Streda, 27. január, 2021 | Meniny má BohušKrížovkyKrížovky

Domáci chlieb je farebnejší

JESEŇ V SKLICKOM ŠTÍBORE PATRIL DŇU CHLEBA

Mámeho na stole každý deň
a napriektomusanámnikdy
nezunuje. Niektorí ho
majú radi viac, iní menej,
ale jedia ho takmer všetci.
Chlieb. Tejto našej základnej
potravine bolo venované
popoludnie v Mestskom
centre sociálnych služieb 14.
novembra.
Uskutočnil sa tu Deň chleba, ako
podujatie nazvali jeho organizátori
– oddelenia sociálnej starostlivosti
a zdravotníctva
Mestského úradu v Skalici a
MCSS Skalica.
V spoločenskej miestnosti bola
pripravená malá výstava
chlebov, rozdelená na dve základné
časti – chlebov vyrábaných
pekárňami a domácich
chlebov. Seniori, pre ktorých bolo
toto podujatie v rámci projektu
Jeseň v Štíbore pripravené,
mali možnosť ochutnať a porovnať
jednotlivé druhy a veru
boli nimi poriadne rozdiely.
Možno ani nie v kvalite, ale v
chuti. Kým chlieb z obchodov sa
od seba príliš nelíšil (samozrejme
tmavý a svetlý), domáce boli
podstatne „farebnejšie“ a predovšetkým
rôznorakých chutí a
príchutí. Viaceré sme ochutnali
a našli v nich orechy, slaninu,
syr, cítili cibuľu, cesnak a ďalšie
prísady.
Aký chlieb na túto prehliadku
pripravila pani AnnaFlodrová?
- Ja som dnes doniesla chlebík,
ktorého recept prípravy je veľmi
starý. Možno je z čias, kedy bol
chlieb naozaj nadovšetko. Je to
chlieb žitný so slivkami a
orechmi. Tento chlieb sa pečie
vždy vo veľkonočnom čase, lebo
keď sa začína veľkonočné obdobie,
tak sa drží pôst a ľudia kým
prišla biela sobota jedli každý
deň iba tento chlebík. Preto musel
byť veľmi dobrý a trváci a
musel ich zasýtiť.
Ako často pečiete chlieb?
- Každý týždeň. V nedeľu večer si
ho zarábam a v pondelok ráno
ho dávam piecť. Robím chlieb
tmavý, jeho príprava je jednoduchá
a hlavne mi vystačí na celý
týždeň. Môže sa robiť z tmavej
i bielej múky, ale myslím si, že
keď sa robí z tej tmavej, je tam
viac vlákniny a je zdravší.
Ja si najprv urobím kvások,
potom z neho odoberiem potrebné
množstvo, potom pridám
vodu, pridám múku a ďalšie ingrediencie
ako kmín, slnečnicové
semienka, arašidy, orechy
zamiesim a nechám vykysnúť.
Keď je všetko pripravené chlieb
pečiem v obyčajnej elektrickej
rúre.
Najprv tam dám na dno pece
plechový hrnček s asi štvrť litrom
vody a potom na mriežku
uprostred vykysnuté chlebové
cesto. Pečiem ho okolo 50 až 55
minút podľa veľkosti. Počas pečenia
ho potieram vodou. Niekto
ho počas pečenia solí, ja to nerobím.
Po upečení ho chladím pomaly,
lebo keby som to urobila náhle,
chlieb by sa mohol vo vnútri
akoby zraziť. A keď vychladne,
môžem si na ňom pochutiť.
Na chlebe pani Flodrovej, ale
tiež Petrovičovej, Srholcovej a
Kazinotovej si pochutnali všetci
účastníci Dňa chleba a ako bolo
jasne vidieť z výrazov ich tvárí,
chutil im „prevelice“.
Deň chleba bol predposledným
podujatím cyklu Jeseň v
Štíbore.
To posledné je naplánované
na Mikuláša, kedy seniori a predovšetkým
držitelia preukazov
ŤZP a ŤZP/S sa budú môcť bezplatne
pokochať na baletnom
predstavení Labutie jazero v
Slovenskom národnom divadle
v Bratislave.
(EM)

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  2. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  3. Hygge ako životný štýl
  4. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  5. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  6. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  7. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  8. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  9. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  10. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  1. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  2. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  3. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  4. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  5. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  6. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  7. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  8. Budovanie zelenej značky
  9. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  10. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 21 032
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 20 550
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 18 013
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 654
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 289
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 7 996
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 531
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 395
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 268
  10. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020 6 778
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Záhorie - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Záhorie

Ilustračná fotografia.

Hlohovec je podľa výsledkov testovania tretí najhorší na Slovensku.

1m

V Skalici malo pozitívny test 76 ľudí z 11.903 otestovaných občanov.

11m
Ilustračné foto

Môžu tak urobiť nielen cez registračný formulár, ale aj cez infolinku rezortu zdravotníctva.

13 h
Ilustračné foto.

Na úseku Trnava - Bratislava-Nové Mesto nebude premávať 27 osobných vlakov.

13 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Po páchateľoch polícia intenzívne pátra.

18 h

Zvolen patrí medzi lepšie okresy.

15 h

Naše obce a mestá sa testovania zhostili na jednotku, hoci na prípravu mali len pár dní.

26. jan

Výhrady zástupcov dolných Kysúc boli oprávnené.

16 h

Už ste čítali?