Streda, 27. január, 2021 | Meniny má BohušKrížovkyKrížovky

Maxitrdelník je opäť o niečo dlhší

Už po piaty raz sa návštevníci Trdlofestu mohli zúčastniť veľkolepého podujatia v Skalici pri dobrej hudbe, víne a samozrejme tradičnej špecialite trdelníku.

SKALICA. Trdlofest 2009, ktorý sa v meste Skalica uskutočnil už po piaty raz, sa niesol v znamení dobrého vína, ochutnávaní tradičného Skalického trdelníka i fazoľnice. Návštevníci sa mohli zabaviť pri dobrej hudbe pri vystúpení českej skupiny Buty či folklórného súboru Skaličan. Najväčším nepriateľom však bolo počasie, ktoré návštevníkov kropilo dažďom. Maxitrdelník je opäť dlhší Hlavným podujatím dňa bolo pečenie a meranie chutného maxitrdelníka, ktorý svojou dĺžkou opäť prekonal rekord z minulého ročníka o viac ako 10 cm. Súčasná dľžka nového maxitrdelníka je 175 cm. Toto chutné lákadlo sa po rozkrájaní ponúklo zvedavým návštevníkom za symbolické vhodenie mincí. Pracovníci najdlhšieho trdelníka dostali certifikát za nový Slovenský rekord, ktorý prevzal Ľudovít Bránecký predseda OZ Skalický trdelník. Zároveň vyzdvihol hojnú účasť i v nepriaznivom počasí pri tvorení rekordu trdelníka, čo ho o to viac teší. „Do budúceho roka sa pokúsime na trdle odstrániť niektoré rezervy, ktoré ešte máme, aby sa nám podaril opäť o niečo dlhšie našúľať. Radi by sme sa dopracovali k dĺžke dvoch metrov, čo bude však ťažké najmä pri vyberaní trdelníka, kde môže dôjsť ľahko k roztrhnutiu,“ podotkol. Po tretíkrát sa piekol pred zrakmi návštevníkov Pečenie rekordného trdelníka dlhšieho ako 110 cm sa nedá robiť v peci, ktorej rozmery to nedovoľujú, preto sa posledné tri roky tento pokus uskutočňuje vo Františkánskej záhrade v plechovej nádobe pred zrakmi návštevníkov. „Skalický trdelník je jemný kysnutý koláč náchylný najmä na chlad a prievan. Preto je dôležité udržiavať stále teplo, čo je nepríjemné hlavne pre cukrárky, ktoré cesto namotávajú nad pahrebou. Žiaľ, inou metódou sa to robí nedá,“ informoval Bránecký. História siaha až do 18. storočia Táto sladká špecialita vyrobená z cesta s vlašskými orechmi, má tradíciu od konca 18. storočia. Recept na jeho výrobu priniesol kuchár grófa Józsefa Gvadányho. Koncom roka 2004 vzniklo v Skalici občianske združenie Skalický trdelník, ktorého hlavným cieľom je udržanie tradície pôvodnej výroby trdelníka na otvorenom ohni. Originálnu výrobu a pečenie trdelníka možno vidieť dodnes v zrekonštruovaných priestoroch františkánskeho kláštora v centre Skalice. V októbri 2007 získal Skalický trdelník ochranné zemepisné označenie registrované Európskou komisiou ako prvý slovenský výrobok. Táto sladká pochúťka má od sobotnajšieho podujatia trdlofestu aj svoje logo, kde bolo zároveň aj prezentované. Návštevníci mohli ochutnať a ohodnotiť z piatich druhov trdelníka a pätnástich vzoriek skalického vína. Po zhodnotení všetkých ochutnávok účastník do voľnej kolónky na kartičke vybral svojvoľne víťaznú vzorku. Víťaz bol ocenení cenou mesta Skalica. Otvorili sa aj všetky brány pamätihodností Okrem toho na podujatí bolo aj oficiálne otváranie turistickej sezóny. „Spočíva z predstavenia nových turistických sprievodcov sezóny, ktorí budú sprevádzať po všetkých pamiatkach mesta, informovala Martina Šebelová z oddelenia strategického rozvoja a marketingu Mestského úradu v Skalici. Otváranie bolo zahájené symbolicky veľkým železným kľúčom odovzdaným Turistickej informačnej kancelárii v Skalici. Od tohto dňa budú návštevníkom sprístupnené všetky pamiatky v meste až po Skalické dni. TOMÁŠBREHOVSKÝ

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  2. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  3. Hygge ako životný štýl
  4. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  5. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  6. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  7. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  8. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  9. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  10. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  1. Garmin predstavuje Lily, svoje najmenšie inteligentné hodinky
  2. Babylon Berlín: Najdrahší nemecký seriál
  3. Potravinové intolerancie bude KRAJ riešiť aj tento rok
  4. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  5. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  6. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  7. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  8. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  9. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  10. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 20 567
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 19 555
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 18 166
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 346
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 006
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 7 641
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 373
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 199
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 074
  10. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí 6 737
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Záhorie - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Záhorie

Ilustračné foto.

Aktuálne je zaočkovaných osôb viac ako sto tisíc ľudí.

2 h
Urgentný príjem.

Hrozilo, že by viac ako 80-tisíc obyvateľov regiónu Záhoria bolo odkázaných na prevoz až do Bratislavy.

4 h
Ilustračná fotografia.

Hlohovec je podľa výsledkov testovania tretí najhorší na Slovensku.

4 h

V Skalici malo pozitívny test 76 ľudí z 11.903 otestovaných občanov.

5 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Po páchateľoch polícia intenzívne pátra.

23 h

Zvolen patrí medzi lepšie okresy.

20 h

Výhrady zástupcov dolných Kysúc boli oprávnené.

20 h

Naše obce a mestá sa testovania zhostili na jednotku, hoci na prípravu mali len pár dní.

26. jan

Už ste čítali?