RELAX

POLIEVKA
Boršč z jedného mäsa
Potrebujeme zväzok polievkovej
zeleniny, kilo hovädzieho
mäsa z pliecka, soľ, pol lyžičky
čierneho korenia, 2 cibule, 700 g
bielej kapusty, 500 g cvikly, 250
g paradajok, 30 g masla, 5 lyžíc
červeného vínneho octu, lyžičku
cukru, zväzok petržlenovej
vňate, 2 bobkové listy, mleté korenie
a 250 g kyslej smotany.
Pokrájané mäso vo väčšom
hrnci zalejeme 2 l vody, pridáme
pokrájanú zeleninu a koreniny.
Necháme pomaly asi 2 hodiny
variť. Cibuľu pokrájame na kocky,
kapustu na rezance, ošúpanú
cviklu na hranolčeky. Paradajky
ponoríme do horúcej vody,
ošúpeme a nakrájame na
kocky. Uvarené mäso vyberieme,
pokrájame na kocky a dáme
do iného hrnca. Cviklu trochu
osmažíme na masle, pridáme
ocot, cukor a lyžičku soli. Zalejeme
vývarom a necháme 15
minút dusiť. Potom ju preložíme
do hrnca s vývarom, pridáme
bobkový list, paradajky, kapustu
a varíme ďalších 45 minút.
Pridáme mäso, dochutíme
koreninami a nakoniec vňaťou.
HLAVNÉ JEDLO
Mäsové karbonátky
Potrebujeme 500 g mletého hovädzieho
mäsa, olej, 2 cibule,
100 g čiernej fazule, strúhanku
rascu, čili, cesnak, soľ, mleté
čierne korenie a vajce.
Fazuľu namočíme deň vopred a
uvaríme. Scedíme, necháme vychladnúť.
Zmiešame s mletým
mäsom. Pridáme nadrobno pokrájaný
cesnak, pokrájanú a
osmaženú cibuľu, vajce, strúhanku
a koreniny. Spolu premiešame.
Vytvarujeme karbonátky
a vypražíme ich na oleji z
oboch strán. Podávame s kyslou
smotanou a paradajkami.
DEZERT
Jablkový závin
Potrebujeme 200 g hladkej múky,
vajce, štipku soli, pol deci
vody, 800 g jabĺk, 100 g kryštálového
cukru, škoricu, 20 g hrozienok,
100 g strúhanky, 100 g
margarínu, práškový cukor na
posypanie.
Múku zmiešame s vajcom,
pridáme soľ, vodu a vypracujeme
hladké ťahavé a nelepivé
cesto. Cesto pomúčime, prikryjeme
a necháme štvrť hodiny
odstáť. Na stôl prestrieme čistý
obrus a trocha ho pomúčime
hladkou múkou. Cesto na doske
čiastočne vyvaľkáme, položíme
na obrus a vyťahujeme čo najtenšie.
Na cesto rozložíme jablká
pokrájané na tenké plátky, kryštálový
cukor, škoricový cukor,
strúhanku a tretinu rozpusteného
margarínu (zvyškom vymastíme
plech). Pomocou obrusu
zvinieme, položíme na plech
a upečieme.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

PRÍRODA AKO LIEČITEĽ PRE ZDRAVÉ OČI
Hovorí sa, že oko jeoknom
do duše. Prezrádza aj veľa
informácií o chorobách.
Irisdiagnostika je metódou,
ktorá práve na základe
zmien na oku hodnotí vnútorný
stav organizmu.
Oči sú často podráždené, prepracované.
Treba sa o ne starať
aj tak, že používame bylinkové
zápary a obklady.
Obklady z byliniek
Rumanček a očianka sú vynikajúcimi
bylinkami na očné obklady.
Z rumančeka si urobíme
zápar, po vylúhovaní scedíme
cez jemné plátno. Po vychladnutí
urobíme obklad tak, že v ňom
namáčame kúsky sterilnej gázy,
ktoré prikladáme na oči. Vždy,
keď sa obklad ohreje, vymeníme
ho. Zápar z očianky (dá sa kúpiť
v lekárni) je ešte účinnejší.
Tmavé kruhy pomôžu vyriešiť
studené obklady zo záparu šalvie.
Obklady z tejto rastliny
stiahnu kruhy a zároveň pôsobia
utišujúco.
Očné vačky pod očami mávajú
súvislosť s obličkami. Preto treba
piť čaje z byliniek s močopudným
účinkom, ako je napríklad
breza, brusnica, koreň
petržlenu, zeleru či mrkvy. Pomáhajú
aj vatové tampóny nasiaknuté
čiernym čajom. Ešte
vlažné ich priložíme pod oči, necháme
pôsobiť 20 minút a umyjeme
vlažnou vodou. Zapálené
oči lieči aj odvar z nechtíka.

SkryťVypnúť reklamu

Zaujímavosti z kulinárstva
Pri búraní starého hostinca
v Štokholme našli murári
jedálny lístok z roku 1812.
Okrem18 druhov polievok,
20 rybacích jedál a 34 jedál
zo zveriny a hydiny ponúkal
hostinský ešte aj pečenú labuť
a sovu na ražni.
Losiemäso
Ako špecialitu ho často podávajú
so sladkou zaváraninou. Vo
Švédsku na stole nechýba syr,
syrové nátierky s rybami, krabmi,
špecialitou je syr s krevetami.
Dressing robia tak, že do paradajkového
pretlaku primiešajú
smotanu, majonézu, koňak a
sladké sherry.
Špeciality
Medzi špeciality patria matjesy
v oleji, slede s cibuľou, vysmážaná
platesa s citrónom, či mäsové
knedličky v smotanovej
omáčke s brusnicami. Obľúbené
je pečené tresčie filé s chrenovým
maslom, aj losos so zemiakmi
v smotanovej omáčke s
kôprom.
Zaujímavosti
Nájdete aj takéto kombinácie:
hovädzí vývar s gaštanmi, zemiaková
polievka s hruškami,
údený losos so zemiakmi na
smotane, grilovaný sob so zaváraninou,
dusené gaštany s holandskou
omáčkou a podobne.
Švédsky stôl
Na stôl patril chlieb, maslo,
šunka, bravčové mäso, sobí
údený jazyk, studená teľacia
paštéta, raky, kraby a studené
ryby. A šaláty s majonézou, ovocie,
veľa syrov. V lepších reštauráciách
ustrice, homáre, olivy a
kaviár, ku ktorému podávali
opečené toasty a citrón. Obľúbená
je švédska káva. Potrebujeme
3,5 dl silnej zrnkovej kávy,
3 lyžičky kakaa, 4 lyžičky práškového
cukru, 4 lyžičky smotany
a šľahačku. Kakao dobre
premiešame s cukrom. Za miešania
prikvapkávame smotanu.
Prilejeme 3,5 dl vriacej vody, doplníme
horúcou kávou a navrch
každého pohára dáme ušľahanú
šľahačku.

SkryťVypnúť reklamu

Citróny v dobrom oleji
Prípravou dobroty získamešťavnaté
citróny, aj
výborný citrónový olivový
olej. Naložené citróny sú
dobré k dusenej zelenine,
pečenému mäsu, grilovanýmrybám,
citrónový olej
do šalátov a na zaváranie.
Potrebujeme litrový zatvárací
pohár, pol kila citrónov, niekoľko
klinčekov, bobkový list a
2 dl olivového oleja, môže byť
aj viac, 4 lyžice soli. Citróny
dobre umyjeme, osušíme a
nakrájame na tenké plátky.
Dáme do sitka, zasypeme soľou.
Necháme „vypotiť“ 12 hodín.
Potom ich osušíme a vo
vrstvách ukladáme do zatváracieho
pohára. Počas ukladania
pridávame klinčeky a bobkový
list. Zalejeme olejom tak,
aby boli citróny dobre ponorené.
Zatvoríme a necháme odležať
6 až 8 dní. Citróny musia
byť stále ponorené, ak olej odlejete,
musíte doliať nový.
NEDEĽNÉ MENU ŠPECIALITA
Bulharskí liečitelia
Bulharský liečiteľ Dimitar
Karavainov tvrdil, že veľa
ľudí trpí na pocity bolestivého
tlaku v pravom boku,
hoci lekárske vyšetrenie
neukázalo vážnu chorobu.
Zmesbylínpomáha
V prípade bolestí v boku radil
liečiteľ užívať odvar zo zmesi
40 g koreňa kozlíka, po 30 g
mäty piepornej a medovky, 20
g okvetných lístkov tmavočervených
ruží. Do pol litra vriacej
vody vhodíme lyžicu zmesi,
povaríme 3 minúty a scedíme.
Niekoľkokrát denne nalačno
užívame lyžicu odvaru.
Po 4 dňoch užívania treba zaradiť
pauzu na 2 dni a tento
cyklus niekoľkokrát zopakujeme.
Po niekoľkých cykloch je
potrebné zaradiť pauzu na asi 5
dní, potom je zas možné niekoľko
cyklov opakovať. Každý
večer si, podľa rád bulharského
liečiteľa, treba kúpať nohy v
horúcej vode, ale bez namočenia
kolien.
Karavainov využíval aj saturejku
- pri bolestiach hlavy, vysokom
krvnom tlaku, pri búšení
srdca, aj na podporu trávenia,
či ako močopudný liek.
Oceňoval najmä schopnosť saturejky
zmierňovať hnačky
spôsobené jedlom.
Nádcha je nepríjemná
Obyvatelia prímorských oblastí
majú jednoduchý liek. Je
ním morská voda, ktorá sa používa
niekoľkými spôsobmi,
najmä teplá na vyplachovanie
nosa. Jej pary treba inhalovať,
vhodné je niekoľko dúškov vypiť
počas dňa. Možno dýchať aj
dym z páleného husieho alebo
kačacieho pera.
Močové ťažkosti
Ľudia z okolia Burgasu nedajú
dopustiť na petržlen. Používajú
koreň, vňať i semeno petržlena
kučeravého. Petržlen nechýbal
v domácej apatieke ani
pri problémoch s menštruačnými
bolesťami. Pripravuje sa
výťažok z macerátu pol lyžičky
semena v štvrťlitri studenej
vody, treba macerovať asi 8
hodín. Toto množstvo sa podáva
ako denná dávka. Možno
pripraviť aj nálev z 3-4 lyžičiek
koreňa v pol litri vriacej vody,
nechať postáť 15 minút a po
scedení vypiť po dúškoch počas
dňa. Šťava z čerstvej vňate
alebo koreňa sa podáva v denne
dávke 100 až 150 g.
DOBRÉ RADY
Stranu pripravila Jaroslava BADÁNIOVÁ
l Chcete, aby polievka mala zlatožltú farbu?
Nakrájajte cibuľu a osmažte ju doružova, nakoniec
vlejte do mäsového vývaru.
l Polievku zahustíte pridaním zápražky, na
poldruha litra vývaru dáte 50-60 g tuku a rovnaké
množstvo hladkej múky. Zápražka musí zružovieť.
Pred dovarením vlejte do polievky a nechajte
ešte chvíľu povrieť. Čím pomalšie varíte
hovädziu polievku, tým je vývar svetlejší.
l Pri varení polievky počítajte s tým, že až tretina
vody sa môže vypariť. Dolievaním vody pri
varení sa znižuje chuť a kvalita vývaru.
l Žĺtok dobre vyšľaháte v troche vychladenej
polievky, do hrnca ho dajte len tak, aby sa
ohrial, nie zrazil varením.
l Presolenú polievku vylepšíte pridaním pokrájaných
surových zemiakov. Tie vsiaknu
nadbytočnú soľ.
l Chcete mať zelené vňate do polievky stále
poruke? Nakrájajte petržlenovú, zelerovú vňať a
pažítku, prípadne iné bylinky, dajte do misiek
na ľadové kocky a zalejte vodou. Do polievky
pridajte len pri dovarením. Polievke dá tú
správnu farbu šafrán. Stačí ho pridať ibatrochu.

Najčítanejšie na My Záhorie

Komerčné články

  1. Naučte deti narábať s peniazmi: Máme pre vás niekoľko tipov
  2. GUTEN TAG! Deň plný pohody, zaujímavých destinácií a informácií
  3. Miesto, kde je úspech podnikania zaručený
  4. Choďte za odborníkom. Či vás bolí zub alebo chcete investovať
  5. Firmy a školy sa môžu zbaviť elektroodpadu rýchlo a bezplatne
  6. Zmena pre ľudí s postihnutím: Prichádzajú európske preukazy
  7. 25 tipov na tašky, ktoré vás budú baviť. A takto si ich vyrobíte
  8. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine!
  1. Nissan Qashqai: Facelift prináša množstvo inovatívnych vylepšení
  2. Choďte za odborníkom. Či vás bolí zub alebo chcete investovať
  3. Gymnazisti z Nového Mesta nad Váhom sa h3kovali
  4. Aj jedenáste ocenenie Slovak Superbrands Award putuje do dm
  5. Autocentrá AAA AUTO už za prvý štvrťrok predali 26 000 vozidiel
  6. Firmy a školy sa môžu zbaviť elektroodpadu rýchlo a bezplatne
  7. Zmena pre ľudí s postihnutím: Prichádzajú európske preukazy
  8. Relaxačný raj v resorte Drevenice Terchová
  1. Cestujte za zlomok ceny. Päť destinácii na dovolenku mimo sezóny 13 833
  2. Revolučná inovácia: Mobil pomáha v boji proti rakovine! 8 342
  3. V púpave je všetko, čo potrebujete 4 776
  4. Zmena pre ľudí s postihnutím: Prichádzajú európske preukazy 3 296
  5. Esplanade - wellnes s pridanou hodnotou 3 130
  6. Veľká zmena pre ľudí s postihnutím 2 878
  7. Náš prvý prezident sa nebál hovoriť o mravnosti v politike 2 365
  8. Nebudete veriť, že toto skrýva Albánsko. Jeho pláže vyrazia dych 2 031
  1. Ondřej Havelka: Nazí adamité. Africké bohoslužby v rouše Evině
  2. Portu Fin Blog: Pri investovaní treba pamätať aj na poplatky, vedia si vypýtať tisíce eur
  3. Lucia Kleštincová: Prepíšme (inak dopredu istú) budúcnosť demokracie EÚ
  4. Viktor Pamula: Viceprimátor poslancom
  5. Danica Chames: Ako (ne)rozbehnúť malý online biznis
  6. Jozef Varga: Krkavci / 59. /
  7. Ľuboš Vodička: Viedeň, Gustav Klimt a Secesia
  8. Jan Pražák: Cizinka s rozměrnou kabelou
  1. Lucia Nicholsonová: Otvorený list Kaliňákovi juniorovi 112 996
  2. Lucia Nicholsonová: List zápasníkovi Véghovi 72 348
  3. Ivan Čáni: Korčokovský magor. 41 244
  4. Martin Krsak: Slovensku nebude nikto diktovať! …ani zahraničie, ani zákony SR 35 684
  5. Marek Mačuha: Chudobní dôchodcovia? 35 442
  6. Boris Šabík: Zvláštne ticho po katastrofách 20 560
  7. Yevhen Hessen: Mobilizačný zákon: čo on znamená pre Ukrajincov v zahraničí? 15 705
  8. Martin Pollák: Komu sa klaňajú traja hrdobci? 12 260
  1. Yevhen Hessen: Mobilizačný zákon: čo on znamená pre Ukrajincov v zahraničí?
  2. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Sex v meste na slovenský spôsob
  3. Jiří Ščobák: Ivan Korčok dnes promluvil před Starou tržnicou v Bratislavě (video)
  4. Yevhen Hessen: Telegram ako zdroj konšpirácií, dezinformácií a propagandy?
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 77. - Arktída - Ostrov Wrangel - miesto, kde sa začína ruský deň
  6. Post Bellum SK: Osobnosť, ktorú sme si nepripomenuli...
  7. Yevhen Hessen: Ukrajinských utečencov sa pýtajú "Prečo nie ste na fronte", ale utečencov z iných krajín sa na to nepýtajú?
  8. Jiří Ščobák: Ivan Korčok zvítězí, protože má něco, co Pellegrini nemá a nikdy mít nebude!
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Záhorie - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Záhorie

V blížiace sa letné mesiace sa mnohí chystajú na táborové dobrodružstvá. Preto, ak ste sa ešte nerozhodli, sme si pre vás pripravili pár tipov.


Advertorial


Ak ste muža videli, alebo máte informácie o jeho súčasnom pobyte, kontaktujte políciu.


Starostovia dotknutých obcí nesúhlasia.


Najčítanejšie články MyRegiony.sk

  1. Ondřej Havelka: Nazí adamité. Africké bohoslužby v rouše Evině
  2. Portu Fin Blog: Pri investovaní treba pamätať aj na poplatky, vedia si vypýtať tisíce eur
  3. Lucia Kleštincová: Prepíšme (inak dopredu istú) budúcnosť demokracie EÚ
  4. Viktor Pamula: Viceprimátor poslancom
  5. Danica Chames: Ako (ne)rozbehnúť malý online biznis
  6. Jozef Varga: Krkavci / 59. /
  7. Ľuboš Vodička: Viedeň, Gustav Klimt a Secesia
  8. Jan Pražák: Cizinka s rozměrnou kabelou
  1. Lucia Nicholsonová: Otvorený list Kaliňákovi juniorovi 112 996
  2. Lucia Nicholsonová: List zápasníkovi Véghovi 72 348
  3. Ivan Čáni: Korčokovský magor. 41 244
  4. Martin Krsak: Slovensku nebude nikto diktovať! …ani zahraničie, ani zákony SR 35 684
  5. Marek Mačuha: Chudobní dôchodcovia? 35 442
  6. Boris Šabík: Zvláštne ticho po katastrofách 20 560
  7. Yevhen Hessen: Mobilizačný zákon: čo on znamená pre Ukrajincov v zahraničí? 15 705
  8. Martin Pollák: Komu sa klaňajú traja hrdobci? 12 260
  1. Yevhen Hessen: Mobilizačný zákon: čo on znamená pre Ukrajincov v zahraničí?
  2. Monika Nagyova: Úprimné pozdravy z Bratislavy: Sex v meste na slovenský spôsob
  3. Jiří Ščobák: Ivan Korčok dnes promluvil před Starou tržnicou v Bratislavě (video)
  4. Yevhen Hessen: Telegram ako zdroj konšpirácií, dezinformácií a propagandy?
  5. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 77. - Arktída - Ostrov Wrangel - miesto, kde sa začína ruský deň
  6. Post Bellum SK: Osobnosť, ktorú sme si nepripomenuli...
  7. Yevhen Hessen: Ukrajinských utečencov sa pýtajú "Prečo nie ste na fronte", ale utečencov z iných krajín sa na to nepýtajú?
  8. Jiří Ščobák: Ivan Korčok zvítězí, protože má něco, co Pellegrini nemá a nikdy mít nebude!

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu