Libuša Orgoníková z RRAS na neformálnej slávnosti ocenila, že dielko sa zrodilo v rámci projektu, ktorý sa stal srdcovou záležitosťou susedov a priateľov z oboch brehov hraničnej rieky Moravy. Do „kuchárky“ sa dostalo viac ako 50 receptov z oboch partnerských regiónov. Pritom mnohé zo zozbieraných i preložených receptov sa vzhľadom na rozpočet do prvej spoločnej rakúsko-slovenskej kuchárky nedostalo. Tie musia čakať na ďalšiu šancu nabudúce.
Šťastná kulinárska
trinástka
Hostky z Rakúska, Betine Poeschlová a Rúth Trinklerová, boli rady, že kulinárske zbližovanie žien v podobe receptov pomôže najmä začínajúcim kuchárkam, ale aj účastníčkam psychotréningov v Dome humanity. Pri práci na tvorbe kulinárskych špecialít zvyšovali svoje povedomie, zručnosti a svoje šance na trhu práce.
Kde budú recepty „špeciality s vôňou až k susedom“ k dispozícii? Časť z nákladu 500 kusov putovalo do Rakúska, časť zostalo v Regionálnej rozvojovej agentúre v Senici (na Námestí oslobodenia nad Tatrabankou) a časť na mieste, kde sa všetko spoločne medzi Slovenkami – Záhoráčkami a Rakúšankami z Weinviertlu „varilo a upieklo,“ v Dome humanity Slovenského červeného kríža (SČK) v Senici i v Záhorskej knižnici v Senici.
Na uvedení do života kuchárskych špecialít si prítomné ženy z viacerých oblastí spoločenského života vymenili skúsenosti zo stolovania u nás a v Rakúsku. Hovorili o sviatočnom menu a zvykoch okolo Vianoc, o tom, ktoré zo slovenských receptov už vyskúšali Rakúšanky (lokše, bryndzové halušky a rôzne prívarky), ktoré by zasa mali Slovenky medzi prvými uvariť svojim najbližším (viedenský rezeň, mrkvovú polievku, varené hovädzie mäso s opekanými zemiakmi a smotanovým chrenom, alebo i pohánkové palacinky či cisársky trhanec).
Do života za zvukov
heligónky a klarinetu
Slávnosť uvedenia kuchárskej knihy spestrili hudobným vystúpením heligónkar Erik Otrísal z Častkova a klarinetista Martin Dudáš zo Senice. Kuchárky z Domu humanity Dana Núdziková a Anna Žúborová ponúkli aj čosi pod zub, pripravené podľa receptov z novej knihy. Riaditeľka sekretariátu Slovenského červeného kríža Veronika Kopúnková vyjadrila radosť, že mohli zapojiť do projektu aj tridsať dlhodobo nezamestnaných žien v rámci psychotréningu. „Projekt mal u žien pozitívnu odozvu, lebo pokiaľ pracujú v našich asistenčných službách, majú aj iný prístup k práci, ktorú vykonávajú. Získali nové zručnosti pri príprave jedál nielen z nášho regiónu, ale aj zo susedného Rakúska, za čo patrí vďaka i Libuši Orgoníkovej,“ poznamenala Veronika Kopúnková.
Pripravené ovocie, zeleninové šaláty, viedenský rezeň, kurča so syrom chutili. Pri slivkovom posúchu sa takmer ženy pohádali, či je taký dobrý, lebo je podľa slovenského, alebo rakúskeho receptu. To všetko bolo dôkazom, že recepty z novej kuchárskej knihy sa oplatí vyskúšať. A možno čoskoro začať pripravovať jej ďalšie rakúsko-slovenské pokračovanie.
Verme, že piatok 13-eho nebude mať na novú rakúsko-slovenskú kuchársku knihu žiaden vplyv a bude sa dariť jej i kuchárkam, ktoré recepty z nej vyskúšajú.
MILAN SOUKUP