Ozdravenie výživových návykov
a zníženie výskytu civilizačných
ochorení je cieľomprojektu
nazvaného
„Sledovanie výživového
stavu vybraných vekových
skupín dospelej populácie
Slovenskej republiky.“
Regionálny úrad verejného zdravotníctva
v Senici (RÚVZ Senica)
sa doňho zapája spolu s ďalšími
35 RÚVZ na Slovensku. Podrobnosti
nám priblížila jedna z riešiteliek
projektu Katarína Paulíková.
„Už niekoľko rokov plníme
úlohy projektu zisťovaním negatívnych
i pozitívnych faktorov
vo výžive, aby sme mohli vypracovať
účinnú intervenciu a dosiahli
ozdravenie výživy a znížili
výskyt civilizačných ochorení.“
Naakej skupine osôb sa mapujú
stravovacie návyky?
„Náš úrad každoročne zahŕňa
do sledovania 80 dospelých ľudí z
okresov Senica a Skalica. Po 20
mužov a žien je vo veku od 19 do
34 rokov a po 20 mužov a žien je
35 – 59 ročných. Ide o vzorku profesií
stredne ťažko pracujúcich.
Napríklad potravinári (cukrárska,
lahôdkárska, pekárska výroba,
mäsopriemysel), skladníci
pracujúci s bremenami do 15 kilogramov,
poštári, operátori poloautomatických
strojov. Krajčírky,
pracovníci žehliarní a
mangľovní, sústružníci, zvárači,
fúkači skla. Tiež upratovači, čističi
okien, záhradníci.“
Ako sa do projektu vstupuje?
„Vzhľadom na špecifickosť
profesií potrebné osoby získavame
oslovením konkrétnych firiem
a spoločností. Každý účastník
projektu vyplní dotazník o
svojich stravovacích zvyklostiach
a pohybovej aktivite. Respondent
ďalej uvedie všetky potraviny
a tekutiny ktoré skonzumoval
deň pred dotazníkovou akciou,
čím zostavíme jednodňový jedálny
lístok. V rámci projektu
meriame tlak krvi, vypočítame
index telesnej hmotnosti (BMI) a
centrálnej obezity (WHR). Pomocou
kvapky krvi odobranej z prsta
prístroj REFLOTRON zmeria
hodnoty celkového cholesterolu
(Cchol.), triglyceridov (TG), HDL
cholesterolu (HDL – tzv. dobrý
cholesterol), LDL cholesterolu
(LDL – tzv. zlý cholesterol) a cukru
(Glu) v krvi.“
Účasť na projekte je dobrovoľná,
bezplatná, výsledky sú
spracúvané anonymne. Čo zatiaľ
hovorili o výžive Záhorákov?
„Výsledky predchádzajúcich
dvoch rokov napriek určitým odlišnostiam
v jednotlivých skupinách
odhalili viaceré spoločné
charakteristiky. V oboch vekových
kategóriách mužov a žien sme
zistili zvýšený príjem živočíšnych
bielkovín oproti odporúčaným
výživovým dávkam. U 60
percent žien a vlani u 65 percent
mužov. Tiež nadmerné používanie
kuchynskej soli u 90 percent
mužov v staršej vekovej kategórii.
U všetkých sledovaných skupín
je nižší príjem sacharidov
(cukrov) a nízky príjem potrebnej
vlákniny v strave.“
Čo bysmena Záhorí mali vo
výžive zmeniť?
„Obyvateľstvu odporúčame
pravidelnú konzumáciu dostatočného
množstva ovocia, zeleniny
a celozrných výrobkov.
Zvýšenú hladinu cukru v krvi
(viac ako 6,1 mmol/liter) sme v
predchádzajúcom roku zistili u
dvoch jedincov z celkového počtu
vyšetrených osôb.“
Dokedy potrvá tohtoročné
sledovanie výživových návykov?
„Projekt sa realizoval od októbra
do novembra. V decembri ho
vyhodnotíme na základe výsledkov
celej 80-člennej skupiny.
Údaje spracované v databáze pošleme
Regionálnemu úradu verejného
zdravotníctva v Poprade
- gestorom projektu. Budú podkladom
pre hodnotenie stravovacích
zvyklostí a zdravotného
stavu obyvateľstva a poslúžia pre
vytvorenie nových stratégií v
programe „Ozdravenia výživy
obyvateľov Slovenskej republiky.“
Prostredníctvom Ministerstva
pôdohospodárstva SR nás
požiadal o spoluprácu aj Európsky
úrad pre bezpečnosť potravín.
Množstvo skonzumovaných
potravín uvedených vo vyplnených
jedálnych lístkoch umožní
zistiť v krajinách európskeho
spoločenstva priemernú spotrebu
jednotlivých druhov potravín
v kilogramoch na osobu a rok.“
MILANSOUKUP