RELAX

PRÍRODA. REĎKOVKA JE PLNÁ VITAMÍNOV
Poznal ju už Marco Polo
Medzi lastovičky, ohlasujúce
čas vitamínovej hojnosti,
patrí skorá reďkovka. Najskôr
ju ochutnala posádka
Marca Pola, keď zakotvila
na území Orientu.
Iná verzia vychvaľuje šikovnosť
európskych záhradníkov, ktorí
sa v 16. storočí postarali o skultivovanie
málo chutných odrôd.
Reďkovke na pestovanie najviac
vyhovuje jar a jeseň. Treba
rýchlo zasadiť, veľa polievať a
čím skôr pozberať úrodu, inak
zdrevnatie.
Reďkev je najstaršou sestrou
reďkovky. Známou sa stala v staroveku,
keď spestrovala jedálny
lístok ťažko pracujúcich faraónových
otrokov. Možno ju
uskladniť a za dobrých podmienok
vydrží až do jari. Okrem vody
obsahuje fosfor, železo, horčík,
draslík, vápnik a skupinu vitamínov
B.
Vynikajúci vitamínový šalát si
pripravíte z rovnakého množstva
nastrúhanej reďkovky a
cvikly, ktoré zalejete nálevom z
oleja, citrónovej šťavy a soli.
Reďkovka udusená na cibuľke a
zaliata vajíčkami zasa chutí ako
hríbová praženica.
Známe sú liečivé účinky šťavy.
Šťava z reďkovky zmiešaná s
mrkvovou revitalizuje sliznice.
Zmes osoží aj pri zahlienení organizmu.
Účinok sa vystupňuje,
ak hodinu pred vypitím šťavy
zjete lyžičku chrenu. Reďkev
čierna podporuje tvorbu žlče,
dokonca vraj rozpúšťa drobnejšie
žlčové kamene. Pomáha tráveniu,
má protiplesňové, antibakteriálne
a antivírusové účinky.
Pitím šťavy sa dezinfikujú
močové cesty a tráviaci trakt.
POLIEVKA
Z ovsených vločiek
Potrebujeme 2 lyžice masti, 2
lyžice ovsených vločiek, lyžicu
hladkej múky, mrkvu, petržlen,
100 g šampiňónov, 2 zemiaky,
soľ, mleté čierne korenie, cibuľu,
2 strúčiky cesnaku, mletú
červenú papriku amajoránku.
Na polovici masti opražíme
vločky, pridáme múku, premiešame
a zalejeme litrom vody.
Privedieme do varu, pridáme
pokrájanú zeleninu a šampiňóny,
osolíme, okoreníme a varíme
10 minút. Na druhej časti
masti opražíme nadrobno pokrájanú
cibuľu a prelisovaný
cesnak, posypeme paprikou a
pridáme do polievky. Pridáme
pokrájané zemiaky a uvaríme do
mäkka. Pred dovarením ochutíme
majoránkou.
HLAVNÉ JEDLO
Halušky s rebierkami
Potrebujeme 1 balenie polotovaru
halušky v prášku, 100 g taveného
syra, 600 g rebierok, soľ,
mleté čierne korenie, mletú červenú
papriku, 100 g prerastenej
slaniny, pažítku, 80 g tvrdého
syra a olej.
Halušky pripravíme podľa návodu
a dáme do misy. Pridáme
tavený syr a premiešame. Rebierka
osolíme, okoreníme, posypeme
paprikou. Opražíme na
oleji a vyberieme. Halušky uložíme
do vymastenej zapekacej
nádoby, posypeme postrúhaným
syrom a uložíme na ne rebierka.
Ozdobíme plátkami slaniny
a dáme zapiecť.
DEZERT
Tvarohový koláč
Potrebujeme 300 g polohrubej
múky, 50 g práškového cukru, 1
dl mlieka, 30 g droždia, lyžičku
kryštálového cukru, vajce, 80 g
tuku. Do plnky 250 g tvarohu, 2
vajcia, 3 lyžice mlieka, 50 g hrozienok,
2 vanilkové cukry, 80 g
práškového cukru, 100 g kokosu.
Múku zmiešame s práškovým
cukrom, pridáme kvások z
mlieka, droždia a kryštálového
cukru, potom tuk, vajce, vymiesime
cesto a necháme 30 minút
kysnúť. Cesto preložíme do vymastenej
okrúhlej formy tak,
aby okraje boli zdvihnuté. Stred
natrieme tvarohovou plnkou a
pečieme 15 minút. Na koláč natrieme
kokosovú plnku a pomaly
dopečieme. Plnka: tvaroh
vymiešame so žĺtkami, vanilkovým
cukrom, mliekom a hrozienkami.
Z bielkov vyšľaháme
tuhý sneh, striedavo primiešavame
práškový cukor a kokosovú
múčku.
Domáca tlačenka
Tlačenku ako zo zabíjačky
si môžete jednoducho
urobiť aj doma.
Potrebujeme 2 bravčové kolená,
1 kg pliecka s kožou, soľ, 10
strúčikov cesnaku, lyžičku
majoránky, 10 zrniek čierneho
korenia, mleté čierne korenie,
vrecko na tlačenku. Očistené
kolená a pliecko dáme do väčšieho
hrnca, zalejeme studenou
vodou, pridáme soľ, 5
strúčikov cesnaku a korenie.
Varíme na miernom ohni 2
hodiny. Mäso vyberieme, vykostíme.
Chudé pokrájame na
malé kúsky, ostatné (aj s kožou)
pomelieme. Pridáme roztlačený
zvyšný cesnak, soľ, korenie
a majoránku. Do zmesi
nalejeme liter vývaru a dobre
premiešame. Vrecko na tlačenku
naplníme, uzavrieme a
uložíme do hlbšej nádoby. Tlačenku
zaťažíme a odložíme do
chladu na 24 hodín.
Jarné očistné kúry
Najlepším obdobím na
prečistenie a zregenerovanie
organizmu je jar, v
tomto období sa už v prírode
objavujú bylinky, z
ktorých čaje či šťavy dokážu
dostať organizmus do
pohody.
Čaje zvyčajne pijeme počas 3
týždňov trikrát denne jednu
šálku. Na jar využívame všetky
dostupné liečivé bylinky, ktoré
už na lúkach začínajú rásť.
Jarná únava
Jarnú únavu pomáha zahnať
grapefruitová šťava – čerstvo
vytlačená, nie džús. Pijeme aspoň
trikrát denne šťavu z jedného
grapu.
Rovnako prospeje čaj, ktorý
aktivizuje látkovú premenu. Z
obchodu z biopotravinami si
prineste nasledujúcu zmes: 20
g ovsenej slamy, 5 g rozmarínu,
10 g zlatobyle, 5 g mäty
piepornej, , 10 g melasy. Dávkovanie:
1 kávová lyžička zmesi
denne na šálku horúcej vody.
Najlepšie je už ráno vypiť dve
šálky tohto čaju.
Nadváha
Očistné kúry často prinesú aj
zredukovanie váhy. Osvedčila
sa zmes, ktorej základom sú
brezové listy a praslička. Zmiešame
po 10 listov brezy a 10
stoniek prasličky, 5 žihľavových
listov (vrcholce), 10 šípok,
koreňov ihlice tŕnistej, koreňov
a listov púpavy. Dve lyžice
zmesi zalejeme 3 dl vody, lúhujeme
10 minút a scedíme.
Zelený nápoj
Možno ho pripraviť z akejkoľvek
vňate, ale najúčinnejší je
tento: veľká hrsť lístkov ďateliny
(bez stoniek), malá hrsť
malých lístkov púpavy, malá
hrsť myšieho chvosta, 2 hrste
listov kostihoja lekárskeho,
veľká hrsť žihľavových listov,
malá hrsť lístkov alchemilky, 1
ananásový džús, liter vody.
Bylinky umyjeme, pokrájame
a postupne sypeme do pol litra
vody v mixéri. Po rozmixovaní
dolejeme zvyšnú vodu a necháme
hodinu lúhovať. Precedíme
cez plátno, zmiešame s
džúsom a pijeme počas dňa.
Džús v nápoji byť nemusí, slúži
iba na zlepšenie chuti.
Už len samotná šťava zo žihľavy
spolu s púpavou vynikajúco
čistí krv. Žihľavová šťava
je močopudná, je veľmi vhodná
pri dne, reumatizme a pri
prekyslení.
Stranu pripravila Jaroslava BADÁNIOVÁ
l Ryža bude chutnejšia, ak do vody, v ktorej ju
varíme, pridáme lyžičku citrónovej šťavy.
l Zaschnutú horčicu môžeme opäť použiť, ak
do nej pridáme niekoľko kvapiek octu, trochu
cukru a všetko dobre rozmiešame.
l Klobása alebo saláma nezaschne, ak odrezanú
vrstvu potrieme trochu oleja alebo masti.
l Olej nestmavne, ak do panvice s olejom pri
vyprážaní vložíme niekoľko špáradiel.
l Aby bolo kysnuté cesto jemnejšie a ľahšie,
pridáme pri miesení varený strúhaný zemiak.
l Do orechovej torty dajme namiesto múky 2
hrste strúhanky, cesto bude krehkejšie.
l Ak sa ponáhľame s prípravou múčnika, nemusíme
zdĺhavo peniť žĺtky s cukrom, ale najskôr
ušľaháme z bielkov tuhý sneh, do neho postupne
pridáme cukor, žĺtky a ostatné prísady a
nakoniec pol lyžičky prášku do pečiva.
l Koláče môžeme piecť na plechu vyloženom
vymasteným alobalom. Koláče sa nepripália a
my si ušetríme čas pri umývaní plechu.
l Bábovka bude kyprejšia, ak pridáme do cesta
trochu rumu alebo koňaku.
Zaujímavosti z kulinárstva
Fíni majú bohaté raňajky.
Mlieko alebo kávu so smotanou,
veľké porcie masla,
syra, ovsenú kašu, biely a
čierny, chrumkavý i sladkastý
chlieb.
Jedávajú veľa džemov rôzneho
druhu, tie podávajú k všeličomu.
Napríklad sobia pečienka s
2-3 druhmi marmelád nie je
vzácnosťou. Najbežnejšia úprava
mäsa je dusená pečienka s
prírodnou šťavou, omáčky takmer
nepoznajú. Za lahôdku sa
považuje jemne solené mäso surového
lososa. Po kúpeli v saune
zvyknú jesť niečo slané, obvykle
haringové chuťovky. Na trhu je
stále sobie mäso.
Kalakukko
Sú to ryby pečené v chlebe, ktoré
si berú do práce rybári a drevorubači.
Z pecňa chleba odkroja
konček, vyberú striedku, miesto
nej vložia malé pečené alebo
údené rybky, ktoré preložia slaninou
alebo masťou, pomiešajú
so striedkou a zalejú mliekom.
Peceň uzavrú odkrojeným končekom
a zapečú. Kalakukko pečú
aj v pekárňach, plnku dávajú
priamo do cesta.
Pajohku
Pajohku sú karelské pirôžky.
Vymiesime cesto z múky, mlieka,
droždia, žĺtkov, cukru, soli a
rozpusteného tuku. Necháme
vykysnúť. Potom vykrajujeme
väčšie kolieska, ktoré plníme
pokrájanou šunkou, uhorkou,
kečupom a horčicou. Kolieska
na okrajoch prehneme, dobre
stlačíme a pirôžky vysmažíme.
Fínsky haringový šalát
Robia ho z týchto surovín: 300 g
surovej bielej kapusty, 125 g slaniny,
3 haringov (asi 400 g), octu,
soli, cukru a korenia. Kapustu
pokrájame na rezance, polejeme
horúcou vodou a necháme
uschnúť. Slaninu pokrájame na
prúžky, opečieme do červena.
Zmiešame s pokrájanými haringami.
Zalejeme tukom vypečeným
zo slaniny, ochutíme marinádou
zkorenín.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Najčítanejšie na My Záhorie

Komerčné články

  1. GUTEN TAG! Deň plný pohody, zaujímavých destinácií a informácií
  2. Revolučný Nissan X-Trail mení pravidlá hry
  3. Naučte deti narábať s peniazmi: Máme pre vás niekoľko tipov
  4. Ako zlepšiť povedomie o cirkulárnej ekonomike?
  5. Prémiové bývanie pod lesom. Objavte Stockerka Prémium
  6. Miesto, kde je úspech podnikania zaručený
  7. 25 tipov na tašky, ktoré vás budú baviť. A takto si ich vyrobíte
  8. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine!
  1. Relaxačný raj v resorte Drevenice Terchová
  2. Koniec bolesti! Využite výstavné dotácie na masážne kreslo
  3. Miesto, kde je úspech podnikania zaručený
  4. Naučte deti narábať s peniazmi: Máme pre vás niekoľko tipov
  5. 25 tipov na tašky, ktoré vás budú baviť. A takto si ich vyrobíte
  6. Ako zlepšiť povedomie o cirkulárnej ekonomike?
  7. GUTEN TAG! Deň plný pohody, zaujímavých destinácií a informácií
  8. Prémiové bývanie pod lesom. Objavte Stockerka Prémium
  1. Cestujte za zlomok ceny. Päť destinácii na dovolenku mimo sezóny 13 750
  2. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine! 7 470
  3. V púpave je všetko, čo potrebujete 4 442
  4. Nebudete veriť, že toto skrýva Albánsko. Jeho pláže vyrazia dych 3 716
  5. Krátky, ale veľmi úspešný príbeh Kardiocentra AGEL Košice-Šaca 3 670
  6. Ako prišiel Boris Kollár k miliónom 3 483
  7. Výborná pre diabetikov aj pre lepšie trávenie. Poznáte Aróniu? 3 384
  8. Esplanade - wellnes s pridanou hodnotou 3 015
  1. Peto Jurco: Bezpečnosť nad zlato
  2. Igor Borišek: Koniec sveta 2/4
  3. Matúš Pavle: Ako pomôcť Ozbrojeným silám Ukrajiny (ukrajinskej armáde)
  4. Marek Tocimák: Prelomenie
  5. Michal Ježek: Nedeľný príhovor súdruha Blahu
  6. Ondřej Havelka: Buddhistický festival v himálajském klášteře Lamayuru nabízí ASMR vibe AF
  7. Viktor Pamula: Pozvánka na protest
  8. Michaela Vaníková Svoboda: Základy ľudštiny, časť prvá
  1. Lucia Nicholsonová: Otvorený list Kaliňákovi juniorovi 109 106
  2. Ivan Čáni: Korčokovský magor. 40 839
  3. Martin Krsak: Slovensku nebude nikto diktovať! …ani zahraničie, ani zákony SR 35 520
  4. Marek Mačuha: Chudobní dôchodcovia? 35 123
  5. Boris Šabík: Zvláštne ticho po katastrofách 20 128
  6. Martin Pollák: Komu sa klaňajú traja hrdobci? 19 646
  7. Ján Šeďo: Ktorý slovenský senior oželie z dôchodku 400 EUR mesačne ? 10 943
  8. Leonard Malacký: Kam z Bratislavy - na trip do najkrajšej obce na Dunaji 9 447
  1. Yevhen Hessen: Mobilizačný zákon: čo on znamená pre Ukrajincov v zahraničí?
  2. Jiří Ščobák: Ivan Korčok dnes promluvil před Starou tržnicou v Bratislavě (video)
  3. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Sex v meste na slovenský spôsob
  4. Yevhen Hessen: Telegram ako zdroj konšpirácií, dezinformácií a propagandy?
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 77. - Arktída - Ostrov Wrangel - miesto, kde sa začína ruský deň
  6. Post Bellum SK: Osobnosť, ktorú sme si nepripomenuli...
  7. Yevhen Hessen: Ukrajinských utečencov sa pýtajú "Prečo nie ste na fronte", ale utečencov z iných krajín sa na to nepýtajú?
  8. Jiří Ščobák: Ivan Korčok zvítězí, protože má něco, co Pellegrini nemá a nikdy mít nebude!
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

  1. Peto Jurco: Bezpečnosť nad zlato
  2. Igor Borišek: Koniec sveta 2/4
  3. Matúš Pavle: Ako pomôcť Ozbrojeným silám Ukrajiny (ukrajinskej armáde)
  4. Marek Tocimák: Prelomenie
  5. Michal Ježek: Nedeľný príhovor súdruha Blahu
  6. Ondřej Havelka: Buddhistický festival v himálajském klášteře Lamayuru nabízí ASMR vibe AF
  7. Viktor Pamula: Pozvánka na protest
  8. Michaela Vaníková Svoboda: Základy ľudštiny, časť prvá
  1. Lucia Nicholsonová: Otvorený list Kaliňákovi juniorovi 109 106
  2. Ivan Čáni: Korčokovský magor. 40 839
  3. Martin Krsak: Slovensku nebude nikto diktovať! …ani zahraničie, ani zákony SR 35 520
  4. Marek Mačuha: Chudobní dôchodcovia? 35 123
  5. Boris Šabík: Zvláštne ticho po katastrofách 20 128
  6. Martin Pollák: Komu sa klaňajú traja hrdobci? 19 646
  7. Ján Šeďo: Ktorý slovenský senior oželie z dôchodku 400 EUR mesačne ? 10 943
  8. Leonard Malacký: Kam z Bratislavy - na trip do najkrajšej obce na Dunaji 9 447
  1. Yevhen Hessen: Mobilizačný zákon: čo on znamená pre Ukrajincov v zahraničí?
  2. Jiří Ščobák: Ivan Korčok dnes promluvil před Starou tržnicou v Bratislavě (video)
  3. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Sex v meste na slovenský spôsob
  4. Yevhen Hessen: Telegram ako zdroj konšpirácií, dezinformácií a propagandy?
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 77. - Arktída - Ostrov Wrangel - miesto, kde sa začína ruský deň
  6. Post Bellum SK: Osobnosť, ktorú sme si nepripomenuli...
  7. Yevhen Hessen: Ukrajinských utečencov sa pýtajú "Prečo nie ste na fronte", ale utečencov z iných krajín sa na to nepýtajú?
  8. Jiří Ščobák: Ivan Korčok zvítězí, protože má něco, co Pellegrini nemá a nikdy mít nebude!

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu