Nedeľa, 17. január, 2021 | Meniny má NatašaKrížovkyKrížovky

RELAX

PRÍRODA. REĎKOVKA JE PLNÁ VITAMÍNOV
Poznal ju už Marco Polo
Medzi lastovičky, ohlasujúce
čas vitamínovej hojnosti,
patrí skorá reďkovka. Najskôr
ju ochutnala posádka
Marca Pola, keď zakotvila
na území Orientu.
Iná verzia vychvaľuje šikovnosť
európskych záhradníkov, ktorí
sa v 16. storočí postarali o skultivovanie
málo chutných odrôd.
Reďkovke na pestovanie najviac
vyhovuje jar a jeseň. Treba
rýchlo zasadiť, veľa polievať a
čím skôr pozberať úrodu, inak
zdrevnatie.
Reďkev je najstaršou sestrou
reďkovky. Známou sa stala v staroveku,
keď spestrovala jedálny
lístok ťažko pracujúcich faraónových
otrokov. Možno ju
uskladniť a za dobrých podmienok
vydrží až do jari. Okrem vody
obsahuje fosfor, železo, horčík,
draslík, vápnik a skupinu vitamínov
B.
Vynikajúci vitamínový šalát si
pripravíte z rovnakého množstva
nastrúhanej reďkovky a
cvikly, ktoré zalejete nálevom z
oleja, citrónovej šťavy a soli.
Reďkovka udusená na cibuľke a
zaliata vajíčkami zasa chutí ako
hríbová praženica.
Známe sú liečivé účinky šťavy.
Šťava z reďkovky zmiešaná s
mrkvovou revitalizuje sliznice.
Zmes osoží aj pri zahlienení organizmu.
Účinok sa vystupňuje,
ak hodinu pred vypitím šťavy
zjete lyžičku chrenu. Reďkev
čierna podporuje tvorbu žlče,
dokonca vraj rozpúšťa drobnejšie
žlčové kamene. Pomáha tráveniu,
má protiplesňové, antibakteriálne
a antivírusové účinky.
Pitím šťavy sa dezinfikujú
močové cesty a tráviaci trakt.
POLIEVKA
Z ovsených vločiek
Potrebujeme 2 lyžice masti, 2
lyžice ovsených vločiek, lyžicu
hladkej múky, mrkvu, petržlen,
100 g šampiňónov, 2 zemiaky,
soľ, mleté čierne korenie, cibuľu,
2 strúčiky cesnaku, mletú
červenú papriku amajoránku.
Na polovici masti opražíme
vločky, pridáme múku, premiešame
a zalejeme litrom vody.
Privedieme do varu, pridáme
pokrájanú zeleninu a šampiňóny,
osolíme, okoreníme a varíme
10 minút. Na druhej časti
masti opražíme nadrobno pokrájanú
cibuľu a prelisovaný
cesnak, posypeme paprikou a
pridáme do polievky. Pridáme
pokrájané zemiaky a uvaríme do
mäkka. Pred dovarením ochutíme
majoránkou.
HLAVNÉ JEDLO
Halušky s rebierkami
Potrebujeme 1 balenie polotovaru
halušky v prášku, 100 g taveného
syra, 600 g rebierok, soľ,
mleté čierne korenie, mletú červenú
papriku, 100 g prerastenej
slaniny, pažítku, 80 g tvrdého
syra a olej.
Halušky pripravíme podľa návodu
a dáme do misy. Pridáme
tavený syr a premiešame. Rebierka
osolíme, okoreníme, posypeme
paprikou. Opražíme na
oleji a vyberieme. Halušky uložíme
do vymastenej zapekacej
nádoby, posypeme postrúhaným
syrom a uložíme na ne rebierka.
Ozdobíme plátkami slaniny
a dáme zapiecť.
DEZERT
Tvarohový koláč
Potrebujeme 300 g polohrubej
múky, 50 g práškového cukru, 1
dl mlieka, 30 g droždia, lyžičku
kryštálového cukru, vajce, 80 g
tuku. Do plnky 250 g tvarohu, 2
vajcia, 3 lyžice mlieka, 50 g hrozienok,
2 vanilkové cukry, 80 g
práškového cukru, 100 g kokosu.
Múku zmiešame s práškovým
cukrom, pridáme kvások z
mlieka, droždia a kryštálového
cukru, potom tuk, vajce, vymiesime
cesto a necháme 30 minút
kysnúť. Cesto preložíme do vymastenej
okrúhlej formy tak,
aby okraje boli zdvihnuté. Stred
natrieme tvarohovou plnkou a
pečieme 15 minút. Na koláč natrieme
kokosovú plnku a pomaly
dopečieme. Plnka: tvaroh
vymiešame so žĺtkami, vanilkovým
cukrom, mliekom a hrozienkami.
Z bielkov vyšľaháme
tuhý sneh, striedavo primiešavame
práškový cukor a kokosovú
múčku.
Domáca tlačenka
Tlačenku ako zo zabíjačky
si môžete jednoducho
urobiť aj doma.
Potrebujeme 2 bravčové kolená,
1 kg pliecka s kožou, soľ, 10
strúčikov cesnaku, lyžičku
majoránky, 10 zrniek čierneho
korenia, mleté čierne korenie,
vrecko na tlačenku. Očistené
kolená a pliecko dáme do väčšieho
hrnca, zalejeme studenou
vodou, pridáme soľ, 5
strúčikov cesnaku a korenie.
Varíme na miernom ohni 2
hodiny. Mäso vyberieme, vykostíme.
Chudé pokrájame na
malé kúsky, ostatné (aj s kožou)
pomelieme. Pridáme roztlačený
zvyšný cesnak, soľ, korenie
a majoránku. Do zmesi
nalejeme liter vývaru a dobre
premiešame. Vrecko na tlačenku
naplníme, uzavrieme a
uložíme do hlbšej nádoby. Tlačenku
zaťažíme a odložíme do
chladu na 24 hodín.
Jarné očistné kúry
Najlepším obdobím na
prečistenie a zregenerovanie
organizmu je jar, v
tomto období sa už v prírode
objavujú bylinky, z
ktorých čaje či šťavy dokážu
dostať organizmus do
pohody.
Čaje zvyčajne pijeme počas 3
týždňov trikrát denne jednu
šálku. Na jar využívame všetky
dostupné liečivé bylinky, ktoré
už na lúkach začínajú rásť.
Jarná únava
Jarnú únavu pomáha zahnať
grapefruitová šťava – čerstvo
vytlačená, nie džús. Pijeme aspoň
trikrát denne šťavu z jedného
grapu.
Rovnako prospeje čaj, ktorý
aktivizuje látkovú premenu. Z
obchodu z biopotravinami si
prineste nasledujúcu zmes: 20
g ovsenej slamy, 5 g rozmarínu,
10 g zlatobyle, 5 g mäty
piepornej, , 10 g melasy. Dávkovanie:
1 kávová lyžička zmesi
denne na šálku horúcej vody.
Najlepšie je už ráno vypiť dve
šálky tohto čaju.
Nadváha
Očistné kúry často prinesú aj
zredukovanie váhy. Osvedčila
sa zmes, ktorej základom sú
brezové listy a praslička. Zmiešame
po 10 listov brezy a 10
stoniek prasličky, 5 žihľavových
listov (vrcholce), 10 šípok,
koreňov ihlice tŕnistej, koreňov
a listov púpavy. Dve lyžice
zmesi zalejeme 3 dl vody, lúhujeme
10 minút a scedíme.
Zelený nápoj
Možno ho pripraviť z akejkoľvek
vňate, ale najúčinnejší je
tento: veľká hrsť lístkov ďateliny
(bez stoniek), malá hrsť
malých lístkov púpavy, malá
hrsť myšieho chvosta, 2 hrste
listov kostihoja lekárskeho,
veľká hrsť žihľavových listov,
malá hrsť lístkov alchemilky, 1
ananásový džús, liter vody.
Bylinky umyjeme, pokrájame
a postupne sypeme do pol litra
vody v mixéri. Po rozmixovaní
dolejeme zvyšnú vodu a necháme
hodinu lúhovať. Precedíme
cez plátno, zmiešame s
džúsom a pijeme počas dňa.
Džús v nápoji byť nemusí, slúži
iba na zlepšenie chuti.
Už len samotná šťava zo žihľavy
spolu s púpavou vynikajúco
čistí krv. Žihľavová šťava
je močopudná, je veľmi vhodná
pri dne, reumatizme a pri
prekyslení.
Stranu pripravila Jaroslava BADÁNIOVÁ
l Ryža bude chutnejšia, ak do vody, v ktorej ju
varíme, pridáme lyžičku citrónovej šťavy.
l Zaschnutú horčicu môžeme opäť použiť, ak
do nej pridáme niekoľko kvapiek octu, trochu
cukru a všetko dobre rozmiešame.
l Klobása alebo saláma nezaschne, ak odrezanú
vrstvu potrieme trochu oleja alebo masti.
l Olej nestmavne, ak do panvice s olejom pri
vyprážaní vložíme niekoľko špáradiel.
l Aby bolo kysnuté cesto jemnejšie a ľahšie,
pridáme pri miesení varený strúhaný zemiak.
l Do orechovej torty dajme namiesto múky 2
hrste strúhanky, cesto bude krehkejšie.
l Ak sa ponáhľame s prípravou múčnika, nemusíme
zdĺhavo peniť žĺtky s cukrom, ale najskôr
ušľaháme z bielkov tuhý sneh, do neho postupne
pridáme cukor, žĺtky a ostatné prísady a
nakoniec pol lyžičky prášku do pečiva.
l Koláče môžeme piecť na plechu vyloženom
vymasteným alobalom. Koláče sa nepripália a
my si ušetríme čas pri umývaní plechu.
l Bábovka bude kyprejšia, ak pridáme do cesta
trochu rumu alebo koňaku.
Zaujímavosti z kulinárstva
Fíni majú bohaté raňajky.
Mlieko alebo kávu so smotanou,
veľké porcie masla,
syra, ovsenú kašu, biely a
čierny, chrumkavý i sladkastý
chlieb.
Jedávajú veľa džemov rôzneho
druhu, tie podávajú k všeličomu.
Napríklad sobia pečienka s
2-3 druhmi marmelád nie je
vzácnosťou. Najbežnejšia úprava
mäsa je dusená pečienka s
prírodnou šťavou, omáčky takmer
nepoznajú. Za lahôdku sa
považuje jemne solené mäso surového
lososa. Po kúpeli v saune
zvyknú jesť niečo slané, obvykle
haringové chuťovky. Na trhu je
stále sobie mäso.
Kalakukko
Sú to ryby pečené v chlebe, ktoré
si berú do práce rybári a drevorubači.
Z pecňa chleba odkroja
konček, vyberú striedku, miesto
nej vložia malé pečené alebo
údené rybky, ktoré preložia slaninou
alebo masťou, pomiešajú
so striedkou a zalejú mliekom.
Peceň uzavrú odkrojeným končekom
a zapečú. Kalakukko pečú
aj v pekárňach, plnku dávajú
priamo do cesta.
Pajohku
Pajohku sú karelské pirôžky.
Vymiesime cesto z múky, mlieka,
droždia, žĺtkov, cukru, soli a
rozpusteného tuku. Necháme
vykysnúť. Potom vykrajujeme
väčšie kolieska, ktoré plníme
pokrájanou šunkou, uhorkou,
kečupom a horčicou. Kolieska
na okrajoch prehneme, dobre
stlačíme a pirôžky vysmažíme.
Fínsky haringový šalát
Robia ho z týchto surovín: 300 g
surovej bielej kapusty, 125 g slaniny,
3 haringov (asi 400 g), octu,
soli, cukru a korenia. Kapustu
pokrájame na rezance, polejeme
horúcou vodou a necháme
uschnúť. Slaninu pokrájame na
prúžky, opečieme do červena.
Zmiešame s pokrájanými haringami.
Zalejeme tukom vypečeným
zo slaniny, ochutíme marinádou
zkorenín.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  2. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  3. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  4. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  5. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  6. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  7. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  8. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  9. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  10. Tipni si na Petru Vlhovú a získaj 10 eur
  1. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  2. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  3. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  6. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  7. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  9. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  10. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 20 652
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 14 755
  3. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 8 741
  4. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 713
  5. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 578
  6. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 6 607
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 423
  8. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 310
  9. Riaditeľ VÚB: Udržateľnosť chceme vsadiť do DNA nášho podnikania 6 168
  10. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 6 080
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Záhorie - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Záhorie

M. Krajčí: Chceme skríningovo otestovať obyvateľov

Takýmto spôsobom chce znížiť šírenie nového koronavírusu o 50 percent.

Testovanie na nový koronavírus.

Rada partnerstva schválila strategický rámec rozvoja regiónu

Ide o kľúčový dokument, ktorým sa pripravuje župa na čerpanie eurofondov.

Trnavský samosprávny kraj

Divadlo Jána Palárika vstúpilo do siete európskych divadiel

Vedenie očakáva, že spolupráca so špičkovými divadlami obohatí tvorbu o množstvo inšpirácií.

Divadlo Jána Plárika v Trnave

Otužovanie na kunovskej priehrade láka stále viac ľudí

Posilnenie imunity spájajú s príjemným pobytom v prírode.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Pohrebné auto zrazilo cyklistu. Neprežil

Nehoda sa stala medzi Telincami a Vrábľami.

Hľadá sa nezvestný Martinčan

Naposledy sa nachádzal vo Valčianskej doline.

AKTUALIZOVANÉ o 16.31

Rady pred odbernými miestami v Nitre sa skrátili, mnohých vybavili bez čakania

V meste je otvorených o päť odberných miest viac ako pred týždňom.

Už ste čítali?