Mámeho na stole každý deň
a napriektomusanámnikdy
nezunuje. Niektorí ho
majú radi viac, iní menej,
ale jedia ho takmer všetci.
Chlieb. Tejto našej základnej
potravine bolo venované
popoludnie v Mestskom
centre sociálnych služieb 14.
novembra.
Uskutočnil sa tu Deň chleba, ako
podujatie nazvali jeho organizátori
– oddelenia sociálnej starostlivosti
a zdravotníctva
Mestského úradu v Skalici a
MCSS Skalica.
V spoločenskej miestnosti bola
pripravená malá výstava
chlebov, rozdelená na dve základné
časti – chlebov vyrábaných
pekárňami a domácich
chlebov. Seniori, pre ktorých bolo
toto podujatie v rámci projektu
Jeseň v Štíbore pripravené,
mali možnosť ochutnať a porovnať
jednotlivé druhy a veru
boli nimi poriadne rozdiely.
Možno ani nie v kvalite, ale v
chuti. Kým chlieb z obchodov sa
od seba príliš nelíšil (samozrejme
tmavý a svetlý), domáce boli
podstatne „farebnejšie“ a predovšetkým
rôznorakých chutí a
príchutí. Viaceré sme ochutnali
a našli v nich orechy, slaninu,
syr, cítili cibuľu, cesnak a ďalšie
prísady.
Aký chlieb na túto prehliadku
pripravila pani AnnaFlodrová?
- Ja som dnes doniesla chlebík,
ktorého recept prípravy je veľmi
starý. Možno je z čias, kedy bol
chlieb naozaj nadovšetko. Je to
chlieb žitný so slivkami a
orechmi. Tento chlieb sa pečie
vždy vo veľkonočnom čase, lebo
keď sa začína veľkonočné obdobie,
tak sa drží pôst a ľudia kým
prišla biela sobota jedli každý
deň iba tento chlebík. Preto musel
byť veľmi dobrý a trváci a
musel ich zasýtiť.
Ako často pečiete chlieb?
- Každý týždeň. V nedeľu večer si
ho zarábam a v pondelok ráno
ho dávam piecť. Robím chlieb
tmavý, jeho príprava je jednoduchá
a hlavne mi vystačí na celý
týždeň. Môže sa robiť z tmavej
i bielej múky, ale myslím si, že
keď sa robí z tej tmavej, je tam
viac vlákniny a je zdravší.
Ja si najprv urobím kvások,
potom z neho odoberiem potrebné
množstvo, potom pridám
vodu, pridám múku a ďalšie ingrediencie
ako kmín, slnečnicové
semienka, arašidy, orechy
zamiesim a nechám vykysnúť.
Keď je všetko pripravené chlieb
pečiem v obyčajnej elektrickej
rúre.
Najprv tam dám na dno pece
plechový hrnček s asi štvrť litrom
vody a potom na mriežku
uprostred vykysnuté chlebové
cesto. Pečiem ho okolo 50 až 55
minút podľa veľkosti. Počas pečenia
ho potieram vodou. Niekto
ho počas pečenia solí, ja to nerobím.
Po upečení ho chladím pomaly,
lebo keby som to urobila náhle,
chlieb by sa mohol vo vnútri
akoby zraziť. A keď vychladne,
môžem si na ňom pochutiť.
Na chlebe pani Flodrovej, ale
tiež Petrovičovej, Srholcovej a
Kazinotovej si pochutnali všetci
účastníci Dňa chleba a ako bolo
jasne vidieť z výrazov ich tvárí,
chutil im „prevelice“.
Deň chleba bol predposledným
podujatím cyklu Jeseň v
Štíbore.
To posledné je naplánované
na Mikuláša, kedy seniori a predovšetkým
držitelia preukazov
ŤZP a ŤZP/S sa budú môcť bezplatne
pokochať na baletnom
predstavení Labutie jazero v
Slovenskom národnom divadle
v Bratislave.
(EM)