Pondelok, 18. január, 2021 | Meniny má BohdanaKrížovkyKrížovky

RELAX

PRÍRODA. GINKO JE VRAJ ZÁZRAČNÉ
Pomáha krvnému obehu
Ginko dvojlaločné je strom,
ktorý rástol už pred 300 miliónmi
rokov. Skamenelé
zvyšky tohto rodu našli na
mnohýchmiestach Ázie,
Severnej Ameriky, aj v
Grónsku.
Ochladenie však tento druh potlačilo,
iba jeden – ginko dvojlaločné
– si našiel miesto v juhovýchodnej
Číne. Do Európy sa
ginko dostalo v roku 1727 a stalo
sa ozdobou každej botanickej
záhrady. Dorastá až do výšky 40
metrov a dožíva sa vysokého veku.
Okrúhle plody ginka šíria
nepríjemnú vôňu, ale s obľubou
sa používajú v japonskej a čínskej
kuchyni. Pred použitím ich
máčajú v slanej vode a potom
smažia. Plody obsahujú okrem
vody, sušiny a anorgatických látok
aj veľa kyseliny maslovej,
gumu, cukor, trieslovinu, kyselinu
citrónovú, pektín a chlorofyl.
Japonci, Číňania a Kórejci
považovali ginko za posvätný
strom. V dobe, keď opadáva lístie,
prichádzali Japonci ku
stromu, klaňali sa mu a zbierali
toto lístie s nábožnou úctou.
Listy obsahujú veľa látok
ovplyvňujúcich priepustnosť
stien krvných vlásočníc a znižujúcich
ich lomivosť, vplývajú na
krvný obeh. Tieto látky sa používajú
v prípravkoch, ktoré pôsobia
na rozširovanie ciev, zlepšujú
cirkuláciu krvi, zvyšujú
prietok v kapilárach. Priaznivo
pôsobia pri poruchách krvného
prietoku, pri diabetických cievnych
poškodeniach s nebezpečenstvom
odumierania tkanív –
gangrénach, poškodeniach nikotínom,
pri kŕčových žilách a
pri rôznych iných cievnych poruchách.
Využívajú sa aj pri astme
a nedostatočnom mozgovom
prekrvení.
Polenta so syrom
Názov asi pochádza z latinského
názvu „puls“, čo
znamenákaša.Pôvodne sa
varila zmletého obilia alebo
zo zeleniny, v stredoveku
z fazule rozdrvenej v
mlynčeku a zmiešanej s cibuľou
a olivovým olejom.
Dochucovala sa šalviou,
figami alebomedom.
Potrebujeme lyžičku morskej
soli, 300 g hrubej kukuričnej
múky alebo krupice, mleté
čierne korenie, 2 lyžičky byliniek
(tymián, majoránka, oregano),
200 g plátkového syra
čedar a 30 gmasla. Toto je nový
recept, poodľa ktorého sa polenta
varí dnes.
Vo veľkom hrnci necháme
zovrieť 1,5 litra posolenej vody.
Za stáleho miešania (najskôr
metličkou na sneh, potom vareškou)
opatrne prisypávame
múku. Na miernom ohni varíme
asi hodinu, stále musíme
miešať. Keď sa začne oddeľovať
od stien hrnca, vylejeme ju do
formy vypláchnutej studenou
vodou. Necháme vychladnúť a
vyklopíme. Niťou nakrájame
na plátky asi 0,5 cm. Do nákypovej
formy vymastenej maslom
striedavo dávame pláty
polenty a plátky syra. Každú
vrstvu posypeme korením a
bylinkami. Na ňu dáme vločky
masla a v rúre predhriatej na
200 stupňov pečieme pol hodiny.
Kŕčové žily
Kŕčové žily sú jedným z
najbežnejších problémov
obehovej sústavy. Príčiny,
pre ktoré ktomudochádza,
sú rôzne. Týmto problémomtrpí
veľmi veľa ľudí,
poznajú to najmä ženy
v tehotenstve.
Prevencia
Do jedálnička sa snažte zaradiť
čo najviac potravín s vysokým
obsahom vitamínu C a jedál,
ktoré cievy spevňujú, ako je
napríklad pohánka, čierne ríbezle
a grapefruit.
Pravidelne jedzte potraviny
s vlákninou – celozrnné pečivo
a cestoviny, zeleninu a ovocie,
strukoviny, ktoré pomáhajú
vyriešiť zápchu. Pri preplnených
črevách sa zvyšuje tlak
na cievy v podbrušku a spomaľuje
sa tak návrat krvi k srdcu.
Výsledkom je zvýšenie tlaku
krvi v nohách.
Nohámprospieva
Nohám najviac prospieva ich
zvýšená poloha. Vo chvíľach
oddychu si nohy čo najviac vykladajte
hore, aj na stôl alebo
na stoličku a aspoň dvakrát
denne nimi pokývajte hore nad
hlavou. Ideálna je jazda na bicykli
– to sa dá, aj keď bez bicykla,
aj v posteli. Po konzultácii
s odborníkom možno vybrať
niektorý z druhov elastických
pančúch, ktoré sa nosia počas
dňa.
Liečivá
Vitamín C – 3 až 6 g denne postupne,
aj s dostatkom tekutín.
Komplex látok podporujúcich
pevnosť ciev, tých, kde je rutín,
vitamín E – 100 mg denne,
najlepšie s vitamínom C. Lecitínové
kapsule – jednu kapsulu
dvakrát denne. Zinok, ktorý
napomáha v akútnych štádiách
– 50mg denne.
Bylinky
Plody šípok, listy čierneho ríbezlia,
jablčníková a rebríčková
vňať na čaj. Na obklady gaštanová
kôra, ľubovníková a
rebríčková vňať.
Stranu pripravila Jaroslava BADÁNIOVÁ
l Pampúchy upražíme s bielym krúžkom, keď
ich dostatočne vykysnuté vložíme do rozpáleného
tuku tak, aby plávali. Nádobu hneď prikryjeme
pokrievkou. Po troch minútach odkryjeme,
obrátime a pomaly dopražíme.
l Snehové cesto nenechávame stáť, pretože
redne. Hotové tvary zo snehového cesta (pyšteky,
kolieska...) pred pečením poprášime cukrom.
l Neosolené cesto dochutíme, ak sme na to
prišli hneď po jeho zarobení tak, že do neho zapracujeme
trochu osolenej vody.
l Tvarohovú plnku na koláče dávame na cesto,
ktoré poprášime múkou. Tak cesto nezvlhne od
mäkkého tvarohu a dobre sa prepečie.
l Ak chceme, aby nám piškótový korpus nezvlhol,
hneď po upečení ho zakryjeme utierkou.
Obrátime ho, papier na pečenie postriekame
vodou a opatrne stiahneme. Pre istotu posypeme
plát trochou cukru a pomocou utierky ho
stočíme. Po vychladnutí opatrne rozvinieme,
natrieme plnkou a zvinieme.
Zaujímavosti z kulinárstva
S dobrou ženou nebolí život,
z dobrého jedla nebolí brucho
a z dobrého alkoholu
nebolí hlava“, hovorí poľské
ľudové príslovie.
„Poliaci boli a sú labužníci dodnes.
Preslávil ich Poliak žijúci
vo Francúzsku, Henri Babinski,
ktorý napísal jednu z najlepších
kuchárskych kníh.
Poliaci majú radi husté zeleninové
polievky – fazuľovú s
údeným mäsom, kôprovú, hrachovú,
uhorkovú a šťavelovú, a
tiež krúpovník s drobkami, no
najmä boršč s paštétou. Obľúbená
je hydina. Prílohou k husi a
kačici je červená kapusta s vínom.
Málo vykŕmená kačica sa
obloží slaninou, obviaže sa a pečie.
Plní sa jablkami alebo pohánkovou
kašou. Zabitú hus nechávajú
poľské kuchárky odležať
na chladnom mieste až 8 dní.
Špecialitou sú knedle zo surových
zemiakov – pyzy. Plnia sa
mäsom alebo sa podávajú ako
príloha k husi a kapuste.
Bigoš je vraj báseň
Je to jedno z najobľúbenejších
poľských jedál. Robí sa zo 400 g
kyslej, 400 g hlávkovej kapusty,
200 g bravčového mäsa, 200 g salámy,
150 g bôčika, masti, cibule,
sušených húb, soli, mletej
papriky, bobkového listu, majoránky
a rasce. Kyslú kapustu s
rascou uvaríme domäkka. Uvaríme
pokrájanú hlávkovú kapustu
s hubami a soľou, pokrájané
mäso podusíme na masti s
cibuľou. Dáme ho do kapusty,
pridáme korenie a varíme asi pol
hodiny. Pokrájaný bôčik vyškvaríme,
škvarky s pokrájanou
salámou pridáme do kapusty.
Dochutíme, dovaríme. Bigoš je
najlepší, keď ku kapuste pridávame
aj zvyšky rôzneho mäsa,
pečienku, hydinu, zverinu...
Chuť zlepší pohár kyslastého
vína, ktorým zalejeme jedlo.
Poľské špeciality
Vo Varšave sa hotové držky polievajú
maslom, v Poznani sa
posýpajú strúhaným syrom,
petržlenom, niekedy aj nadrobno
posekanou majoránkou. Prílohou
bývajú halušky, zemiaky
alebo zemiakové vyprážané guľôčky.

Skryť Vypnúť reklamu

POLIEVKA
Krémová hydinová
Potrebujeme balíček polievkovej
zeleniny, 2 cibule, približne
kilovú sliepku, bobkový list, celé
biele korenie, soľ, 2 lyžice masla,
60 g múky, 200 g šľahačkovej
smotany, mleté čierne korenie,
2 lyžice sladkého vína, petržlenovú
vňať.
Pokrájanú zeleninu, cibuľu a
pokrájanú sliepku zalejeme 2 litrami
vody, ochutíme koreninami
a varíme poldruha hodiny.
Podľa potreby dolievame vodu.
Sliepku vyberieme, vývar precedíme
cez sito. Z múky a masla
urobíme hustú zápražku a spolu
so smotanou rozmiešanou v
troške vývaru pridáme do polievky.
Na malom ohni povaríme
10 minút. Z mäsa odstránime
kosti a kožu, pokrájame ho a
dáme do polievky. Ochutíme a
posypeme bylinkami.
HLAVNÉ JEDLO
Teľacie po rímsky
Potrebujeme 750 g teľacieho
mäsa, 2 cibule, 60 g masla alebo
rastlinného tuku, 500 g mrazeného
hrášku, 2 dl zeleninového
vývaru, soľ, biele korenie, cukor,
šunku, lístky šalvie, 2 dl bieleho
vína, špajdle a priehľadnú fóliu.
Očistenú cibuľu pokrájame na
plátky a opečieme na tuku. Pridáme
hrášok, podlejem vývarom
a 10 minút dusíme. Ochutíme
soľou, cukrom a korením.
Mäso zľahka naklepeme medzi
dvomi fóliami tak, aby sa nepotrhalo.
Na každý rez mäsa dáme
plátok šunky, lístok šalvie a
všetko spojíme špajdľami. Osolíme,
okoreníme a v tuku opečieme
z oboch strán domäkka.
Rezne vyberieme, výpek zriedime
vínom a povaríme. Zvyšný
tuk pridáme vo vločkách do
omáčky, ktorú ešte ochutíme.
Rezne v nej prehrejeme, výpek
zriedime vínom a povaríme.
DEZERT
Hrušky vo víne
Potrebujeme 4 zrelé hrušky, 4
klinčeky, 2 malé bobkové listy,
kúsok škorice, kôru z citróna,
125 g cukru a pol litra sladkého
červeného vína.
Hrušky ošúpeme, stopku necháme
a dáme ich stopkou nahor
do väčšieho hrnca. Pridáme
klinčeky, bobkový list, škoricu a
kúsok citrónovej kôry. Posypeme
cukrom a zalejeme vínom.
Necháme zovrieť, teplotu znížime
a pomaly varíme hodinu.
Hrušky opatrne vyberieme za
stopku, víno ešte trochu povaríme
a prelejeme ním hrušky.
Podávame vychladené na izbovú
teplotu. Tento dezert s vínom si
vraj môžu dožičiť aj vodiči, lebo
varením alkohol z vínavyprchá.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  2. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  4. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  5. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  6. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  7. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  8. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  10. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  2. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  3. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  4. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  5. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  7. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  8. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  10. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 21 142
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 16 053
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 322
  4. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 448
  5. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 7 233
  6. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 059
  7. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 6 405
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 234
  9. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 103
  10. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 5 864
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Záhorie - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Záhorie

Dali by ste dieťaťu cigaretu? Mnohí áno

Dali by ste dieťaťu cigaretu, ak by si ju vypýtalo? Väčšina z nás áno. Dokumentuje to sociálny experiment a mystery shopping, ktoré zastrešila vzdelávacia iniciatíva NA VEKU ZÁLEŽÍ.

Pribudli nové prípady, najviac v Košickom a Trnavskom kraji

V sobotu pribudlo 573 pacientov s pozitívnym PCR testom, zomrelo 57 ľudí. Laboratóriá vykonali 2 850 PCR testov.

Odborníci zriadili linky pomoci pre rodičov školákov

Deti sú v˙dôsledku dlhodobého dištančného vzdelávania apatickými a˙psychológovia evidujú zvýšený výskyt ich depresívnych prejavov práve v˙dôsledku sociálnej izolácie.

Ilustračná snímka.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Odišiel Ján Bartík

Hokejová rodina v Nitre stratila jedného zo svojich dlhoročných členov.

Vláda predĺžila zákaz vychádzania. Čaká nás testovanie, štátu majú pomôcť mestá a obce

Skríningové testovanie sa začne v pondelok 18. januára a potrvá do utorka 26. januára.

Druhý deň testovania v Nitre: Miera pozitivity klesla pod percento

Otestovať sa prišlo vyše 14-tisíc ľudí. Pozitívnych bolo podstatne menej ako pred týždňom.

Už ste čítali?