Bylinky sú osvedčeným a spoľahlivým prostriedkom,
ktorý dokáže zmierniť nepríjemné stavy pri nachladnutí
a posilniť o branyschopnosť organizmu.
Pri typických infekciách dýchacích ciest, ku ktorým patrí nádcha,
kašeľ a bolesti v hrdle, sa doporučuje lipový čaj. Pomôže dobre sa
vypotiť. Ak máte v poriadku krvný obeh, je vhodný tiež kúpeľ z čiernej
bazy. Príjemný kúpeľ si pripravíte tak, keď do pláteného vrecka
nasypete tri hrste sušenej bazy a dáte do vane napustenej horúcou
vodou.
Po kúpeli treba oddychovať. Zabaľte sa do teplej deky. Vypotením
sa posilňuje obranyschopnosť organizmu. Potenie podporuje aj šťava
z plodov bazy čiernej. Trochu ju zohrejte a pridajte do nej čerstvú
citrónovú, grepovú alebo pomarančovú šťavu.
Pri nachladnutí je dôležité piť veľa tekutín. Najvhodnejšie sú teplé
bylinkové čaje z lipy, šalvie, bazy, mäty, harmančeka alebo zo šípok,
na vitamíny bohaté ovocné šťavy, ale aj obyčajná voda a pri bolestiach
hrdla minerálka Vincentka.
Skorocel
Skorocel je asi najznámejšia bylinka proti kašľu. Do pohára s 500 g
medu vložte plnú hrsť čerstvých, nahrubo posekaných listov. Dobre
zatvorte a nechajte 2 týždne stáť, obsah pohára denne premiešajte.
Potom med preceďte cez sitko a pri ťažkostiach užívajte trikrát
denne jednu lyžičku. Myslite na
to najmä o pár mesiacov, keď si
skorocel budete môcť v prírode
nazbierať a pripraviť sa tak na
ďalšiu zimu.
Sladké drievko
V češtine sa táto bylinka volá
lékořice, možno ju poznáte pod
týmto názvom. Dokáže účinne
uvoľňovať hlieny, je dobré ju pri
nachladnutí používať na sladenie
čaju. Väčšinou sa predáva
sušená i mletá, deti ocenia i cukríky
zo sladkého drievka.
Šalvia
Šalvia je liečivá bylinka dobre známa ako kuchynské korenie. Čaj
z listov šalvie pomáha pri úpornom kašli. Zápar lúhovaný dvakrát
dlhšie ako čaj je ideálnym kloktadlom pri bolestiach v hrdle.
MINERÁLY PRE NÁŠ ŽIVOT
Horčík, liek na nervy
O vlastnostiach horčíka sa ako prví dozvedeli obyvatelia anglického
mesta Epsom, kde sa hojne nachádza v prírode. Na Slovensku
ho obsahujú aj niektoré minerálne vody. V malej miere sa soli
horčíka vyskytujú i v obyčajnej pitnej vode a ostávajú rozpustené
aj v prevarenej vode. Je zásaditý, takže dobre tlmí nadmierne pôsobenie
žalúdočnej kyseliny. Horčík znižuje krvný tlak, rozširuje
cievy a môže zabrániť trombóze. U ľudí, ktorí prekonali infarkt,
doplnenie horčíka v strave znižuje riziko ďalšieho infarktu. Horčík
je dôležitou zložkou kostí, zúčastňuje sa na prenose nervových
vzruchov, má dôležitú úlohu pri sťahovaní svalov a získavaní
energie, lebo je kľúčový pre mnohé enzýmy, ktoré správne
pracujú iba s jeho pomocou. Nedostatkom horčíka môžu trpieť
ľudia s poruchami trávenia, obličiek, s celiakiou, aj diabetici. Jeho
dôležitým zdrojom sú celozrnné obilniny, strukoviny, zelená listová
zelenina, orechy a sušené figy.
Liči
Dužina zrelých plodov sa po odstránení šupky konzumuje ako
ovocie. Ošúpané, odkôstkované, s cukrom uvarené alebo nakladané
plody sú obľúbenou prísadou do šalátov, dezertov a pečiva.
V Ázii z liči robia aj želé, zmrzlinu a rôzne sladkosti. Sušené liči je
dobré ako prísada do čaju. Šťava je vynikajúcim nápojom, kvasením
sa spracúva na víno alebo likér. Zavárané liči sa exportuje do
celého sveta. Kvety, listy, plody, kôra aj korene majú mnohostranné
použitie. Drevo stromov je veľmi odolné. Liči – alebo dvojslivka
čínska – sa pestuje v južnej Číne už vyše tisícrokov.