Pôvodne recesiu povýšil na efekty vo výrobe zdravej výživy. Začal s ňou koketovať pred siedmimi rokmi. Predvlani už tu bola prvá distribúcia výrobkov. Dnes aj názov jeho firmy s logom tekvicového prasiatka v sebe nesie pečať osobnosti i trochu nadsádzky, irónie i recesie - LUNCH NO MEAT (Obed bez mäsa). Takým inteligentným humorom po revolúcii roku 1989 Miroslav Polakovič vtipkoval aj na stránkach svojho súkromného časopisu Zebra. Boli to vlastne noviny v obrazoch, všetky žánre boli pretransformované do kresby.
Chutné aj bez chémie
„Som jediný výrobca na Slovensku, ktorý nepoužíva žiaden konzervant. Všetko je dosiahnuté buď pasterizáciou, alebo inými originálnymi riešeniami. Snažil som sa všetkému syntetickému vyhnúť,“ vysvetľuje vynálezca zabíjačky bez mäsa a komentuje svoje odhodlanie pomáhať iným k zdravšej životospráve. „Z desiatich alergikov dvaja už majú aj alergiu na zložky sóje. Tak sa snažím všetkým. Robím zo päť skvelých nátierok. Sú jediné zo všetkých v rámci bývalého česko-slovenského trhu. Dajú sa použiť aj ako smotana, aj ako margarín. Je to nátierka, ale dá sa z nej spraviť dresing. Môže sa to dať do fazuľovej polievky namiesto smotany, je to bez cholesterolu.“
Všetko je bez zvýrazňovačov chutí. Neobsahuje to ani glutamany sodné, ani draselné. Lebo, ako vraví Miroslav Polakovič: „Pozor na to! Je veľa podvodníkov. Napíše, že tento výrobok je bez glutamanu sodného, a je tam glutaman draselný, alebo iná soľ kyseliny glutamovej... A okrem glutamanu existuje strašne veľa nepríjemných zvýrazňovačov chutí.. Ja svojou výrobou dokazujem, že výrobky môžu byť chutné aj bez chémie.“
Prenikol do Jednôt
i hypermarketov
Už je vyvinutých šesťdesiat jedinečných receptúr. V Jablonici vyrábajú takých 22 až 24. Najobľúbenejšie sú vraj nátierky, hoci pôvodne šlo o doplnkový sortiment k zabíjačkám bez mäsa. Originálnu, úsmevnú tvorivosť vnáša Miroslav Polakovič aj do názvov výrobkov. Klobásy Julo Štipľavec, alebo Julo Lahoďák dostali meno podľa Júliusa Satinského – známeho aj ako Ujo Klobása. Jablonickí Julovia sú však z rodu zdravej výživy.
Zemiaky, koreňová zelenina, tekvica, pohánka, bezlepkové obilniny, koreniny od výmyslu sveta. Všetko prírodné suroviny, semená ako slnečnica, ľan, sezam. Žiadne emulgátory či konzervanty, receptúry konzultované s alergológmi i dietológmi.
Jedinou sladkou nátierkou je nutela – Mlsnáčik, bez kakaa. Namiesto neho je tam indický rohovec. Obľúbené sú jabĺčno-kokosovo-pohánkové bezlepkové dezerty Lahoda, alebo Excelent v karobovou polevou (z rajského chlebíka).
Miroslav Polakovič začal s kúzlením v oblasti zdravej výživy, keď ako filmár a scenárista hľadal nové inšpirácie. „Filozofia je taká, aby sme dokázali, že diétne jedlá môžu byť chutné.“
Kedy sa to v ňom prebudilo? „Vtedy, keď som ako novinár zistil, že je práce pomenej. Povedal som si, že spravím niečo užitočné. Aby si človek zarobil na samostatnosť. Celé to smeruje k tomu, že celý tento úlet sa stal profesionálnym. Tú profesionálnu úroveň, už aj najväčší odborníci, či už imunológovia či alergológovia, uznávajú. Raz by som tu chcel vytvoriť niečo také v zdravej výžive, ako Tomáš Baťa vytvoril v Zlíne. K výrobe postupne pripojiť vydavateľstvo, spraviť štúdio.“
Región ide do sveta
Ponuky výrobkov Rakúšanom, Maďarom, Čechom, prezentácie i dodávky po celom Slovensku má už za sebou zabíjačka bez mäsa. Rastie klientela, ktorá zdravé a chutné zaradila do svojho jedálnička. A zo Záhoria a podhoria Malých Karpát a Myjavskej pahorkatiny sa do sveta vydávajú aj Osuské a Jablonica. Prostredníctvom zeleninových polievok v črievkach(pohánkovo-rajčiaková, pohánkovo-šošovicová...), a výrobkov ako Osuský zrnovec (slané pikantné – sezamovo –ľanovo –
Slnečnicovo – makové chrumky v jogurtovej poleve), alebo chlieb - Jablonický ryžovec a podobne.
Medzi pripravovanými novinkami sú syr s chuťou ako oštiepok, tatárska omáčka bez vajíčok, nátierka na hrianky na spôsob tatárskeho bifteka. Samozrejme, bez mäsa, zo zeleniny.
V sortimente z Jablonice nájdete aj Izabelu – pažítkovú nátierku. Portrét Miroslava Polakoviča, vytvorený z jeho zdravých výrobkov na jednej prezentácií v Bratislave, doslova zjedli. Aj za pomocou kunsthistorika Bohumila Bachratého, básnika Ľubomíra Feldeka a iných osobností.
Zo svoje receptúry niečo prezrádza vynálezca zabíjačiek bez mäsa aj divákom v televíziách TVA a Markíza v gastronomických okienkach spolu s Rastislavom Piškom.
Film a potravinárska
výroba...
Na Kolibe pracoval okolo filmu už od sedemnástich rokov. Mgr. Art. Miroslav Polakovič: „Aj výroba zdravej výživy je tiež sebarealizácia. Na rozdiel od scenára, veľmi rýchlo vidím spätnú väzbu... je to takisto tvorivé.“
Už v pondelok na nočných smenách sa v Jablonici pečú chleby. Spolu s tovarom ich zavážajú do obchodov. V utorok pre Trnavský kraj a Západné Slovensko. V stredu najmä do Bratislavy so 14 obchodmi so zdravou výživou. Vo štvrtok do Žiliny a bývalého Stredoslovenského kraja,. V piatok, zatiaľ každý druhý, na Východné Slovensko.
„Ja som tu minimálne 20 hodín v robote. štyri hodiny mi zostávajú na spánok. Tri roky som nemal sobotu, ani nedeľu. Čiže tri roky v kuse, tu som si musel aj pričňu urobiť...keď sa údi, alebo keď potrebujem, niekedy tu aj prespím. Potom idem ráno psa vyvenčiť, a potom zase sem...“
Plány Miroslava Polakoviča sa z výroby na kolene, ešte v Osuskom, kde kúpil chalupu pred 17 rokmi, preniesli do Jablonice. Tam našiel vzhľadom na vysoké hygienické normy v potravinárskej výrobe lepšie podmienky.
Jeho koníčkami sú fytoterapia a mykológia, rastliny i huby, ktoré nájde i v zime. Aj na krátkej trase Osuské - Jablonica, keď práve nebrázdi počas prezentácií nových výrobkov celé Slovensko, vníma nielen starosti podnikateľa, ale aj prírodné krásy, z ktorých načerpáva nové sily: „Tečie nám tam Myjava, Brezovský potok. Máme tam vodnú nádrž, kde sa dá kúpať. Z jednej strany sú Karpaty, kúsoček je Myjavská pahorkatina a na bicykli kúsok sú aj naviate piesky, borové lesy, čiže nádhera...“
MILAN SOUKUP