Sobota, 16. január, 2021 | Meniny má KristínaKrížovkyKrížovky

Návrat k tradíciám sa oplatí, chutí inak

l Občianske združenie Jablonka rozbieha nový projekt podnázvomPraktické realizácie zdravých jedlých záhrad v školách a komunitách. Neznamenáto nič viac, ako návrat k tradíciám našich predkov.

Určite si mnohí z nás spomenú na záhrady našich starých rodičov, boli plné ovocných stromov, kríkov, bylín. Poskytovali množstvo zdravých, nestriekaných plodov. Iste si pamätáme aj na hľadanie štvorlístkov, ochutnávanie pastierskej kapsičky či „chlebíka“, slezu, pletenie vencov z kvetín z pestrého trávnika. Projekt Jablonky neprináša nič svetoborné, vracia sa len k praktikám našich starých rodičov. Už v minulom roku združenie začalo s vytváraním lesnej záhrady v katastri obce Rohožník. „Často dostávam otázku, či už je niekde na Slovensku ukážková lesná záhrada. Na to odpovedám, že o takej neviem, ale že som takú zažila v detstve. Bola to záhrada mojich starých rodičov, ktorí nikdy neorali, v záhrade mali takmer všetko, čo potrebovali k životu, vrátane miesta pre relax či načerpanie energie. Mohli sme tam celý deň ochutnávať kopec plodov, liezť po stromoch. Som presvedčená o tom, že pobyt v tejto záhrade, tie tajomné chvíle v korune jablone či slivky ma hlboko ovplyvnili,“ povedala koordinátorka projektu Erika Galanská. Ako sú na tom dnešné deti? Dovolíme im loziť po stromoch? Necháme v trávniku postriekanom proti burine aspoň malý priestor na to, aby videli, ako vyzerá ďatelina či sedmokráska? Vieme ešte kosiť kosou alebo radšej relaxujeme s hučiacou kosačkou? Zámerom projektu nie je ľudí pobúriť. Len ukázať im, že všade, aj na balkóne či inde na malej ploche, je možné vybudovať kus čistej „jedlej“ prírody, poskytujúcej trochu živej energie, ktorú v dnešnej dobe tak veľmi potrebujeme. Hlavným cieľom projektu je vytvoriť praktické príklady zdravých jedlých záhrad v rôznych typoch prostredí. Projekt prebehne v Bratislavskom kraji s dôrazom na Záhorie, kde je hlavná pôsobnosť združenia Jablonka. Deti často nevedia, čo jedia Vďaka pestrej ponuke na trhu je na našich stoloch väčšia hojnosť potravín ako kedykoľvek v minulosti. Paradoxom je, že v tejto situácii sa náš vzťah k potravinám mení na odcudzenie, poznáme nanajvýš len krajinu pôvodu. Rozvoj dopravy, organizácie trhu a spôsobov konzervovania nám dovolili zabudnúť na sezónnosť v spotrebe, teda, že potraviny sú úzko späté s podmienkami podnebia a ročného obdobia. V minulosti bola takmer absolútna symbióza človeka s prírodou a jeho závislosť od jej cyklov. „Pri práci s deťmi sme si uvedomili, že nepoznajú cestu potravín na stôl, sú stále viac izolované v umelých priestoroch. Skúste sa svojich detí opýtať, či by vzali do ruky chrobáka, či by sa pri bojovej hre zahrabali do lístia, či by sa v horúčave vykúpali v bahnitom rybníku a podobne. V strachu z prírody sa vôbec nelíšia deti z rodinných domov so záhradou a deti z panelákov. Možno je to zmenenou funkciou záhrad – slúžia len pre bazény alebo letné posedenie, grilovanie mäsa a podobne. Nebýva na nich okrem anglického trávnika a niekoľkých tují či skalniček často vôbec nič. Deti sa tak nestretnú s prírodným kolobehom prostredníctvom pestovania zeleniny či chovu drobných hospodárskych zvierat,“ vraví Galanská. Najhlavnejším kritériom týchto záhrad by mala byť ich, takpovediac, jedlosť. Sprievodnými aktivitami realizácií záhrad bude zážitkové vyučovanie, kde budú deti pátrať po pôvode či zložení potravín. Samé si napríklad priamo na hodine pomelú múku, ktorá bude v druhom roku projektu už v niektorých prípadoch úrodou z ich políčka - lániku obilia. V rámci víkendových a táborových aktivít chce združenie s deťmi budovať chlebovú piecku, piecť chlieb a variť džemy či sušiť ovocie. Okrem dizajnovania vlastných školských záhrad sa žiaci budú zamýšľať nad tým, čo vlastne jedia, ako sa to k nim dostalo, akú majú možnosť výberu, ako môžu samí, vlastnými hlavami, rukami aj srdcom pomôcť skrášliť svoj zelený areál v škole napríklad tým, že vysadia malú jedlú džungľu. Koordinátori zo strany zapojených škôl a komunít (rodičia, učitelia) budú môcť bezplatne absolvovať kurz zameraný na tento alternatívny typ záhrad. Čo musí spĺňať jedlá záhrada Jedlá záhrada má mať podľa lektorov projektu nasledovné črty – je záhradou, ktorá sa inšpiruje prírodou, úžitková, nie okrasná, pritom však nádherná, ponúkajúca maximum jedlých plodov. Je potrebné dôsledne ju naprojektovať. Tak, aby bola čo najlepšie využitá každá jej časť, má mať zastúpené všetky stupne vývoja lesa – stromy, kry, trvalky a jednoročky, dvojročky a namiesto umelého trávniku kus lúky, teda živý, prípadne aj jedlý trávnik, lánik obilia. Vyžaduje ale menej zásahov ako bežná záhrada. Cieľom je vytvoriť ukážkové typy jedlých záhrad v rôznych typoch prostredí, aby sa ukázalo, že jedlá záhrada môže byť skutočne kdekoľvek: napríklad na balkóne, v škole, maloplošná na streche či terase. MAREKBRNA

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť
  2. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  5. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  6. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  7. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  8. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  10. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  1. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  2. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  5. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  6. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  7. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  8. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  9. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  10. Slovaktual umožní všetkým zamestnancom bezplatné testovanie
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 19 743
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 13 524
  3. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 12 364
  4. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 8 391
  5. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 8 249
  6. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 7 743
  7. Riaditeľ VÚB: Udržateľnosť chceme vsadiť do DNA nášho podnikania 6 856
  8. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 771
  9. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 670
  10. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 4 967
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Záhorie - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Záhorie

Zamestnávatelia presadzujú dobrovoľné testovanie firiem s podporou štátu a bez obmedzení

Nepredvídateľnosť prijímaných opatrení, absencia či neakceptovanie odbornej diskusie bez akejkoľvek jasnej a čitateľnej stratégie podľa nich ešte viac umocňujú negatívne dopady pandémie na podnikateľské prostredie i spoločnosť ako celok.

Ilustračné foto.

SAV považuje očkovanie proti ochoreniu COVID-19 za zmysluplné a nevyhnutné

Odporúča ho všetkým obyvateľom Slovenska, ktorých zdravotný stav to umožňuje.

V Trnavskom kraji zahynulo vlani na cestách 38 ľudí

December bol v roku 2020 jediným mesiacom, keď na cestách v Trnavskom samosprávnom kraji (TTSK) nezahynul pri dopravných nehodách žiadny človek.

Župa distribuuje ochranné prostriedky do zariadení sociálnych služieb

Pol milióna jednorazových rúšok a ďalšie ochranné prostriedky dodáva v týchto dňoch do 108 zariadení sociálnych služieb Úrad Trnavského samosprávneho kraja (TTSK).

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Pohrebné auto zrazilo cyklistu. Neprežil

Nehoda sa stala medzi Telincami a Vrábľami.

Vráble zintenzívnia boj s pandémiou, majú veľa hospitalizovaných v Nitre

Radnica požiadala dobrovoľných hasičov, aby vydezinfikovali autobusové zastávky.

Polícia sa k sankciám za porušenie lockdownu v Nitre nevyjadruje

Kto nemá potrebné doklady, otočia ho a nevpustia do mesta.

Majiteľ pohrebníctva: Nárast úmrtí je taký veľký, aký si za 20 rokov praxe nepamätám

Ivan Fontáni, majiteľ pohrebných služieb Silencia v Martine potvrdil, že úmrtnosť za november a december vzrástla oproti minulému roku o 70%. Nie všetci sú však „covidoví zosnulí“. Chladiace boxy si musia prenajímať v okolitých obciach.

Už ste čítali?