NEDEĽNÉ MENU
POLIEVKA
Hustá kuracia
Potrebujeme 60 dg kuracieho
mäsa, 4 lyžice oleja, cibuľu,
mrkvu, petržlen, zeler, lyžicu
múky, soľ, korenie, citrónovú
kôru, majoránku, trochu vínového
octu, lyžicu vegety.
Pokrájané mäso opražíme na
oleji. Pridáme nadrobno pokrájanú
cibuľu a opäť opražíme. Zeleninu
pokrájanú na kocky pridáme
k mäsu. Osolíme, posypeme
múkou, premiešame, zalejeme
litrom vody. Pridáme vegetu,
korenie, soľ, majoránku a
citrónovú kôru. Pomaly varíme,
kým mäso nezmäkne. Ochutíme
vínovým octom.
HLAVNÉ JEDLO
Kotlety na mäte
Potrebujeme bravčové alebo
baranie kotlety, sardely alebo
sardelovú pastu, hrsť mäty, paradajku,
niekoľko strúčikov cesnaku,
soľ, korenie, olej.
Kotlety trochu narežeme pri
kosti a zľahka naklepeme. Mäso
rozrežeme po dĺžke na polovicu
tak, aby nám vznikla taška, do
ktorej vložíme sardelu alebo potrieme
pastou, 2 lístky mäty, rez
paradajky a podrvený strúčik
cesnaku. Zopneme špáradlom,
osolíme, okoreníme a upečieme
na oleji.
DEZERT
Pascha
Pascha je starodávny veľkonočný
múčnik, ktorý netreba piecť.
Potrebujeme 400 g tvrdého
tvarohu, 1 dl kyslej smotany,
150 g masla, 150 g práškového
cukru, 150 g olúpaných mandlí,
150 g citronátu, 250 g hrozienok.
Na ozdobenie olúpané mandle a
kandizované ovocie.
Tvaroh na tento dezert musí
byť úplne suchý. Ak nie je, dáme
do suchej utierky a dôkladne
vytlačíme vlhkosť. Postrúhame
ho do misy a premiešame s ostatnými
prísadami. Tortovú
formu vyložíme tenkým plátnom,
naplníme zmesou, zakryjeme
plátnom, zaťažíme doskou
a necháme v chlade postáť do
druhého dňa. Vyklopíme na misu
a ozdobíme mandľami a ovocím.
Podávame s kyslou smotanou,
ktorú si každý pridá podľa
chuti.
Krambambuli
Pod týmtonázvomsa
skrýva grog so skaramelizovanýmcukrom.
Potrebujeme 100 g rozličného
kandizovaného ovocia, 30 g
hrozienok, 50 g vykôstkovaných
datlí, kandizovanú pomarančovú
kôru, 50 g orechov,
sušené slivky, kilo kockového
cukru, liter rumu, 2 litre prevareného
vína, škoricu, klinčeky,
citrónovú kôru, šťavu z 2 pomarančov
a 2 citrónov. Do ohňovzdornej
misy dáme všetko
sušené ovocie. Na misu položíme
hustý drôtený rošt, naň
rozložíme kockový cukor, polejeme
rumom a zapálime. Zapálený
alkohol musí horieť a roztopený
pálený cukor kvapkať
do misy s ovocím. Ak to robíme
večer, môžeme zhasnúť svetlo
pre väčší efekt, ale dávajme si
pozor na popáleniny. Keď sa
všetok cukor roztopí, rošt odstránime,
do misy vlejeme
prevarené víno, do ktorého
sme pri varení pridali škoricu,
klinčeky, citrónovú kôru a citrusovú
šťavu. Trocha premiešame
a nalejeme do pohárov.
NEDEĽNÉ MENU ŠPECIALITA
DOBRÉ RADY
l Cesto na jablčník veľmi rýchlo urobíte tak, že
jablká nastrúhate, rozmiešate so škoricou, s vanilkovým
cukrom a pridáte trochu strúhanky. Rozotrite
na vymastený plech a dajte upiecť do rúry.
l Do cesta na palacinky je dobré dať niekoľko kvapiek
oleja. Keď ich pečiete, potrite okraje panvice
pierkom namočeným do teplého oleja, nebudú sa
na ňu lepiť.
l Kurča sa upečie dochrumkava, ako ho pred dopečením
potriete kyslou smotanou. Môžete ju aj
ochutiť koreninami alebo bylinkami.
PRVÁ PRÍRODNÁ POMOC PRI KAŠLI
Trápi nás takmer pri každomprechladnutí,
najmä
pred spaním a v noci. Často
pomôžuprírodné prostriedky,
ktoré sú dostupné a finančne
nenáročné.
Čaj z materinej dúšky, bazy a
šalvie
Zmiešame po dva diely materinej
dúšky, jeden diel šalvie a bazových
listov. Lyžicu zmesi zalejeme
vriacou vodou, lúhujeme
10 minút a potom scedíme. Pijeme
po dúškoch počas dňa liter
čaju.
Medovýelixír
Med je známym liečivom pri
chorobách priedušiek. Teplé
mlieko s medom uvoľňuje z
priedušiek hlien. Med s reďkovkou
alebo s chrenom, cibuľou či
feniklom rovnako pomáha pri
problémoch s kašľom.
Muškátovýzábal
Bravčovú masť natrieme nahrubo
na plátno, posypeme pol
lyžičkou muškátového prášku a
dôkladne rozotrieme. Priložíme
na hruď, zaviažeme šálom alebo
tenkou plachtou a necháme pôsobiť
cez noc.
Pivový extrakt
Pol litra tmavého piva zvaríme,
pridáme 4 lyžice medu alebo
hroznového cukru. Pijeme pred
spaním ešte teplé.
Zaujímavosti z kulinárstva
Pivo najprv vyrábali z
odvaru jedľového ihličia, ale
tento nápoj bol veľmi trpký.
Keďvšak odvar zmiešali v
rovnakom pomere s odvarom
z čajovníka, trpkosť zmizla.
Pivo podľa Jamesa Cooka
Znie to možno nepravdepodobne,
ale čaj sa spoločne s
jedľovým ihličím dá použiť
ako náhrada pri výrobe chmeľu.
Aspoň James Cook a jeho
posádka využívali pri svojich
výpravách čajové lístky na
tento účel. Pivo najprv vyrábali
z odvaru jedľového ihličia,
ale tento nápoj bol veľmi trpký.
Keď však odvar zmiešali v
rovnakom pomere s odvarom
z čajovníka, trpkosť zmizla.
V roku 1773 popísal James
Cook výrobu piva vo svojom
denníku. Najprv varili mladé
vetvičky z jedle a čajovníka asi
tri až štyri hodiny alebo tak
dlho, že sa dala z vetvičiek odlúpnuť
kôra. Potom odvar zmiešali
s melasou a zahustenou
šťavou z mladiny. Všetko opäť
povarili, naliali do drevených
sudov a zmiešali s rovnakým
množstvom studenej vody.
Keď bola zmes vlažná, pridali
k nej pivnú usadeninu alebo
kvasnice. Pivo mohli piť už po
niekoľkých dňoch. Keď pivo vyrábali
v rovnakých sudoch už
po druhý alebo tretí raz, obvykle
kvasilosamo.