K letným horúčavám akosi neodmysliteľne patrí osvieženie zmrzlinou. Rozhorúčení zákazníci si môžu vybrať, či dajú prednosť hotovým mrazeným výrobkom dostupným v obchodných prevádzkach, alebo si radšej pochúťku kúpia pri stánku. Niektorí zákazníci sa však „stánkovej“ zmrzliny boja. V minulosti sa viackrát vyskytli rôzne menšie epidémie ochorení tráviaceho traktu spôsobené práve zmrzlinou – lepšie povedané jej kontamináciou baktériami. Salmonelózy a enteritídy z potravín je možné eliminovať jedine dôkladnou kontrolou technológie výroby a spôsobu predaja, o čo dbajú úrady verejného zdravotníctva (v minulosti známe ako „hygieny“). Presnejšie – mali by v záujme občanov dbať. Ako to vyzerá v senickom a skalickom regióne, nás informoval Ondrej Máčalka, riaditeľ Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Senici.
RÚVZ SE vykonáva úradnú kontrolu potravín nad zmrzlinou ako jednou z epidemiologicky rizikových potravín podľa Nariadenia EP a Rady č. 852/2004 o hygiene potravín a zákona NR SR č. 152/1995 Z.z. o potravinách. Hygienické požiadavky na výrobu a predaj zmrzliny ustanovuje druhá časť Potravinového kódexu SR (ďalej len PK SR). Medzi tieto požiadavky patrí: napojenie prevádzkarne na prívod tečúcej teplej a studenej pitnej vody a kanalizáciu, vybavenie potrebným technologickým zariadením, dvojdrezom a umývadlom k osobnej hygiene. Predaj zmrzliny sa musí uskutočňovať z výdajného mraziaceho pultu opatreného teplomerom. Predaj zmrzliny musí byť ukončený do 24 hodín po jej zmrazení, okrem priemyselne vyrábaných zmrzlín, kde výrobca určuje dátum spotreby (zvyčajne 14 – 21 dní). Zakázané je predávať zmrzliny z podnosov, pojazdných vozíkov a nechránených pultov. Prepravovať možno len zmrzlinu vyrábanú teplou cestou a to v termoportoch, pričom teplota nesmie klesnúť pod mínus osem stupňov celzia.
Povinnosťou prevádzkovateľov je každoročne pred zahájením LTS požiadať RÚVZ SE o vydanie rozhodnutia k uvedeniu priestorov do prevádzky. Každý výrobca a predajca musí mať vypracovaný plán správnej výrobnej praxe (HACCP).
V tomto roku registrujeme osem výrobcov a desať predajcov zmrzliny, všetci spĺňajú potrebné hygienické požiadavky. Jedná sa o zmrzlinu vyrábanú teplou aj studenou cestou z priemyselných zmrzlinových zmesí, do ktorých možno pridávať čerstvé ovocie, povolené farbivá a tepelne opracované slepačie vajcia (v súčasnosti naši výrobcovia zmrzliny už slepačie vajcia nepoužívajú). Oproti minuloročným sezónam sa modernizuje vybavenie, zlepšujú sa podmienky výroby a predaja, pred LTS sa výrobcovia informujú o nových legislatívnych požiadavkách.
Počas letnej sezóny náš úrad vykonáva pravidelný odber vzoriek zmrzlín, ktoré pracovníci odoberajú do sterilných prachovníc, laboratórne vyšetrenie na mikrobiológiu a chémiu (farbivá) zabezpečuje RÚVZ Trnava. Doposiaľ v tejto LTS bolo odobraných 60 vzoriek zmrzlín, všetky vyhovujú požiadavkám PK SR a zdravotnej bezpečnosti. Okrem odberu vzoriek pracovníci kontrolujú priestory, zdravotnú a odbornú spôsobilosť pracovníkov, prevádzkovú a osobnú hygienu, ktorých zanedbanie by sa odrazilo na laboratórnych výsledkoch vzoriek zmrzlín.
Medzi najčastejšie nedostatky pri predaji zmrzliny patria omáčanie naberačky v nádobe s vodou a chytanie oblátky rukami pracovníkov (oblátku je potrebné chytať do papierovej servítky), pričom treba myslieť na to, že aj oblátky sú konzumované spotrebiteľom. - en-