Pondelok, 25. október, 2021 | Meniny má AurelKrížovkyKrížovky

RELAX

PRÍRODA. BANÁNY SÚ ZDRAVÉ A VÝŽIVNÉ
Banány sú jednou z najstarších
kultúrnych plodín. Banánovníky
sú statné tropické
plodiny. Úroda z jednej
rastlinymáaj 50 kg a odsekáva
sa mačetou.
Nadzemná časť odumrie, ale
opäť vyrastie nová a cyklus sa
opakuje. Banány sa delia na
ovocné a škrobové na tepelné
spracovanie. Zo sušených banánov
robia aj červenohnedú múku
nevhodnú na klasické pečenie,
ale vyrába sa z nej zvláštny
druh pečiva. Tento druh banánov
je bežný v Afrike, kde banány
nie sú lahôdkovým ovocím,
ale dôležitým zdrojom polysachyridov
a jednou z podstatných
súčastí potravy.
Rod banánovníkov obsahuje
okolo 220 druhov rastúcich v
tropických oblastiach južnej
Ázie, Afriky, Austrálie a na priľahlých
ostrovoch. Najrozšírenejšie
sú v Indočíne. Obrovské
plantáže banánovníkov sú v tropických
oblastiach Strednej a
Južnej Ameriky. Najmohutnejší
je banánovník obrovský, ktorý
rastie na ostrove Nová Guinea.
Listy rastú rýchlo, aj 15 cm za
deň. Od vyklíčenia po zber plodov
uplynie 8 až 10 mesiacov.
Plody majú vysokú nutričnú
hodnotu, obsahujú veľa škrobu,
bielkoviny, tuky, vitamíny B a C
a množstvo stopových prvkov.
Banánovník plodí trikrát do roka.
Pre vývoj potrebuje teplotu
najmenej 10 až 14 stupňov. Každá
rastlina je schopná dávať ročne
65 až 100 kg plodov.
Plody sa obyčajne konzumujú
surové, na dlhšie skladovanie sa
sušia. Z nedozretých plodov vyrábajú
pivo. Zeleninové odrody
sa smažia, varia alebo miešajú s
kokosovým mliekom. Práve toto
jedlo považujú Indiáni v Hondurase
sa národné a volajú ho wabul.
Plody sa využívajú aj v medicíne.
Banánové šupky, steblá a
listy slúžia ako potrava hospodárskych
zvierat. Čerstvé listy
využívajú aj ako taniere alebo
baliaci papier. Banánovník poskytuje
vlákno na rohože, paravány,
z odpadu sa vyrába papier
– najmä z banánovníka textilného,
teda manilského konope, robia
z neho aj lodné laná.

Skryť Vypnúť reklamu

Zaujímavosti z kulinárstva
Ešte v časoch, keď si ľudia v
Európe pochutnávali na varených
kostiach ulovených
zvierat, Gréci poznali také
delikatesy ako knedličky z
pávieho mäsa, varené vajcia
morských vtákov, korenené
syry amedovékoláčiky,
pomaranče a iné ovocie
Orientu.
Špeciality si zachovali
Používali veľa oregana, mäty,
bobkového listu, kôpru, pili voňavé
vína. Veľmi užitočným vynálezom
bol dvakrát pečený
chlieb paximadi, čo je vlastne
suchár. Dodnes nesie meno pekára
Paxamosa, svojho tvorcu a
nájdete ho v gréckych obchodoch,
pečú ho z rôznych druhov
múky. Kedysi ho ocenili námorníci,
cestovatelia a vojaci na dlhých
cestách, teraz je najmä prílohou
ku káve. Jedným z tradičných
jedál je aj pita, plnené šatôčky
z papierovo tenkého cesta
nazývaného filo. Kedysi ich plnili
medom či syrom, dnes aj
mäsom, špenátom či inou zeleninou.
Používanie hrozna v
gréckej kuchyni je také staré ako
jeho pestovanie. Okrem hrozna
používali Gréci aj viničové listy.
Antický recept na plnené viničové
listy – dolmades – bol známy
vo väčšine starovekých
gréckych kolónií na pobreží
Pontu pri Čiernom mori.
Olivy sú základnou súčasťou
gréckej kuchyne. Oliva spolu s
chlebom a syrom feta tvorila
najjednoduchšie základné jedlo.
Na jeseň olivy zo stromov strasú
a pozbierajú. Nakladajú ich do
slaného nálevu a oleja. Drvené
olivy poskytujú olej, ktorý je
liekom na choroby od detských
kolík až po stareckú slabosť. V
krajnách, kde konzumujú veľa
olivového oleja, je menej srdcových
chorôb.
Ani jedna časť olivy nie je bez
úžitku. Zvyšky oleja vyvarujú na
mydlo a zvyšky drene vracajú do
zeme ako hnojivo alebo používajú
na kúrenie. Nájdu sa tu aj staré
olivovníky. V Aténach vraj
existuje strom, pod ktorým sedával
Platón.

Skryť Vypnúť reklamu

Bolesti kostí a kĺbov
Tieto bolesti často súvisia
s nedostatkom pohybu a
nesprávnou výživou. Niektoré
ochorenia jemožné
pomocouprírodných prostriedkov
zmierniť.
Degenerácia svalov
Denne pijeme pol litra čaju z
alchemilky a postihnuté miesta
masírujeme tinktúrou z
prasličky alebo z kapsičky, treba
vydržať aspoň dva týždne.
Bylinkový olej
Rovnaké diely nadrobno posekanej
vňate rozmarínu a levandule
dáme do fľaše, zalejeme
olivovým olejom. Dáme do
vody a 3 hodiny zahrievame,
občas zamiešame. Potom bylinky
vytlačíme, olej prelejeme
do tmavých fľaštičiek. Masírujeme
svaly pri bolestiach.
Koxartróza
Pijeme čaj z rovnakých dielov
vňate prasličky, brezy, žihľavy
a túžobníka. Súčasne robíme
na niekoľko hodín teplé zábaly
postihnutých miest z pomliaždených
listov kapusty alebo
listov či koreňa kostihoja.
Chronický zápal kĺbov
Zmes pripravíme z rovnakých
dielov vňate púpavy, žihľavy,
prasličky, rebríčka, listov brezy
a orecha. Zápar pijeme počas
šiestich týždňov.
Ischias
Pripravíme čaj z rovnakých
dielov medovky, levandule,
ľubovníka a chmeľu. Do čaju
pridáme lyžičku valeriánovej
tinktúry. Zvonku urobíme obklad
z listov deväťsilu.
Babkin obklad
Lieči opuchy a vonkajšie bolesti.
Postrúhané surové zemiaky
uvaríme v troche mlieka na
kašu, pridáme asi tretinu ražnej
pálenky, rozmiešame s
mliekom na hustotu kaše. Natrieme
na plátno a teplý obklad
prikladáme na boľavé miesta.
Každé dve hodiny vymieňame.
Nakoniec miesto premasírujeme
a natrieme rozmarínovolevanduľovým
olejom.
Na kĺby
Zemiaky uvarené v šupke roztlačíme,
pridáme polovičný objem
pomletého čerstvého alebo
sušeného koreňa kostihoja.
Dáme na plátno, pokvapkáme
arnikovou tinktúrou, priložíme
na boľavé miesta a necháme
pôsobiť cez noc.

Skryť Vypnúť reklamu

Škvarkovníky
Príprava je síce pracná, ale
všetci, ktorí si na škvarkovníkoch
pochutia, ich aj
ocenia.
Potrebujeme 600 g hrubej
múky, 250 g škvariek, soľ, 40 g
droždia, 0,25 l mlieka, lyžičku
cukru, 30 g masla a 3 žĺtky.
Časť múky vymiešame s
pomletými škvarkami a soľou.
Do druhej časti múky pridáme
vykysnutý kvások z droždia,
trošky mlieka a cukru. Pridáme
rozpustené maslo, žĺtky,
soľ a mlieko. Cesto vymiesime
a necháme vykysnúť. Vykysnuté
rozvaľkáme, preložíme
škvarkovým cestom a spolu
natenko rozvaľkáme. Preložíme
a necháme vykysnúť. Opäť
rozvaľkáme a takto postupujme
niekoľkokrát. Z cesta
okrúhlou formičkou vykrojíme
pagáčiky. Dáme na plech,
potrieme rozšľahaným vajcom
a upečieme.

DOBRÉ RADY
l Karfiol odložený na zimu zabalíme do pergamenu,
prikryjeme vlastnými listami a korene
zahrabeme do piesku.
l Kel pred varením nesparujeme, lebo stráca
farbu a chuť. Niekoľko minút varíme kel nezakrytý,
aby čpavé látky, ktoré obsahuje, unikli
spolu s parou. Keď je pri varení karfiolu v kuchyni
pach, na platňu sporáka prskneme niekoľko
kvapiek octu. Vzduch sa vyčistí a zápach
nebude cítiť.
l Ak chceme aby karfiol ostal biely, dáme do
vody na varenie trochu mlieka alebo citrónu.
l Hlávkový šalát vydrží dlhšie, keď hlúbik namočíme
do studenej vody.
l Zeleninovú či mäsovú polievku prifarbíme
postrúhanou mrkvou opraženou na tuku. Pridávame
pred dovarením.
l Chuť mrkvy môžeme zlepšiť kečupom alebo
citrónovou šťavou a dobre umytou postrúhanou
citrónovou kôrou.
l Zvädnutú zeleninu vylepšíme tak, keď ju vložíme
do studenej vody s trochou octu. Karfiol po
varení zostane biely, keď pridáme trochuoctu

Najčítanejšie na My Záhorie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako sa technologické spoločnosti starajú o bezpečnosť platieb
  2. Nechajte kryptomeny na Fumbi
  3. Chcete ušetriť na aute? Namiesto kúpy si ho prenajmite
  4. Pandémia upozornila na automatizáciu. Nahradí ľudí technika?
  5. Ocenenie získali Innovatrics, Kellys Bicycles a Bivio
  6. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch
  7. NDS otvára nový úsek diaľnice D1, západný obchvat Prešova
  8. Profesor Alexy: S plastmi sa musíme naučiť zaobchádzať
  9. Tristo nových lavičiek pre Bratislavu vďaka ČSOB nadácii
  10. Chladené halušky? Od tejto firmy si ich obľúbili na Slovensku
  1. Počúvali ste na cestách kazety v aute? Vieme, kto za tým stál
  2. NDS otvára nový úsek diaľnice D1, západný obchvat Prešova
  3. 365.invest prináša investíciu s garantovaným výnosom
  4. Ako uľahčiť opatrovanie seniorov doma
  5. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  6. Rebríček: Kto sú najlepší zamestnávatelia na svete podľa Forbes?
  7. Vraciame spoločnosti priazeň, ktorú nám už 30 rokov prejavuje
  8. Tristo nových lavičiek pre Bratislavu vďaka ČSOB nadácii
  9. Profesor Alexy: S plastmi sa musíme naučiť zaobchádzať
  10. Najtajnejšie ponuky módnych kúskov v Európe – iba na pozvanie
  1. Ako budú tento rok vyzerať vianočné dôchodky a kedy ich vyplatia 15 061
  2. Chladené halušky? Od tejto firmy si ich obľúbili na Slovensku 8 435
  3. Kaufland otvára prvú predajňu s fotovoltaickým systémom 8 378
  4. Ako je na tom naša ekonomika? Začína sa konferencia #akonato 6 348
  5. Najtajnejšie ponuky módnych kúskov v Európe – iba na pozvanie 4 686
  6. Oprášte cestovateľské plány, jeseň sa nesie v znamení poznávania 3 648
  7. Prichádzame o pamiatky? Obnoviť všetky by trvalo 180 rokov 3 640
  8. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch 3 219
  9. Stravovacie zlozvyky Slovákov. Odborníci radia čomu sa vyvarovať 2 947
  10. Martinus vykupuje čítané knihy, spustil službu Knihovrátok 2 814

Blogy SME

  1. Nina Erneker: Pozrieť sa do zrkadla je „dobrý nápad“
  2. Tupou Ceruzou: Prirodzený habitat chobotnice
  3. Tomáš Tenczer: My weekly pickup's - wk 42
  4. Anna Milanová: Dobrý deň...
  5. Filip Balint : Cesta do Holandska
  6. Rudolfa Vallová: O čom je Hegerova komunikácia
  7. Igor Lichý: Quo vadis CE ZA AR?
  8. Richard Dubovický: Pomôže slobodným matkám v Prešove nový mestský podnik?
  1. Robert Fico: Pán Kovačič z Markízy, ďakujem, vyhral som vďaka Vám 50 Eur! 31 319
  2. Matúš Lazúr: Neočkovaní dôchodcovia si vianočné príspevky nezaslúžia 17 179
  3. Věra Tepličková: Nepoškvrnené očkovanie - ďalší zázrak alebo zvrátenosť vlády neboráka Hegera? 12 691
  4. Jiří Ščobák: Paní Záborská, jste zbabělec! Dovedete cílit jen na nejsnadnější cíl - ženy 8 632
  5. Rastislav Čurma: Kde zobrať vodičov kamiónov (Hommo na ceste zavadzalis) 6 936
  6. Martina Hilbertová: Zomrela Gruberová, ktorú sme za komunizmu nemohli počúvať 6 668
  7. Stanislav Martinčko: Veno pre drahú nevestu z úradu práce v Pezinku?? 5 197
  8. Július Kovács: Kaliňák a Počiatek ma chcú dostať do basy pomocou justičnej a policajnej mafie, dodnes ju riadi Fico, lebo som upozornil na ich zlodejstvá. 4 865
  1. Matúš Sarvaš: Krádeže, vlámanie a drogy u mladistvého. Verdikt súdu? Napomenutie a dohľad (Prípad prokurátora)
  2. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 2: Flow, alebo ako pri práci stratiť pojem o čase
  3. Karolína Farská: Česká predvolebná kampaň vrcholí. Nastavuje trend aj pre tú budúcu na Slovensku
  4. Milota Sidorová: Ženy doplácajú na nedostupnosť bývania najviac. Takto to vyriešili vo Viedni
  5. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  6. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  7. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  8. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Záhorie - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Záhorie

V domácnosti Veroniky Štafenovej žiadne vajíčko nerozbijú – ale vyfúkajú. K domácej panej neodmysliteľne patrí zdobenie kraslíc, takže treba mať poriadnu zásobu materiálu.


3 h

Celá udalosť vznikla v dôsledku slabého tesnenia vypaľovacej pece pri vysokej teplote


6 h

Falošná súťaž nabáda účastníkov zapojiť sa do prieskumu, pričom vyhrať vraj môžu až 10-tisíc eur.


SITA 9 h
Mestské zastupiteľstvo

Iniciatívu poslanca vníma zástupkyňa ako predvolebnú kampaň.


13 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Výrazné obmedzenie v tvrdošínskom okrese sa od 25. októbra týkajú už aj očkovaných.


14 h

Na nájomné bude prispievať Európska únia.


11 h

Okres Banská Bystrica má reálnu šancu vyhnúť sa prísnym opatreniam, ktoré ohrozujú aj chod prevádzok.


7 h

Trnava má málo bytov, ľudia vyhľadávajú domy ďalej od mesta. Realitní makléri sa zhodli, že ceny za byty v Trnave išli hore až o 20 percent. Oveľa drahšie vyjdú v súčasnosti pozemky.


13 h

Blogy SME

  1. Nina Erneker: Pozrieť sa do zrkadla je „dobrý nápad“
  2. Tupou Ceruzou: Prirodzený habitat chobotnice
  3. Tomáš Tenczer: My weekly pickup's - wk 42
  4. Anna Milanová: Dobrý deň...
  5. Filip Balint : Cesta do Holandska
  6. Rudolfa Vallová: O čom je Hegerova komunikácia
  7. Igor Lichý: Quo vadis CE ZA AR?
  8. Richard Dubovický: Pomôže slobodným matkám v Prešove nový mestský podnik?
  1. Robert Fico: Pán Kovačič z Markízy, ďakujem, vyhral som vďaka Vám 50 Eur! 31 319
  2. Matúš Lazúr: Neočkovaní dôchodcovia si vianočné príspevky nezaslúžia 17 179
  3. Věra Tepličková: Nepoškvrnené očkovanie - ďalší zázrak alebo zvrátenosť vlády neboráka Hegera? 12 691
  4. Jiří Ščobák: Paní Záborská, jste zbabělec! Dovedete cílit jen na nejsnadnější cíl - ženy 8 632
  5. Rastislav Čurma: Kde zobrať vodičov kamiónov (Hommo na ceste zavadzalis) 6 936
  6. Martina Hilbertová: Zomrela Gruberová, ktorú sme za komunizmu nemohli počúvať 6 668
  7. Stanislav Martinčko: Veno pre drahú nevestu z úradu práce v Pezinku?? 5 197
  8. Július Kovács: Kaliňák a Počiatek ma chcú dostať do basy pomocou justičnej a policajnej mafie, dodnes ju riadi Fico, lebo som upozornil na ich zlodejstvá. 4 865
  1. Matúš Sarvaš: Krádeže, vlámanie a drogy u mladistvého. Verdikt súdu? Napomenutie a dohľad (Prípad prokurátora)
  2. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 2: Flow, alebo ako pri práci stratiť pojem o čase
  3. Karolína Farská: Česká predvolebná kampaň vrcholí. Nastavuje trend aj pre tú budúcu na Slovensku
  4. Milota Sidorová: Ženy doplácajú na nedostupnosť bývania najviac. Takto to vyriešili vo Viedni
  5. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  6. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  7. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  8. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho

Už ste čítali?

Skryť Zatvoriť reklamu