Aj v týchto dňoch nás často
navštívia priatelia či príbuzní,
aby nám popriali šťastný
nový rok. Dobre je mať niečo
poruke, s čím ich kedykoľvek
môžeme ponúknuť
a ani neohlásená návšteva
nás nezaskočí.
Slané domáce
praclíky
Na cesto potrebujeme 500 g polohrubej
múky, 100 g margarínu, 10 g
droždia, 2 dl mlieka, 2 vajcia, štipku
cukru, štipku soli. Na slanú polevu
1 bielok, 7 lyžičiek soli, polohrubú
múku. Na potieranie 1 žĺtok.
Z mlieka, droždia a štipky cukru
pripravíme kvások. Keď nakysne,
zmiešame ho s múkou, margarínom,
vajcom a soľou na hladké
cesto. Necháme ho kysnúť na
teplom mieste asi hodinu. Potom
vyformujeme na doske valec, ktorý
pokrájame na rovnaké dieliky.
Z nich šúľame asi 20 cm dlhé a 5
mm hrubé šúľky. Zo šúľkov pletieme
praclíky, ktoré ukladáme
na pomastený plech. Potierame
ich rozšľahaným žĺtkom. Praclíky
upečieme iba napoly. Z bielka,
soli a múky vymiešame hustejšiu
polevu, ktorou ich potrieme.
Až potom dopečieme.
Bowle
Tento nápoj je vhodný najmä na
party, pretože ho môžeme pripraviť
vopred. Z jednej fľaše vína
a sektu pripravíme 10 nápojov s
obsahom 2 dl.
Potrebujeme ovocie pokrájané
nadrobno (jahody, marhule,
broskyne, kivi, melóny...), 2 lyžice
cukru, šťavu z 2 citrónov, 1 dl
likéru, ktorý sa hodí k ovociu, 1
fľašu vína a 1 fľašu sektu.
Ovocie premiešame s cukrom,
citrónovou šťavou, likérom
a fľašou vína. Necháme dobre
vylúhovať. Keď prídu hostia, do
pohárov dáme ovocie a dolejeme
sektom. Ak chceme, aby bowle
bolo trpkejšie, namiesto likéru
dáme koňak alebo brandy. Ako
pohár na pitie sa hodí aj vydlabaný
grep alebo pomaranč. Nádobe
pripravenej z ovocia dáme
pevnú oporu, dopoly ju naplníme
posekaným ľadom a pomaly
do nej nalejeme bowle.