Začiatky podnikania boli ťažké
Založiť si podnikanie v oblasti predaja čajov možno považovať za pomerne odvážny počin. Pani Jarmila to však takto nevníma. Táto činnosť je jej veľmi blízka a práca ju aj napĺňa. Kým sa predajňa zabehla, ubehlo niekoľko rokov. Dnes tvrdí, že by to nezvládla bez značnej dávky trpezlivosti, pretože sa musela mnohokrát uskromniť.
A čo ju viedlo k zriadeniu čajovne? „Mala som predstavu, že by v nej mohli ľudia nájsť kľud. Čajovňa by im taktiež mohla pomôcť vidieť svet inými očami než sme naučení. Svet sa dnes väčšinou vníma len cez vedomú stránku. Ale čo podvedomie, čiže veci navonok neviditeľné?“
Jarmila Beitlová cíti potrebu, hľadieť na veci trochu inak, ako je dnes bežné. Cíti ju vraj už od detstva, na ktoré má mimochodom veľmi pekné spomienky. Vyrastala v obci Gajary. Ako dieťa tam pociťovala totálnu slobodu. Z jednej strany ich strážili pohraniční vojaci, z druhej rodičia. Hneď z rána sa deti zväčša rozutekali do humna a nikto sa nestaral, kde sú a čo robia. Mali vraj úžasné detstvo aj vďaka zaujímavej prírode v okolí toku Moravy.
Prvé kontakty s čajom získala vďaka starej mame, ktorá používala prastaré spôsoby liečenia. Bylinkové čaje boli dakedy hojne požívaným liečebným prostriedkom. Alternatívne formy liečenia sú pani Jarmili veľmi blízke dodnes. Aj preto rodinu vždy liečila všelijakými bylinkami, ktoré boli v minulosti dostupné. Nebolo ich ani zďaleka toľko, ako dnes. „Keďže sa pre nás svet otvoril, dajú sa zohnať rôzne byliny. Nie je problém kúpiť vzácne byliny napríklad z Amazónie.“
Čaj sa u nás začína udomácňovať
Zvyk pravidelnej konzumácie čaju si dnes osvojuje čoraz viacej ľudí. Stáva sa tak aj vďaka bohatej ponuke jednotlivých druhov. Je dostatočne široká, aby si z nej mohol vybrať každý. Podľa spôsobu úpravy možno čaje rozdeliť na päť základných skupín - na čierny, zelený, biely, oolong a pu-erh.
Okrem produktov z čajovníka sa pani Beitlová zameriava aj na čaje z liečivých rastlín. Priznala, že sa od začiatku musela mnohým veciam priučiť. Zaujať zákazníka veru v dnešnej done nieje ľahké. Pri predaji sú potrebné aj určité komunikačné schopnosti. Ľuďom treba o jednotlivých čajoch čosi povedať, zavádzať nejaké novoty a robiť ponuku neustále príťažlivou.
Nápoj prináša upokojenie duše
Obrad prípravy čaju si vyžaduje isté skúsenosti. Vôbec to však nieje zložité. Je len potrebné správne odhadnúť veľkosť dávky. O mnohom rozhoduje napríklad aj dĺžka lúhovania či teplota šálky. Dôraz sa kladie aj na kvalitu vody. V dnešnej dobe sa to väčšinou rieši rôznymi filtračnými zariadeniami.
„Čaj prináša nielen zdravotný prospech ale aj estetický zážitok. Čajová kultúra odvádza od hluku sveta. Je známe, že procedúra prípravy lahodného nápoja sa v ázijských krajinách už po stáročia teší mimoriadnej obľube. Zmienený rituál je tam považovaný za osvedčenú relaxačnú techniku.“
Podľa pani Jarmili sa tento produkt nesmie vnímať len cez hmotnú stránku veci, čaj má v sebe aj myšlienku. No a éterické zložky majú nesporne uvoľňujúci účinok.
Relaxovať sa dá rôznymi spôsobmi. Chvíľka, kedy sa celá rodina zíde pri rituáli podávania čaju, skutočne môže stáť za to. Vie poskytnúť dnes tak potrebné uvoľnenie. A aj utužiť rodinné vzťahy. Veď napokon sa rodičia často ani nemajú čas s deťmi porozprávať. Najmä keď väčšinu času presedia mlčky pri sledovaní televízneho programu. Na margo toho pani Jarmila poznamenala, že „televízny program vo všeobecnosti odvádza ľudí od ich súkromných záležitostí, pretože v reláciách sa preberajú veci z celého sveta, ktoré my neporiešime. Ľudia si všetky tie odvysielané katastrofy mnohokrát vzťahujú na seba. Kvôli televízii majú tiež dojem, že celý svet je zlý. Medziľudským vzťahom by prospelo, ak by sa ľudia venovali viacej sami sebe. Je zbytočné zaoberať sa sústavne celosvetovými tragédiami.“
Pri práci spoznáva problémy druhých
Pri kúpe čaju sa jej ľudia často zveria s osobnými a zdravotnými problémami. Snaží sa im pomôcť metódami psychosomatiky. Vraví, že keď napríklad niekto trpí úzkosťou, odnesú si to priedušky. Kto je cholerický, za chvíľku má problém s pečeňou alebo žlčou. Kto má strach a obavy, ten si vraj koleduje o problémy s obličkami.
„Stane sa, že ku mne prídu ľudia sťažujúci sa na bolesti žalúdka a odídu s čajovou zmesou na upokojenie. Treba sa ľudí pýtať, v čom je problém. Ono, keď bolí žalúdok, ešte to neznamená, že niečo zlé pojedli. Pri nervozite totiž žalúdok odmieta správne pracovať a postupne vzniká bolesť.“
Svojou profesionálnou deformáciou sa pani Jarmila netají. Vraví, že každého človeka sa snaží hneď riešiť. Najmä po zdravotnej stránke.
Ľudia si podľa pani Jarmili často neuvedomujú, prečo žijú. „Prevláda názor: Mám sa narodiť, mám ísť na vojnu, mám sa oženiť, mám mať deti, dom, auto, a potom to už mám nejako dotĺcť. Ďalším problémom je nedostatočná úcta k prírode. Sme mnohokrát až príliš odtrhnutí od prírody a veľakrát v nej nevieme už ani relaxovať. Dúfajme, že sa to čoskoro zmení. Veď žijeme najmä pre radosť zo života.“ Marek Brna