SKALICA. Trdlofest 2009, ktorý sa v meste Skalica uskutočnil už po piaty raz, sa niesol v znamení dobrého vína, ochutnávaní tradičného Skalického trdelníka i fazoľnice. Návštevníci sa mohli zabaviť pri dobrej hudbe pri vystúpení českej skupiny Buty či folklórného súboru Skaličan. Najväčším nepriateľom však bolo počasie, ktoré návštevníkov kropilo dažďom. Maxitrdelník je opäť dlhší Hlavným podujatím dňa bolo pečenie a meranie chutného maxitrdelníka, ktorý svojou dĺžkou opäť prekonal rekord z minulého ročníka o viac ako 10 cm. Súčasná dľžka nového maxitrdelníka je 175 cm. Toto chutné lákadlo sa po rozkrájaní ponúklo zvedavým návštevníkom za symbolické vhodenie mincí. Pracovníci najdlhšieho trdelníka dostali certifikát za nový Slovenský rekord, ktorý prevzal Ľudovít Bránecký predseda OZ Skalický trdelník. Zároveň vyzdvihol hojnú účasť i v nepriaznivom počasí pri tvorení rekordu trdelníka, čo ho o to viac teší. „Do budúceho roka sa pokúsime na trdle odstrániť niektoré rezervy, ktoré ešte máme, aby sa nám podaril opäť o niečo dlhšie našúľať. Radi by sme sa dopracovali k dĺžke dvoch metrov, čo bude však ťažké najmä pri vyberaní trdelníka, kde môže dôjsť ľahko k roztrhnutiu,“ podotkol. Po tretíkrát sa piekol pred zrakmi návštevníkov Pečenie rekordného trdelníka dlhšieho ako 110 cm sa nedá robiť v peci, ktorej rozmery to nedovoľujú, preto sa posledné tri roky tento pokus uskutočňuje vo Františkánskej záhrade v plechovej nádobe pred zrakmi návštevníkov. „Skalický trdelník je jemný kysnutý koláč náchylný najmä na chlad a prievan. Preto je dôležité udržiavať stále teplo, čo je nepríjemné hlavne pre cukrárky, ktoré cesto namotávajú nad pahrebou. Žiaľ, inou metódou sa to robí nedá,“ informoval Bránecký. História siaha až do 18. storočia Táto sladká špecialita vyrobená z cesta s vlašskými orechmi, má tradíciu od konca 18. storočia. Recept na jeho výrobu priniesol kuchár grófa Józsefa Gvadányho. Koncom roka 2004 vzniklo v Skalici občianske združenie Skalický trdelník, ktorého hlavným cieľom je udržanie tradície pôvodnej výroby trdelníka na otvorenom ohni. Originálnu výrobu a pečenie trdelníka možno vidieť dodnes v zrekonštruovaných priestoroch františkánskeho kláštora v centre Skalice. V októbri 2007 získal Skalický trdelník ochranné zemepisné označenie registrované Európskou komisiou ako prvý slovenský výrobok. Táto sladká pochúťka má od sobotnajšieho podujatia trdlofestu aj svoje logo, kde bolo zároveň aj prezentované. Návštevníci mohli ochutnať a ohodnotiť z piatich druhov trdelníka a pätnástich vzoriek skalického vína. Po zhodnotení všetkých ochutnávok účastník do voľnej kolónky na kartičke vybral svojvoľne víťaznú vzorku. Víťaz bol ocenení cenou mesta Skalica. Otvorili sa aj všetky brány pamätihodností Okrem toho na podujatí bolo aj oficiálne otváranie turistickej sezóny. „Spočíva z predstavenia nových turistických sprievodcov sezóny, ktorí budú sprevádzať po všetkých pamiatkach mesta, informovala Martina Šebelová z oddelenia strategického rozvoja a marketingu Mestského úradu v Skalici. Otváranie bolo zahájené symbolicky veľkým železným kľúčom odovzdaným Turistickej informačnej kancelárii v Skalici. Od tohto dňa budú návštevníkom sprístupnené všetky pamiatky v meste až po Skalické dni. TOMÁŠBREHOVSKÝ