NEDEĽNÉ MENU
POLIEVKA
Petržlenová so zemiakmi
Potrebujeme 2 cibule, strúčik
cesnaku, 250 g koreňového petržlenu,
500 g zemiakov, 100 g
mrazenej polievkovej zeleniny,
lyžicu oleja, liter zeleninového
vývaru (môže byť aj bujón), 2
lyžice šľahačkovej smotany, soľ,
korenie, muškátový orech, 100
g oravskej slaniny, petržlenovú
vňať.
Pokrájame cibuľu, cesnak,
ošúpané zemiaky a vňať. S polievkovou
zeleninou okrem vňate
podusíme na oleji. Zalejeme
vývarom, necháme zovrieť a na
miernom ohni povaríme 10 minút.
Prepasírujeme alebo rozmixujeme.
Primiešame smotanu,
osolíme, pridáme koreniny. Slaninu
pokrájame na pásiky a nasucho
opečieme dochrumkava.
Pridáme do polievky. Ozdobíme
posekanou vňaťou.
HLAVNÉ JEDLO
Kebab baraní alebo
bravčový
Potrebujeme 600 g baranieho
alebo bravčového mäsa, 2 veľké
cibule, 3 lyžice pokrájanej mäty,
lyžicu citrónovej šťavy, 2 lyžice
oleja, soľ, korenie.
Mäso naklepeme, pokrájame
na väčšie kocky, premiešame s
pokrájanou cibuľou, mätou, citrónovou
šťavou, olejom, soľou,
korením. Necháme v chladničke
niekoľko hodín postáť. Napichneme
na ihly a opekáme v grile.
MÚČNIK
Zemiakové dolky
s lekvárom
Potrebujeme 300 g hrubej múky,
150 g nastrúhaných varených
zemiakov, 1 žĺtok, 1 vajce, 20 g
droždia, 100-150 ml mlieka, soľ,
olej, hladkú múku na posypanie
dosky, 100 g slivkového lekváru,
šľahačkovú smotanu alebo postrúhaný
tvrdý tvaroh.
Z trochy vlažného mlieka,
droždia a časti múky urobíme
kvások a necháme vykysnúť.
Zvyšnú múku preosejeme do
misy, pridáme zemiaky, zvyšok
mlieka, vajce, žĺtok, soľ a vykysnutý
kvások. Všetko dobre
spracujeme na hladké cesto a
necháme ho v teple vykysnúť.
Cesto kysnutím zredne. Vykysnuté
cesto preložíme na dosku
posypanú múkou, rozvaľkáme
na pláty hrubé asi 2 cm a väčšou
formičkou vykrajujeme kolieska.
Z cesta môžeme urobiť
aj valček, ktorý pokrájame na
rovnaké diely a sformujeme do
tvaru doliek. Vyššiu vrstvu oleja
rozpálime a dolky osmažíme.
Vyberieme na sito s papierovou
servítkou, ktorá vsiakne prebytočný
tuk a necháme chvíľu postáť.
Pred podávaním potrieme
lekvárom, ozdobíme šľahačkou
alebo tvarohom.
LIEK Z PRÍRODY
Zo zeme ju vyberáme na
jeseň, možno ju dobre a
dlho skladovať pri nízkej
teplote (nie v mraze) – aj 6
mesiacov. Konzumujeme ju
väčšinou surovú. Olúpaná,
pokrájaná na plátky a posolená
je vhodná k pivu a k vínu,
postrúhaná je výborná
na maslový chlieb alebo do
nátierok a šalátov.
Obsahuje najmä vitamín C, ale
aj vitamín PP, ktorý ovplyvňuje
energetický metabolizmus. Kyselina
pantoténová zabraňuje
poruchám tráviaceho ústrojenstva,
nervovým a kožným
chorobám. Má aj veľa minerálnych
látok, najmä draslík, ktorý
priaznivo pôsobí na vylučovanie
vody z organizmu, posilňuje
krvný obeh a činnosť svalov.
Vápnik v čiernej reďkvi je súčasťou
stavebnej zložky kostných a
zubných tkanív. Síra obsiahnutá
v reďkvi pomáha zlepšovať
metabolizmus, horčík pôsobí
pri stavbe kostí a tvorbe enzýmov.
Čierna reďkev má výrazné
liečivé účinky. Pôsobí posilňujúco
na črevá a zvyšuje ich peristaltiku.
Šťava zlepšuje trávenie
a chuť do jedla. Pri ochorení
žlčníka zvyšuje vylučovanie žlče
a priaznivo pôsobí na pečeň.
Je účinná aj pri liečbe kašľa, pri
zahlienení dýchacích ciest na
rozpúšťanie hlienov. Pri zápale
priedušiek sa čerstvá šťava
užíva zmiešaná s medom alebo
cukrom. Užíva sa lyžica niekoľkokrát
denne.
PESTUJEME
Stromčeky z kôstok
Počas sviatkov zvyčajne
zjeme veľa exotického ovocia.
Väčšina z týchto plodov
má kôstky, ktoré možno
zasadiť.
Najčastejšie sa pestujú stromčeky
z citrusov – z citróna, pomaranča,
grepu, mandarínky... Semená
stačí zasadiť do substrátu pre izbové
rastliny a ten udržiavať stále
vlhký a v teple. Najjednoduchšie
je pestovať citrónovníky, pretože
nevyžadujú vysoké teploty ani
mimoriadnu starostlivosť. Typickým
vianočným ovocím sú datle
a figy.
Figovník sa zvyčajne rozmnožuje
odrezkami, no môžete sa o to
pokúsiť aj tak, že drobné semienka
figovníka vysejete na povrch
substrátu a pomocou priklopenej
misky udržujete vo vysokej vlhkosti.
Datlovej palme byt vyhovuje,
dobre znáša suché prostredie v
miestnosti s ústredným kúrením
a nízkou vlhkosťou. Kôstku zasaďte
do ľahšieho piesočnatého
substrátu. Môžete použiť aj semená
zo sušených plodov, klíčivosť si
zachovávajú dlho. Malé palmičky
rozsaďte do vysokých kvetináčov,
aby mohli hlboko zakoreniť.
Čoraz obľúbenejším sa stáva
avokádo. Semeno zasaďte hneď,
ako ho vyberiete, do výživnej,
dobre drenážovanej pôdy špičkou
nahor tak, aby asi tretina jeho
výšky bola nad zemou. Do piatich
týždňov pukne a vyrastie z neho
jeden alebo viac klíčkov. Stromček
nie je náročný a znesie aj
chladnejšie prostredie. Vyžaduje
si však umiestnenie v polotieni,
ostré slnko mu rýchlo popáli listy.
Medzi najchutnejšie tropické
ovocie patrí mango. Semeno
manga je v drevnatej škrupine, z
ktorej ho pred zasadením musíte
vybrať. Ešte predtým je dobré
ponoriť ho na 20 minút do vody
teplej 50 stupňov, aby sa zničili
zárodky hniloby a iných chorôb.
Potom semeno vložte stojato,
vypuklým hrebeňom nahor do
ľahkého substrátu a zasypte ho
tenkou vrstvou rašeliny alebo štrkopiesku.
Substrát udržujte teplý
asi 26 stupňov a radšej ho prikryte
sklom aby zostal vlhký. Semeno
by malo vyklíčiť do 3 týždňov.
Až semenáčik zosilnie, presaďte
ho do výživnej pôdy z rašeliny a
kompostu. Pri výške okolo 60 cm
ho začnite zaštipovať. Potrebuje
veľa slnka a tepla
ZDRAVÁ VÝŽIVA
Hlávková kapusta –
energetická bomba
Pravlasťou hlávkovej kapusty
je Európa, pobrežie
Atlantického oceánu a
Stredozemného mora.
Dnes sa pestuje na celom
svete.
Obsahuje veľa vody, sacharidy
s priaznivým účinkom pre
človeka, bielkoviny, veľa vitamínu
C a kyseliny listovej, aj
vitamíny skupiny B, E, sodík,
draslík, vápnik, horčík, chlór,
mangán... Obsahuje aj protivredový
faktor, ktorý pôsobí
proti žalúdočným a dvanástorníkovým
vredom.
Konzumovanie surovej kapusty
chráni pečeň pred mnohými
chorobami, priaznivo
pôsobí aj na žlčník. Vhodná je i
pre diabetikov. Priaznivo vplýva
pri arteroskleróze. Šťava zo
surovej kapusty lieči dnu, reumatizmus,
artrózu, je účinná
aj pri prekyslení a pálení záhy.
Čistí krv. Pri obličkových chorobách
zas pomáha vylučovať
odpadové látky. Je prevenciou
– spolu s kelom, brokolicou či
karfiolom rakoviny hrubého
čreva. Konzumovať však musíme
surovú kapustu, kvasenú či
odstredenú kapustovú šťavu.
Varená kapusta nemá výrazné
účinky v prevencii chorôb.
DOBRÉ RADY
Ďumbier
Má protizápalové vlastnosti a pomáha aj proti vredom. Uvarte si
z neho čaj, prisypte do jedla alebo štipku zmiešajte s medom.
Na žalúdok
Hrnček nechtíkového čaju upokojí žalúdočnú sliznicu, pomôže aj
harmančekový odvar. V tejto rastline sa spájajú protizápalové
a protikŕčové účinky.
Banány
Pomáhajú pri bolestiach žalúdka, podporujú aj tvorbu nových buniek
a hlienu vo výstelke žalúdka, spevňujú jeho steny a urýchľujú hojenie
vredov.
Sviečky netradične
Na spríjemnenie atmosféry
nemusíte použiť iba klasické
svietniky. Skúste využiť aj vázy
či poháre, ktoré máte doma a
možno vám stoja v skrini. Vložte
do nich farebnú sviečku, ktorá
sklo krásne rozžiari. Dokonca
môžete túto dekoráciu položiť
na niekoľko hodín do záhrady
alebo na balkón – pozor, aby
sklo nezamrzlo. Záleží na tom,
aký máte svietnik. Mnohé vázy
možno doplniť vetvičkami,
konárikmi, tým, čo nájdete v
záhrade alebo v prírode, stačí
ich upevniť prírodným lykom
alebo tenkým drôtom. Keďže
mnohí majú doma aj kedysi
veľmi populárne brúsené sklo
a nepoužívajú ho, môžu ho
využiť práve ako svietnik - so
svetlom sviečky bude vyzerať
nápadito amoderne.