V42. vydaní nášho týždenníkasmerobili
sondu
medzi výrobcami potravín
s otázkou, ako to je so
zdražovaním potravín.Na
tento článok reagoval
predseda predstavenstva
JednotaCOOPSenica Ivan
Bzdúšek, ktorého reakciu
prinášame v plnom znení.
V poslednom čase sa veľmi často
hovorí o zvyšovaní cien pekárenských
výrobkov, mlieka a
mliekárenských výrobkov,
kurčiat.
Je všeobecne známe, že príčinou
tohto rastu je rast základných
komodít.
Kým v roku 2006 bola nákupná
cena pšenice 4 000
Sk/tona bez DPH, v tomto roku
je 7 000 Sk/tona bez DPH, čo
predstavuje nárast o 75 %.
Pšeničná múka chlebová T
650 voľne ložená sa predávala
za 5 500 Sk/tona bez DPH, teraz
je za 8 400 Sk až 10 000 Sk/tona
bez DPH, čo je nárast viac ako
80 percentný.
Ďalej je všeobecne známe, že
je v Európe nedostatok mlieka,
a to i z dôvodu zvýšeného záujmu
o sušené mlieko hlavne
zo strany Číny a Indie.
Keď je niečo všeobecne známe
a viackrát publikované v
médiách, mám za to, že väčšina
ľudí to zaregistrovala a je o
tom informovaná.
O to je viac zarážajúce, že
práve najvyšší predstaviteľ
vlády zrazu začne obviňovať
obchodné reťazce, že zneužili
situáciu a umelo navýšili maržu
a sú zodpovedné i za tento
stav.
Žeby on bol práve ten jeden z
mála, ktorí by o tom nevedeli?
Že by mal zlých poradcov, alebo
je tak zaneprázdnený, že to
sám nepostrehol v médiách?
Alebo je to jeden z ďalších
ťahov, ako obviniť toho, kto to
absolútne nespôsobil, a zvýšiť
si tak opäť voličské preferencie?
Toto premiérovo vyhlásenie
žiaľ začínajú zneužívať i predstavitelia
niektorých firiem
svojimi nepravdivými a hrubo
zavádzajúcimi vyhláseniami.
Reagujem tak na článok
„“ v 42
vydaní MY - Týždenníka pre
Záhorie.
Veľmi si cením objektívne a
pravdivé stanovisko pekárne
Faun v Senici.
Žiaľ, nedá sa to už povedať o
stanovisku ďalšieho pekára,
ktorý tvrdí, že cenu výrobkov
plošne nezvýšili, pretože pečú
z múky za pôvodnú cenu.
Napriek tomu si všímajú, že
niektorí obchodníci, i keď pekárenské
výrobky odoberajú za
vopred stanovenú pôvodnú
cenu, predávajú ich už za zvýšenú.
Ďalej citujem: „Zdá sa nám
dosť nemorálne, že my dodávame
chlieb za 20 Sk, ale obchodník
ho predá za 30 Sk“.
Dve klamstvá v jednom vyjadrení
je príliš veľa, aby som
nereagoval.
Od januára tento pekár zvýšil
nákupnú cenu chleba o 22,7
% a v súčasnosti presahuje 30
Sk vrátane DPH.
Tiež hrubo zavádzajúce je
stanovisko podpredsedu predstavenstva
a dlhoročného člena
dozornej rady Senickej
mliekarne a.s., ktorý sa vyjadril,
že ceny jednoznačne diktuje
obchod a je presvedčený o
tom, že ceny potravín na Slovensku
by nemuseli vôbec
rásť, ak by obchodníci prehodnotili,
znížili svoje profity.
Povedať niečo, o čom nie ste
presvedčený, nemáte k tomu
relevantné argumenty a skutočné
informácie, nie je prejavom
odvahy, ale prejavom drzosti
a arogancie.
Prečo je obava povedať pravdu,
že na prelome rokov aj táto
mliekareň zvyšovala nákupné
ceny pre obchodníkov, aj to, že
v októbri oproti januáru zvýšili
nákupné ceny mlieka o 19 % a
masla o 22 %?
Nerád reagujem cez médiá,
ale v tomto prípade som musel,
pretože mi to pripadalo ako zlý
sen, aké dezinformácie sa podávajú
verejnosti. Potom sú v
ich očiach všetci obchodníci
očierňovaní.
Pokiaľ sú objektívne dôvody
zvyšovania cien, tak si myslím,
že treba povedať pravdu a
nie odpútavať pozornosť na
iných, kde sa samozrejme
všetky tieto výkyvy prejavia a
sú len ich dôsledkom a nie príčinou.
Pokiaľ v obchodnej činnosti
dosiahnete čistý zisk ani nie
0,5 % z tržieb, pričom bežné
zisky firiem sa pohybujú od 2 %
nahor, asi ťažko hovoriť o rezervách
v profitoch.
Pritom na druhej strane musíte
myslieť na ďalší investičný
rozvoj, rast miezd (priemerné
mzdy v obchode sú jednými z
najnižších), rast prevádzkových
nákladov.
O akom zneužívaní o umelom
navyšovaní marže to pán
premiér hovoril…?
IVANBZDÚŠEK