Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

Trdlofest je každým rokom rekordnejší nielen dĺžkou trdelníka

l Štvrtý ročník SKALICKÉHO TRDLOFESTU už v sobotu 17. mája dopoludnia lákal do priestorov františkánskej záhrady davy ľudí, ktorí túžili nielen po víne a trdelníku, ale sa chceli aj dobre zabaviť. Na toto sa organizátori veľmi dobre pripravili. Hneď

Veľká záhrada bola už tradične
dejiskom vystúpení, súťaží a
sprievodných akcií. Organizátori
pripravili okrem dobrého počasia
aj pestrý program. Počas
celého dňa sa na pódiu striedali
rôzne hudobné a tanečné telesá.
Všetko to odštartovalo vystúpenie
ľudovej hudby a folklórneho
súboru Skaličan, ktorý sa predstavil
so štyrmi novými tancami.
Rišo Vrablec, moderátor Trdlofestu
potom na pódium postupne
pozval skupiny Step Art,
kapelu Malá pohoda, Slovácký
krúžek a Skaličnú v Bratislave,
ktorí sa predstavili vystúpením
pod názvom Šťastný návrat z vojančiny,
nemohla chýbať tanečná
skupina Taxis ZUŠ Skalica,
ďalej vystúpili skupiny Fčeličky,
Streptocox, Salamander, Helenine
oči a „zlatým klincom“
programu bol Banjo band Ivana
Mládka, ktorý zabával návštevníkov
večer. Pripomeňme ešte,
že v rajskom nádvorí popoludní
návštevníci mohli počúvať blues
dua Ľuboš Beňa a Matej Ptaszek.
Zrodenie najväčšieho
trdelníka
Medzi jednotlivými vystúpeniami
sa pod pódiom konali tradičné
súťaže - jedenie fazolnice a
trdelníka, ťahanie do koštýra či
vinárska prekážková dráha so
súdkom. Diváci sa pri výkonoch
niektorých súťažiacim poriadne
pobavili. Keď hodiny na farskej
veži odbili poludnie, pracovníci
Správy mestského majetku začali
na dlhé trdlo namotávať
cesto a za veľkého záujmu divákov
sa tu o niekoľko minút „narodil“
najväčší trdelník na svete,
ktorý dĺžkou 164,5 centimetra
prekonal o 10 centimetrov vlaňajší
rekord.
Riaditeľa SMM Skalica Ľudovíta
Bráneckého sme sa opýtali:
Stálo vás to veľa námahy?
Trénovali ste?
- Samozrejme, trénovali sme
dva týždne keď bolo pekné počasie
tu na dvore. Skúšali sme ho
piecť, a keď sa podaril, tak sme
ho nakrájali na tridsať centimetrov
a ponúkali ako bežný trdelník.
Kto mal okrem vás najväčšiu
zásluhu na tomto rekorde?
- Boli to predovšetkým pracovníci,
ktorí pečú trdelníky v čiernej
kuchyni v rámci svojej profesie.
Sú to pekárky pani Romančíková
a Vojtechová a pekári
pán Romančík a Bednárik.
Pripravujete sa na prekonanie
tohto rekordu o rok?
- Samozrejme. Musíme mať vízie
a keďže ste videli, že na tom
trdle je ešte rezerva, tak sa budeme
snažiť pridávať a hlavne
musíme trénovať, ako to trdlo
dostať von.
Kde všade sa Skalický trdelník
propaguje?
- Musím povedať, že v tomto roku
sa priam roztrhlo vrece s akciami
a trdelník bol prezentovaný
vo Francúzsku, v Nemecku, v
Poľsku, v Maďarsku, v Rakúsku,
v Česku a samozrejme po Slovensku.
Tých akcií je veľmi veľa
a musím povedať, že trdelník je
všade veľmi úspešný.
Víno a trdelník preslávili
Skalicu
Pred ochutnávaním rekordného
trdelníka moderátor Rišo Vrablec
vyzval ľudí, aby pri tom prispeli
nejakým tým peniazom do
malej zbierky. Za chvíľu sa vyzbieralo
2300 korún a ako nám
prezradil Ľ. Bránecký, tieto peniaze
poputujú do Detského
domova. Z trdelníka teda nemali
osoh iba tí, čo ho ochutnali, ale
aj deti, ktoré na takejto akcii byť
nemohli a život sladký ako trdelník
určite nemajú.
Priestor, kde sa piekol trdelník,
sa popoludní premenil na
tvorivé dielničky Súkromnej
strednej odbornej školy Via
Humana, kde deti mohli v nasledujúcich
hodinách kresliť,
vystrihovať, vytvárať rôzne
predmety z rôznych materiálov
a musíme povedať, že tam bolo
neustále plno.
V priebehu dňa Trdlofest navštívili
aj predseda Trnavského
samosprávneho kraja Tibor Mikuš
a poslanec NR SR a prednosta
MsÚ Skalica Anton Bobrík.
Opýtali sme sa ich, či si myslia,
že práve trdelník, víno a tradičné
podujatia sú tou správnou
cestou zviditeľňovania Skalice v
marketingovom svete?
Anton Bobrík: „Myslím si, že
to nie je iba o zviditeľnení mesta,
ale že si zároveň vychovávame
generáciu, ktorá má vzťah k
tradíciám, ku kultúrnohistorickým
pamiatkam Skalice. Som
nadšený tým, že sa nám darí
udržiavať, respektíve zvyšovať
počet návštevníkov, a to nie len
počas populárnych Skalických
dní, ale aj počas Trdlofestu, ktorý
prináša niečo iné. Som rád, že
sa v tento deň otvára turistická
sezóna formou otvorených pamiatok
a ako som sa dopočul,
tak veľký úspech mal aj pripravený
program pri nich, hlavne
šermiari pri rotunde.“
Tibor Mikuš: „Nepochybne,
veď Skalický trdelník je jeden z
našich unikátov, ktoré ako Slováci
máme v rámci Európskej
únie. Takéto podujatia pomáhajú
zvyšovať atraktivitu mesta,
priťahujú návštevníkov, znamená
to vynikajúci relax pre občanov
stále krajšej Skalice. Tradície,
obnovené pamiatky, ako
sme tomu svedkami v Skalici,
spojené s príjemnými spoločenskými
podujatiami, kde nechýba
dobrá zábava, ukážka tradičných
remesiel, kvalitných výrobkov,
skrátka všetko to, čo je
unikátne a zaujímavé pre občanov
Slovenska sa stáva nepochybne
zaujímavým aj pre návštevníkov
našej krajiny. Treba
im to podať v takej forme, aby
prišli a aby sa tu dobre cítili.
Myslím si, že toto je naozaj vynikajúci
príspevok k tomu, aby
turistický ruch, a predovšetkým
ten, ktorý k nám prináša prostriedky,
aby prekvital. A opakujem,
Trdlofest je k tomu úžasný
príspevok. Skalica rastie, rastie
do krásy a tu odvádza pán primátor
a vedenie mesta prácu
hodnú obdivu a nasledovania
inými.“
Letná turistická sezóna
otvorená
T. Mikuš spolu s primátorom
Skalice pozdravili návštevníkov
aj z pódia a večer tu prišla aj poslankyňa
NR SR a kandidátka na
úrad prezidenta Iveta Radičová,
ktorá sa návštevníkom prihovorila
po Záhorácky. Na pódiu sa
uskutočnilo aj slávnostné otvorenie
letnej turistickej sezóny,
keď skalickí sprievodcovia odovzdali
primátorovi symbolický
kľúč od pamätihodností. Mimochodom,
počas celého dňa boli
pamiatky otvorené a tento rok
sa v každej z nich konal program.
Pri rotunde to boli šermiari
a v ďalších pamiatkach spevácke
zbory, organistka, gospelová
skupina a hralo sa i divadlo. V
podvečer boli vyhlásené výsledky
ochutnávok trdelník a vína.
Návštevníkom najviac chutil trdelník
firmy LARK Skalica a víno
pána Jána Trnku zo Skalice.
Neobišli sme, samozrejme,
ani primátora Skalice Stanislava
Chovanca, ktorého sme sa opýtali,
ako je spokojný s priebehom
Trdlofestu.
- Myslím si, že dôležitejšie je,
aby boli spokojní jeho návštevníci.
Snažili sme sa pripraviť
všetko tak, aby návštevníci prežili
krásny deň, na ktorý budú
mať pekné spomienky. Ako som
už počul, ľudia vysoko hodnotia
profesionalitu organizátorov,
atmosféra je výborná, takže moje
poďakovanie patrí oddeleniu
marketingu, oddeleniu kultúry
a vlastne všetkým, ktorí sa na
tomto podujatí podieľali.
Myslíte si, že práve trdelník,
víno a tradičné podujatia
sú tou správnou cestou zviditeľňovania
Skalice v marketingovom
svete?
- Skalický trdelník je fenomén.
Urobili sme kus roboty pre jeho
zviditeľnenie na Slovensku a
nielen tu. V rámci podpory vinohradníctva
zase chceme podporiť
oživenie značky Skalický
rubín. Ja ale vidím ďalší fenomén,
a to je hokej. Vidíme, čo
urobil pre tento šport Žigmund
Pálffy a akú to prinieslo reklamu
mestu. Tieto fenomény a mnohé
ďalšie okolnosti tvoriace akési
puzzle vytvárajú z tohto mesta
miesto, kde sa dobre žije.
Trdlofest poznajú aj za
hranicami
Pri ochutnávkach vín a trdelníkov
sme sa návštevníkom pýtali,
ako im jednotlivé vzorky chutia.
U trdelníkov to bolo jednoduché,
pretože najviac chutil
ten, ktorý mal jemnú (r)umovú
arómu.
A ako sa ľuďom na Trdlofeste
páčilo? Všetci, ktorých sme sa to
opýtali, boli nadmieru spokojní.
Boli tu ľudia zo Skalice aj z okolia,
vzdialenejších miest a obcí,
Moravy a organizátorov by určite
potešil jeden manželský pár,
ktorý kvôli Trdlofestu prišil až z
Nemecka. „Stále sme to sledovali
na internete a zdalo sa nám to
tak veľmi zaujímavé, čo všetko
sa v Skalici deje, a preto sme sa
tu rozhodli prísť.“
Aj tento fakt by mohol byť
akousi morálnou odmenou
všetkým, ktorí sa na príprave
štvrtého ročníka Trdlofestu podieľali.
A zároveň by to mohol
byť impulz k prípravám na jubilejný
piaty ročník, ktorý sa o rok
bude určite konať. (EM)

Skryť Vypnúť reklamu

Skalický
trdelník
Suroviny: 1 kg polohrubej múky,
150 g masla, 150 g práškového
cukru, 5 žĺtkov, 20 g droždia,
200 g orechov, 150 g kockového
cukru, soľ, 1 vajce na potretie,
mlieko, práškový cukor
na posypanie.
Postup: Do múky pridáme cukor,
rozdrobené drozdie, vlažné
mlieko, žĺtky, soľ, maslo a vypracujeme
tuhšie cesto ako na
vianočku a necháme na teplom
mieste vykysnúť. Potom ho na
pomúčenom lopári rozdelíme
na päť rovnakých kúskov, ktoré
sformujeme na bochníky. Prikryjeme
ich obrúskom a necháme
znova vykysnúť. Potom
bochníky rozšúľame na dlhé
valčeky asi na hrúbku prsta a
navinieme tesne vedľa seba na
špeciálne pomastené drevené
alebo plechové valce. Navinuté
cesto necháme podkysnúť a potom
ho potrieme rozšľahaným
vajcom, obalíme posekanými
orechmi a kockovým cukrom
potlčeným nadrobno. Cesto pečieme
v rúre tak, že valce, ktoré
majú na koncoch štvorhranný
výstupok, dáme na podstavce
(na podstavce ich polozíme aj
po navinutí, keď ich necháme
ešte podkysnúť). Počas pečenia
ich obraciame, aby sa cesto
rovnomerne pieklo. Upečené z
valca stiahneme, pokrájame na
krúžky a posypeme práškovým
cukrom.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  3. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  4. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  5. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Zelená Bratislava
  10. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 18 529
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 14 025
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 179
  4. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 12 896
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 254
  6. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 349
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 865
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 955
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 786
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 760
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Záhorie - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Záhorie

Polícia naďalej kontroluje dodržiavanie opatrení

Občanov žiada, aby sa nariadenia nesnažili obchádzať a aby nevymýšľali spôsoby, ako sa reštrikciám vyhnúť.

Policajná kontrola ľudí, ktorí mali byť v karanténe.

Kino v Malackách dostane novú strechu

Oprava bude stáť 49 755 eur a financovaná bude z mestského rozpočtu.

Kino Záhoran.

Na Slovensku pribudlo 2890 nakazených novým koronavírusom

V súvislosti s novým koronavírusom pribudlo 25 úmrtí, celkový počet úmrtí na ochorenie COVID-19 na Slovensku stúpol na 159.

Ilustračné foto.
Predlžujeme akciu o 24h

Ak nemôžete za novinami, noviny prídu k vám. Dnes to máte s 50% zľavou na celý rok

Akcia platí pre nových aj existujúcich predplatiteľov, ktorí si ho predĺžia.

Táto akcia platí len 24 hodín a nebude sa opakovať.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Koronavírus na Orave: V piatok zachytili takmer 1 700 pozitívnych (minúta po minúte)

Na Orave sa začala pilotná časť celoplošného testovania na Covid-19.

Na Liptove pribudol v piatok dosiaľ najvyšší počet infikovaných

Situácia sa začína zhoršovať už aj v okrese Ružomberok.

TMR zatvára strediská Jasná a Vysoké Tatry

V prípade priaznivého vývoja situácie na Slovensku by mohli znova otvoriť 6. novembra.

Už ste čítali?