Streda, 27. január, 2021 | Meniny má BohušKrížovkyKrížovky

RELAX

POLIEVKA
Drobková zeleninová
Potrebujeme 2 kuracie trupy
alebo väčšie drobky, 150 g kuracej
pečene, 1 červenú a 1 zelenú
papriku, malú mladú cukinu,
500 g koreňovej zeleniny (mrkvu,
petržlen, zeler, kaleráb), 1
neošúpanú cibuľu, 2 až 3 litre
vody, kocku bujónu, vajce, soľ,
mleté čierne korenie, strúhanku,
rezance, petržlenovú vňať.
Spolu pomaly uvaríme mäso,
pokrájanú zeleninu, cibuľu a
očistené papriky. Po uvarení
precedíme, mäso oberieme z
kostí, pridáme surovú pečeň,
uvarenú zeleninu, cibuľu vytlačenú
zo šupky. Pomelieme. Do
zmesi dáme vajce, soľ, korenie,
vňať, zahustíme strúhankou,
urobíme malé guľky. Do precedeného
vývaru dáme papriku a
cukinu pokrájanú na kocky, bujón.
Dochutíme. Keď polievka
začne vrieť, dáme do nej dve
hrste rezancov, guľky, uvaríme.
HLAVNÉ JEDLO
Balkánsky špíz
Potrebujeme 200 g bravčového
stehna, 150 g oravskej slaniny,
cibuľu, 150 g údeného syra, 40 g
hladkej múky, bujón, soľ, mleté
korenie, čerstvú papriku, olej.
Mäso nakrájame na kúsky,
mierne naklepeme, osolíme a
okoreníme. Nakrájame papriku,
slaninu, cibuľu. Striedavo napichujeme
na špajdle alebo kovové
ihly. Prudko opečieme na
rozpálenom oleji, opečené vyberieme,
výpek zaprášime múkou
a spolu s vývarom urobíme šťavu,
do ktorej dáme špízy dodusiť.
Hotové posypeme strúhaným
syrom a polejeme šťavou.
DEZERT
Limetkový koláč
Potrebujeme 250 g sušienok
(napríklad BB), 75 g masla – na
korpus. Na plnku 150 g masla,
130 g hnedého cukru, 4 limetky,
4 vajcia. Na krém 4 bielky a 75 g
bieleho cukru.
Rúru predhrejeme na 180
stupňov. Sušienky rozdrvíme
alebo pomelieme. Dáme do vymastenej
formy, cesto by malo
siahať asi 3 cm pod okraj. Na
miernom ohni rozpustíme hnedý
cukor s maslom. Nastrúhame
limetkovú kôru a vytlačíme šťavu.
Keď je cukor rozpustený, prilejeme
vyšľahané vajcia. Za stáleho
miešania povaríme na
miernom ohni. Pridáme šťavu a
kôru z limetiek. Stále miešame,
kým zmes nezhustne. Nalejeme
do formy a pečieme 20 minút.
Ušľaháme bielky, prisypeme do
nich cukor. Koláč vyberieme z
rúry, potrieme snehom. Rúru
nastavíme na grilovanie a pečieme
do zlatohneda. Koláč podávame
dobre vychladnutý.
Osviežujúce sekty
Najmä v lete nič neosvieži
viac ako ovocné či zeleninové
sekty.
Na Kivi sekt potrebujeme 5 cl
šťavy z kivi, 1 cl citrónovej šťavy,
šumivé víno a koliesko kivi.
Šťavu z kivi a citrónovú šťavu
dáme do vysokého úzkeho
pohára, doplníme sektom,
premiešame a ozdobíme kolieskom
kivi. Kto má rád, môže
pridať aj kocky ľadu.
Na Carlottu, ktorá je osviežujúcim
nápojom aj po prebdenej
noci, budeme potrebovať
rovnaký podiel zelerovej,
mrkvovej a jablkovej šťavy,
citrónovú šťavu a posekanú
petržlenovú vňať. Všetko necháme
dobre schladiť a premiešame
vmiešacom nápoji.
Goldener shaum je nápoj z
mrkvovej šťavy, do ktorej pridáme
polovicu ananásovej
šťavy a trochu roztlačeného
banánu alebo džús. Dobre pretrasieme
v šejkri s ľadom.
l Ruže nemajú rady krušpán, jeho roztiahnuté
korene prekážajú ich koreňom. Prospieva im
cesnak, cibuľa a iné cesnakovité druhy rastlín.
l Púpava, okrem toho, že je liečivá, je pomerne
rozpínavá v záhrade, no trávniku nekonkuruje.
Keďže má dlhé hlavné korene, tie z hlbších vrstiev
pôdy prenášajú minerály, hlavne vápnik
hore a ukladajú ich bližšie pod povrchom. Tak
vracajú do vrchnej vrstvy pôdy minerálne soli.
Korene, usušené a pomleté, sa používali ako
náhrada kávy. Skoro na jar sa neotvorené púčiky
dajú uvariť s pórom, maslom, soľou a korením.
Srdiečka možno uvariť tak, že zviažete listy spolu
a blanšírujete. Sú bohaté na vitamín A.
l Baza odpudzuje niektoré druhy hmyzu. Stará
metóda na chytanie húseníc nočných motýľov
bola taká, že do každého piateho riadku pestovanej
rastliny zatlačili hrsť výhonkov bazy. Húsenice
do tejto pasce vliezli, ľudia ich potom pozbierali.
Listy bazy účinne pôsobia aj proti krtkom,
konáre sa používajú proti larvám múch.
Treba ich dobre rozdrviť, aby silnejšie voňali a
prehrabať zmes cez vysiaty záhon.

Skryť Vypnúť reklamu

V liečiteľstve vŕbu využívajú pri
horúčke. Vŕbová kôra pomáha
najmä pri vírusových ochoreniach
horných ciest dýchacích.
Pri zbere sa sústreďujeme na najmladšie
konáriky, ktorých kôra
má byť jemná. Zbierame ju na jar,
kým stromy majú veľa miazgy.
Olúpanú kôru sušíme na slnku
alebo umelým teplom do 35 stupňov.
Okrem kôry zbierame listy,
ktoré obsahujú veľa trieslovín,
takže môžu nahradiť kôru pri kúpeľoch
potivých nôh. Kôra je zložkou
zmesí, ktoré sa používajú pri
zápaloch mandlí, obličiek a pod.
Kombinuje sa s rastlinami s podobným
účinkom. Zmes: vŕbová
kôra (100 g), repík (100 g), chmeľ
(50 g), lastovičník (40 g), medovka
(20 g). Lyžicu zmesi zaparíme 3 dl
vriacej vody, necháme 15 minút
lúhovať, precedíme. Pijeme dvakrát
denne. Pomôže aj kúra kombinovaná
s propolisom. Pri reumatických
ťažkostiach sa používa
na zmiernenie bolestí čaj zo 100
g vŕbovej kôry, 50 g zlatobyle, 50 g
žihľavy, 20 g medovky, 100 g prasličky.
Lyžicu zmesi povaríme 5 minút
v 3 dl vody, precedíme a pijeme
dva až trikrát denne. Pri zápaloch
čriev urobíme čaj zo 100 g vŕbovej
kôry, 100 g ľubovníka, 100 g repíka,
50 g žihľavy, 50 g dubovej kôry,
20 g medovky. Vŕba býva zložkou
zmesí pri liečení dny. Podávame
čaje z rastlín, ktoré vyháňajú z organizmu
kyselinu močovú. Patria
k nim ihlica tŕnistá, petržlenový
koreň, praslička, list brezy.

Skryť Vypnúť reklamu

PRÍRODA. VŔBA POMÁHA AJ PRI VÍRUSOCH
Zaujímavosti z kulinárstva
Korzika tvorí predel medzi
francúzskou a talianskou
kuchyňou.Ak nemáte chuť
na dary mora, môžete si pochutnať
na stuffate.
Je to veľmi známa korzická špecialita,
ktorú kuchári pripravujú z
bravčového, hovädzieho a teľacieho
mäsa na červenom víne a rozmaríne.
Do keramickej misy striedavo
uložia vrstvy mäsovej zmesi
a vrstvy makarónov, vrch posypú
syrom a jedlo zapečú v peci.
Korzický ryžový hrniec
Veľa napovie o korzických chutiach.
Asi trištvrte kila bravčového
mäsa nakrájajte na kocôčky. V
hrnci zohrejte olej, pridajte mäso,
ktoré asi 10 minút za stáleho miešania
opečiete. Očistite štvrť kila
cibule, nakrájajte nadrobno a pridajte
k mäsu. Keď cibuľa zosklovatie,
podlejte štvrť litrom horúceho
mäsového vývaru a 2 dl suchého
bieleho vína. Osoľte, pridajte mleté
biele korenie, šafrán, nechajte
dusiť asi 20 minút. Dvesto gramov
ryže s červenou a zelenou pokrájanou
paprikou pridajte k mäsu,
prelejte pol litrom vriacej vody,
premiešajte, nechajte zovrieť a
varte asi štvrť hodinu. Primiešajte
200 g mrazeného hrášku, premiešajte,
odstavte, nechajte zakryté
desať minút. Preložte do zohriatej
misy, obložte pokrájanými paradajkami,
posypte petržlenovou
vňaťou.
Paštéta s bylinkami
Pol kila špenátu sparte v slanej vode,
posekajte, zmiešajte s kockami
šunky a údeného bôčika, s posekanou
bazalkou, petržlenovou vňaťou,
cesnakom, cibuľou, saturejkou,
tymiánom, mletým čiernym
korením, muškátovým orieškom,
bobkovým listom a soľou. Recept
neuvádza presné množstvá surovín,
takže ich dajte podľa chuti.
Zomeľte pol kila párkov, zmiešajte
s 2 vajcami a špenátovou zmesou.
Misu vytrite cesnakom a maslom,
dajte paštétu, obložte údenou slaninou.
Zakryte a zapečte vrúre.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  2. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  3. Hygge ako životný štýl
  4. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  5. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  6. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  7. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  8. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  9. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  10. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  1. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  2. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  3. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  4. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  5. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  6. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  7. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  8. Budovanie zelenej značky
  9. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  10. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 20 994
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 20 609
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 17 945
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 622
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 244
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 7 968
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 481
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 343
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 215
  10. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020 6 913
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Záhorie - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Záhorie

Ilustračné foto

Môžu tak urobiť nielen cez registračný formulár, ale aj cez infolinku rezortu zdravotníctva.

12 h
Ilustračné foto.

Na úseku Trnava - Bratislava-Nové Mesto nebude premávať 27 osobných vlakov.

12 h
Ilustračné foto

V súvislosti so septembrovým zásahom na Okresnom dopravnom inšpektoráte (ODI) v Malackách vedie policajná inšpekcia trestné stíhanie pre podozrenie zo spáchania trestného činu.

13 h
Ilustračné foto.

Svoj premiérový zásah v drese trenčianskeho áčka si pripísal Lucas Demitra.

14 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Po páchateľoch polícia intenzívne pátra.

17 h

Zvolen patrí medzi lepšie okresy.

15 h

Naše obce a mestá sa testovania zhostili na jednotku, hoci na prípravu mali len pár dní.

26. jan

Dobre skončilo v Bobote, Čachticiach, Stankovciach. Výborne v Dolnej Porube a Trenčianskych Miticiach.

25. jan

Už ste čítali?