Utorok, 20. október, 2020 | Meniny má VendelínKrížovkyKrížovky

RELAX

ŠPECIALITY PRE HOSTÍ
Čakáte návštevu? Určite
privítate naše tipy na skvelé
chuťovky pre vašich hostí.
Inšpirujte sa.
Broskyne s pomarančom
Zavárané broskyne olúpeme.
Pomaranč rozkrojíme. Chren zašľaháme
do sladkej smotany,
vreckom s ozdobnou rúrkou nastriekame
na pomaranč, navrch
položíme broskyňu, vsunieme
kornútok šunky naplnený chrenovou
šľahačkou.
Medové blues
Na tento nápoj treba 1 pomaranč,
2 lyžice medu, 2 žĺtky, 1 dl
pepsi-coly, 1 dl brandy, 1 dl sódovky.
Postrúhanú kôru z dôkladne
umytého pomaranča
dáme do mixéra, pridáme med,
žĺtky, brandy, šťavu z pomaranča
a dáme schladiť do chladničky.
Pred podávaním prilejeme
ľadovú colu a sódovku.
Slaný závin
Príprava závinu je rýchla a nenáročná.
Rozvaľkáme lístkové
cesto, vrecko pokrájanej kvasenej
kapusty udusíme s pokrájanou
cibuľou, feferónkami, na
vrch dáme prerastenú šunku
alebo slaninu a plátkový alebo
strúhaný syr. Zvinieme ako závin,
upečieme v rúre alebo v remoske.
Plnené liči
Liči môžeme kúpiť ako surové,
aj ako zavárané ovocie. V tomto
prípade je vhodnejšie zavárané.
Liči vyklopíme do misky a šťavu
zlejeme. Potrebujeme jednu
konzervu. Okrem toho potrebujeme
aj pol plechovky zaváraného
ananásu. Každý plátok ananásu
rozkrájame na prúžky. Do
liči vložíme dva prúžky ananásu
a naukladáme ich do hlbokej
misy. Šťavu z liči a ananásu
zmiešame s niekoľkými kvapkami
vanilkovej alebo mandľovej
esencie a lyžičkou pomaly
nalejeme na ovocie. Podávame
dobre vychladené. Ako obmenu
môžeme liči plniť čerešňami,
mangom, zaváranými hruškami
či pomarančom.
POLIEVKA
Toskánska minestrone
Potrebujeme 100 g tenkých rezancov,
2 paradajky, balík polievkovej
zeleniny, cukinu, liter
zeleninového vývaru, 2 krajčeky
chleba, strúčik cesnaku, lyžicu
masla, mleté čierne korenie, lyžicu
petržlenovej vňate. Uvarené
rezance odložíme nabok.
Ošúpané paradajky pokrájame
na tenko. Pokrájanú zeleninu
podusíme na horúcom oleji, pridáme
vývar a ešte 15 minút varíme.
Z chleba odkrojíme kôrku
a pokrájame ho na kocky. Opražíme
na panvici vytretej cesnakom
a na rozpustenom masle.
Do polievky pridáme paradajky,
rezance, chlebové krutóny a ozdobíme
vňaťou.
HLAVNÉ JEDLO
Pizza Lucinda
Potrebujeme 15 lyžíc polohrubej
múky, lyžicu oleja, štipku soli
a mletého čierneho korenia, 1
droždie, vlažnú vodu, konzervu
šampiňónov, konzervu kukurice,
tvrdý syr, koreniny (pizza
korenie, grilovacie korenie, provensálske
korenie), 1 zelenú
papriku, olivy, slaninu, kečup
alebo pretlak.
Šampiňóny a kukuricu scedíme,
syr nastrúhame, slaninu a
papriku pokrájame. Do 1 dl vlažnej
vody dáme lyžičku cukru,
droždie a necháme nakysnúť
kvások. Do veľkej misky dáme
polohrubú múku, lyžicu oleja,
korenie a soľ. Vlejeme kvások a
po troche pridávame vlažnú vodu.
Najprv cesto dobre vymiesime,
potom ho dáme nakysnúť.
Na vymastený plech roztiahneme
nakysnuté cesto a potrieme
ho olejom. Potom ho potrieme
kečupom alebo pretlakom.
Postupne dávame všetky
suroviny a koreniny. Pečieme vo
vyhriatej rúre asi 20 minút.
DEZERT
Lekvárové tašky
Potrebujeme 400 g zemiakov,
100 g polohrubej múky, 40 g
krupice, 1 žĺtok, 150 g slivkového
lekváru, 100 g opražených orieškov,
maslo, múku na pomúčenie,
soľ a práškový cukor.
V šupke uvarené zemiaky pomelieme
na mäsovom mlynčeku,
pridáme žĺtok, krupicu, múku a
vypracujeme cesto. Na pomúčenej
doske cesto rozvaľkáme, vykrojíme
kolieska v priemere 7
cm, na ktoré ukladáme lekvár.
Prehneme, okraje postláčame a
tašky uvaríme vo vriacej osolenej
vode. Obalíme v opražených
orieškoch, posypeme práškovým
cukrom a pomastíme.
Príroda najlepšie
vyhladzuje vrásky
Častokát sú oveľa účinnejšie
prípravky pripravené z
prírodných produktov ako
drahé krémy.
Na suchú pleť s vráskami môžeme
použiť nálev z rebríčka.
Do nálevu namočíme ľanovú
handričku, trochu vyžmýkame
a priložíme na pleť. Ľahneme si
a zostaneme tak aspoň 20 minút.
Potom si dáme dvadsaťminútovú
prestávku a obklad
priložíme ešte raz.
Vrásky pomáha odstrániť aj
maska z ovsených vločiek.
Pomleté vločky za studena
rozmiešame s plnotučným
mliekom na veľmi hustú kašu,
pridáme lyžicu citrónovej šťavy
a horúci harmančekový nálev
tak, aby zmes nebola veľmi
riedka. Premiešame a natrieme
na tenké plátenko, priložíme
na pleť a necháme pôsobiť
30 až 60 minút. Potom
opláchneme harmančekovým
odvarom.
Na mastnú a ochabujúcu
pleť výborne pôsobí nálev z
nechtíka. Lyžicu kvetov zalejeme
večer štvrť litrom studenej
vody, najlepšie prevarenej,
ráno výluh precedíme a umývame
si ním tvár. Pokožku
jemne masírujeme.
Na mastnú pleť je ideálna aj
maska z bieleho jogurtu a paradajkovej
šťavy v pomere 1:1.
Na 100 g zmesi pridáme lyžičku
lekárenského glycerínu a na
špičku noža bóraxu. Dobre
premiešame, nanesieme, necháme
pôsobiť 30 až 60 minút.
Opláchneme harmančekovým
nálevom okysleným citrónovou
šťavou.
Jemnej pleti prospieva naparovanie
– naparujeme sa 10
minút nad variacou sa levanduľou,
šalviou, bazalkou, tymiánom,
mätou, rozmarínom,
vonnou pelargóniou.
Čajová zmes na sviežu pleť:
45 g hlohu, 35 g nechtíka, 25 g
harmančeka, po 20 g malinového
listu a levandule, 5 g repíka.
Ráno a večer sparíme 2
lyžičky zmesou vriacej vody,
necháme štvrťhodinu postáť,
precedíme a nesladený čaj vypijeme
nalačno. K tomu si dáme
2 lyžice mrkvovej šťavy.
Kúra trvá, kým zmes nespotrebujeme.
Tesne pred kúrou a po
kúre si robíme čaj podporujúci
metabolizmus – napríklad zo
žihľavy či z púpavy, alebo niektorý
z krvčistiacich čajov.
Teplo vášmu telu dodá kúpeľ
so zmesou éterických olejov,
ktoré povzbudia krvný obeh.
Vhodný je eukalyptus či rozmarín.
NEDEĽNÉ MENU OKIENKO KRÁSY
l Kožené topánky získajú pekný lesk, keď ich
po natretí krémom vyleštíme vyradenými pančuchami.
l Okná po umytí sa oplatí pretrieť hodvábnym
papierom, určite na nich nezostanú škvrny.
l Pred veľkým upratovaním treba „zatnúť“
nechty do mydla, nezničíme si ich.
l Strapce koberca možno čiastočne vyrovnať
riedkym hrebeňom.
l Ak sa v blízkosti ovocia objavili tzv. vínne
mušky, položme obďaleč misku s octom.
RADY DO KUCHYNE
Osvedčené rady, ktoré nesklamú
Dobrá gazdinká si vie poradiť.
Ale ani jedna nepozná
každú vychytávku, ktorá
robí jedlo presne tým, čím
mábyť.
Mäso rozmrazíme tak, že ho ponoríme
do studenej vody. Predtým
ho treba zabaliť do fólie, aby
sa z neho nevyplavili živiny.
Rybie filé je dobré zabaliť do
utierky, ktorá z neho začne odsávať
vodu.
Obalom, v ktorom bolo zabalené
maslo alebo tuk, môžeme nakoniec
vytrieť plech na pečenie.
Syry nenechávajme v chladničke
bez zabalenia, vyschli by.
Najlepšie je zabaliť ich do navlhčenej
utierky. Ak syr uschol,
namočme ho na niekoľko hodín
do mlieka.
Ak naparujeme cesto, položme
na sitko papier na pečenie, poprepichujme
ho, aby para mohla
prechádzať. Na sitko sa nám tak
nič neprilepí.
Aby sa koláč pri pečení neprilepil,
vložme tukom vymastený
plech na 10 minút do chladničky,
potom naň vylejme cesto a
môžeme piecť.
Časť tvarohu možno nahradiť aj
v šupke uvarenými postrúhanými
zemiakmi.
Jaternice pri pečení neprasknú,
ak ich popicháme ihlou a každú
zabalíme do alobalu potretého
tukom. Dáme piecť, počas pečenia
prepichneme alobal.
Na hotový biftek sa odporúča
položiť rez alebo guľôčku
čerstvého masla, pomiešaného s
posekanou petržlenovou vňaťou,
soľou, čiernym korením a
citrónovou šťavou. Je to recept
jednej z najznámejších talianskych
reštaurácií.
Čili korenie si urobíme pomletím
a zmiešaním kayanského
čierneho korenia, chilli, pamajoránu,
klinčekov, nového korenia
a rímskej rasce.
Korenie do hydinových plniek
pozostáva zo šalvie, tymiánu,
majoránu a saturejky. V niektorých
kombináciách sa pridáva
ešte čierne korenie, zelerové
semeno a soľ.
Čubrica je obľúbené bulharské
korenie - zmes suchej saturejky,
opraženej kukuričnej múky, soli,
štipľavých papričiek a senovky.
Vynikajúce je na grilovanie.
RÝCHLO, NETRADIČNE, NÁPADITO
Bolesti žalúdka
Bolesti žalúdkamôžumať
rôzne príčiny a netreba ich
podceňovať. Často však
oceníte rady bylinkárov.
Valeriánové kvapky
Dostanete ich aj v lekárni a
pomáhajú najmä pri žalúdočnej
neuróze.
Ľubovníkový olej
Ľubovníkový olej upokojuje
nervózny žalúdok. Podľa potreby
užívame jednu až dve lyžičky.
Rascová pálenka
Pripravíme si ju tak, že 50 g rozdrvenej
rasce zalejeme trištvrte
litrom pálenky. Necháme
10 dní postáť, scedíme.
Užívame kalíšok denne.
Medovkový čaj
Upokojuje žalúdok, pomáha
pri plynatosti. Dve lyžičky medovky
zalejeme šálkou vriacej
vody, lúhujeme 10 minút prikryté,
scedíme. Popíjame postupne
počas dňa.
Termofor
Pomáha pri bolestiach žalúdka
a brucha. Niekedy stačí uvariť
si upokojujúci čaj napríklad z
medovky, ľahnúť si do postele,
na brucho priložiť teplý alebo
horúci termofor a bolesti žalúdka,
no najmä kŕče sú preč.
Z RECEPTÁRA STARÝCH LIEČITEĽOV
DOBRÉ RADY
Stranu pripravila JaroslavaBADÁNIOVÁ

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  2. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  3. Home (ale aj) Office
  4. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  5. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  6. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  7. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  8. Zelená Bratislava
  9. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  10. Znečistenie riek už možno nebude možné zastaviť
  1. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  2. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  3. Zelená Bratislava
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  5. Ruža zmeny
  6. Úpravy automobilov pre ZŤP
  7. No Finish Line v Bratislave sa presúva do virtuálneho priestoru
  8. Mladí ľudia vstupujú do druhého piliera už aj cez internet
  9. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  10. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 28 300
  2. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 17 146
  3. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 16 127
  4. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 299
  5. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 13 695
  6. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 11 353
  7. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 458
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 093
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 002
  10. Budúcnosť v digitále je plná žien. V čom majú pred mužmi navrch? 8 613
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Záhorie - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Záhorie

Na Záhorí naďalej platia výstrahy pred povodňami

Vysoký vodný stav pretrváva na rieke Morava.

Cestári dostali nové traktory na údržbu ciest

K zime postupne pribudnú aj sipače.

Ilustračné foto.

Nemocnica pridala ďalšie lôžka, pozitívni sú aj lekári

Vo trnavskej nemocnici je 25 pacientov s ochorením COVID-19, z nich siedmi potrebujú pľúcnu ventiláciu.

Ilustračná foto.

Mestá žiadajú pokyny od štátu k celoplošnému testovaniu

Únia miest sa obáva, že bez jasných pravidiel operáciu nezvládnu.

Ilustračný obrázok

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Najviac nakazených pribudlo v Košiciach a v okrese Čadca

Nedeľňajší rekord sa vyšplhal na číslo 860.

Koronavírus si vyžiadal prvú obeť z radov zdravotníkov

Obvodný lekár v Lokci podľahol ochoreniu COVID-19, mal len 48-rokov.

Nedeľný rekord. V Trenčianskom kraji pribudlo 104 pozitívne testovaných

Laboratóriá na Slovensku otestovali 5 025 vzoriek, celkový počet pozitívnych bol 860.

KORONAVÍRUS: Žilina hlási menej nakazených, Čadca medzi najhoršími

V nemocniciach je hospitalizovaných 638 pacientov.

Už ste čítali?