Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

RELAX

NEDEĽNÉ MENU ŠPECIALITA
DOBRÉ RADY
PRÍRODA. PODBEĽ, LIEČIVÝ POSOL JARI
Používal ho aj Hippokrates
Podobne ako pľúcnik lekársky,
ani podbeľ v lekárňach
pravdepodobne nenájdete.
Musíte si ho teda na jar nazbierať.
Dá sa zberať na dvakrát. Kvetné
hlávky s malým kúskom stonky
hneď ako podbeľ zakvitne a koncom
mája už vyvinuté listy.
V prvej rastlinke jari, ktorú
poznal už Hippokrates, je veľa
liečivej sily. Hippokrates podbeľom
tíšil suchý kašeľ. Po pľúcniku
je podbeľ druhou vynikajúcou
rastlinou na všetky druhy ochorení
pľúc a prieduškové ťažkosti.
Lieči prieduškovú astmu, ťažký
dych, chronické a akútne ochorenia
dýchacích ciest, kašeľ a
zahlienené pľúca a priedušky.
Súčasne povzbudzuje organizmus
a zlepšuje chuť do jedla. Jeho
použitie je však širšie. Sparené,
trochu pomliaždené listy
prikladáme hornou stranou na
zle sa hojace rany, zápaly žíl, popáleniny,
boľavé kĺby, artrózu a
bolestivé miesta pri reumatizme
a dne. Obľúbený je podbeľový
med pripravený z kvetných hlávok
rozvarených s cukrom. Pri
kašli výborne pomáha podbeľový
zápar osladený medom, najlepšie
s bylinkami s podobnými
účinkami – pľúcnikom, fialkou...
Zmes na zahlienené pľúca a
priedušky urobíme z rovnakých
dielov listu podbeľa, kvetu podbeľa,
kvetu alebo listu pľúcnika a
kvetu slezu, pridáme o niečo
menej kvetu divozelu a listu
skorocelu a najmenej koreňa ibiša.
Dve lyžice zmesi zalejeme pol
litrom vriacej vody a necháme
asi 15 minút lúhovať. Precedíme,
osladíme medom a pijeme viackrát
denne po dúškoch.
POLIEVKA
Hustá kyslá s mäsom
Potrebujeme 1-2 litre šťavy z
kapusty, 1 hovädzí jazyk, kilo
bravčových rebier, 3-4 zemiaky,
cibuľu, klobásu, sušené huby,
mletú červenú papriku, soľ, vegetu,
celé čierne korenie a 200 g
širokých rezancov.
Do hrnca dáme kapustovú vodu,
jazyk, klobásu, rebierka, huby
a pokrájanú cibuľu. Varíme
asi 80 minút na miernom ohni,
pokiaľ mäso nezmäkne. Ochutíme
paprikou, vegetou, soľou.
Podľa kyslosti dolejeme vodu.
Polievka by mala byť mierne
kyslá. Ku koncu varenia pridáme
olúpané zemiaky rozkrojené
na polovice a dovaríme. V slanej
vode uvaríme rezance, ktoré
dáme na tanier a zalejeme polievkou.
HLAVNÉ JEDLO
Kotlety na mäte
Potrebujeme 8 menších baraních
alebo 4 väčšie bravčové kotlety,
4 sardelky alebo sardelovú
pastu, 8 lístkov mäty, paradajku,
niekoľko strúčikov cesnaku,
soľ, korenie, olej.
Kotlety čiastočne odrežeme od
kosti, zľahka naklepeme. Zboku
narežeme vak, do ktorého vložíme
sardelku alebo kúsok sardelovej
pasty, 2 lístky mäty, plátok
paradajky a podrvený strúčik
cesnaku. Kotlety zopneme
špáradlami, osolíme, okoreníme
a upečieme na oleji.
DEZERT
Dvojfarebný koláč
Potrebujeme 1 kg ovocia, 250 g
masla alebo margarínu, 200 g
práškového cukru, 5 vajec, 400 g
polohrubej múky, pol balíčka
prášku do pečiva, minerálku, 50
g kakaa, lyžičku rumu, 100 g nasekaných
vlašských orechov.
Rúru predhrejeme na 200
stupňov. Plech vystelieme papierom
na pečenie. Ovocie nakrájame.
Šľahačom dopenista
vyšľaháme maslo s cukrom, po
jednom vmiešame vajcia a dôkladne
vyšľaháme. Vareškou
primiešame múku, v ktorej sme
rozmiešali prášok do pečiva a
pridáme toľko minerálky, aby
sme dostali vláčne cesto. Rozdelíme
na dve časti, do jednej primiešame
kakao, do druhej rum.
Tmavé cesto rozotrieme na plech,
posypeme polovicou ovocia
a orechov, naň vylejeme svetlé
cesto a posypeme zvyšným ovocím
a orechami. Dáme do predhriatej
rúry a upečieme.
Rebarborový džem
Liečivý účinok rebarbory je
všeobecne známy.
Potrebujeme 1 kg mäsitých
rebarborových stopiek, 80 g
kryštálového cukru, tobolku
vanilky, kúsok škorice, tenko
olúpanú kôru z citróna.
Rebarboru očistíme a pokrájame
na 2 až 3 cm dlhé kúsky.
Dáme do nádoby a zasypeme
cukrom. Na malom plameni za
častého miešania necháme
cukor rozpustiť. Pridáme koreniny
a varíme, kým sa rebarbora
nerozvarí. Musíme
dávať pozor, aby sa nepripálila.
Keď je sirup hustý ako med,
za horúca ho nalejeme do pohárov,
ktoré uzavrieme a dáme
do suchej pary. Po 24 hodinách
vyberieme. Kyslastý džem
môžeme použiť na prípravu
studených polievok, omáčok,
zmrzlín a dezertov. Ak ostane
niekoľko lyžíc džemu, možno
ho zmraziť ako ľadové kocky a
použiť do rôznych nápojov.
Bolia vás kríže a kĺby?
Ľudová múdrosť hovorí –
ak niekoho bolia kríže alebo
bedrové kĺby, nech si
uvarí pšeničné zrná a priloží
ich na boľavé miesto –
teplo pšenice bolesť odstráni.
Kilo pšeničných zŕn varíme do
zmäknutia, ale zrná by nemali
byť úplne rozvarené. Liečebnú
procedúru robíme tak, že na
posteľ dáme nepriedušnú prikrývku
alebo celofán a na to
uterák, na ktorý rozložíme
uvarené zrná. Ľahneme si tak,
aby sa hmota na uteráku dotýkala
krížov a bedrových kĺbov.
Zrná by mali byť horúce. Zabalíme
sa do prikrývky a ešte na
seba položíme ďalšiu. Obklad
necháme pôsobiť 3-4 hodiny.
Procedúru opakujeme tri dni
za sebou, zakaždým si však
uvaríme novú pšenicu. Použitú
hmotu vyhodíme. Po troch
dňoch urobíme jednodňovú
prestávku. Ak bolesť nepoľaví,
liečenie opakujeme.
Ďumbierové víno
Pol lyžičky ďumbiera zvaríme
so 150 ml vína a pijeme teplé
počas dňa. Okrem príjemnej
chuti je víno účinné pri bolestiach
v krížoch, ochoreniach
srdca a poruchách žalúdka.
Aby sa dostavil výsledok, treba
ho piť dlhšiu dobu. Za dôb svätej
abatyše Hildegardy, známej
liečiteľky, sa do postele pod
plachtu alebo priamo na posteľ
dávala aj jahňacia koža ako dodatočné
ohrievadlo. Pomáhalo.
Bobkový list
Už v dávnych dobách si bobkový
list, alebo vavrín, cenili nielen
kuchári, ale aj liečitelia ako
účinnú látku proti choroboplodným
mikróbom, ako prostriedok
proti svrbeniu, reumatizmu
a alergii. Vavrín zlepšuje
metabolizmus a napomáha vylučovať
soli z kĺbov. Nálev z
bobkového listu sa doporučuje
v kombinácii s vegeteriánskou
diétou. Dobré je ho kombinovať
s višňami a melónmi. Päť
listov zalejeme pohárom vriacej
vody, lúhujeme 30 minút.
Pijeme po dúškoch počas dňa.
Liečivý kúpeľ pomáha aj
tým, ktorí trpia alergiami a
vrodenými dispozíciami na určité
choroby. Kúpeľ si urobíme
tak, že 200 g bobkového listu
povaríme 10 minút v 10 l vody.
Po vychladnutí pridáme 0,5 l
jablkového octu. Postihnuté
miesta ponoríme do kúpeľa,
liečbu opakujeme.
Stranu pripravila Jaroslava BADÁNIOVÁ
Zaujímavosti z kulinárstva
Keďsa Viedeň v 17. storočí
stala hlavným mestom, rakúske
kuchárske umenie sa
začalo prudko vyvíjať.
Nápady, recepty i suroviny na
varenie boli importované z okolitých
krajín i z Ruska, jedlá z
cestovín z Talianska, paprika z
Maďarska, kyslá smotana zo
slovanských krajín. Dobre známy
jablkový závin má pôvod v
Maďarsku, kam sa dostal od
Turkov a Rakúšania ho iba vylepšili.
Pravý rakúsky závin však
musí byť pečený z tenučkého
cesta – takého tenkého, že cezeň
možno prečítať aj list.
V rakúskej kuchyni dominujú
omáčky pripravované na cibuli.
Obľúbené sú sladkovodné ryby.
Kapor na viedenský spôsob sa
opeká na slanine, polieva bielym
vínom, potiera paprikou a
nakoniec posýpa petržlenovou
vňaťou. Z omáčok sú najobľúbenejšie
chrenová a kôprová.
Slivkové knedličky sa tešia
veľkej obľube. Pripravujú sa z
jemného zemiakového cesta a
uvarené posypú na masle opraženou
strúhankou a cukrom.
Keď cisárovi Františkovi Jozefovi
predložili menu s vybranými
jedlami, pripísal na lístok často
otázku: Prečo neponúkate slivkové
knedličky? Túto historku
rozprával istý viedenský hostinský
– s tým, že ak nedá na jedálny
lístok tento obľúbený vladárov
pokrm, majú hostia pripomienky.
Z rovnakého zdroja pochádza
aj táto anekdota: istý
humorista dostal pozvanie na
večeru. Na druhý deň, keď sa ho
opýtali, ako mu chutila večera,
odpovedal: Keby bola bývala polievka
taká teplá ako víno, víno
také staré ako hus a hus taká
tučná ako hostiteľka, bolo by
jedlo výborné.
Špeciality reštaurácií
Reštaurácia Bajkal pripravuje
šašlik napichnutý na starej vojenskej
šabli. Čašník poleje upečený
šašlik silným destilátom a
zapáli ho. Potom zhasne v
miestnosti všetky svetlá a zamáva
šabľou.
DOBRÉ RADY
Bryndzové halušky budú pekne biele, ak postrúhané
zemiaky zalejeme horúcou vodou.
l Pri pečení koláčov môžeme mleté orechy nahradiť
strúhankou opraženou na masle.
l Vyprážané mäso nenasiakne olejom, ak ho
po obalení v hladkej múke, vo vajci a v strúhanke
ešte obalíme v rozšľahanom bielku. Strúhanka
lepšie drží a neopadáva.
l Zemiakovým plackám dodá výbornú chuť
postrúhané jablko, ktoré pridáme do cesta.
l Nechcete, aby na zákuskoch popraskala
hladká čokoládová poleva? Nôž namočte pred
každým krájaním do horúcej vody.
l Mäkký chlieb a múčniky sa lepšie krájajú nožom,
ktorý ste predtým namočili do vody.
l Pri krájaní lepkavých potravín, ako je napríklad
kandizované ovocie, nôž občas pomúčte.
l Snehové zákusky a rolády krájajte zúbkovaným
nožom, po každom reze čepeľ utrite.
l Po prebdenej noci pomôže nápoj z 2 dl pomarančovej
šťavy, lyžičky glukózy, štipky soli, polovice
tabletky magnézia a šumivej tabletky C.
vitamínu C. Môžete doplniťminerálkou.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  5. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  10. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 18 501
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 13 947
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 179
  4. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 12 950
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 246
  6. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 360
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 854
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 945
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 779
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 758
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Záhorie - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Záhorie

Polícia naďalej kontroluje dodržiavanie opatrení

Občanov žiada, aby sa nariadenia nesnažili obchádzať a aby nevymýšľali spôsoby, ako sa reštrikciám vyhnúť.

Policajná kontrola ľudí, ktorí mali byť v karanténe.

Kino v Malackách dostane novú strechu

Oprava bude stáť 49 755 eur a financovaná bude z mestského rozpočtu.

Kino Záhoran.

Na Slovensku pribudlo 2890 nakazených novým koronavírusom

V súvislosti s novým koronavírusom pribudlo 25 úmrtí, celkový počet úmrtí na ochorenie COVID-19 na Slovensku stúpol na 159.

Ilustračné foto.
Predlžujeme akciu o 24h

Ak nemôžete za novinami, noviny prídu k vám. Dnes to máte s 50% zľavou na celý rok

Akcia platí pre nových aj existujúcich predplatiteľov, ktorí si ho predĺžia.

Táto akcia platí len 24 hodín a nebude sa opakovať.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Koronavírus na Orave: V piatok zachytili takmer 1 700 pozitívnych (minúta po minúte)

Na Orave sa začala pilotná časť celoplošného testovania na Covid-19.

Na Liptove pribudol v piatok dosiaľ najvyšší počet infikovaných

Situácia sa začína zhoršovať už aj v okrese Ružomberok.

TMR zatvára strediská Jasná a Vysoké Tatry

V prípade priaznivého vývoja situácie na Slovensku by mohli znova otvoriť 6. novembra.

Už ste čítali?