Na Záhorí si túto skutočnosť
uvedomujú a aj preto tu dokážu
vyrobiť veľmi kvalitné ovocné
destiláty. A to aj vďaka tomu, že
na Chvojnickej pahorkatine dozrieva
to najlepšie ovocie.
Kedysi si gbelskí záhradkári v
Akcii Z vybudovali budovu pálenice.
Tá prešla do majetku mesta,
ale technologické zariadenie
pálenice vlastnil Slovenský zväz
záhradkárov, ktorý s jej prevádzkovaním
s častými prestávkami
pred dvomi rokmi definitívne
skončil. Časť technológie
sa záhadným spôsobom stratila,
zariadenie ostalo nefunkčné.
Oživiť gbelskú pálenicu sa
rozhodlo mesto. So zväzom záhradkárov
sa započítaním vzájomných
pohľadávok vyrovnalo
a do priestorov pálenice začalo
hľadať nájomcu. „Oslovili sme
Marcela Ševčíka, či by nechcel
pálenicu zobrať do prenájmu.
Keďže v dnešnej dobe je vybudovanie
pálenice veľmi drahá záležitosť,
s nájomcom sme uzavreli
obojstranne výhodnú nájomnú
zmluvu na budovu, ktorá mu zaručuje
vrátenie stotisícovej investície
do technológie,“ informoval
nás primátor mesta Jozef
Hazlinger a dodal, že nebyť pomoci
exministra Miroslava Jureňu
pri vybavovaní povolení na
úradoch, oživenie pálenice by v
tak krátkom čase nezrealizovali.
Hoci sa na Záhorí a priľahlých
kopaniciach urodí veľa ovocia,
oficiálnych páleníc chýba. V Senickom
okrese je v Borskom Mikuláši,
v Skalickom k tej v Uníne
od 11. decembra pribudla gbelská.
Tá je v súčasnosti aj najmodernejšia
pálenica na Záhorí a
zákazníkom poskytuje kompletný
servis. „Stačí priniesť len
kvas, o všetko ostatné sa postaráme,“
hovorí Marcel Ševčík.
„Ak zákazník chce, môže tu čakať
na výrobok, ale nemusí.“
Moderná technológia staršieho
typu je povestná zachovávaním
arómy výsledného destilátu
a hlavne jeho kvality. Podľa
Marcela Ševčíka však kvalitu
destilátu a jeho množstvo
ovplyvňuje hlavne kvalita ovocia.
Vtedy sa dá zo sto litrov kvasu
vypáliť až 15 litrov destilátu.
V pálenici môžu robiť dva druhy
páleného naraz, alebo jeden z
objemu až 500 litrov kvasu.
„Do tejto pálenice som chodil
už v mladosti, keď tu pracoval
môj strýko. Táto práca sa mi zapáčila
a baví ma doteraz. Je to vo
mne,“ dodal M. Ševčík.
GABOKOPÚNEK