Nedeľa, 24. október, 2021 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

RELAX

NEDEĽNÉ MENU ŠPECIALITA
DOBRÉ RADY
PRÍRODA. PODBEĽ, LIEČIVÝ POSOL JARI
Používal ho aj Hippokrates
Podobne ako pľúcnik lekársky,
ani podbeľ v lekárňach
pravdepodobne nenájdete.
Musíte si ho teda na jar nazbierať.
Dá sa zberať na dvakrát. Kvetné
hlávky s malým kúskom stonky
hneď ako podbeľ zakvitne a koncom
mája už vyvinuté listy.
V prvej rastlinke jari, ktorú
poznal už Hippokrates, je veľa
liečivej sily. Hippokrates podbeľom
tíšil suchý kašeľ. Po pľúcniku
je podbeľ druhou vynikajúcou
rastlinou na všetky druhy ochorení
pľúc a prieduškové ťažkosti.
Lieči prieduškovú astmu, ťažký
dych, chronické a akútne ochorenia
dýchacích ciest, kašeľ a
zahlienené pľúca a priedušky.
Súčasne povzbudzuje organizmus
a zlepšuje chuť do jedla. Jeho
použitie je však širšie. Sparené,
trochu pomliaždené listy
prikladáme hornou stranou na
zle sa hojace rany, zápaly žíl, popáleniny,
boľavé kĺby, artrózu a
bolestivé miesta pri reumatizme
a dne. Obľúbený je podbeľový
med pripravený z kvetných hlávok
rozvarených s cukrom. Pri
kašli výborne pomáha podbeľový
zápar osladený medom, najlepšie
s bylinkami s podobnými
účinkami – pľúcnikom, fialkou...
Zmes na zahlienené pľúca a
priedušky urobíme z rovnakých
dielov listu podbeľa, kvetu podbeľa,
kvetu alebo listu pľúcnika a
kvetu slezu, pridáme o niečo
menej kvetu divozelu a listu
skorocelu a najmenej koreňa ibiša.
Dve lyžice zmesi zalejeme pol
litrom vriacej vody a necháme
asi 15 minút lúhovať. Precedíme,
osladíme medom a pijeme viackrát
denne po dúškoch.
POLIEVKA
Hustá kyslá s mäsom
Potrebujeme 1-2 litre šťavy z
kapusty, 1 hovädzí jazyk, kilo
bravčových rebier, 3-4 zemiaky,
cibuľu, klobásu, sušené huby,
mletú červenú papriku, soľ, vegetu,
celé čierne korenie a 200 g
širokých rezancov.
Do hrnca dáme kapustovú vodu,
jazyk, klobásu, rebierka, huby
a pokrájanú cibuľu. Varíme
asi 80 minút na miernom ohni,
pokiaľ mäso nezmäkne. Ochutíme
paprikou, vegetou, soľou.
Podľa kyslosti dolejeme vodu.
Polievka by mala byť mierne
kyslá. Ku koncu varenia pridáme
olúpané zemiaky rozkrojené
na polovice a dovaríme. V slanej
vode uvaríme rezance, ktoré
dáme na tanier a zalejeme polievkou.
HLAVNÉ JEDLO
Kotlety na mäte
Potrebujeme 8 menších baraních
alebo 4 väčšie bravčové kotlety,
4 sardelky alebo sardelovú
pastu, 8 lístkov mäty, paradajku,
niekoľko strúčikov cesnaku,
soľ, korenie, olej.
Kotlety čiastočne odrežeme od
kosti, zľahka naklepeme. Zboku
narežeme vak, do ktorého vložíme
sardelku alebo kúsok sardelovej
pasty, 2 lístky mäty, plátok
paradajky a podrvený strúčik
cesnaku. Kotlety zopneme
špáradlami, osolíme, okoreníme
a upečieme na oleji.
DEZERT
Dvojfarebný koláč
Potrebujeme 1 kg ovocia, 250 g
masla alebo margarínu, 200 g
práškového cukru, 5 vajec, 400 g
polohrubej múky, pol balíčka
prášku do pečiva, minerálku, 50
g kakaa, lyžičku rumu, 100 g nasekaných
vlašských orechov.
Rúru predhrejeme na 200
stupňov. Plech vystelieme papierom
na pečenie. Ovocie nakrájame.
Šľahačom dopenista
vyšľaháme maslo s cukrom, po
jednom vmiešame vajcia a dôkladne
vyšľaháme. Vareškou
primiešame múku, v ktorej sme
rozmiešali prášok do pečiva a
pridáme toľko minerálky, aby
sme dostali vláčne cesto. Rozdelíme
na dve časti, do jednej primiešame
kakao, do druhej rum.
Tmavé cesto rozotrieme na plech,
posypeme polovicou ovocia
a orechov, naň vylejeme svetlé
cesto a posypeme zvyšným ovocím
a orechami. Dáme do predhriatej
rúry a upečieme.
Rebarborový džem
Liečivý účinok rebarbory je
všeobecne známy.
Potrebujeme 1 kg mäsitých
rebarborových stopiek, 80 g
kryštálového cukru, tobolku
vanilky, kúsok škorice, tenko
olúpanú kôru z citróna.
Rebarboru očistíme a pokrájame
na 2 až 3 cm dlhé kúsky.
Dáme do nádoby a zasypeme
cukrom. Na malom plameni za
častého miešania necháme
cukor rozpustiť. Pridáme koreniny
a varíme, kým sa rebarbora
nerozvarí. Musíme
dávať pozor, aby sa nepripálila.
Keď je sirup hustý ako med,
za horúca ho nalejeme do pohárov,
ktoré uzavrieme a dáme
do suchej pary. Po 24 hodinách
vyberieme. Kyslastý džem
môžeme použiť na prípravu
studených polievok, omáčok,
zmrzlín a dezertov. Ak ostane
niekoľko lyžíc džemu, možno
ho zmraziť ako ľadové kocky a
použiť do rôznych nápojov.
Bolia vás kríže a kĺby?
Ľudová múdrosť hovorí –
ak niekoho bolia kríže alebo
bedrové kĺby, nech si
uvarí pšeničné zrná a priloží
ich na boľavé miesto –
teplo pšenice bolesť odstráni.
Kilo pšeničných zŕn varíme do
zmäknutia, ale zrná by nemali
byť úplne rozvarené. Liečebnú
procedúru robíme tak, že na
posteľ dáme nepriedušnú prikrývku
alebo celofán a na to
uterák, na ktorý rozložíme
uvarené zrná. Ľahneme si tak,
aby sa hmota na uteráku dotýkala
krížov a bedrových kĺbov.
Zrná by mali byť horúce. Zabalíme
sa do prikrývky a ešte na
seba položíme ďalšiu. Obklad
necháme pôsobiť 3-4 hodiny.
Procedúru opakujeme tri dni
za sebou, zakaždým si však
uvaríme novú pšenicu. Použitú
hmotu vyhodíme. Po troch
dňoch urobíme jednodňovú
prestávku. Ak bolesť nepoľaví,
liečenie opakujeme.
Ďumbierové víno
Pol lyžičky ďumbiera zvaríme
so 150 ml vína a pijeme teplé
počas dňa. Okrem príjemnej
chuti je víno účinné pri bolestiach
v krížoch, ochoreniach
srdca a poruchách žalúdka.
Aby sa dostavil výsledok, treba
ho piť dlhšiu dobu. Za dôb svätej
abatyše Hildegardy, známej
liečiteľky, sa do postele pod
plachtu alebo priamo na posteľ
dávala aj jahňacia koža ako dodatočné
ohrievadlo. Pomáhalo.
Bobkový list
Už v dávnych dobách si bobkový
list, alebo vavrín, cenili nielen
kuchári, ale aj liečitelia ako
účinnú látku proti choroboplodným
mikróbom, ako prostriedok
proti svrbeniu, reumatizmu
a alergii. Vavrín zlepšuje
metabolizmus a napomáha vylučovať
soli z kĺbov. Nálev z
bobkového listu sa doporučuje
v kombinácii s vegeteriánskou
diétou. Dobré je ho kombinovať
s višňami a melónmi. Päť
listov zalejeme pohárom vriacej
vody, lúhujeme 30 minút.
Pijeme po dúškoch počas dňa.
Liečivý kúpeľ pomáha aj
tým, ktorí trpia alergiami a
vrodenými dispozíciami na určité
choroby. Kúpeľ si urobíme
tak, že 200 g bobkového listu
povaríme 10 minút v 10 l vody.
Po vychladnutí pridáme 0,5 l
jablkového octu. Postihnuté
miesta ponoríme do kúpeľa,
liečbu opakujeme.
Stranu pripravila Jaroslava BADÁNIOVÁ
Zaujímavosti z kulinárstva
Keďsa Viedeň v 17. storočí
stala hlavným mestom, rakúske
kuchárske umenie sa
začalo prudko vyvíjať.
Nápady, recepty i suroviny na
varenie boli importované z okolitých
krajín i z Ruska, jedlá z
cestovín z Talianska, paprika z
Maďarska, kyslá smotana zo
slovanských krajín. Dobre známy
jablkový závin má pôvod v
Maďarsku, kam sa dostal od
Turkov a Rakúšania ho iba vylepšili.
Pravý rakúsky závin však
musí byť pečený z tenučkého
cesta – takého tenkého, že cezeň
možno prečítať aj list.
V rakúskej kuchyni dominujú
omáčky pripravované na cibuli.
Obľúbené sú sladkovodné ryby.
Kapor na viedenský spôsob sa
opeká na slanine, polieva bielym
vínom, potiera paprikou a
nakoniec posýpa petržlenovou
vňaťou. Z omáčok sú najobľúbenejšie
chrenová a kôprová.
Slivkové knedličky sa tešia
veľkej obľube. Pripravujú sa z
jemného zemiakového cesta a
uvarené posypú na masle opraženou
strúhankou a cukrom.
Keď cisárovi Františkovi Jozefovi
predložili menu s vybranými
jedlami, pripísal na lístok často
otázku: Prečo neponúkate slivkové
knedličky? Túto historku
rozprával istý viedenský hostinský
– s tým, že ak nedá na jedálny
lístok tento obľúbený vladárov
pokrm, majú hostia pripomienky.
Z rovnakého zdroja pochádza
aj táto anekdota: istý
humorista dostal pozvanie na
večeru. Na druhý deň, keď sa ho
opýtali, ako mu chutila večera,
odpovedal: Keby bola bývala polievka
taká teplá ako víno, víno
také staré ako hus a hus taká
tučná ako hostiteľka, bolo by
jedlo výborné.
Špeciality reštaurácií
Reštaurácia Bajkal pripravuje
šašlik napichnutý na starej vojenskej
šabli. Čašník poleje upečený
šašlik silným destilátom a
zapáli ho. Potom zhasne v
miestnosti všetky svetlá a zamáva
šabľou.
DOBRÉ RADY
Bryndzové halušky budú pekne biele, ak postrúhané
zemiaky zalejeme horúcou vodou.
l Pri pečení koláčov môžeme mleté orechy nahradiť
strúhankou opraženou na masle.
l Vyprážané mäso nenasiakne olejom, ak ho
po obalení v hladkej múke, vo vajci a v strúhanke
ešte obalíme v rozšľahanom bielku. Strúhanka
lepšie drží a neopadáva.
l Zemiakovým plackám dodá výbornú chuť
postrúhané jablko, ktoré pridáme do cesta.
l Nechcete, aby na zákuskoch popraskala
hladká čokoládová poleva? Nôž namočte pred
každým krájaním do horúcej vody.
l Mäkký chlieb a múčniky sa lepšie krájajú nožom,
ktorý ste predtým namočili do vody.
l Pri krájaní lepkavých potravín, ako je napríklad
kandizované ovocie, nôž občas pomúčte.
l Snehové zákusky a rolády krájajte zúbkovaným
nožom, po každom reze čepeľ utrite.
l Po prebdenej noci pomôže nápoj z 2 dl pomarančovej
šťavy, lyžičky glukózy, štipky soli, polovice
tabletky magnézia a šumivej tabletky C.
vitamínu C. Môžete doplniťminerálkou.

Najčítanejšie na My Záhorie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako sa technologické spoločnosti starajú o bezpečnosť platieb
  2. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch
  3. Darujte úsmev dvakrát pre šťastie mnohých rodín
  4. Oprášte cestovateľské plány, jeseň sa nesie v znamení poznávania
  5. Kaufland otvára prvú predajňu s fotovoltaickým systémom
  6. Vyberte sa s nami za strašidlami. Žiadny strach, bude to zábava
  7. Ako je na tom naša ekonomika? Začína sa konferencia #akonato
  8. Ako zamestnať cudzinca: Čo musíte vedieť a na čo si dať pozor
  9. Tiguan eHybrid: bežné problémy plug-in hybridov sa ho netýkajú
  10. Nechajte kryptomeny na Fumbi
  1. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  2. Prvé bezbariérové fitko vo Zvolene otvára ZŤP cestu k športu
  3. Zánovné vozidlá na slovenskom trhu za rok zdraželi až o 15 %
  4. Oprášte cestovateľské plány, jeseň sa nesie v znamení poznávania
  5. Darujte úsmev dvakrát pre šťastie mnohých rodín
  6. Ocenenie získali Innovatrics, Kellys Bicycles a Bivio
  7. Ako získať nabíjaciu kartu k novému elektromobilu?
  8. Ako sa technologické spoločnosti starajú o bezpečnosť platieb
  9. Vyberte sa s nami za strašidlami. Žiadny strach, bude to zábava
  10. Kaufland otvára prvú predajňu s fotovoltaickým systémom
  1. Ako budú tento rok vyzerať vianočné dôchodky a kedy ich vyplatia 14 907
  2. Kaufland otvára prvú predajňu s fotovoltaickým systémom 7 384
  3. Ako je na tom naša ekonomika? Začína sa konferencia #akonato 6 247
  4. Stravovacie zlozvyky Slovákov. Odborníci radia čomu sa vyvarovať 4 913
  5. Prichádzame o pamiatky? Obnoviť všetky by trvalo 180 rokov 3 568
  6. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch 3 348
  7. Oprášte cestovateľské plány, jeseň sa nesie v znamení poznávania 3 201
  8. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie 3 029
  9. Martinus vykupuje čítané knihy, spustil službu Knihovrátok 2 780
  10. Ako zamestnať cudzinca: Čo musíte vedieť a na čo si dať pozor 2 409

Blogy SME

  1. Ladislav Halász: Najstarší slovenský greenwashing
  2. Soňa Kallová: Meditácia Vipassana: ako som to prežila
  3. Július Kovács: Adrian Jenčo šéf verejnej štátnej správy, poskok Kaliňáka a dnes poskok Mikulca
  4. Štefan Vidlár: The Last Yesterday Evening Folk Song
  5. Miroslava Moncmanová: Exotické leto Gauguina - láska, múza, tajný život,...
  6. Peter Kollega: Súdruh Fico vnímam ťa ako vlastizradcu a vraha
  7. Anton Lisinovič: Skautík na výprave (17.diel) - Jesenná Kršlenica a Jelenia hora
  8. Štefan Vidlár: Zlyhaný politológ
  1. Robert Fico: Pán Kovačič z Markízy, ďakujem, vyhral som vďaka Vám 50 Eur! 32 555
  2. Matúš Lazúr: Neočkovaní dôchodcovia si vianočné príspevky nezaslúžia 15 586
  3. Věra Tepličková: Nepoškvrnené očkovanie - ďalší zázrak alebo zvrátenosť vlády neboráka Hegera? 11 058
  4. Jiří Ščobák: Paní Záborská, jste zbabělec! Dovedete cílit jen na nejsnadnější cíl - ženy 8 525
  5. Martina Hilbertová: Zomrela Gruberová, ktorú sme za komunizmu nemohli počúvať 5 978
  6. Stanislav Martinčko: Veno pre drahú nevestu z úradu práce v Pezinku?? 4 914
  7. Rastislav Čurma: Kde zobrať vodičov kamiónov (Hommo na ceste zavadzalis) 4 719
  8. Matúš Sarvaš: Krádeže, vlámanie a drogy u mladistvého. Verdikt súdu? Napomenutie a dohľad (Prípad prokurátora) 4 699
  1. Matúš Sarvaš: Krádeže, vlámanie a drogy u mladistvého. Verdikt súdu? Napomenutie a dohľad (Prípad prokurátora)
  2. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 2: Flow, alebo ako pri práci stratiť pojem o čase
  3. Karolína Farská: Česká predvolebná kampaň vrcholí. Nastavuje trend aj pre tú budúcu na Slovensku
  4. Milota Sidorová: Ženy doplácajú na nedostupnosť bývania najviac. Takto to vyriešili vo Viedni
  5. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  6. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  7. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  8. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Záhorie - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Záhorie

Jedným z historicky cenných miest župy je obec Marianka, známe pútnické miesto.

Volebná účasť v obci bola na úrovni približne 44,38 percenta.


TASR 44m

Mesto Holíč v súčasnosti rekonštruuje pomník Mirka Nešpora revitalizuje aj jeho okolie pomníka.


TASR 57m
Ilustračná fotografia.

Tradičného podujatia v meste Skalica Deň otvorených búd, ktoré sa uskutočnilo v sobotu (23. 10.) už 12. sezónu, sa zúčastnilo viac ako 1500 návštevníkov.


TASR 1 h

Záhorské osvetové stredisko v Senici vyhlásilo regionálnu súťaž neprofesionálnej výtvarnej tvorby s názvom Výtvarná Senica.


TASR 5 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

V nákupnom vozíku sa nachádzalo viac ako 150 položiek v hodnote takmer 500 eur.


SITA 23. okt

V chate sa nachádzalo jedenásť ľudí.


24 h

Naháňačka a skrývačka po hornooravskom regióne trvala takmer týždeň. Viacerí chlapi si pri nej museli vyhrnúť rukávy.


23. okt

Stretnutí s vlkmi sa neobáva. Nezakročili ani vo vyhrotenej situácii.


18. okt

Blogy SME

  1. Ladislav Halász: Najstarší slovenský greenwashing
  2. Soňa Kallová: Meditácia Vipassana: ako som to prežila
  3. Július Kovács: Adrian Jenčo šéf verejnej štátnej správy, poskok Kaliňáka a dnes poskok Mikulca
  4. Štefan Vidlár: The Last Yesterday Evening Folk Song
  5. Miroslava Moncmanová: Exotické leto Gauguina - láska, múza, tajný život,...
  6. Peter Kollega: Súdruh Fico vnímam ťa ako vlastizradcu a vraha
  7. Anton Lisinovič: Skautík na výprave (17.diel) - Jesenná Kršlenica a Jelenia hora
  8. Štefan Vidlár: Zlyhaný politológ
  1. Robert Fico: Pán Kovačič z Markízy, ďakujem, vyhral som vďaka Vám 50 Eur! 32 555
  2. Matúš Lazúr: Neočkovaní dôchodcovia si vianočné príspevky nezaslúžia 15 586
  3. Věra Tepličková: Nepoškvrnené očkovanie - ďalší zázrak alebo zvrátenosť vlády neboráka Hegera? 11 058
  4. Jiří Ščobák: Paní Záborská, jste zbabělec! Dovedete cílit jen na nejsnadnější cíl - ženy 8 525
  5. Martina Hilbertová: Zomrela Gruberová, ktorú sme za komunizmu nemohli počúvať 5 978
  6. Stanislav Martinčko: Veno pre drahú nevestu z úradu práce v Pezinku?? 4 914
  7. Rastislav Čurma: Kde zobrať vodičov kamiónov (Hommo na ceste zavadzalis) 4 719
  8. Matúš Sarvaš: Krádeže, vlámanie a drogy u mladistvého. Verdikt súdu? Napomenutie a dohľad (Prípad prokurátora) 4 699
  1. Matúš Sarvaš: Krádeže, vlámanie a drogy u mladistvého. Verdikt súdu? Napomenutie a dohľad (Prípad prokurátora)
  2. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 2: Flow, alebo ako pri práci stratiť pojem o čase
  3. Karolína Farská: Česká predvolebná kampaň vrcholí. Nastavuje trend aj pre tú budúcu na Slovensku
  4. Milota Sidorová: Ženy doplácajú na nedostupnosť bývania najviac. Takto to vyriešili vo Viedni
  5. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  6. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  7. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  8. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho

Už ste čítali?

Skryť Zatvoriť reklamu