Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

RELAX

NEDEĽNÉ MENU
Šošovicová špeci
Potrebujeme 100 g šošovice,
soľ, mleté čierne korenie, 2 strúčiky
cesnaku, 150 g koreňovej
zeleniny, 2 zemiaky, lyžicu oleja,
lyžicu hladkej múky, cibuľu a
petržlenovú vňať.
Prepláchnutú šošovicu dáme
variť do litra osolenej vody s pokrájaným
cesnakom a varíme do
polomäkka. Pridáme pokrájanú
zeleninu, zemiaky, varíme 10
minút. Z oleja a múky pripravíme
svetlú zápražku, pridáme
nadrobno pokrájanú cibuľu,
krátko opražíme a pridáme za
stáleho miešania do polievky.
Krátko povaríme a pred podávaním
posypeme vňaťou.
HLAVNÉ JEDLO
Rezne s plnkou
Potrebujeme 600 g vykosteného
hydinového mäsa, 5 žemlí, 2
vajcia, 1 dl mlieka, soľ, mleté
čierne korenie, 100 g hrášku, lyžicu
petržlenovej vňate, 2 strúčiky
cesnaku, vegetu a olej.
Mäso pokrájame na rezne,
osolíme, okoreníme a necháme
postáť. Žemle pokrájame na
kocky, dáme do misy a zalejeme
vriacim mliekom. Pridáme rozšľahané
vajcia, hrášok, pretlačený
cesnak, vňať, osolíme, okoreníme
a premiešame. Podľa
chuti pridáme vegetu. Do vymastenej
zapekacej nádoby rozložíme
časť žemľovej zmesi, na
ňu dáme polovicu rezňov,
vrstvy zopakujeme. Pokvapkáme
olejom a dáme upiecť.
Rafaello
Potrebujeme 250 g práškového
cukru, 100 g pomletých ovsených
vločiek, balíček vanilkového
cukru, 1 dl vody, 250 g stuženého
tuku, 200 g sušeného mlieka,
200 g strúhaného kokosu, opražené
a ošúpané lieskové oriešky.
V rozpustenom a vychladnutom
tuku rozmiešame cukor,
vanilkový cukor a pomleté vločky.
Pridáme teplú vodu, sušené
mlieko, kokos, dobre spracujeme
a odložíme na chladné miesto.
Zo stuhnutej masy formujeme
guľky. Do každej vtlačíme
oriešok, obalíme v kokose a uložíme
do papierového košíčka.

Skryť Vypnúť reklamu

Prekvapte návštevu špecialitami
Čakáte návštevu? Pohostite
ich špecialitami, ktoré si
môžete pripraviť vopred.
Ale ani na poslednú chvíľu
nemusíte byť v strese, všetko
zvládnete za veľmi krátku
dobu.
Parížsky chlebíček
Potrebujeme 2 dl vývaru alebo
masoxu, 50 g masla, 100 g šunky
alebo šunkovej salámy, 50 g suchej
salámy, 50 g tvrdého syra,
vajce, sendvič a soľ.
Do mixéra nalejeme vývar a
po kúskoch pridávame maslo,
pokrájanú šunku, salámu a syr.
Mixujeme asi 3 minúty. Do zmesi
vmiešame pokrájané natvrdo
uvarené vajce, posolíme, môžeme
pridať trochu korenia.
Sendvič vydlabeme, naplníme
zmesou, do ktorej sme primiešali
časť striedky. Zabalíme do alobalu
a necháme stihnúť. Krájame
na plátky.
Plnené grapefruity
Potrebujeme 2 grapefruity, 2
banány, zavárané broskyne,
ananásový kompót, zavárané
višne, rum, 2 bielky, 100 g práškového
cukru.
Grapy prekrojíme na polovice,
vydlabeme. K dužine pridáme
pokrájané banány, broskyne,
trochu ananásového kompótu
bez šťavy a niekoľko višní. Pokvapkáme
rumom a premiešame.
Zmesou naplníme košíčky z
grapov. Navrch navrstvíme hustú
bielkovú penu, ktorú sme
urobili nad parou šľahaním
bielkov s práškovým cukrom.
Grapy zapečieme v mierne vyhriatej
rúre, kým pena nezružovie.
Grapy pomáhajú lymfe sťahovať
toxíny z tkanív a tak čistiť
organizmus. Šťava prechádza telom
a viaže na seba veľa kyseliny
močovej a toxických látok, i
splodiny metabolizmu.

Skryť Vypnúť reklamu

ABY ČAS RÝCHLO NEBEŽAL
Aj proti pribúdajúcim rokom
možnobojovať prírodnými
prostriedkami.
Návrat k receptom, ktoré overili
stáročia a pôsobia ako balzam,
sa určite oplatí.
Borovicový kúpeľ
Urobíme z mladých výhonkov
borovice a kvetov púpavy. Štyri
hrste zmesi dáme do 3 litrov vody,
zvaríme a necháme pol hodiny
lúhovať. Precedíme a pridáme
do kúpeľa. Kúpeľ regeneruje
kosti a chrupavky.
Tibetský recept na mladosť
Šálku mlieka zohrejeme k bodu
varu, pretlačíme 3 strúčiky
cesnaku, pridáme lyžičku medu.
Necháme postáť a vypijeme po
dúškoch ráno po zobudení.
Slnečnica na dobrý zrak
Mesiac každý deň konzumujeme
lyžicu slnečnicových semien.
Môžeme ich aj zomlieť a
rozmiešať s ovocnou šťavou alebo
medom.
Aby sme si pamätali
Na zlepšenie pamäti vraj pomáha,
ak každé ráno nalačno
zjeme pol lyžičky mletého semena
horčice a zapijeme čajom
z rozmarínu. Kúru v trvaní 2-3
týždňov opakujeme každé tri
mesiace. Pomáha aj čaj z rovnakých
dielov paliny, medovky,
veroniky, rozmarínu a koreňa
puškvorca.
Ženšeň na dlhý vek
Slávna rastlina starovekej Číny
posilňuje organizmus a vitalitu.
Ak si chceme pripraviť extrakt
zo sušeného koreňa, tri lyžice
najemno potlčeného koreňa
zalejeme litrom vodky a necháme
mesiac postáť. Občas potrasieme.
Užívame trikrát denne
lyžičku v troške vody pol hodiny
pred jedlom. Kúru v trvaní 4
týždňov na mesiac prerušíme a
trikrát zopakujeme.
Geriatrický čaj
Na prípravu použijeme rovnaké
diely yzopu, bôľhoja a
očianky. Ochutíme medom a
citrónom.
Geriatrické tonikum
Zmiešame rovnaké diely vňate
bôľhoja, rozmarínu a mäty.
Dáme do štvrtiny objemu fľaše a
doplníme brandy. Necháme 3
týždne postáť, občas pretrasieme.
Precedíme a dobre osladíme
medom. Berieme denne jeden až
dva kalíšky ako aperitív.
Ako si vyrobiť bylinkový sirup
Liečivé sirupy pripravujeme
tak, že rozmiešame tinktúru z
bylín v sirupe. Zvyčajne potrebujeme
na jeden diel tinktúry tri
až päť dielov cukrového sirupu.
Ten pripravíme rozvarením 640
g cukru v 360 g vody. Niekedy
pripravujeme sirup priamo tak,
že napríklad do uhorkovej fľaše
natlačíme čerstvé listy, napríklad
skorocelové tak, že každú
vrstvu dôkladne zasypeme cukrom.
Nádobu zatvoríme a necháme
niekoľko týždňov v izbovej
teplote, až kým lity pustia
šťavu. Liečivé sirupy podávame
po lyžičkách až lyžiciach dva až
trikrát denne. Bylinkové sirupy
ako pochutinu si urobíme tak,
že do 5 litrov prevarenej a vychladnutej
vody dáme asi 600 g
rastliny. Necháme 24 hodín macerovať,
občas zamiešame. Precedíme
cez dvojitú gázu a odmeriame
výluh. Na liter výluhu
dáme kilo cukru a pri miernom
zahrievaní rozpustíme. Ak
chceme sirup dlhšie uskladňovať,
pridáme na 5 litrov sirupu 2
g kyseliny sorbovej. Sirup nalejeme
do vyvarených fliaš doplna
a zazátkujeme.
Yzopový sirup
Päť lyžíc yzopu a dve lyžice
mletého semena fenikla zvaríme
v pol litri vody, necháme vychladnúť.
Precedíme, pridáme
štvrť kila medu, zahrejeme a
premiešame. Užívame denne
päť lyžíc. Ak sa na povrchu utoví
niečo ako zátka, odstránime ju.
Sirup riedime minerálkou.

Skryť Vypnúť reklamu

Banány pomáhajú
liečiť, aj krášlia
Banány sú jednou z najstarších
kultúrnych plodín.
Obsahujú cenné látky,
pomáhajú aj pri chrípkach
či angínach, v rekonvalescencii.
Z biologického hľadiska sú banánovníky
najmohutnejšími
bylinami na svete, ak nerátame
štíhle bambusy. Sú 3,6 až 15
mvysoké. Zrelá úroda banánov
na jednej rastline má hmotnosť
okolo 50 kg a odsekáva sa
mačetou. Potom nadzemná
časť odumrie, ale z hľuzy vyrastie
nová rastlina a cyklus sa
opakuje.
Banány sa delia na ovocné,
dezertné, tzv. figo, ktoré sa jedia
surové a múčne alebo
škrobové, určené na tepelné
spracovanie, varenie, pečenie,
restovanie alebo dokonca sušenie.
V juhovýchodnej Ázii sú
úžitkovými rastlinami už okolo
3500 rokov. Do Stredozemia
sa dostali zásluhou vracajúcich
sa vojsk Alexandra Veľkého
okolo 300 rokov pred naším letopočtom.
Do Ameriky priviezli
banánové hľuzy španielski
kolonizátori v roku 1516, no
niektorí historici tvrdia, že Inkovia
pestovali banánovníky
už pred Kolumbusom.
Dovážané banány sa konzumujú
čerstvé. V krajinách,
kde rastú, ich však spracúvajú
aj na kompóty alebo z nich vyrábajú
banánovú múčku či banánový
škrob. V Afrike pripravujú
zo skvasených banánov aj
alkoholický nápoj.
Opečené škrobové banány
Olúpané, pozdĺžne rozpolené
Lbanány opečieme na panvici
na tuku do zmäknutia.
Osolíme podľa chuti a podávame
ako zeleninovú oblohu k
mäsu.
Plnené banány
Olúpané banány pozdĺžne
rozrežeme a z oboch strán
rýchlo opečieme na masle. Potom
na reze natrieme jarabinovým
alebo ríbezľovým džemom
a vrstvou osladeného
žervé syra. Priklopíme druhou
polovicou banánu. Ozdobíme
snehom z bielkov, posekanými
mandľami a v rúre alebo v grile
rýchlo zapečieme.
Banánový múčnik
Dva banány rozotrieme na
kašu, primiešame 2 ušľahané
vajcia, 4 lyžice cukru, 8 lyžíc
polohrubej múky, citrónovú
šťavu, lyžičku prášku do pečiva
a trochu soli. Z cesta vykrajujeme
kôpky, ktoré z oboch
strán opražíme na masle.

Proti nervozite
Svätá HIldegarda radila,
ako si zlepšiť náladu, posilniť
nervy, zmierniť nepokoj
a pocit úzkosti. Tvrdila,
že nervové ochorenia
sa najlepšie liečia obilnými
vločkami a otrubami, ktoré
obsahujú vitamíny.
Kaša zlepšujúca náladu
Potrebujeme 100 g ovsených
vločiek, 0,5 l mlieka a 50 g otrúb.
Vločky zalejeme mliekom a
20 minút povaríme. Pridáme
pšeničné, žitné, ryžové, kukuričné
alebo iné otruby a varíme
5 minút. Osladíme medom,
pridáme vlašské orechy a ľanové
semienka. Dôkladne požujeme.
Prostriedok proti nervozite
Ďumbier znižuje množstvo jedovatých
látok v krvi a vyjasňuje
myseľ. Liek si pripravíme
z litra červeného vína a 50 g
mletého ďumbiera. Víno zohrejeme
na 50 stupňov, prisypeme
ďumbier, pridáme tri lyžice
medu. Premiešame. Užívame
lyžicu trikrát denne pred jedlom.
Praclíky na dobrú náladu
Na prášok pomelieme 10 g
muškátového orieška, pridáme
rovnaké množstvo škorice a 5 g
mletých klinčekov. Do zmesi
primiešame 0,5 kg múky. Pridáme
2 vajcia a 100 g masla. Ak
je cesto husté, rozriedime ho
kefírom. Urobíme praclíky a
upečieme. Denne zjeme dva až
tri praclíky sčajom.

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vitajte v postapokalyptickom svete
  2. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  3. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  4. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  5. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  6. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  7. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  9. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  10. Zelená Bratislava
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 17 431
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 795
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 046
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 023
  5. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 893
  6. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 11 253
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 476
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 727
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 623
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 586
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Záhorie - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Záhorie

Predlžujeme akciu o 24h

Ak nemôžete za novinami, noviny prídu k vám. Dnes to máte s 50% zľavou na celý rok

Akcia platí pre nových aj existujúcich predplatiteľov, ktorí si ho predĺžia.

Táto akcia platí len 24 hodín a nebude sa opakovať.

Vonkajšie terasy pred gastropodnikmi zostanú v prevádzke aj v zime

Mesto Trnava umožní prevádzku exteriérových terás reštaurácií, kaviarní a podobných podnikov aj v zimných mesiacoch.

Gastronómia prežíva ťažké časy.

Na Slovensku pribudlo 2 581 prípadov nákazy koronavírusom

Pred poslancami Národnej rady SR to povedal predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO), ktorý dnes požiadal o vystúpenie v pléne.

Ilustračné foto.

Holíč prijme finančnú výpomoc štátu vo výške 239.000 eur

Mesto Holíč prijme v súvislosti s výpadkom dane z príjmov fyzických osôb v dôsledku pandémie nového koronavírusu finančnú výpomoc štátu vo výške 239.000 eur.

Ilustračná fotografia.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Na Liptove pribudol v piatok dosiaľ najvyšší počet infikovaných

Situácia sa začína zhoršovať už aj v okrese Ružomberok.

TMR zatvára strediská Jasná a Vysoké Tatry

V prípade priaznivého vývoja situácie na Slovensku by mohli znova otvoriť 6. novembra.

Ľudia stoja v radoch pred odbernými miestami

Odberové miestnosti sa otvorili o ôsmej hodine ráno.

Už ste čítali?