Piatok, 23. október, 2020 | Meniny má AlojziaKrížovkyKrížovky

Domáci chlieb je farebnejší

JESEŇ V SKLICKOM ŠTÍBORE PATRIL DŇU CHLEBA

Mámeho na stole každý deň
a napriektomusanámnikdy
nezunuje. Niektorí ho
majú radi viac, iní menej,
ale jedia ho takmer všetci.
Chlieb. Tejto našej základnej
potravine bolo venované
popoludnie v Mestskom
centre sociálnych služieb 14.
novembra.
Uskutočnil sa tu Deň chleba, ako
podujatie nazvali jeho organizátori
– oddelenia sociálnej starostlivosti
a zdravotníctva
Mestského úradu v Skalici a
MCSS Skalica.
V spoločenskej miestnosti bola
pripravená malá výstava
chlebov, rozdelená na dve základné
časti – chlebov vyrábaných
pekárňami a domácich
chlebov. Seniori, pre ktorých bolo
toto podujatie v rámci projektu
Jeseň v Štíbore pripravené,
mali možnosť ochutnať a porovnať
jednotlivé druhy a veru
boli nimi poriadne rozdiely.
Možno ani nie v kvalite, ale v
chuti. Kým chlieb z obchodov sa
od seba príliš nelíšil (samozrejme
tmavý a svetlý), domáce boli
podstatne „farebnejšie“ a predovšetkým
rôznorakých chutí a
príchutí. Viaceré sme ochutnali
a našli v nich orechy, slaninu,
syr, cítili cibuľu, cesnak a ďalšie
prísady.
Aký chlieb na túto prehliadku
pripravila pani AnnaFlodrová?
- Ja som dnes doniesla chlebík,
ktorého recept prípravy je veľmi
starý. Možno je z čias, kedy bol
chlieb naozaj nadovšetko. Je to
chlieb žitný so slivkami a
orechmi. Tento chlieb sa pečie
vždy vo veľkonočnom čase, lebo
keď sa začína veľkonočné obdobie,
tak sa drží pôst a ľudia kým
prišla biela sobota jedli každý
deň iba tento chlebík. Preto musel
byť veľmi dobrý a trváci a
musel ich zasýtiť.
Ako často pečiete chlieb?
- Každý týždeň. V nedeľu večer si
ho zarábam a v pondelok ráno
ho dávam piecť. Robím chlieb
tmavý, jeho príprava je jednoduchá
a hlavne mi vystačí na celý
týždeň. Môže sa robiť z tmavej
i bielej múky, ale myslím si, že
keď sa robí z tej tmavej, je tam
viac vlákniny a je zdravší.
Ja si najprv urobím kvások,
potom z neho odoberiem potrebné
množstvo, potom pridám
vodu, pridám múku a ďalšie ingrediencie
ako kmín, slnečnicové
semienka, arašidy, orechy
zamiesim a nechám vykysnúť.
Keď je všetko pripravené chlieb
pečiem v obyčajnej elektrickej
rúre.
Najprv tam dám na dno pece
plechový hrnček s asi štvrť litrom
vody a potom na mriežku
uprostred vykysnuté chlebové
cesto. Pečiem ho okolo 50 až 55
minút podľa veľkosti. Počas pečenia
ho potieram vodou. Niekto
ho počas pečenia solí, ja to nerobím.
Po upečení ho chladím pomaly,
lebo keby som to urobila náhle,
chlieb by sa mohol vo vnútri
akoby zraziť. A keď vychladne,
môžem si na ňom pochutiť.
Na chlebe pani Flodrovej, ale
tiež Petrovičovej, Srholcovej a
Kazinotovej si pochutnali všetci
účastníci Dňa chleba a ako bolo
jasne vidieť z výrazov ich tvárí,
chutil im „prevelice“.
Deň chleba bol predposledným
podujatím cyklu Jeseň v
Štíbore.
To posledné je naplánované
na Mikuláša, kedy seniori a predovšetkým
držitelia preukazov
ŤZP a ŤZP/S sa budú môcť bezplatne
pokochať na baletnom
predstavení Labutie jazero v
Slovenskom národnom divadle
v Bratislave.
(EM)

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  2. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  3. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  4. Vitajte v postapokalyptickom svete
  5. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  6. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  7. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  8. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  3. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  4. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  5. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  6. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  8. Úprava osobného motorového vozidla
  9. Important information for Brazilians living in Slovakia
  10. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  1. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 17 868
  2. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 15 695
  3. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 12 959
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 691
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 940
  6. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 10 585
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 089
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 580
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 490
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 334
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Záhorie - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Záhorie

O stravenkovej petícii rokovali na ministerstve

Iniciátora petície Za zachovanie súčasnej platnej legislatívy v oblasti stravovania zamestnancov Ľubomíra Sečkára s jeho tímom prijala generálna riaditeľka sekcie práce Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Danica Lehocká.

Rodiny z Kopčian vysadia vzácne stromy

V blízkosti jednej z najstarších sakrálnych stavieb na Slovensku pribudne nová stromová aleja.

Ilustračné foto.

Zamestnanec reťazca: Mali sme pozitívnu kolegyňu, musel som ísť aj tak do práce

Aké pocity zažívajú ľudia z prvej línie, sme zisťovali od zamestnanca nemenovaného obchodného reťazca.

Ilustračné foto

Antigénové testy sú už na Slovensku

Zásielka dorazila v poriadku, lietadlo z kórejského Soulu pristálo na bratislavskom letisku v noci.

Testovanie na nový koronavirus.

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zoznam odberných miest v Dolnom Kubíne, Námestove, Trstenej a Tvrdošíne

Na Slovensku prebieha celoplošné testovanie na koronavírus. Pozrite si zoznam odberných miest na Orave.

Zamestnanec reťazca: Mali sme pozitívnu kolegyňu, musel som ísť aj tak do práce

Aké pocity zažívajú ľudia z prvej línie, sme zisťovali od zamestnanca nemenovaného obchodného reťazca.

Od soboty bude platiť na Slovensku zákaz vychádzania, sú aj výnimky

Pre žiakov druhého stupňa základných škôl sa v pondelok začína dištančné vyučovanie.

Už ste čítali?