Streda, 28. október, 2020 | Meniny má DobromilaKrížovkyKrížovky

Studená letná pochúťka je dôkladne kontrolovaná

K letným horúčavám akosi neodmysliteľne patrí osvieženie zmrzlinou. Rozhorúčení zákazníci si môžu vybrať, či dajú prednosť hotovým mrazeným výrobkom dostupným v obchodných prevádzkach, alebo si radšej pochúťku kúpia pri stánku. Niektorí zákazníci sa však „stánkovej“ zmrzliny boja. V minulosti sa viackrát vyskytli rôzne menšie epidémie ochorení tráviaceho traktu spôsobené práve zmrzlinou – lepšie povedané jej kontamináciou baktériami. Salmonelózy a enteritídy z potravín je možné eliminovať jedine dôkladnou kontrolou technológie výroby a spôsobu predaja, o čo dbajú úrady verejného zdravotníctva (v minulosti známe ako „hygieny“). Presnejšie – mali by v záujme občanov dbať. Ako to vyzerá v senickom a skalickom regióne, nás informoval Ondrej Máčalka, riaditeľ Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Senici.
RÚVZ SE vykonáva úradnú kontrolu potravín nad zmrzlinou ako jednou z epidemiologicky rizikových potravín podľa Nariadenia EP a Rady č. 852/2004 o hygiene potravín a zákona NR SR č. 152/1995 Z.z. o potravinách. Hygienické požiadavky na výrobu a predaj zmrzliny ustanovuje druhá časť Potravinového kódexu SR (ďalej len PK SR). Medzi tieto požiadavky patrí: napojenie prevádzkarne na prívod tečúcej teplej a studenej pitnej vody a kanalizáciu, vybavenie potrebným technologickým zariadením, dvojdrezom a umývadlom k osobnej hygiene. Predaj zmrzliny sa musí uskutočňovať z výdajného mraziaceho pultu opatreného teplomerom. Predaj zmrzliny musí byť ukončený do 24 hodín po jej zmrazení, okrem priemyselne vyrábaných zmrzlín, kde výrobca určuje dátum spotreby (zvyčajne 14 – 21 dní). Zakázané je predávať zmrzliny z podnosov, pojazdných vozíkov a nechránených pultov. Prepravovať možno len zmrzlinu vyrábanú teplou cestou a to v termoportoch, pričom teplota nesmie klesnúť pod mínus osem stupňov celzia.
Povinnosťou prevádzkovateľov je každoročne pred zahájením LTS požiadať RÚVZ SE o vydanie rozhodnutia k uvedeniu priestorov do prevádzky. Každý výrobca a predajca musí mať vypracovaný plán správnej výrobnej praxe (HACCP).
V tomto roku registrujeme osem výrobcov a desať predajcov zmrzliny, všetci spĺňajú potrebné hygienické požiadavky. Jedná sa o zmrzlinu vyrábanú teplou aj studenou cestou z priemyselných zmrzlinových zmesí, do ktorých možno pridávať čerstvé ovocie, povolené farbivá a tepelne opracované slepačie vajcia (v súčasnosti naši výrobcovia zmrzliny už slepačie vajcia nepoužívajú). Oproti minuloročným sezónam sa modernizuje vybavenie, zlepšujú sa podmienky výroby a predaja, pred LTS sa výrobcovia informujú o nových legislatívnych požiadavkách.
Počas letnej sezóny náš úrad vykonáva pravidelný odber vzoriek zmrzlín, ktoré pracovníci odoberajú do sterilných prachovníc, laboratórne vyšetrenie na mikrobiológiu a chémiu (farbivá) zabezpečuje RÚVZ Trnava. Doposiaľ v tejto LTS bolo odobraných 60 vzoriek zmrzlín, všetky vyhovujú požiadavkám PK SR a zdravotnej bezpečnosti. Okrem odberu vzoriek pracovníci kontrolujú priestory, zdravotnú a odbornú spôsobilosť pracovníkov, prevádzkovú a osobnú hygienu, ktorých zanedbanie by sa odrazilo na laboratórnych výsledkoch vzoriek zmrzlín.
Medzi najčastejšie nedostatky pri predaji zmrzliny patria omáčanie naberačky v nádobe s vodou a chytanie oblátky rukami pracovníkov (oblátku je potrebné chytať do papierovej servítky), pričom treba myslieť na to, že aj oblátky sú konzumované spotrebiteľom. - en-

Nechajte si posielať prehľad najdôležitejších správ e-mailom

Inzercia - Tlačové správy

  1. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  2. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  3. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  4. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  5. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  6. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  7. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  8. Pomáhajte čítaním
  9. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  10. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  1. Pohoda v domácnosti sa odvíja od jednej veci. Neuveríte, od akej
  2. Nenechajme jeden druhého bez pomoci a kontaktu
  3. Neodkladajte pre koronavírus vyšetrenie svojich očí
  4. BILLA podáva v kritickom období pomocnú ruku ľuďom z kultúry
  5. Vynovená predajňa v Smrdákoch
  6. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  7. Tlačová konferencia iniciatívy Stop hazardu so zdravím
  8. Pandémia spomaľuje inovácie. Spoločnosti šetria
  9. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  10. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 32 403
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 23 612
  3. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo 20 876
  4. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 16 974
  5. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 14 034
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 622
  7. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 10 775
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 10 714
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 584
  10. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi 8 954
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy z Správy Záhorie - aktuálne spravodajstvo na dnes| MY Záhorie

Predbežný termín konca zákazu vychádzania je 15. november

Termín odsúhlasil aj ústredný krízový štáb.

Ilustračná fotografia.

V Skalici nebudú odberné miesta kopírovať volebné miestnosti

Na plošné testovanie vyčlenili v meste jedenásť odberných miest.

Ilustračné foto

Kraj poskytne na celoplošné testovanie stredné školy

Budú v nich zriadené odberové miesta.

Trnavský samosprávny kraj

Mestskí policajti zasahovali pri krvavej potýčke

Zranenému mužovi poskytli prvú pomoc.

Ilustračná fotka

Najčítanejšie články MyRegiony.sk

Zomrel majiteľ známej nitrianskej firmy Turancar

Viliam Turan mal 66 rokov. Podnikať začal krátko po nežnej revolúcii.

Banská Bystrica zverejnila zoznam odberných miest ( + Zoznam)

Mesto sa pripravuje na celoplošné testovanie obyvateľov, sú známe odberné miesta. Bude ich 68.

Ako sa penzistom zvýšia dôchodky

Aj od januára budúceho roku môžu dôchodcovia počítať so zvyšovaním penzií o valorizáciu. V tom istom mesiaci sa zvýšené dôchodky začnú aj vyplácať.

Už ste čítali?