Pred niekoľkými rokmi sa
vedenie mesta Skalica rozhodlo
prinavrátiť trdelníku strácajúcu
sa povesť a predovšetkým
oživiť prípravu tejto špeciality
pôvodnou technológiou. Tá
sa pred niekoľkými rokmi
obnovila v tzv. čiernej kuchyni
rekonštruovaného
františkánskeho kláštora
a dnes je toto miesto
častou zastávkou turistov a
návštevníkov mesta Skalica.
Okrem toho sa začala rozsiahla
marketingová kampaň
ako partnera chýrneho skalického
vína v rámci rozvoja
cestovného ruchu. Založené
bolo občianske združenie
Skalický trdelník a prvým
väčším úspechom bolo získanie
značky kvality SK, ktorú
mu udelilo Ministerstvo pôdohospodárstva
Slovenskej
republiky pred niekoľkými
mesiacmi.
V minulom týždni uplynulo
polročné pripomienkové obdobie
na získanie ochrannej
značky Európskej únie pre
Skalický trdelník. Keďže voči
slovenskej žiadosti o získanie
značky žiadna z členských
krajín nič nenamietala, Skalický
trdelník získal ako prvý
slovenský potravinársky výrobok
ochrannú značku Európskej
únie a Slovensko tak má
vďaka Skalickému trdelníku
prvé ochranné zemepisné
označenie riadne zaregistrované
Európskou komisiou.
Tento slovenský primát je
významným vkladom Skalice
v rámci rozvoja cestovného
ruchu. Ako turisti vyhľadávajú
v rámci vinohradníckych
oblastí kvalitné vína, tak teraz
môžu cestovať do Skalice
za Skalickým trdelníkom. A
keďže ako je známe, že trdelník
je sladká pochutina, ktorá
sa hodí aj k vínu, návštevníci
Skalice si určite prídu na svoje
a ich chuťové bunky sa budú
mať čoho nabažiť. (EM)