HLAVNÉ JEDLO
Lovecké kurča
Potrebujeme kurča, soľ, korenie,
pol deci oleja, rozmarín, malý
paradajkový pretlak, lyžicu
vegety, petržlenovú vňať.
Pokrájané kurča posolíme, okoreníme,
necháme postáť. Na oleji
speníme cibuľu a rozmrvený rozmarín.
Pridáme kurča, dusíme.
Po pol hodine poridáme vegetu a
pretlak, podlejeme trochou vody
a dusíme do zmäknutia.
POLIEVKA
Avokádová so
šampiňónmi
Potrebujeme 2 póry, 2 strúčiky
cesnaku, 30 g masla, 3 dl vývaru,
prípadne bujón, 2 lyžičky škrobovej
múčky, 2 väčšie zemiaky,
3 avokáda, 100 g kyslej pochúťkovej
smotany. Na marinádu
100 g šampiňónov, menší citrón,
trochu bazalky, soľ, čierne
korenie.
Citrónovú šťavu zmiešame s
posekanou bazalkou, soľou, korením.
Do marinády dáme pokrájané
šampiňóny, necháme
niekoľko hodín postáť v chladničke.
Na masle opražíme posekanú
bielu časť póru a cesnak.
Voda z vodovodu
Zaraďuje sa medzi potraviny a
preto sa kontroluje. Pri bežných
podmienkach ju môžete piť bez
obáv.
Pramenitá voda
Nepatrí medzi minerálne vody,
lebo nemusí obsahovať minerálne
látky.
Stolová voda
Je zmes pitnej vody z vodovodu
a minerálnej vody, nie je však zaradená
medzi minerálne vody.
Minerálna voda
Pravidelne sa pri nej skúša obsah
minerálov, kontroluje sa
prítomnosť škodlivých látok.
Pochádza z čistých prameňov.
Liečivá voda
Vyviera z liečivých prameňov
s vysokým obsahom minerálnych
látok. Podľa zloženia
zmierňuje problémy so žalúdkom,
posilňuje kosti a metabolizmus.
S minerálkami opatrne
Viac ako 7 dl minerálnej vody
s veľkým obsahom minerálov
môže neúmerne zaťažiť krvný
obeh a obličky. Veľa sodíka zvyšuje
riziko hypertenzie.
Z RECEPTOV STAREJ MAMY
Šuhajdy
Jeden stužený pokrmový tuk dáme rozpustiť nad parou, pridáme
10 dg práškového cukru, balíček BB pudingu, 2 lyžice kakaa a trochu
rumovej esencie. Vymiešame do hladka. Masu necháme stále
nad parou, aby nestuhla.
Plnka: 25 dg práškového cukru povaríme v 1 dl mlieka. Pridáme 10
dg mletých orechov, balíček kandizovaného ovocia, 7 postrúhaných
cukrárskych piškót, rumovú esenciu a balíček vanilkového cukru.
Do papierových mištičiek vlejeme lyžičkou šuhajdy, vtlačíme
plnku v tvare guľôčky, vyrovnáme a znovu zalejeme masou. Necháme
na studenom mieste stuhnúť.
Milinky
Na dosku preosejeme pol kila múky, pridáme 35 dg masla, trochu
soli, strúhanej citrónovej kôry, všetko zmiesime s približne 2 dl
vody. Potom pridáme hrsť hrozienok. Cesto necháme štvrť hodiny
postáť. Potom ho rozvaľkáme na hrúbku 4 cm a dáme na maslom
vymastený pekáč. Potrieme žĺtkom a pečieme asi štvrť hodiny.
Zdravé kapučíno
Pripravíme odvar z melty. Do kanvice nalejeme odvar, v ktorom
rozmiešame trochu Carobu (volá sa aj svätojánsky chlieb a podobá
sa kakau), doplníme meltou. Prisypeme sójové mlieko. Zamiešame
a podávame.
Dáme do hrnca, pridáme vývar
a najemno postrúhané zemiaky.
Povaríme asi 20 minút. Olúpané
vykôstkované a pokrájané
avokáda pridáme do polievky.
Zahustíme škrobovou múčkou
rozmiešanou v troške vody.
Krátko povaríme. Polievku prepasírujeme
alebo rozmixujeme.
Primiešame smotanu a marinované
precedené šampiňóny pokrájané
na tenké plátky. Ochutíme
trochou marinády, polievku
na tanieri posypeme bazalkou.
DEZERT
Ovocný sorbet
Potrebujeme 500 g mrazeného
bobuľovitého ovocia – malín,
čučoriedok, jahôd..., nastrúhanú
kôru a šťavu z veľkého pomaranča,
lyžicu malinového džemu,
mätu na ozdobenie.
Nádoba mixéra musí byť studená,
dajte ju na chvíľu do chladničky.
Potom treba všetko spolu
rozmixovať, ozdobiť stebielkami
mäty a podávať s čerstvým ovocím.
Sorbet je dobré podávať s
piškótami a so šľahačkou.
V KUCHYNI
Citrón
Nerozrežeme ho celý, keď potrebujeme
len niekoľko kvapiek
šťavy. Napichneme ho vidličkou a
potrebné množstvo šťavy vytlačíme.
Takto nevysychá a vydrží niekoľko
dní uložený v chladničke.
Žerucha siata
Žerucha je drobná zelenina, ktorú pestujeme najmä v zime a na
jar, stačí si kúpiť semiačka v kvetinárstve. Chuťou pripomína
ostrejšiu reďkovku, chren či horčicu. Má veľmi veľa vitamínov,
karoténu, minerálnych látok, obsahuje železo, vápnik aj horčík.
Priaznivo vplýva na látkovú výmenu, aktivizuje činnosť žlčníka,
má močopudný účinok. Býva súčasťou jarných bylinných kúr.
Semienka zasejeme do mištičiek alebo iných nádob naplnených
trojcentimetrovou zeminou. Môžeme ju pestovať aj v miskách s
buničitou vatou, ktorá musí byť stále vlhká. Dáme na okenný parapet
alebo iné svetlé miesto, keď vyrastie asi na 6 cm, striháme
nožnicami, možno sa dočkáme aj ďalšej úrody. Rastie veľmi rýchlo,
ak je teplo, tak ju striháme aj týždeň po sejbe. Možno ju pestovať
aj v záhrade, vtedy sa vysieva začiatkom apríla do pôdy.
Z listov žeruchy pripravujeme šaláty, hodí sa na obložené chlebíčky,
do nátierok, bylinkových masiel, do omeliet a na mäsá.
Nátierka s lančmítom a žeruchou
Potrebujeme konzervu lančmítu, cibuľu, 2 lyžice oleja, lyžičku
gulášového korenia, 2 tavené syry, šálku mlieka, hrsť strúhaného
syra, lyžicu horčice, 2 vajcia, 4 lyžice pokrájanej žeruchy, soľ,
štipľavú papriku.
Na oleji speníme cibuľu, pridáme roztlačený lančmíd, korenie,
syr, mlieko, rozmiešame. Pridáme ostatné suroviny. Dochutíme,
pridáme žeruchu. Podávame teplé na hriankach.
Škvrny od potu – rozdrvte dva acylpiríny, rozmiešajte ich v troške
vody, potrite prepotené miesta a nechajte pár hodín pôsobiť.
Potom vyperte.
Proti lupinám vraj tiež pomáha acylpirín. Dva acylpiríny rozdrvte,
pridajte do šampónu, natrite na vlasy. Po dvoch minútach
opláchnite a ešte raz umyte šampónom.
Veľký obrus z krčivého materiálu nemusíte pracne žehliť.
Operte ho, vlhký natiahnite na stôl, upevnite sponami a nechajte
uschnúť.
Keď do lineckého cesta pridáte pár kvapiek octu, nebude sa drobiť.
Ak neviete, či droždie bude kysnúť, vložte kúsok z neho do vody.
Keď vypláva na hladinu, vykysnúť by malo.
Ryžu možno dusiť nielen vo vode, ale aj v zeleninovom vývare.
Časť vody pri klasickom vývare možno nahradiť aj bielym vínom,
pridať klinček a malú cibuľu.
Zo zvyškov guláša sa dá urobiť ďalšie jedlo. Stačí pridať trochu
vody, lečo, podusiť. Nakoniec pridať pokrájané natvrdo uvarené
vajcia. Osoliť, okoreniť.
Ak zostane šťava z guláša, no nesmie byť príliš hustá, dajte ju
zohriať, rozklepnite do nej vajce tak ako keď sa robí volské oko.
Stačí trochu posoliť a nechať stuhnúť. Hodí sa k tomu chlieba
uhorka.