Pondelok, 26. október, 2020 | Meniny má DemeterKrížovkyKrížovky

RELAX

POLIEVKA
Boršč z jedného mäsa
Potrebujeme zväzok polievkovej
zeleniny, kilo hovädzieho
mäsa z pliecka, soľ, pol lyžičky
čierneho korenia, 2 cibule, 700 g
bielej kapusty, 500 g cvikly, 250
g paradajok, 30 g masla, 5 lyžíc
červeného vínneho octu, lyžičku
cukru, zväzok petržlenovej
vňate, 2 bobkové listy, mleté korenie
a 250 g kyslej smotany.
Pokrájané mäso vo väčšom
hrnci zalejeme 2 l vody, pridáme
pokrájanú zeleninu a koreniny.
Necháme pomaly asi 2 hodiny
variť. Cibuľu pokrájame na kocky,
kapustu na rezance, ošúpanú
cviklu na hranolčeky. Paradajky
ponoríme do horúcej vody,
ošúpeme a nakrájame na
kocky. Uvarené mäso vyberieme,
pokrájame na kocky a dáme
do iného hrnca. Cviklu trochu
osmažíme na masle, pridáme
ocot, cukor a lyžičku soli. Zalejeme
vývarom a necháme 15
minút dusiť. Potom ju preložíme
do hrnca s vývarom, pridáme
bobkový list, paradajky, kapustu
a varíme ďalších 45 minút.
Pridáme mäso, dochutíme
koreninami a nakoniec vňaťou.
HLAVNÉ JEDLO
Mäsové karbonátky
Potrebujeme 500 g mletého hovädzieho
mäsa, olej, 2 cibule,
100 g čiernej fazule, strúhanku
rascu, čili, cesnak, soľ, mleté
čierne korenie a vajce.
Fazuľu namočíme deň vopred a
uvaríme. Scedíme, necháme vychladnúť.
Zmiešame s mletým
mäsom. Pridáme nadrobno pokrájaný
cesnak, pokrájanú a
osmaženú cibuľu, vajce, strúhanku
a koreniny. Spolu premiešame.
Vytvarujeme karbonátky
a vypražíme ich na oleji z
oboch strán. Podávame s kyslou
smotanou a paradajkami.
DEZERT
Jablkový závin
Potrebujeme 200 g hladkej múky,
vajce, štipku soli, pol deci
vody, 800 g jabĺk, 100 g kryštálového
cukru, škoricu, 20 g hrozienok,
100 g strúhanky, 100 g
margarínu, práškový cukor na
posypanie.
Múku zmiešame s vajcom,
pridáme soľ, vodu a vypracujeme
hladké ťahavé a nelepivé
cesto. Cesto pomúčime, prikryjeme
a necháme štvrť hodiny
odstáť. Na stôl prestrieme čistý
obrus a trocha ho pomúčime
hladkou múkou. Cesto na doske
čiastočne vyvaľkáme, položíme
na obrus a vyťahujeme čo najtenšie.
Na cesto rozložíme jablká
pokrájané na tenké plátky, kryštálový
cukor, škoricový cukor,
strúhanku a tretinu rozpusteného
margarínu (zvyškom vymastíme
plech). Pomocou obrusu
zvinieme, položíme na plech
a upečieme.

Skryť Vypnúť reklamu

PRÍRODA AKO LIEČITEĽ PRE ZDRAVÉ OČI
Hovorí sa, že oko jeoknom
do duše. Prezrádza aj veľa
informácií o chorobách.
Irisdiagnostika je metódou,
ktorá práve na základe
zmien na oku hodnotí vnútorný
stav organizmu.
Oči sú často podráždené, prepracované.
Treba sa o ne starať
aj tak, že používame bylinkové
zápary a obklady.
Obklady z byliniek
Rumanček a očianka sú vynikajúcimi
bylinkami na očné obklady.
Z rumančeka si urobíme
zápar, po vylúhovaní scedíme
cez jemné plátno. Po vychladnutí
urobíme obklad tak, že v ňom
namáčame kúsky sterilnej gázy,
ktoré prikladáme na oči. Vždy,
keď sa obklad ohreje, vymeníme
ho. Zápar z očianky (dá sa kúpiť
v lekárni) je ešte účinnejší.
Tmavé kruhy pomôžu vyriešiť
studené obklady zo záparu šalvie.
Obklady z tejto rastliny
stiahnu kruhy a zároveň pôsobia
utišujúco.
Očné vačky pod očami mávajú
súvislosť s obličkami. Preto treba
piť čaje z byliniek s močopudným
účinkom, ako je napríklad
breza, brusnica, koreň
petržlenu, zeleru či mrkvy. Pomáhajú
aj vatové tampóny nasiaknuté
čiernym čajom. Ešte
vlažné ich priložíme pod oči, necháme
pôsobiť 20 minút a umyjeme
vlažnou vodou. Zapálené
oči lieči aj odvar z nechtíka.

Skryť Vypnúť reklamu

Zaujímavosti z kulinárstva
Pri búraní starého hostinca
v Štokholme našli murári
jedálny lístok z roku 1812.
Okrem18 druhov polievok,
20 rybacích jedál a 34 jedál
zo zveriny a hydiny ponúkal
hostinský ešte aj pečenú labuť
a sovu na ražni.
Losiemäso
Ako špecialitu ho často podávajú
so sladkou zaváraninou. Vo
Švédsku na stole nechýba syr,
syrové nátierky s rybami, krabmi,
špecialitou je syr s krevetami.
Dressing robia tak, že do paradajkového
pretlaku primiešajú
smotanu, majonézu, koňak a
sladké sherry.
Špeciality
Medzi špeciality patria matjesy
v oleji, slede s cibuľou, vysmážaná
platesa s citrónom, či mäsové
knedličky v smotanovej
omáčke s brusnicami. Obľúbené
je pečené tresčie filé s chrenovým
maslom, aj losos so zemiakmi
v smotanovej omáčke s
kôprom.
Zaujímavosti
Nájdete aj takéto kombinácie:
hovädzí vývar s gaštanmi, zemiaková
polievka s hruškami,
údený losos so zemiakmi na
smotane, grilovaný sob so zaváraninou,
dusené gaštany s holandskou
omáčkou a podobne.
Švédsky stôl
Na stôl patril chlieb, maslo,
šunka, bravčové mäso, sobí
údený jazyk, studená teľacia
paštéta, raky, kraby a studené
ryby. A šaláty s majonézou, ovocie,
veľa syrov. V lepších reštauráciách
ustrice, homáre, olivy a
kaviár, ku ktorému podávali
opečené toasty a citrón. Obľúbená
je švédska káva. Potrebujeme
3,5 dl silnej zrnkovej kávy,
3 lyžičky kakaa, 4 lyžičky práškového
cukru, 4 lyžičky smotany
a šľahačku. Kakao dobre
premiešame s cukrom. Za miešania
prikvapkávame smotanu.
Prilejeme 3,5 dl vriacej vody, doplníme
horúcou kávou a navrch
každého pohára dáme ušľahanú
šľahačku.

Skryť Vypnúť reklamu

Citróny v dobrom oleji
Prípravou dobroty získamešťavnaté
citróny, aj
výborný citrónový olivový
olej. Naložené citróny sú
dobré k dusenej zelenine,
pečenému mäsu, grilovanýmrybám,
citrónový olej
do šalátov a na zaváranie.
Potrebujeme litrový zatvárací
pohár, pol kila citrónov, niekoľko
klinčekov, bobkový list a
2 dl olivového oleja, môže byť
aj viac, 4 lyžice soli. Citróny
dobre umyjeme, osušíme a
nakrájame na tenké plátky.
Dáme do sitka, zasypeme soľou.
Necháme „vypotiť“ 12 hodín.
Potom ich osušíme a vo
vrstvách ukladáme do zatváracieho
pohára. Počas ukladania
pridávame klinčeky a bobkový
list. Zalejeme olejom tak,
aby boli citróny dobre ponorené.
Zatvoríme a necháme odležať
6 až 8 dní. Citróny musia
byť stále ponorené, ak olej odlejete,
musíte doliať nový.
NEDEĽNÉ MENU ŠPECIALITA
Bulharskí liečitelia
Bulharský liečiteľ Dimitar
Karavainov tvrdil, že veľa
ľudí trpí na pocity bolestivého
tlaku v pravom boku,
hoci lekárske vyšetrenie
neukázalo vážnu chorobu.
Zmesbylínpomáha
V prípade bolestí v boku radil
liečiteľ užívať odvar zo zmesi
40 g koreňa kozlíka, po 30 g
mäty piepornej a medovky, 20
g okvetných lístkov tmavočervených
ruží. Do pol litra vriacej
vody vhodíme lyžicu zmesi,
povaríme 3 minúty a scedíme.
Niekoľkokrát denne nalačno
užívame lyžicu odvaru.
Po 4 dňoch užívania treba zaradiť
pauzu na 2 dni a tento
cyklus niekoľkokrát zopakujeme.
Po niekoľkých cykloch je
potrebné zaradiť pauzu na asi 5
dní, potom je zas možné niekoľko
cyklov opakovať. Každý
večer si, podľa rád bulharského
liečiteľa, treba kúpať nohy v
horúcej vode, ale bez namočenia
kolien.
Karavainov využíval aj saturejku
- pri bolestiach hlavy, vysokom
krvnom tlaku, pri búšení
srdca, aj na podporu trávenia,
či ako močopudný liek.
Oceňoval najmä schopnosť saturejky
zmierňovať hnačky
spôsobené jedlom.
Nádcha je nepríjemná
Obyvatelia prímorských oblastí
majú jednoduchý liek. Je
ním morská voda, ktorá sa používa
niekoľkými spôsobmi,
najmä teplá na vyplachovanie
nosa. Jej pary treba inhalovať,
vhodné je niekoľko dúškov vypiť
počas dňa. Možno dýchať aj
dym z páleného husieho alebo
kačacieho pera.
Močové ťažkosti
Ľudia z okolia Burgasu nedajú
dopustiť na petržlen. Používajú
koreň, vňať i semeno petržlena
kučeravého. Petržlen nechýbal
v domácej apatieke ani
pri problémoch s menštruačnými
bolesťami. Pripravuje sa
výťažok z macerátu pol lyžičky
semena v štvrťlitri studenej
vody, treba macerovať asi 8
hodín. Toto množstvo sa podáva
ako denná dávka. Možno
pripraviť aj nálev z 3-4 lyžičiek
koreňa v pol litri vriacej vody,
nechať postáť 15 minút a po
scedení vypiť po dúškoch počas
dňa. Šťava z čerstvej vňate
alebo koreňa sa podáva v denne
dávke 100 až 150 g.
DOBRÉ RADY
Stranu pripravila Jaroslava BADÁNIOVÁ
l Chcete, aby polievka mala zlatožltú farbu?
Nakrájajte cibuľu a osmažte ju doružova, nakoniec
vlejte do mäsového vývaru.
l Polievku zahustíte pridaním zápražky, na
poldruha litra vývaru dáte 50-60 g tuku a rovnaké
množstvo hladkej múky. Zápražka musí zružovieť.
Pred dovarením vlejte do polievky a nechajte
ešte chvíľu povrieť. Čím pomalšie varíte
hovädziu polievku, tým je vývar svetlejší.
l Pri varení polievky počítajte s tým, že až tretina
vody sa môže vypariť. Dolievaním vody pri
varení sa znižuje chuť a kvalita vývaru.
l Žĺtok dobre vyšľaháte v troche vychladenej
polievky, do hrnca ho dajte len tak, aby sa
ohrial, nie zrazil varením.
l Presolenú polievku vylepšíte pridaním pokrájaných
surových zemiakov. Tie vsiaknu
nadbytočnú soľ.
l Chcete mať zelené vňate do polievky stále
poruke? Nakrájajte petržlenovú, zelerovú vňať a
pažítku, prípadne iné bylinky, dajte do misiek
na ľadové kocky a zalejte vodou. Do polievky
pridajte len pri dovarením. Polievke dá tú
správnu farbu šafrán. Stačí ho pridať ibatrochu.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  2. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  3. Fresh Market má novú predajňu Sanagro. Takto to tam vyzerá
  4. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  5. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  6. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  7. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  8. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  1. Duálnu prax v dm nahradilo počas pandémie online vzdelávanie
  2. Chief of Slovak Telekom: We care about the future of Slovakia
  3. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  4. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  5. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  6. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  7. Kvalitné sporenie si dokážete vybaviť z pohodlia domova
  8. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  9. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  10. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 21 435
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 20 928
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 15 645
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 680
  5. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 12 659
  6. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 11 884
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 668
  8. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 11 087
  9. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 826
  10. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 586
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Záhorie - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Záhorie

MY PLUS: Pokojne zostaňte doma, náš týždenník MY si teraz prelistujete už aj online

23 regionálnych titulov MY a niekoľkoročný archív online plus odomknutý exkluzívny obsah na 27 weboch MY - to je MY PLUS.

Trnava pripravuje 55 odberových miest pre plošné testovanie

Navrhnuté odberové miesta zväčša kopírujú umiestnenie volebných miestností.

Pandémia skrátila sezónu jaskyne Driny o tri a pol mesiaca

Štruktúra návštevníkov bola však odlišná oproti minulým rokom.

V jaskyni Driny verejnosti sprístupnia aj neprístupnú časť.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Ako sa penzistom zvýšia dôchodky

Aj od januára budúceho roku môžu dôchodcovia počítať so zvyšovaním penzií o valorizáciu. V tom istom mesiaci sa zvýšené dôchodky začnú aj vyplácať.

Padol ďalší rekord. V Trenčianskom kraji odhalili takmer 400 prípadov nákazy

Ide o pozitívnych ľudí identifikovaných klasickou cestou pomocou PCR testov.

Pacientov pribúda, nemocnica v Čadci prosí zdravotníkov o pomoc

Situácia v nemocnici je podľa riaditeľa vážna.

Už ste čítali?