Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

RELAX

POLIEVKA
Krémová hrášková
Potrebujeme 200 g čerstvého
hrášku (alebo mrazeného), olej,
cibuľu, soľ, mleté čierne korenie,
muškátový oriešok, 1,5 dl
mlieka, strúčik cesnaku, kocku
bujónu, chlieb na opraženie.
Hrášok v litri osolenej vody
uvaríme do polomäkka. Na oleji
speníme pokrájanú cibuľu, zalejeme
mliekom a premiešame.
Hrášok vyberieme, rozmixujeme
v malom množstve vody, vylejeme
do mlieka, pridáme vodu,
v ktorej sme varili hrášok,
pretlačený cesnak, muškátový
oriešok a za stáleho miešania
krátko povaríme. Na oleji opražíme
kocky chleba. Pred podávaním
pridáme do polievky.
HLAVNÉ JEDLO
Plnka v ceste
Potrebujeme 500 g lístkového
cesta, 5 rožkov, 2 dl mlieka, soľ,
mleté čierne korenie, cibuľu, 2
strúčiky cesnaku, lyžicu posekanej
petržlenovej vňate, vegetu,
2 dlhšie tenké klobásy, 3 vajcia.
Rožky pokrájame, sparíme
horúcim mliekom, osolíme a
okoreníme. Pridáme nadrobno
pokrájanú cibuľu, pretlačený
cesnak, vňať, vegetu, premiešame.
Pridáme 2 žĺtky a sneh z 3
bielkov. Lístkové cesto rozvaľkáme
na pol centimetra, natrieme
plnkou, na ňu uložíme
vedľa seba klobásy, zvinieme a
uložíme na plech. Cesto natrieme
plnkou a upečieme.
DEZERT
Šúľance smakom
Potrebujeme 500 g zemiakov,
soľ, žĺtok, 200 g hrubej múky,
120 g maku, 70 g práškového
cukru a 50 g masla.
V šupke uvarené zemiaky
ošúpeme a postrúhame. Osolíme,
pridáme žĺtok, múku, podľa
potreby vodu a na doske vypracujeme
hustejšie cesto, ktoré
necháme postáť 20 minút. Cesto
rozdelíme na viac častí, ktoré
formujeme na valčeky a pokrájame
na kúsky. Kúsky cesta rozšúľame
na pomúčenej doske a
uvaríme v osolenej vode. Uvarené
šúľance vyberieme, necháme
odkvapkať, posypeme zomletým
makom, práškovým cukrom
a pokvapkáme roztopeným
maslom.

Skryť Vypnúť reklamu

PRÍRODA AKO LIEČITEĽ
Každý desiaty človekmá
problémy so zažívaním. Výsledkom
je zápcha, nadúvanie,
kŕče a hnačky.
Príčina problému?
Príčinou sú často precitlivené
nervy v tráviacom systéme.
Rozčúlenie, hnev, zlosť a stres
narúšajú proces trávenia. Problémy
s trávením často súvisia aj
s menštruačným cyklom.
Prvápomoc
Pomáhajú rozličné meditatívne
cvičenia, joga, autogénny tréning.
Jednoduché ale účinné je
aj takéto cvičenie: pohodlne sa
posaďte, zatvorte oči, koncentrujte
sa na pokojné dýchanie a
myšlienky nechajte voľne plynúť
bez toho, aby ste rozmýšľali
nad problémami.
Pri akútnych ťažkostiach
Na brušné kŕče pomáha pepermintový
olej v kapsuliach alebo
aj termoska s teplou vodou položená
na brucho.
Pri nadúvaní nejedzte príliš
veľa balastných látok. Treba vyskúšať,
ktoré potraviny ťažkosti
zhoršujú.
Pri zápche treba v priebehu
dňa vypiť aspoň 2,5 litra tekutín.
Denne konzumujte veľa zeleniny
a ovocia, aj celozrnných výrobkov.
Nevyhnutný je aj pohyb.
Účinné sú aj jogurty s baktériami
mliečneho kvasenia, sušené
slivky vopred namočené a
ľanové semiačka. Slivky sú vynikajúcim
prostriedkom proti
zápche, aj na základe dlhoročných
výskumov sa tento efekt
potvrdil. Pokiaľ nie ste zvyknutí
na sušené slivky, môžete spočiatku
trpieť istými ťažkosťami,
pocitom plnosti, nafukovaním...
Tieto pocity však po čase zmiznú
a výsledok je výborný.
Pri hnačke môže pomôcť nastrúhané
jablko alebo roztlačený
banán, normalizuje to stolicu

Skryť Vypnúť reklamu

Zaujímavosti z kulinárstva
Belgická národná kuchyňa v
podstate neexistuje, pretože
väčšinu jedál prevzali z
francúzskej a holandskej
kuchyne, podľa toho, či ju
pripravujú Valoni alebo
Flámovia.
Okrem hovädzieho mäsa obľubujú
ryby a hydinu, zo zeleniny
špargľu a ružičkový kel. Majú aj
svoje špeciality.
Krajiny Beneluxu
Holandsko je podľa našich predstáv
krajinou veterných mlynov,
kanálov a tulipánov, ktorých
sa tu pestuje vyše 7000 odrôd.
Holandsko je však najmä krajina
syrov s ročnou výrobou okolo
400 tisíc ton a dlhou tradíciou.
Syry z Goudy a Eidamu exportovali
už v 12. storočí.
Syrový veľtrh sa uskutočňuje
na námestí mesta Alkmaar každý
piatok dopoludnia od mája do
konca septembra za asistencie
tisícky turistov. Holanďania veľa
korenia, z rýb najčastejšie
pripravujú haringy, z mäsa
uprednostňujú hovädzinu, zverinu
a ako príloha dominuje ryža.
Spotrebujú aj veľa masla a
smotany. V Amsterdame nájdete
aj kníhkupectvo, ktoré je
veľmi známe svojou špecializáciou
na predaj kuchárskych
kníh.
Flámske pivovémäso
V Belgicku často pripravujú svoje
obľúbené flámske pivové mäso.
Robia ho z kila hovädzieho
mäsa, 100 g slaniny, 2 cibúľ,
cesnaku, soli, masti, lyžice
hladkej múky, 2,5 čierneho piva,
pol litra mäsového vývaru,
petržlenovej vňate, bobkového
listu, tymiánu, práškového cukru
a octu. Mäso spolu so slaninou
treba pokrájať, rovnako cibuľu,
cesnak, premiešať so soľou.
Mäso so slaninou prudko
opečte, vyberte, do masti dajte
cibuľu a cesnak, prisypte múku,
zalejte pivom, prilejte časť vývaru,
povarte. Primiešajte vňať,
bobkový list, tymián, trochu
cukru a podľa chuti osoľte. Pridajte
mäso so slaninou, prilejte
vývar, aby bolo všetko ponorené.
Zakryte a duste v rúre asi
hodinu.

Skryť Vypnúť reklamu

DOBRÉ RADY
l Špinavú fľašu očistíte tak, že do nej dáte saponát,
teplú vodu a trochu fazule alebo ryže. Keď
budete fľašou potriasať, usadeniny vo fľaši sa
uvoľnia. Obsah vylejte a fľašu opláchnite.
l Ak sa kovový vrchnák nedá otvoriť, skúste
dať pohár pod horúcu vodu, aby sa kov roztiahol.
Pohár však nesmie byť veľmi studený, napríklad
z chladničky. Uzáver na fľaši môžete
uvoľniť aj kliešťami alebo luskáčikom na orechy,
ale opatrne, aby sa fľaša nezlomila.
l Zavárací pohár poslúži aj ako nádoba na múku.
Ak do vrchnáka urobíte klincom a kladivom
niekoľko dier, máte ideálnu nádobu na posýpanie
jedál múkou.
l Poháre od zaváranín poslúžia na uskladnenie
strukovín. Do pohára s fazuľou či šošovicou pridajte
aj feferónku, malo by to odpudiť všetok
hmyz. Pohár vždy treba dobre zatvoriť.
l Rovnako dobre poslúži pohár napríklad od
džemu na výrobu aromatického cukru. Cukor
nasypte do pohára, pridajte vanilkové struky
alebo škoricu či citrónovú kôru, prípadne iné
voňavé koreniny. Dobre zatvorte a o niekoľko
dní máte voňavý cukor na dezerty.

Hlasivky v ohrození
Problémy s hlasivkami zažil
vari každý. Situácia,
keď nedokážeme vysloviť
vetu, je veľmi nepríjemná.
Pomôžuvšak overené recepty
starých ľudových
liečiteľov.
Kapustový sirup
Z kapusty vytlačte šťavu, môžete
použiť odšťavovač. Na jeden
diel šťavy dajte pol dielu
medu. Mierne ohrejte, pomiešajte,
nechajte vychladnúť. Počas
dňa treba užívať lyžicu šťavy
v pol dl teplého mlieka minimálne
tri až päťkrát.
Bylinkový odvar
Zmiešajte rovnaké diely sušeného
repíka, slezu a listu alebo
plodu ríbezle. Povarte dve lyžice
zmesi v dvoch deci vody.
Precedenou zmesou treba
kloktať.
Obklad na hrdlo
Dve lyžice sušeného harmančeka
chvíľu povarte v deci oleja.
Nechajte trochu vychladnúť
a celú zmes natrite na plátno.
Priložte ju na hrdlo, prikryte
igelitom, zaviažte šatkou a nechajte
pôsobiť cez noc. Ráno
opláchnite.
Elixír z prírody
K trom dielom repíka pridajte
po jednom dieli slezu a ibiša.
Dve lyžice zmesi zohrejte v pol
litri vody k bodu varu. Nechajte
vylúhovať, preceďte. Pridajte
med a citrón. Popíjajte teplé
po dúškoch počas dňa.
Feniklový liek
Dve lyžice feniklového semiačka
pomeľte na kávovom
mlynčeku, povarte v 2 dl mlieka,
nechajte 20 minút postáť.
Preceďte, oslaďte medom a po
lyžici užívajte počas dňa.
Šalviana kloktanie
Do litra studenej vody dajte 4
lyžice šalvie a 4 lyžice dubovej
kôry, nechajte všetko pol dňa
macerovať. Krátko povarte,
preceďte, kloktajte vlažným
odvarom.
Zápalmandlí
Uvarte si silnejší majoránkový
čaj, vypite počas dňa po dúškoch
približne liter čaju. Dobre je
tento čaj dať do termosky, aby
bol stále teplý. Na hrdlo vynikajúco
pomáha aj teplý obklad
z varených pretlačených zemiakov
a nadrobno pokrájanej
cibule.

Exotic orange
Nápoj je trochu náročný
na suroviny, no pokiaľ
chcete pripraviť špecialitu
pre hostí alebo na rodinnú
oslavu, určite zoženiete
všetko, čo na exotický
drink potrebujete.
Na jeden drink treba 10 cl pomarančovej
šťavy, 10 cl marakujovej
šťavy, niekoľko kvapiek
likéru Angostura a koliesko
pomaranča. Likér môžete
nahradiť aj iným, treba vyskúšať.
Všetko premiešajte vo vysokom
pohári s kockami ľadu a
ozdobte kolieskamipomaranča.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vitajte v postapokalyptickom svete
  2. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  3. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  4. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  5. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  6. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  7. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  9. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  10. Zelená Bratislava
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 17 431
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 795
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 046
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 023
  5. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 893
  6. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 11 253
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 476
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 727
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 623
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 586
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Záhorie - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Záhorie

Predlžujeme akciu o 24h

Ak nemôžete za novinami, noviny prídu k vám. Dnes to máte s 50% zľavou na celý rok

Akcia platí pre nových aj existujúcich predplatiteľov, ktorí si ho predĺžia.

Táto akcia platí len 24 hodín a nebude sa opakovať.

Vonkajšie terasy pred gastropodnikmi zostanú v prevádzke aj v zime

Mesto Trnava umožní prevádzku exteriérových terás reštaurácií, kaviarní a podobných podnikov aj v zimných mesiacoch.

Gastronómia prežíva ťažké časy.

Na Slovensku pribudlo 2 581 prípadov nákazy koronavírusom

Pred poslancami Národnej rady SR to povedal predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO), ktorý dnes požiadal o vystúpenie v pléne.

Ilustračné foto.

Holíč prijme finančnú výpomoc štátu vo výške 239.000 eur

Mesto Holíč prijme v súvislosti s výpadkom dane z príjmov fyzických osôb v dôsledku pandémie nového koronavírusu finančnú výpomoc štátu vo výške 239.000 eur.

Ilustračná fotografia.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Na Liptove pribudol v piatok dosiaľ najvyšší počet infikovaných

Situácia sa začína zhoršovať už aj v okrese Ružomberok.

TMR zatvára strediská Jasná a Vysoké Tatry

V prípade priaznivého vývoja situácie na Slovensku by mohli znova otvoriť 6. novembra.

Ľudia stoja v radoch pred odbernými miestami

Odberové miestnosti sa otvorili o ôsmej hodine ráno.

Už ste čítali?