. Matúš Lazúr: Čo bude špendlíkom ktorý spôsobí prasknutie realitnej bubliny? 5 324
  6. Ján Valchár: Prečo je čiastočná mobilizácia dobrá, diel tretí. 3 440
  7. Ján Valchár: Mohylizácia ruských brancov. Presne podľa plánu. 2 954
  8. Ján Valchár: Prečo je čiastočná mobilizácia dobrá, part II. 2 793
  1. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 48. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 3/3 - rok 1928
  2. Jiří Ščobák: Co konkrétního se hovoří o finanční gramotnosti na Slovensku?
  3. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Ľudia nosia vo vreckách nože a ešte sa tým chvastajú.
  4. Jiří Ščobák: Plaval jsem přes Dunaj a byla to brnkačka!
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 47. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 2/3 - rok 1927
  6. Jiří Ščobák: Energie a plyn: Zvládneme túto zimu v poriadku? Prečo je dôležité, aby trh s plynom fungoval ako celok? Odporučili by ste fixovať ceny energií?
  7. Jiří Ščobák: Ako sa nedať podviesť v online svete? (pustite/dajte prečítať aj svojim rodičom!)
  8. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 46. - Arktída - Hubert Wilkins a Detroitská arktická expedícia 1/3 - rok 1926

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu