Nedeľa, 24. január, 2021 | Meniny má TimotejKrížovkyKrížovky

Profesionálny úlet Miroslava Polakoviča V zajatí chutí - bez mäsa

Filmár s tvorivosťou gastronomického vynálezcu. Tak by sa dala obrazne opísať podnikateľská filozofia muža, ktorý sa v podhorí Malých Karpát chce stať „Baťom“ vo výrobe zabíjačiek bez mäsa a výrobcom zdravých potravín založených na rastlinnej báze. Nie

Pôvodne recesiu povýšil na efekty vo výrobe zdravej výživy. Začal s ňou koketovať pred siedmimi rokmi. Predvlani už tu bola prvá distribúcia výrobkov. Dnes aj názov jeho firmy s logom tekvicového prasiatka v sebe nesie pečať osobnosti i trochu nadsádzky, irónie i recesie - LUNCH NO MEAT (Obed bez mäsa). Takým inteligentným humorom po revolúcii roku 1989 Miroslav Polakovič vtipkoval aj na stránkach svojho súkromného časopisu Zebra. Boli to vlastne noviny v obrazoch, všetky žánre boli pretransformované do kresby.

Skryť Vypnúť reklamu

Chutné aj bez chémie

„Som jediný výrobca na Slovensku, ktorý nepoužíva žiaden konzervant. Všetko je dosiahnuté buď pasterizáciou, alebo inými originálnymi riešeniami. Snažil som sa všetkému syntetickému vyhnúť,“ vysvetľuje vynálezca zabíjačky bez mäsa a komentuje svoje odhodlanie pomáhať iným k zdravšej životospráve. „Z desiatich alergikov dvaja už majú aj alergiu na zložky sóje. Tak sa snažím všetkým. Robím zo päť skvelých nátierok. Sú jediné zo všetkých v rámci bývalého česko-slovenského trhu. Dajú sa použiť aj ako smotana, aj ako margarín. Je to nátierka, ale dá sa z nej spraviť dresing. Môže sa to dať do fazuľovej polievky namiesto smotany, je to bez cholesterolu.“
Všetko je bez zvýrazňovačov chutí. Neobsahuje to ani glutamany sodné, ani draselné. Lebo, ako vraví Miroslav Polakovič: „Pozor na to! Je veľa podvodníkov. Napíše, že tento výrobok je bez glutamanu sodného, a je tam glutaman draselný, alebo iná soľ kyseliny glutamovej... A okrem glutamanu existuje strašne veľa nepríjemných zvýrazňovačov chutí.. Ja svojou výrobou dokazujem, že výrobky môžu byť chutné aj bez chémie.“

Skryť Vypnúť reklamu

Prenikol do Jednôt
i hypermarketov

Už je vyvinutých šesťdesiat jedinečných receptúr. V Jablonici vyrábajú takých 22 až 24. Najobľúbenejšie sú vraj nátierky, hoci pôvodne šlo o doplnkový sortiment k zabíjačkám bez mäsa. Originálnu, úsmevnú tvorivosť vnáša Miroslav Polakovič aj do názvov výrobkov. Klobásy Julo Štipľavec, alebo Julo Lahoďák dostali meno podľa Júliusa Satinského – známeho aj ako Ujo Klobása. Jablonickí Julovia sú však z rodu zdravej výživy.
Zemiaky, koreňová zelenina, tekvica, pohánka, bezlepkové obilniny, koreniny od výmyslu sveta. Všetko prírodné suroviny, semená ako slnečnica, ľan, sezam. Žiadne emulgátory či konzervanty, receptúry konzultované s alergológmi i dietológmi.
Jedinou sladkou nátierkou je nutela – Mlsnáčik, bez kakaa. Namiesto neho je tam indický rohovec. Obľúbené sú jabĺčno-kokosovo-pohánkové bezlepkové dezerty Lahoda, alebo Excelent v karobovou polevou (z rajského chlebíka).
Miroslav Polakovič začal s kúzlením v oblasti zdravej výživy, keď ako filmár a scenárista hľadal nové inšpirácie. „Filozofia je taká, aby sme dokázali, že diétne jedlá môžu byť chutné.“
Kedy sa to v ňom prebudilo? „Vtedy, keď som ako novinár zistil, že je práce pomenej. Povedal som si, že spravím niečo užitočné. Aby si človek zarobil na samostatnosť. Celé to smeruje k tomu, že celý tento úlet sa stal profesionálnym. Tú profesionálnu úroveň, už aj najväčší odborníci, či už imunológovia či alergológovia, uznávajú. Raz by som tu chcel vytvoriť niečo také v zdravej výžive, ako Tomáš Baťa vytvoril v Zlíne. K výrobe postupne pripojiť vydavateľstvo, spraviť štúdio.“

Skryť Vypnúť reklamu

Región ide do sveta

Ponuky výrobkov Rakúšanom, Maďarom, Čechom, prezentácie i dodávky po celom Slovensku má už za sebou zabíjačka bez mäsa. Rastie klientela, ktorá zdravé a chutné zaradila do svojho jedálnička. A zo Záhoria a podhoria Malých Karpát a Myjavskej pahorkatiny sa do sveta vydávajú aj Osuské a Jablonica. Prostredníctvom zeleninových polievok v črievkach(pohánkovo-rajčiaková, pohánkovo-šošovicová...), a výrobkov ako Osuský zrnovec (slané pikantné – sezamovo –ľanovo –
Slnečnicovo – makové chrumky v jogurtovej poleve), alebo chlieb - Jablonický ryžovec a podobne.
Medzi pripravovanými novinkami sú syr s chuťou ako oštiepok, tatárska omáčka bez vajíčok, nátierka na hrianky na spôsob tatárskeho bifteka. Samozrejme, bez mäsa, zo zeleniny.
V sortimente z Jablonice nájdete aj Izabelu – pažítkovú nátierku. Portrét Miroslava Polakoviča, vytvorený z jeho zdravých výrobkov na jednej prezentácií v Bratislave, doslova zjedli. Aj za pomocou kunsthistorika Bohumila Bachratého, básnika Ľubomíra Feldeka a iných osobností.
Zo svoje receptúry niečo prezrádza vynálezca zabíjačiek bez mäsa aj divákom v televíziách TVA a Markíza v gastronomických okienkach spolu s Rastislavom Piškom.

Film a potravinárska
výroba...

Na Kolibe pracoval okolo filmu už od sedemnástich rokov. Mgr. Art. Miroslav Polakovič: „Aj výroba zdravej výživy je tiež sebarealizácia. Na rozdiel od scenára, veľmi rýchlo vidím spätnú väzbu... je to takisto tvorivé.“
Už v pondelok na nočných smenách sa v Jablonici pečú chleby. Spolu s tovarom ich zavážajú do obchodov. V utorok pre Trnavský kraj a Západné Slovensko. V stredu najmä do Bratislavy so 14 obchodmi so zdravou výživou. Vo štvrtok do Žiliny a bývalého Stredoslovenského kraja,. V piatok, zatiaľ každý druhý, na Východné Slovensko.
„Ja som tu minimálne 20 hodín v robote. štyri hodiny mi zostávajú na spánok. Tri roky som nemal sobotu, ani nedeľu. Čiže tri roky v kuse, tu som si musel aj pričňu urobiť...keď sa údi, alebo keď potrebujem, niekedy tu aj prespím. Potom idem ráno psa vyvenčiť, a potom zase sem...“
Plány Miroslava Polakoviča sa z výroby na kolene, ešte v Osuskom, kde kúpil chalupu pred 17 rokmi, preniesli do Jablonice. Tam našiel vzhľadom na vysoké hygienické normy v potravinárskej výrobe lepšie podmienky.
Jeho koníčkami sú fytoterapia a mykológia, rastliny i huby, ktoré nájde i v zime. Aj na krátkej trase Osuské - Jablonica, keď práve nebrázdi počas prezentácií nových výrobkov celé Slovensko, vníma nielen starosti podnikateľa, ale aj prírodné krásy, z ktorých načerpáva nové sily: „Tečie nám tam Myjava, Brezovský potok. Máme tam vodnú nádrž, kde sa dá kúpať. Z jednej strany sú Karpaty, kúsoček je Myjavská pahorkatina a na bicykli kúsok sú aj naviate piesky, borové lesy, čiže nádhera...“
MILAN SOUKUP

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Operatívny lízing zmierni dopady krízy na váš biznis
  2. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  3. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  4. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  5. Hygge ako životný štýl
  6. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  7. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  8. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  9. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  10. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 40 968
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 38 958
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 12 268
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 10 035
  5. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 153
  6. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 9 132
  7. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 456
  8. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 255
  9. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 063
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 956
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Záhorie - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Záhorie

Testovanie v Senici

Miera pozitivity dosahuje 1,28 percenta.

14m
Ilustračné foto.

Covid si vyžiadal už viac ako štyritisíc obetí.

4 h
Vľavo herci a vpravo fanúšikovia Spartaka Trnava počas predpremiéry predstavenia Futbal alebo Bílý andel v pekle v Divadle Jána Palárika v Trnave.

Herci sa cítili ako na trávniku, pri „ďakovačkách“ nechýbali chorály.

20 h
Ilustračný obrázok

Vedenie sa obracia na Generálnu prokuratúru so žiadosťou o preverenie postupov.

21 h

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Polícia prenasledovala auto z Oravy až na Liptov. Komjatnou už vodič neprešiel.

23 h

Pozitivita je zatiaľ nízka.

18 h

Na Kysuciach pokračuje celoplošné testovanie.

18 h

Situácia v Žiline je po otvorení odberových miest pokojná.

23. jan

Už ste čítali?