Streda, 29. marec, 2023 | Meniny má Miroslav

Profesionálny úlet Miroslava Polakoviča V zajatí chutí - bez mäsa

Filmár s tvorivosťou gastronomického vynálezcu. Tak by sa dala obrazne opísať podnikateľská filozofia muža, ktorý sa v podhorí Malých Karpát chce stať „Baťom“ vo výrobe zabíjačiek bez mäsa a výrobcom zdravých potravín založených na rastlinnej báze. Nie

Pôvodne recesiu povýšil na efekty vo výrobe zdravej výživy. Začal s ňou koketovať pred siedmimi rokmi. Predvlani už tu bola prvá distribúcia výrobkov. Dnes aj názov jeho firmy s logom tekvicového prasiatka v sebe nesie pečať osobnosti i trochu nadsádzky, irónie i recesie - LUNCH NO MEAT (Obed bez mäsa). Takým inteligentným humorom po revolúcii roku 1989 Miroslav Polakovič vtipkoval aj na stránkach svojho súkromného časopisu Zebra. Boli to vlastne noviny v obrazoch, všetky žánre boli pretransformované do kresby.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Chutné aj bez chémie

„Som jediný výrobca na Slovensku, ktorý nepoužíva žiaden konzervant. Všetko je dosiahnuté buď pasterizáciou, alebo inými originálnymi riešeniami. Snažil som sa všetkému syntetickému vyhnúť,“ vysvetľuje vynálezca zabíjačky bez mäsa a komentuje svoje odhodlanie pomáhať iným k zdravšej životospráve. „Z desiatich alergikov dvaja už majú aj alergiu na zložky sóje. Tak sa snažím všetkým. Robím zo päť skvelých nátierok. Sú jediné zo všetkých v rámci bývalého česko-slovenského trhu. Dajú sa použiť aj ako smotana, aj ako margarín. Je to nátierka, ale dá sa z nej spraviť dresing. Môže sa to dať do fazuľovej polievky namiesto smotany, je to bez cholesterolu.“
Všetko je bez zvýrazňovačov chutí. Neobsahuje to ani glutamany sodné, ani draselné. Lebo, ako vraví Miroslav Polakovič: „Pozor na to! Je veľa podvodníkov. Napíše, že tento výrobok je bez glutamanu sodného, a je tam glutaman draselný, alebo iná soľ kyseliny glutamovej... A okrem glutamanu existuje strašne veľa nepríjemných zvýrazňovačov chutí.. Ja svojou výrobou dokazujem, že výrobky môžu byť chutné aj bez chémie.“

SkryťVypnúť reklamu

Prenikol do Jednôt
i hypermarketov

Už je vyvinutých šesťdesiat jedinečných receptúr. V Jablonici vyrábajú takých 22 až 24. Najobľúbenejšie sú vraj nátierky, hoci pôvodne šlo o doplnkový sortiment k zabíjačkám bez mäsa. Originálnu, úsmevnú tvorivosť vnáša Miroslav Polakovič aj do názvov výrobkov. Klobásy Julo Štipľavec, alebo Julo Lahoďák dostali meno podľa Júliusa Satinského – známeho aj ako Ujo Klobása. Jablonickí Julovia sú však z rodu zdravej výživy.
Zemiaky, koreňová zelenina, tekvica, pohánka, bezlepkové obilniny, koreniny od výmyslu sveta. Všetko prírodné suroviny, semená ako slnečnica, ľan, sezam. Žiadne emulgátory či konzervanty, receptúry konzultované s alergológmi i dietológmi.
Jedinou sladkou nátierkou je nutela – Mlsnáčik, bez kakaa. Namiesto neho je tam indický rohovec. Obľúbené sú jabĺčno-kokosovo-pohánkové bezlepkové dezerty Lahoda, alebo Excelent v karobovou polevou (z rajského chlebíka).
Miroslav Polakovič začal s kúzlením v oblasti zdravej výživy, keď ako filmár a scenárista hľadal nové inšpirácie. „Filozofia je taká, aby sme dokázali, že diétne jedlá môžu byť chutné.“
Kedy sa to v ňom prebudilo? „Vtedy, keď som ako novinár zistil, že je práce pomenej. Povedal som si, že spravím niečo užitočné. Aby si človek zarobil na samostatnosť. Celé to smeruje k tomu, že celý tento úlet sa stal profesionálnym. Tú profesionálnu úroveň, už aj najväčší odborníci, či už imunológovia či alergológovia, uznávajú. Raz by som tu chcel vytvoriť niečo také v zdravej výžive, ako Tomáš Baťa vytvoril v Zlíne. K výrobe postupne pripojiť vydavateľstvo, spraviť štúdio.“

SkryťVypnúť reklamu

Región ide do sveta

Ponuky výrobkov Rakúšanom, Maďarom, Čechom, prezentácie i dodávky po celom Slovensku má už za sebou zabíjačka bez mäsa. Rastie klientela, ktorá zdravé a chutné zaradila do svojho jedálnička. A zo Záhoria a podhoria Malých Karpát a Myjavskej pahorkatiny sa do sveta vydávajú aj Osuské a Jablonica. Prostredníctvom zeleninových polievok v črievkach(pohánkovo-rajčiaková, pohánkovo-šošovicová...), a výrobkov ako Osuský zrnovec (slané pikantné – sezamovo –ľanovo –
Slnečnicovo – makové chrumky v jogurtovej poleve), alebo chlieb - Jablonický ryžovec a podobne.
Medzi pripravovanými novinkami sú syr s chuťou ako oštiepok, tatárska omáčka bez vajíčok, nátierka na hrianky na spôsob tatárskeho bifteka. Samozrejme, bez mäsa, zo zeleniny.
V sortimente z Jablonice nájdete aj Izabelu – pažítkovú nátierku. Portrét Miroslava Polakoviča, vytvorený z jeho zdravých výrobkov na jednej prezentácií v Bratislave, doslova zjedli. Aj za pomocou kunsthistorika Bohumila Bachratého, básnika Ľubomíra Feldeka a iných osobností.
Zo svoje receptúry niečo prezrádza vynálezca zabíjačiek bez mäsa aj divákom v televíziách TVA a Markíza v gastronomických okienkach spolu s Rastislavom Piškom.

Film a potravinárska
výroba...

Na Kolibe pracoval okolo filmu už od sedemnástich rokov. Mgr. Art. Miroslav Polakovič: „Aj výroba zdravej výživy je tiež sebarealizácia. Na rozdiel od scenára, veľmi rýchlo vidím spätnú väzbu... je to takisto tvorivé.“
Už v pondelok na nočných smenách sa v Jablonici pečú chleby. Spolu s tovarom ich zavážajú do obchodov. V utorok pre Trnavský kraj a Západné Slovensko. V stredu najmä do Bratislavy so 14 obchodmi so zdravou výživou. Vo štvrtok do Žiliny a bývalého Stredoslovenského kraja,. V piatok, zatiaľ každý druhý, na Východné Slovensko.
„Ja som tu minimálne 20 hodín v robote. štyri hodiny mi zostávajú na spánok. Tri roky som nemal sobotu, ani nedeľu. Čiže tri roky v kuse, tu som si musel aj pričňu urobiť...keď sa údi, alebo keď potrebujem, niekedy tu aj prespím. Potom idem ráno psa vyvenčiť, a potom zase sem...“
Plány Miroslava Polakoviča sa z výroby na kolene, ešte v Osuskom, kde kúpil chalupu pred 17 rokmi, preniesli do Jablonice. Tam našiel vzhľadom na vysoké hygienické normy v potravinárskej výrobe lepšie podmienky.
Jeho koníčkami sú fytoterapia a mykológia, rastliny i huby, ktoré nájde i v zime. Aj na krátkej trase Osuské - Jablonica, keď práve nebrázdi počas prezentácií nových výrobkov celé Slovensko, vníma nielen starosti podnikateľa, ale aj prírodné krásy, z ktorých načerpáva nové sily: „Tečie nám tam Myjava, Brezovský potok. Máme tam vodnú nádrž, kde sa dá kúpať. Z jednej strany sú Karpaty, kúsoček je Myjavská pahorkatina a na bicykli kúsok sú aj naviate piesky, borové lesy, čiže nádhera...“
MILAN SOUKUP

Najčítanejšie na My Záhorie

Inzercia - Tlačové správy

  1. Amazon v Seredi dáva veciam druhý život
  2. Neviditeľná technológia vás ochráni pred podvodom, stačí si ju v mobile aktivovať
  3. Ako sa vás dotknú nasledujúce mesiace? Predpovedajú traja odborníci
  4. Novelizácia druhého piliera: doplatia chudobní na bohatých?
  5. Fellner je 6 týždňov bez internetu, ako reaguje BUBO?
  6. Dopestujte si vlastné potraviny. Toto poteší nielen záhradkárov
  7. Kávový Indiana Jones. Slovák loví raritné kávy v pralesoch
  8. Záhadné ženské cviky, ktoré pomôžu mužom. Dokážu zlepšiť erekciu
  1. Životné poistenie v čase inflácie. Aká je jeho ideálna výška?
  2. Fellner je 6 týždňov bez internetu, ako reaguje BUBO?
  3. Dopestujte si vlastné potraviny. Toto poteší nielen záhradkárov
  4. Novelizácia druhého piliera: doplatia chudobní na bohatých?
  5. Ako poraziť vysokú infláciu? Napríklad výnosom 24 % za 3 roky
  6. 8 vecí, na ktoré záhradkári pravidelne zabúdajú
  7. Kávový Indiana Jones. Slovák loví raritné kávy v pralesoch
  8. 7 rýchlych tipov, ako lepšie hospodáriť v domácnosti
  1. Fellner je 6 týždňov bez internetu, ako reaguje BUBO? 16 856
  2. Záhadné ženské cviky, ktoré pomôžu mužom. Dokážu zlepšiť erekciu 8 004
  3. Vyvýšené záhony ako novodobý trend v záhradkárstve 7 710
  4. Jazdiť v lete na saniach? Na Madeire vám ukážu, že sa to dá 5 729
  5. Kávový Indiana Jones. Slovák loví raritné kávy v pralesoch 4 520
  6. Má vaše dieťa nárok na 350 eur na kúpu počítača či tabletu? 2 815
  7. Amazon v Seredi dáva veciam druhý život 2 560
  8. Náš mobil môžu ovládať na diaľku, ale dá sa tomu zabrániť 2 120

Blogy SME

  1. Vladimír Krátky: Slovensko nie je krajina, v ktorej chce príčetný občan ostať dobrovoľne žiť ... .
  2. Michal Pavlík: „Záchrana demokracie“ má prednosť pred adresnou pomocou ľudom
  3. Marek Mačuha: O progresívnom mrhaní
  4. Ján Šeďo: Dr. Theodor Morell, "majster striekačka", stimuloval aj nemecké gazdinky.
  5. Dušan Koniar: Päťstovka za voľby je málo
  6. Tereza Kazdová: Poroď dieťa a potom s ním seď doma. Ako matky vylučujeme zo spoločnosti
  7. Anna Miľanová: Torzo... 2022
  8. Ján Škerko: My sme pracovali, keď s tebou tvoj otec ešte len ploty očurával!
  1. Ján Valchár: Rusko sa opevňuje, 1.500 nových ruských tankov na ceste 24 018
  2. Ivan Bošňák: Menej Agresivity a viac Analytiky pani Kovačič Hanzelová 10 775
  3. Magdaléna Cifrová: Rozdielna emočná výbava chlapcov a smutná prognóza nedostatku učiteľov 7 284
  4. Ľudmila Križanovská: Ťažký život bratislavského taxikára. Aj takíto ľudia chodia na ,,mierové" pochody 5 531
  5. Asociácia dôchodkových správcovských spoločností: Opäť doplatia CHUDOBNÍ na BOHATÝCH? Na stole je novelizácia novelizácie druhého piliera 5 493
  6. Michal Porubän: Desatoro Maroša Žilinku 4 912
  7. Radko Mačuha: V Moskve nie je všetko s kostolným poriadkom. 4 501
  8. Ján Valchár: Začal som sa báť o výsledok vojny... 3 158
  1. Monika Nagyova: Afganka Slovákom: Neviete, čo máte
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 58. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 2/2 (1990)
  3. Monika Nagyova: Moje blogovanie dosiahlo plnoletosť. Čitatelia mi občas dajú zabrať.
  4. Jiří Ščobák: Chcete od Hegera krev?
  5. Jiří Ščobák: Jak vykrmit akvárium?
  6. Jiří Ščobák: Ako zdaniť dividendy z akcií a ETF? Ako konkrétne vyplniť daňové priznanie?
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 57. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 1/2 (1989)
  8. Jiří Ščobák: Recenze služby: Tři roky se Slovnaftbajkem (aneb Bratislava bez auta a električenky)
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Záhorie - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Záhorie

Spúšťačom incidentu bola hlasná hudba aj alkohol.


2 h

Cieľom je užitočné rozšírenie spolupráce.


TASR 6 h
Ilustračné foto.

V zime bolo výrazne menej zrážok aj mrazivých dní oproti minulým rokom.


TASR 7 h

Kaštieľ patrí medzi historické kultúrne pamiatky Slovenska.


SITA 28. mar

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Víchrica, ktorá v nárazoch dosiahla silu orkánu, napáchala obrovské škody.


28. mar

Polícia už prípad vyšetruje.


28. mar

Útvar hodnoty za peniaze odporúča pri výstavbe diaľnice D3 výrazne šetriť.


7 h

Polícia pripomína dodržiavanie bezpečnej vzdialenosti.


23 h

Blogy SME

  1. Vladimír Krátky: Slovensko nie je krajina, v ktorej chce príčetný občan ostať dobrovoľne žiť ... .
  2. Michal Pavlík: „Záchrana demokracie“ má prednosť pred adresnou pomocou ľudom
  3. Marek Mačuha: O progresívnom mrhaní
  4. Ján Šeďo: Dr. Theodor Morell, "majster striekačka", stimuloval aj nemecké gazdinky.
  5. Dušan Koniar: Päťstovka za voľby je málo
  6. Tereza Kazdová: Poroď dieťa a potom s ním seď doma. Ako matky vylučujeme zo spoločnosti
  7. Anna Miľanová: Torzo... 2022
  8. Ján Škerko: My sme pracovali, keď s tebou tvoj otec ešte len ploty očurával!
  1. Ján Valchár: Rusko sa opevňuje, 1.500 nových ruských tankov na ceste 24 018
  2. Ivan Bošňák: Menej Agresivity a viac Analytiky pani Kovačič Hanzelová 10 775
  3. Magdaléna Cifrová: Rozdielna emočná výbava chlapcov a smutná prognóza nedostatku učiteľov 7 284
  4. Ľudmila Križanovská: Ťažký život bratislavského taxikára. Aj takíto ľudia chodia na ,,mierové" pochody 5 531
  5. Asociácia dôchodkových správcovských spoločností: Opäť doplatia CHUDOBNÍ na BOHATÝCH? Na stole je novelizácia novelizácie druhého piliera 5 493
  6. Michal Porubän: Desatoro Maroša Žilinku 4 912
  7. Radko Mačuha: V Moskve nie je všetko s kostolným poriadkom. 4 501
  8. Ján Valchár: Začal som sa báť o výsledok vojny... 3 158
  1. Monika Nagyova: Afganka Slovákom: Neviete, čo máte
  2. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 58. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 2/2 (1990)
  3. Monika Nagyova: Moje blogovanie dosiahlo plnoletosť. Čitatelia mi občas dajú zabrať.
  4. Jiří Ščobák: Chcete od Hegera krev?
  5. Jiří Ščobák: Jak vykrmit akvárium?
  6. Jiří Ščobák: Ako zdaniť dividendy z akcií a ETF? Ako konkrétne vyplniť daňové priznanie?
  7. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 57. - Reinhold Messner: Antarktída - nebo aj peklo zároveň, 1/2 (1989)
  8. Jiří Ščobák: Recenze služby: Tři roky se Slovnaftbajkem (aneb Bratislava bez auta a električenky)

Už ste čítali?

SkryťZatvoriť reklamu